Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολιτικοί Μηχανικοί: η πλέον ευνοημένη ειδικότητα


Recommended Posts

Δηλαδή θεωρείτε λογικό ενώ έχω τελειώσει το Πολυτεχνείο να πρέπει να πληρώσω έναν ιδιωτικό φορέα πχ την ECDL για να αποδείξω ότι μπορώ να ανοίξω τον υπολογιστή, μπορώ να στείλω mail, μπορώ να γράψω στο word ή να υπολογίσω στο excel .

Επίσης πρέπει να ξαναπληρώσω για να αποδείξω ότι ξέρω το AutoCAD ή το Photoshop κλπ

Προσοχή δε λέω να διδάσκω πληροφορική απλά να ξέρω τα βασικά.

Και οι ίδιοι φορείς επιτρέπουν σε κάποιον που έχει πάρει την ενότητα EXPERT να διδάσκει πληροφορική ακόμη και αν είναι απόφοιτος δημοτικού.

Αυτό είναι υποτίμηση των πτυχίων μας.

 

Εγώ απλά θεωρώ πως η παραπάνω διαδικασία είναι ένα τρικ για να κινείται η οικονομία εις βάρος των άνεργων, να επιβιώνουν παρασιτικοί κλάδοι και ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου σε ότι αφορά θέματα πιστοποίησης. Δηλ σε μερικά χρόνια αντί να χρειάζεσαι άδεια λειτουργίας από τη Νομαρχία, Πολεοδομία, Πυροσβεστική θα την παίρνεις από μια ιδιωτική εταιρία με υπαλλήλους μηχανικούς.

 

Τώρα σε ότι αφορά τα μητρώα και τις τάξεις πτυχίων η άποψη μου είναι πως δεν θα βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση αντίθετα θα περιοριστούν τα δικαιώματα ΜΟΝΟ των Νέων Μηχανικών.

 

Πχ για μια Αλλαγή Χρήσης από Κατάστημα σε Κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος 1000 ευρώ + ΦΠΑ

 

Ενώ τώρα μπορώ να το κάνω μόνη μου. Με την κατάσταση που προτείνετε θα πρέπει να δώσω στον Τοπογράφο 500 ευρώ, στον Πολιτικό Μηχανικό 300 ευρώ για την υπογραφή του για στατική επάρκεια αν προσθέσω ένα τοίχο από γυψοσανίδα και 300 στον Μηχανολόγο για την Παθητική.

Οπότε είμαι -100 ευρώ.

 

Και φυσικά δεν με απασχολεί αν σε 10-15 χρόνια μπορώ να υπογράφω εξαρτημένα Τοπογραφικά, τα Στατικά ή τα Μηχανολογικά μιας πολυκατοικίας. Δεν είναι αυτό το όνειρο ενός Αρχιτέκτονα.

 

Επίσης όσοι «χτυπάνε» δουλειές άλλων κλάδων με τα μέτρα που προτείνετε (εμπειρία, προϋπολογισμοί έργων κλπ) σίγουρα υπερκαλύπτουν τις προϋποθέσεις. Το μόνο δηλ που επιτυγχάνεται είναι να μειωθεί ο ανταγωνισμός που είναι ήδη άνισος.

Link to comment
Share on other sites

Το TEE στο οποίο αναφέρομαι δεν είναι ιδιωτική εταιρεία. Θα πρέπει να το αισθανόμαστε όλοι σαν το σπίτι μας είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Ακόμα και οι απόφοιτοι των ΑΤΕΙ που το κατηγορούν θα πρέπει να επιδιώκουν να ενταχθούν σ' αυτό κάτι που το βρίσκω θεμιτό και το υποστηρίζω. Αν δεν μας αρέσει (που δεν μας αρέσει) να αγωνιστούμε για να το αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Το ΤΕΕ παρασιτικός κλάδος;

Ποιος μίλησε για εκδόσεις αδειών από ιδιωτικές εταιρείες;

 

Ναι θα περιοριστούν τα δικαιώματα των νέων μηχανικών. Εσύ το βρίσκεις σωστό νέος μηχανικός να υπογράφει τα στατικά δεκαώροφης οικοδομής; Με το πέρασμα των χρόνων κάθε νέος μηχανικός θα αποκτά ένα πλεονέκτημα στο χώρο που ασχολείται είτε αυτός είναι μελέτη είτε κατασκευή.

Το σύστημα που ισχύει στα δημόσια έργα δεν το βρίσκω άδικο τουναντίον πιο ορθολογικό σε σχέση με αυτό στα ιδιωτικά έργα.

Στο παράδειγμα που αναφέρεις θεωρώ ότι υπερβάλλεις. Κάθε νέος μηχανικός με 0 έτη εμπειρίας που θα έχει περάσει με επιτυχία τις σχετικές εξετάσεις και θα έχει εγγραφεί στις κατηγορίες μελετών-κατασκευών των αντίστοιχων μητρώων που ενδιαφέρεται θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τέτοιου μεγέθους έργα. Η διαφοροποίηση θα γίνεται σε έργα πολύ μεγαλύτερου προϋπολογισμού.

Σε 5 χρόνια από τη λήψη της άδειας θα μπορείς να μεταβείς στην Β' τάξη πτυχίου και να πάρεις έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού. Αυτό δε γίνεται και τώρα στα δημόσια έργα; Αν δεν σε ενδιαφέρει αυτό τι σε ενδιαφέρει; Να μπορείς να μελετάς και να κατασκευάζεις τα πάντα απ' τη στιγμή της εγγραφής σου στο ΤΕΕ και αυτό μόνο στα ιδιωτικά έργα; Είναι αυτό το σύστημα δίκαιο;

 

Νομίζω ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μέσω αυτής της διαδικασίας διαλόγου που γίνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ μας αρκεί να γίνει και σε υψηλότερα κλιμάκια.

Link to comment
Share on other sites

Ναι άμα στη διπλωματική του έχει επιλύσει το Empire State Building γιατί να μην υπογράψει δεκαώροφη οικοδομή;

 

Δηλαδή κάθε νέος μηχανικός πρέπει να έχει τους γονείς του μηχανικούς ή να γίνεται υπάλληλος ή να κάνει διδακτορικό για να μπει στο δημόσιο.

 

Το 99% των μηχανικών που έχουν μια 15ετία στο επάγγελμα έχουν μελετητικό ή κατασκευαστικό πτυχίο στα δημόσια έργα και ούτε το 20% από αυτούς δεν ασχολείται με αυτά. Απλά ενοικιάζουν το πτυχίο τους σε εταιρίες από 10.000 ευρώ και πάνω.

Link to comment
Share on other sites

>Δηλαδή κάθε νέος μηχανικός πρέπει να έχει τους γονείς του μηχανικούς >ή να γίνεται υπάλληλος ή να κάνει διδακτορικό για να μπει στο δημόσιο

 

προσωπικα δεν ανήκω σε καμία τέτοια κατηγορία (οι γονεις μου ειναι καθηγητες ιατρικής) και δεν έχω κανένα όνειρο να αποβλακωθώ σε ένα γραφειάκι σε μια δημόσια υπηρεσία. Εχω μελετητικο Α ταξης σε 2 κατηγορίες και είμαι απόλυτα ευχαριστημενος.

 

Νομίζω, ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες στο forum, είναι σκεπτόμενοι μηχανικοί, που βλέπουν συνολικά ένα επαγγελματικό περιβάλλον και ανταλάσσουν απόψεις για πιθανές λύσεις. Πιστεύω ότι όλοι κερδίζουμε όταν ανταλλάσουμε απόψεις σχετικά με τους κλάδους μας.

 

Εκτώς και πιστεύεις ότι τελικά πρέπει να μιλάμε με ποσά και πόσο κοστολήγαμε τον χ πελάτη.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ, καθένας μπορεί να λέει την άποψη του, να κρίνει και φυσικά κρίνεται για αυτή.

 

1) το παράδειγμα της γνώσης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών δεν το ανέφερα αρχικά εγώ. Απλά σας εξήγησα πως τελικά λειτουργεί.

 

2) εξήγησα πως λειτουργεί το σύστημα με τα μητρώα και τις τάξεις των πτυχίων του δημοσίου

 

3) ανάλυσα πως θα εξελιχθεί το προτεινόμενο μοντέλο σε ότι αφορά τους Νέους Μηχανικούς που θεωρώ πως είναι οι μόνοι που επηρεάζονται. Η κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη.

 

Και προσθέτω, χωρίς να είμαι ειδική κάνοντας απλές σκέψεις

 

πως όταν κάνουμε προτάσεις δεν προσπαθούμε να επιλύσουμε μόνο τα υπάρχοντα προβλήματα αλλά προβλέπουμε και τα μελλοντικά, για τουλάχιστον 50χρόνια όσο είναι εφικτό.

Όταν στην Ελλάδα αρχίζουν να αλωνίζουν ξένες κατασκευαστικές τότε δε θα θιχτούν μόνο οι νέοι μηχανικοί που δε θα μπορούν να ανοίξουν ποτέ γραφείο, αλλά θα κλείσουν όλα τα μικρομεσαία γραφεία και θα εξαγοραστούν πολλά από τα μεγαλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι πολυς λογος για το τιποτα. Και εγω Π/Μ ειμαι και διαβασα με ενδιαφερον τα σχολια που γραφτηκαν. Κανεις δεν ανεφερε οτι τα πραγματα καποτε δεν ηταν ετσι. Υπενθυμιζω σε οσους το ξεχασαν και ενημερωνω για οσους δεν γνωριζουν οτι μεχρι το 1982 υπηρχαν τα περιφημα "8ωρα" για την αδεια ασκησεως επαγγελματος, ασχετα με το ιδρυμα αποκτησης διπλωματος. Οποιος δεν μπορουσε να περασει Ελλαδα και πηγαινε εξω να σπουδασει(κατ'αλλους να αγορασει το πτυχιο του, αποψη που δε συμμεριζομαι απολυτα) θα επρεπε να κατσει δωσει και αυτος τις ιδιες εξετασεις με τους διπλωματουχους μηχανικους των ελληνικων πολυτεχνειων και να περασει αυτες τις εξετασεις. Αυτες οι εξετασεις καταργηθηκαν το 1982 και περασε στη δικαιοδοσια του ΤΕΕ(του μεγαλου πατρονου των μηχανικων), διοτι 12000(αστρονομικο για την εποχη νουμερο!!!) πολιτικοι μηχανικοι και αρχιτεκτονες εξ'Ιταλιας(τοτε πηγαιναν κυριως εκει) δεν μπορουσαν να περασουν αυτες τις ρημαδες τις εξετασεις. Οι δικοι μας μπορουσαν ομως. Αν αυτο δεν ηταν δικαιο συστημα τοτε τι ηταν? Γιατι ανεφερα ομως αυτο το συστημα που με την παρουσα συζητηση φαινεται ασχετο. Γιατι δεν παραδεχομαι τους συναδελφους της αλλοδαπης? Οχι βεβαια. Υπαρχουν και συναδελφοι που εχουν σπουδασει στο εξωτερικο που ειναι εξαιρετικοι. Το αναφερω γιατι μπορουν να επιστρεψουν καλλιστα τα 8ωρα για την αδεια ασκησεως επαγγελματος σε εναν νεο μηχανικο, ο οποιος να πιστοποιειται για να υπογραφει μεγεθη μελετων αναλογα με την επιδοση του. Και αν δεν γραψει καλα, αλλα περασει τις εξετασεις, απλα να περιμενει 3 η 5 χρονια για να υπογραφει τις οποιες μελετες του ανατεθουν.

Link to comment
Share on other sites

ckiriako συμφωνώ απόλυτα - επειδή συναναστρεφομαι καθημερινά με μεταπτυχιακούς φοιτητές (που υποτίθεται οτι δεν είναι και οι χειρότεροι προπτυχιακοί φοιτητές ) θα πάθετε σοκ αν βλέπατε πόσοι αγνοούν ΒΑΣΙΚΑ πράγματα όπως σωστά αναφέρθηκε

Μιλάμε για βασικές γνώσεις πχ χημικών & φυσικών διεργασίων και φαινομένων μεταφοράς για χημικους μηχανικούς ή αντίστοιχα πχ υδραυλικής από πολιτικούς μηχανικούς για να μην μιλήσω για άλλα όπως θερμοδυνααμική που πραγματικά γίνεται το χάος.

 

 

Τώρα ειλικρινά αν εσείς πιστεύετε οτι ο μέσος πολ.μηχ αν έδινε εξετάσεις

σε όλες τις κατηγορίες που μπορεί σύμφωνα με το ενδεικτικό http://www.chorotaxia.gr/gem.doc

τότε κατά 1 περίεργο τρόπο μόνο εγώ γνωρίζο άσχετους μηχανικούς σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα και θέλω να τους διαβάλλω

 

(Υπενθυμίζω οτι δεν αναφέρομαι μόνο σε πολ.μηχανικούς - ωραία θα ήταν να μπορούσε να δώσει εξετάσεις και ένας άπό το ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών που είναι κατεθυνσης μηχανικός υπολογιστών από την αντίστοιχη λίστα ...

 

 

 

Υ.Γ csou εγώ συμφωνώ ακόμα και με τισ 8αρες εξετάσεις αν είναι εφικτές

Άλλωστε όπως προείπα εκτός από μια ταλαιπωρία όποιος γνωρίζει το αντικείμενο του ΔΕΝ έχει κάτι να φοβηθεί μόνο να κερδίσει ΄.

Link to comment
Share on other sites

κατ εμέ το κακό είναι να συγχέουμε τον ακαδημαϊκό τίτλο (βασικά τα μαθήματα που διδάσκετε κάποιος στο χ πολυτεχνείο) με την άσκηση του έργου του μηχανικού, πράγμα που είναι 100% διαφορετικό. Στην περίπτωση της μελέτης μιλάμε για συνολική γνώση και εφαρμογή κανόνων της τέχνης και της επιστήμης ! (αυτό ουσιαστικά υπογράφουμε). Αυτό δεν διδάσκετε πουθενά! μόνο σε εργοστάσια/εργοτάξια και στις παρατηρήσεις των υπηρεσιών ενείοτε.

 

Το κατά πόσο κάποιος πολιτικός μηχανικός μπορεί να υπογράψει κάτι το οποίο δεν είναι του αντικειμένου του (θεμελειακή γείωση λόγου χάρη) είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι το αντικείμενο προβληματισμού. οχι αν τα ΤΕΙ με κάποια χρόνια εμπειρίας μπορούν να υπογράφουν ??(αφού υπάρχει διαφορά στο υπόβαθρο - κατ'εμέ), ή αν ο νομοθέτης έχει ακόμα το σκεπτικό του 1950 όταν συπληρώνει προεδρικά διατάγματα.

 

πάντως δεν ξέρω κανέναν που του δίνανε κάποιο δικαίωμα να μην το πάρει (έτσι και οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν υπερφορτωθεί στις υπογραφές. κάποιος τους έδωσε το δικαίωμα). εκεί πρέπει - γνώμη μου πάντα - να ασκηθεί πίεση για να έχει ο κάθε μηχανικός αυτά τα οποία είναι του αντικειμένου του συνολικά.

Link to comment
Share on other sites

Με ολίγη από ΤΕΙ και από ανειδίκευτους μηχανικούς (=μαλώματα) το θέμα μπήκε στα top10 των στατιστικών.

Κατά τη γνώμη μου τα 8ωρα σήμερα θα ήταν αναχρονιστικά. Βέβαια τότε που καταργήθηκαν ήταν μια προς τα κάτω εξομοίωση.

Φαίνεται όμως ότι όλοι συμφωνούμε πως είναι απαραίτητη μια αξιολόγηση και ένταξη σε ένα σύστημα επαγγελματικών δικαιωμάτων διαφορετική-ανεξάρτητη από το σύστημα σπουδών. Φαντάζομαι ότι ένα τέτοιο σύστημα θα είναι εξέλιξη του συστήματος των μελετητικών - εργοληπτικών πτυχίων που ισχύει για τις δουλειές του δημοσίου. Όπως και να 'χει όμως, το ξανάγραψα και παραπάνω, αυτό που προηγείται είναι ο καθορισμός προτύπων και η δημιουργία μητρώου και μηχανισμού πιστοποίησης όχι μόνο των μηχανικών αλλά όλων των ασχολούμενων με τις οικοδομές και τα έργα γενικότερα. Μέσα από τα μητρώα και τα πρότυπα θα προκύψει και το ποιος κάνει τι και ιδίως μέχρι ποιό μέγεθος. Το θέμα του μεγέθους είναι σημαντικό γιατί θα ξεκαθαρίσει τι μπορεί να κάνει το ατομικό πτυχίο και για ποια έργα πρέπει να υπάρχει εταιρικό πτυχίο απαρτιζόμενο από διάφορες ειδικότητες.

Για το θέμα τώρα του ποιος θα είναι ο φορέας που θα διαχειριστεί όλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι το ΤΕΕ, όσο και να μην αρέσει αυτό στους "απέξω" (σύντομα θα είναι και αυτοί μέλη στο διευρυμένο ΤΕΕ και να δούμε αν θα μπορούν να μηδενίζουν). Βέβαια θα παίξει ρόλο και η στάση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Θα αφήσουν το ΤΕΕ να γιγαντωθεί κι άλλο? Ή μήπως ανατεθούν σε ιδιώτες? Π.χ. το e-poleodomia είναι έργο που έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Αυτό είναι το ένα σενάριο. Γιατί το άλλο, το πιθανότερο, είναι να συνεχίσει το θέμα να σέρνεται 5-10 χρόνια. Όπου καταδικάζεται η χώρα μας να πληρώνει και κανένα πρόστιμο και όπου η κατάσταση ξεπερνάει κάθε όριο να βγάζουν και καμιά λύση - μπάλωμα (patch για τους κομπιουτεράδες). Νομίζω όμως ότι αυτή η κατάσταση απαξιώνει το χώρο μας και γι αυτό πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για βελτίωση.

Προσωπικά περιμένω να δω τον κανονισμό για την ενεργειακή αξιολόγηση των κτιρίων. Το πώς θα εντάσσονται τα επαγγελματικά δικαίωματα στον κανονισμό θα είναι και ένδειξη προς τα πού θα πάει η κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Κάθησα και διάβασα όλες τις τοποθετήσεις από την αρχή και θέλω να πω κι εγώ την άποψή μου:

 

Υπάρχει μια παρανόηση: Λέμε ότι ένας πολιτικός μηχανικός με πέντε μαθήματα υδραυλικής (ή με δεκαπέντε αν είναι υδραυλικός) δεν μπορεί να κάνει μελέτη βιολογικού. Όντως δεν μπορεί

 

Αλλά εγώ ρωτώ: Ο μηχανικός περιβάλλοντος ή ο χημικός μηχανικός αμέσως μετά την λήψη του πτυχίου του, έχει την εμπειρία να ολοκληρώσει με επιτυχία μια τέτοια μελέτη; Και μιλάω για την πλειοψήφία των αποφοίτων. Γιατί μπορεί όντως κάποιος που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το συγκεκριμένο αντικείμενο ή έχει κάνει διπλωματική, ίσως να μπορεί να το κάνει.

 

Με το παραπάνω παράδειγμα δεν θέλω να πω ότι μπορούν να τα κάνουν όλοι όλα. Απλά επειδή - όπως έχουν πει πολλοί - ζούμε στην Ελλάδα, αυτό είναι το σύστημα, δεν υπάρχουν δουλειές για όλους και ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει όπως μπορεί...

Πολιτικός μηχανικός είμαι... τοπογραφικά μου τύχανε, τοπογραφικά θα κάνω...

Δεν ξέρω; Θα φροντίσω να μάθω, και αν είμαι ευσυνείδητος θα φροντίσω να μάθω καλά. Αν δεν είμαι θα κάνω πασαλείμματα και όπου περνάνε (και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι)

Πάντως, ο νόμος μου δίνει το δικαίωμα. Στη σχολή μου έχω διδαχθεί τα βασικά: θεωρητικά ΜΠΟΡΩ! (Εγώ λέω και πρακτικά)

 

Από την άλλη αντιπαραθέτω το εξής: Μπορεί ο Π.Μ. να συντάξει στατική μελέτη πολυκατοικίας, γέφυρας ή οτιδήποτε με την λήψη του πτυχίου του χωρίς βοήθεια; Εγώ προσωπικά με δομοστατική κατεύθυνση και διπλωματική στην γεφυροποιία, χρειάστηκα αρκετή βοήθεια για την σύνταξη της πρώτης μου μελέτης γέφυρας. Το ίδιο (σε λιγότερο βαθμό για την πρώτη μελέτη πολυκατοικίας κλπ)

 

Στην πρώτη μου δουλειά με ρωτήσανε ξέρεις autoCAD; Απάντησα ναι (ενώ δεν είχα ιδέα) και μου αναθέσανε σε μια εβδομάδα να ολοκληρώσω κάμποσα σχέδια (κατόψεις - τομές) κλπ από πρόχειρα σκαριφήματα (αποτυπώσεις) στο CAD..... Έπεσε πολύ ξενύχτι αλλά το έκανα. Αν δεν το έκανα θα συνέχιζα να είμαι άνεργος (είχα ήδη έξι μήνες).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.