Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργολαβία μηχανικού με υλικά


Recommended Posts

Θα επανελθω στο θεμα, γτ τελικα εβγαλλα ακρη.

Ειχα παρανοησει κατι το οποιο ξεκαθαρισα.

Θα επανελθω τις επομενες μερες με αναλυτικη διαδικασια.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 272
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα πράγματα είναι απλά...

 

Α. Ιδιωτικό συμφωνητικό με τον πελάτη για έργα ανώ των 6.000€ ( με επιφύλαξη ως προς το ποσό....ίσως είναι λιγότερο) που κατατείθεται στη Δ.Ο.Υ. μας έως 5 ημέρες μετά την υπογραφή του.

 

Β. Ως μηχανικός-κατασκευαστής-εγκαταστάτης-κ.τ.λ. ... αγοράζεις στο όνομά σου τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις στο συγκεκριμένο έργο...

 

Προσοχή

1. Το τιμολόγιο αγοράς των υλικών πρέπει να έχει ως τόπο προορισμού - παράδοσης την έδρα του έργου... και όχι την έδρα μας.

2. Όχι παραπάνω υλικά από αυτά που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις-τιμολογίσεις στον πελάτη... γιατί θα πρέπει με ΔΑ να τα επιστρέψεις στην αποθήκη μας, που συνήθως δεν έχουμε... και άρα κάποια στιγμή η εφορία μπορεί σε έλεγχο να μας ρωτήσει σε ποιο χώρο αποθηκεύσαμε το υλικό... που δεν χωράει σε ένα γραφείο....

3. Αν παρελπίδα δεν χρησιμοποιήσουμε κάποιο υλικό το σωστό είναι... (αν βεβαιώς υπαρχεί συμφωνία με τον προμηθευτή μας) να επιστραφεί με ΔΑ σε αυτόν και να μας κόψει πιστωτικό τιμολόγιο.

 

Γ. Μετά το πέρας των εργασιών εκδίδουμε τιμολόγιο πώληση ή απόδειξη λιανικής πώλησης (αν πρόκειται για επαγγελματία ή ιδιώτη αντίστοιχα) και τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής για τις παραχόμενες εργασίες-μελέτες κ.τ.λ..

 

Δ. Φορολογικά το "εμπορικό κομμάτι" αντιμετωπίζεται έσοδα-έξοδα και φορολογούμαστε προφανώς στο κέρδος....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Μπορεις ανετα να τα κοψεις με προορισμο την εδρα σου και μετα να κοψεις ενα θεωρημενο ΔΑ προς τον προορισμο που θελεις.

2. Παλι μπορεις να κοψεις ΔΑ προς τον προμηθευτη και ενα Δελτιο επιστροφης αν χρειαστει.

3. Σωστο

 

Γ. Αν εσυ εμπορευεσαι τα υλικα καλως θα κοψεις τιμολογιο ή αποδειξη πωλησης. Αν κανεις εργολαβια το σωστο ειναι να κοψεις δελτιο αποστολης-τιμολογιο παροχης. (ειναι συγκεκριμενο εντυπο)

 

Δ. Το θεμα ειναι οτι το κοστος των υλικων ΔΕΝ μπορεις να το βαλλεις στην κατηγορια "δαπανες". Μπαινει στην κατηγορια "αγορες".

Φορολογικα αντιμετωπιζονται λιγο διαφορετικα οι "αγορες" απο τις "δαπανες".

(σε αυτο θα επανελθω.)

Edited by terry
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να είσαι φορολογικά σωστός....

 

Για το 1. Πρέπει στο ΔΑ να φαίνεται η "πραγματοποιούμενη διαδρομή" των υλικών.... αν από τον προμηθευτή σου πάνε στην έδρα σου.... και μετά εσύ τα πας στην έδρα του έργου ΟΚ.... αλλιώς αν από τον προμηθευτή σου πάνε στην έδρα του έργου απευθείας τότε είναι λάθος.... Άλλωστε στο δικό σου ΔΑ θα πρέπει να αναφέρεις αριθμό αυτοκινήτου.... ( φαντάσου οπλισμό για σκυροδέτηση να στον "κόβει" ο προμηθευτής με τόπο προορισμού το τεχνικό γραφείο μας...) απλά σε έλεγχο θα γίνει... (γιατί πολύ απλά θα σημαίνει ότι ξεφορτώθηκε... στο γραφείο μας) . Στη περίπτωση μεταφόρτωσης από μεταφορικές τότε ΔΑ είναι υποχρεωμένες να κόψουν αυτές με αντίστοιχα παραστατικά φορτωτικών-τιμολογίων.

Όπως και να έχει ΔΑ είναι ΠΑΝΤΑ θεωρημένο...

 

Για το 2. Λέμε το ίδιο... (δελτίο επιστροφής δεν νομίζω ότι υφίσταται)

 

Για το Γ. Αν κανεις εργολαβια το σωστο ειναι να κοψεις δελτιο αποστολης-τιμολογιο παροχης. (ειναι συγκεκριμενο εντυπο).

Αν εννοείς μόνο την εργασία κόβεις απόδειξη ή τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ ή ΤΠΥ).... δεν αποστέλεις εσύ κάτι για να κόψεις ΔΑ.... Τα υλικά θα είναι "κομμένα" στο όνομα του πελάτη... και δεν ασχολείσαι με αυτά...

 

Για το Δ. Προφανώς δεν πάνε στις δαπάνες.... Δαπάνες είναι τα έξοδά σου .... χαρτί, ΔΕΗ,ΟΤΕ, καύσιμα, μελάνια, ενοίκιο... κ.τ.λ.

Πάει σε στήλη στο βιβλίο ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ως αγορά εμπορευμάτων... όπως αντίστοιχα και οι πωλήσεις των υλικών ως πωλήσεις εμπορευμάτων... και η φορολόγιση γίνεται επί του κέρδους (έσοδα-έξοδα) π.χ. πώληση 5.000€ +ΦΠΑ αγορά 4.000€ +ΦΠΑ, φορολογούνται τα 1.000€ που προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματά σου... για τον φόρο εισοδήματος...

Link to comment
Share on other sites

Γ. Υπαρχει εντυπο που λεγεται "δελτιο αποστολης - τιμολογιο παροχης". Μπορει να σου φαινεται περιεργη η ονομασια αλλα αυτο ειναι.

Δεν μπορεις να κοψεις μονο εργασια αφου τα υλικα ειναι στο ονομα σου. Ειναι διαφορετικο αν πουλας τα υλικα οποτε κοβεις αποδειξη/τιμολογιο πωλησης και χωρια την εργασια, αλλα αυτο δεν ειναι εργολαβια με υλικα.

 

Δ. Για τις "αγορες" ισχυει η εναρξη και η ληξη απογραφης, εκει ειναι ολο το ζουμι. Ληξη ειναι το 10% * αγορες και εναρξη ειναι το 10% *αγορες προηγουμενης φορολογικης περιοδου, εκτος και αν κανεις κανονικη απογραφη που μπλεκουν πολυ τα πραγματα.

 

 

Άρθρο 31

γ) Της αξίας των πρώτων και βοηθητικών υλών που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και των άλλων εμπορεύσιμων αγαθών, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ειδικές δαπάνες επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, ασφάλειας κ.λ.π..Ειδικά για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία και στοχεία δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων όταν δεν διενεργούν απογραφή, ως απογραφή λήξης της διαχειριστικής περιόδου λαμβάνεται ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί των αγορών της περιόδου αυτής και ως απογραφή έναρξης ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί των αγορών της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου. Αν προαιρετικά έχει διενεργηθεί απογραφή έναρξης και λήξης, για τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα αυτών, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθεί η σύνταξη των απογραφών για μία τριετία από τη σύνταξη της πρώτης προαιρετικής απογραφής λήξης. Αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση αυτή, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του N. 2523/1997 κυρώσεις για τη μη σύνταξη απογραφής.

Οι δαπάνες της περίπτωσης αυτής δεν αναγνωρίζονται όταν καταβάλλονται ή οφείλονται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα της οποίας η δραστηριότητα στη συγκεκριμένη συναλλαγή εξαντλήθηκε στην τιμολόγησή της και η παράδοση των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών διενεργήθηκε από τρίτο πρόσωπο.

 

 

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς αναφέρεσαι σε κατασκευή κτιρίων και εσύ θες να κόψεις αποδείξεις ή τιμολόγια για εργασίες που συμπεριλαμβάνουν σύνολο παρεχόμενης εργασίας μετά υλικών "μη διακριτών"... (πχ τοιχοποιϊα που δεν θες να αναφέρεις τόσα τούβλα, τόση άμμο, τόσο τσιμέντο κ.τ.λ.). Αλλά για Η/Μ έργο... το πόσες ασφάλειες, καλώδια, διακόπτες κ.τ.λ. νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα... τα κόβεις αναλυτικά....

 

Το άρθρο 31... αν δεν κάνω λάθος... γιατί δεν είμαι λογιστής.... αφορά εμπορία ή εμπορία με κατασκευή όταν έχεις αποθήκη....!!! και πιθανόν πραγματοποιείς στην αποθήκη-εργαστήριο-μάντρα και για μεταποιητικές εργασίες.... (π.χ. κόψιμο προφίλ αλουμινίου για κατασκευή κουφωμάτων). Τότε πράγματι χρειάζεσαι απογραφή ή το 10%....

Για όσους όμως μηχανικούς δεν έχουν αποθήκη-εργαστήριο-μάντρα.... και τα υλικά έχουν διεύθυνση προορισμού την έδρα του έργου δεν τίθεται θέμα απογραφής ή 10%.... Γιατί πολύ απλά δεν αποθηκεύεται ή μεταποιείται κάτι.....

Link to comment
Share on other sites

Ξαναδιαβασε το Αρθρο 31. Αν δεν πας με το 10%, πρεπει να κανεις απογραφη κτλ κτλ..

Δεν ξερω τι γινεται με ΗΜ εγκαταστασεις.

Αλλα αν πχ εγω βαψω ενα κτηριο θα κοψω ολα τα υλικα στο ονομα μου, θα εχω και τιμολογιο απο ικριωματα και τιμολογιο απο τον εργολαβο.

Στο πελατη θα κοψω ενα δελτιο αποστολης-τιμολογιο παροχης που θα ειναι ολα μεσα.

Αλλα τα υλικα δεν θα τα βαλλω στις δαπανες μου, αλλα στις αγορες.

Οταν θα ερθει η ωρα για το φορολογικη δηλωση οι αγορες ΔΕΝ αφαιρουνται αυτουσιες απο τα εσοδα, αλλα υπαρχει ο τυπος που λεει [αγορες - (εναρξη απογραφης - ληξη απογραφης)]

Το ποσο αυτο που βγαινει απο την [ ] θα αφαιρεθει απο τα εσοδα.

Εκει ειναι η ολη διαφορα.

 

Με τα ΗΜ δεν ξερω αν αλλαξει κατι.

Αλλα αν μεταπουλας τα υλικα (που σημαινει οτι εχεις αντιστοιχο ΚΑΔ, εχεις θεωρησει αντιστοιχο μπλοκ κτλ) και κοβεις εξτρα για την εργασια, δεν ξερω πως υπολογιζεται το κοστος των υλικων.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον τα ίδια λέμε.... Απλά ρώτα τον λογιστή σου (φαντάζομαι ότι το έχεις κάνει...) για την αναγκαιότητα του 10% ή της απογραφής... Στην δική μου λογική δεν στέκει.... με όσα έχω γράψει παραπάνω....

 

 

Με τα ΗΜ δεν ξερω αν αλλαξει κατι.

Αλλα αν μεταπουλας τα υλικα (που σημαινει οτι εχεις αντιστοιχο ΚΑΔ, εχεις θεωρησει αντιστοιχο μπλοκ κτλ) και κοβεις εξτρα για την εργασια, δεν ξερω πως υπολογιζεται το κοστος των υλικων.

 

Προφανώς... Γιατί τα υλικά συνήθως είναι υψηλότερου κόστους από το 25% της εργασίας....

Link to comment
Share on other sites

Το εχω ρωτησει ηδη.

Ειναι υποχρεωτικο το 10%.

Δεν μπορεις να αφαιρεσεις τις αγορες απο τα εσοδα σου, αυτουσιες.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/6798

 

"Με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1035/15.2.2008 δόθηκαν διευκρινήσεις και οδηγίες σχετικά με τη σύνταξη της απογραφής από τις τεχνικές και οικοδομικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα :

 

1.2.1 Σύνταξη απογραφής από τις τεχνικές και οικοδομικές επιχειρήσεις με βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

 

1.2.1.1. Τεχνικές επιχειρήσεις Δημοσίων και Ιδιωτικών τεχνικών έργων

 

Με την απόφαση ΠΟΛ. 1134/14.12.2004 οριζόταν η απαλλαγή από τη σύνταξη απογραφής των τεχνικών επιχειρήσεων με βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. (περίπτωση 21 της παραγράφου Α’ της απόφασης).

 

Με την απόφαση ΠΟΛ. 1152/14.12.2007 καταργήθηκε από 31.12.2007 η εν λόγω απαλλαγή των τεχνικών επιχειρήσεων δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων.

 

Συνεπώς οι τεχνικές επιχειρήσεις δημοσίων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων οι οποίες τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. υποχρεούνται στη σύνταξη απογραφής.

 

1.2.1.2. Όριο ακαθαρίστων εσόδων για τη σύνταξη απογραφής

 

Οι επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με την κατασκευή δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων, των οποίων τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από τα δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αναλήφθηκαν πριν την 1.1.2007 (παλαιά έργα) υπερβαίνουν το όριο τήρησης βιβλίων Α’ κατηγορίας (ισχύον όριο 150.000,00 ευρώ), ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής των ακαθαρίστων εσόδων από τα παλαιά έργα στο σύνολο των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, υποχρεούνται να συντάσσουν απογραφή για όλα τα αποθέματά τους."

Edited by panbak
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.