Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Κατανομή δαπανών θέρμανσης σε διαμέρισμα που δεν κατοικείται


soulispap

Recommended Posts

http://www.rae.gr/downloads/sub2/Law_3175_2003.pdf

Άρθρο 30, παρ 11

Ανεξάρτητα από τον κανονισμό της πολυκατοικίας επιτρέπεται η μόνιμη αποσύνδεση από το δίκτυο θέρμανσης της πολυκατοικίας αρκεί να έχει το διαμέρισμα μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με αέριο καύσιμο. Σε αυτή την περίπτωση το διαμέρισμα δεν πληρώνει κάποια συμμετοχή στην θέρμανση της υπόλοιπης πολυκατοικίας.

 

Στο ίδιο άρθρο 30, παράγραφος 5, αναφέρεται ότι για σύνδεση των διαμερισμάτων με το φυσικό αεριο μεμονωμένα ή όχι χρειάζεται το 50%+1 της γενικής συνέλευσης.

 

καλησπερα....εχω ενα διαμερισμα το οποιο εχει κεντρικη θερμανση κ λογικο στα κοινοχρηστα να συμπεριλαμβανεται κ το πετρελαιο....το νοικιαζω κατα καιρους σε διαφορα ατομα....οταν φευγει ο εκαστοτε ενοικιαστης φροντιζω να κλεινω τα σωματα ωστε το διαμερισμα να μη ζεσταινεται...αλλα ενω το διαμερισμα ειναι αδειο κ κρυο...μου ζητανε απο την οικοδομη να πληρωνω κοινοχρηστα το 33% απο οσο θα πληρωνα εαν εμενε μεσα καποιοσ κ λειτουργουσε τα σωματα του καλοριφερ.. δηλ αν εμενε καποιοσ μεσα κ ειχε κ θερμανση,θα πληρωνε κανονικα 70 ευρω συμφωνα με την καταναλωση κ τα τετραγωνικα του διαμερισματος...ενω τωρα μου ζιτανε να πληρωσω 25 λεγοντας πως ετσι ειναι ο νομος...του ειπα πως απο τη στιγμη που δεν χρησιμοποιω θερμανση να μην με υπολογιζουν στα εξοδα του πετρελαιου παρα μονο στα παγια εξοδα της οικοδομης...αλλα αρνουνται ισχυριζομενοι οτι ετσι ειναι ο νομος...ισχυει κατι τετοιο?

ελπιζω να εγινα κατανοητος,θα χαρω να εχω καποια απαντηση εαν καποιοσ γνωριζει...:wink:

 

Μπες στην εφημερίδα της κυβέρνησης και δες το ΦΕΚ631Δ/85

 

Είναι ο κανονισμός δαπανών κεντρικής θέρμανσης που ισχύει και αναφέρονται όλα εκεί. Ακόμη και το τι γίνεται όταν έχεις για κάποιο διάστημα κλειστά τα σώματα θέρμασής σου και πως υπολογίζονται αυτά που πληρώνεις.

 

Έχει πολλους τύπους και θα μπερδευτείς βέβαια αλλά θα πάρεις μια ιδέα ότι όντως πληρώνεις κάποιο ποσό. Εαν θέλεις να τσεκάρεις ενα σου χρεώνεται το σωστό ποσό, τότε πήγαινε σε ενα μηχανικό στην περιοχή σου και πλήρωσέ τον να σου κάνει έλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για να λέει ο άνθρωπος πάντως ότι κλείνει τα σώματα , υποψιάζομαι ότι μιλάμε για σύστημα μη αυτόνομης θέρμανσης.

Πολύ πιθανό λοιπόν να είναι η οικοδομή πριν το 1985 , επομένως , σε αυτήν την περίπτωση, εφόσον υπάρχει επίσημος κανονισμός (με συμβολαιογραφική πράξη που έχει μεταγραφεί κλπ κλπ) ισχύει ο κανονισμός.

 

Αν η οικοδομή είναι παλαιά και δεν έχει κανονισμό ισχύουν όσα αναφέρονται στο ΠΔ. Επίσης ισχύουν όσα αναφέρονται στο ΠΔ αν η οικοδομή είναι μετά το 85 ΟΤΙ και αν αναφέρει ο κανονισμός.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

οταν κάποιος έχει αυτόνομη θέρμανση και δεν καταναλώνει μονάδες θερμιδομετρητή, τότε πληρώνει πάγιο?

Αν ναι, ποιό είναι αυτό, πως υπολογίζεται? υπάρχει κάποιος νόμος?

ευχαριστώ για όποιο hint... :)

Link to comment
Share on other sites

πάντως εκτός από την περίπτωση φυσικού αέριου άν κάποιος επιθυμεί να αποσυνδεθεί τελείως από την κεντρική θέρμανση απαιτείται 1000 ψήφοι της συνιδιοκτησίας γιατί διαφοροποιούνται τα χιλιοστά κατανομής κάτι πού μπορεί να γίνει μόνο με παμψηφία΄.

αν κάποιος δέν πληρώνει κοινόχρηστα οι υπόλοιποι έχουν δικαίωμα να τον αποσυνδέσουν;

πάντως παμψηφία δεν θα έχουν αφού θα λείπουν τα χιλιοστά του

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος για την κατανομή δαπανών θέρμανσης είναι το Π.Δ. 27-9/7-11-85 (ΦΕΚ-631 Δ')

 

Οποιαδήποτε συμφωνία και να γίνει μεταξύ των ιδιοκτητών πρέπει να είναι σύμφωνη και με το ΠΔ. Ακόμα και αν το 100% των ιδιοκτητών συμφωνήσει κάτι διαφορετικό, ο οποιοσδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει το συμφωνητικό καθώς είναι αντίθετο στον νόμο, και ο νόμος είναι πάνω από κάθε ιδιωτικό συμφωνητικό και κάθε όρος ιδιωτικού συμφωνητικού που έρχεται σε αντίθεση με νόμο είναι άκυρος.

 

 

Σε γενικές γραμμές τα κοινόχρηστα θέρμανσης ενός διαμερίσματος δίνονται από μια εξίσωση της μορφής Υ=αΧ+β όπου α και β σταθερές, Χ = ο λόγος της μέτρησης του μετρητή του διαμερίσματος προς το σύνολο των μετρήσεων όλων των μετρητών της πολυκατοικίας και Υ το ποσό που αντιστοιχεί στο διαμέρισμα.

Τα α και β δίνονται από την μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης (α=Fixεi, β=(1-Σfi.εi))

Link to comment
Share on other sites

...

αν κάποιος δέν πληρώνει κοινόχρηστα οι υπόλοιποι έχουν δικαίωμα να τον αποσυνδέσουν;

 

Ποτε και για κανένα λόγο δεν μπορει να γίνει αυτό.

 

Θεωρείται αυτοδικία και απαγορευεται απο τον νομο. Εάν σου χρωστάει κοινόχρηστα μόνο δικαστικώς μπορείς να κινηθεις για να τα εισπράξεις. Εάν είναι ενοικιαστής τότε είναι υποχρεος ο ιδιοκτήτης να τα πληρώσει και προς αυτόν κινείσαι δικαστικώς πάντα.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα.

 

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι στην περίπτωση που τα χρωστούμενα κοινόχρηστα από ένα ή περισσότερα διαμερίσματα είναι περισσότερα από το αποθεματικό της πολυκατοικίας, να μην γεμίσει ξανά την δεξαμενή καυσίμου ο διαχειριστής. Ελλείψη χρημάτων κανείς δεν μπορεί να του πει τίποτα, δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει από την τσέπη του.

Έτσι βέβαια δεν θα έχει κανείς κοινόχρηστη θέρμανση. Αυτή η λύση είναι πρακτική μόνο

- όταν οι καλοπληρωτές κατοικούν αλλού (ή είναι γραφεία. Την μέρα ζεσταίνονται με το κλιματιστικό και το βράδυ δεν χρειάζονται θέρμανση) και οι κακοπληρωτές είναι μόνιμοι κάτοικοι.

- όταν οι κακοπληρωτές κάνουν κατάχρηση της κεντρικής θέρμανσης σε βαθμό που να συμφέρει τους υπόλοιπους να πληρώνουν για άλλον τρόπο θέρμανσης στο διαμέρισμά τους.

- όταν το αποθεματικό την πολυκατοικίας έχει τελειώσει και δεν υπάρχει "εθελοντής" να πληρώσει για να γεμίσει ξανά η δεξαμενή καυσίμου.

Link to comment
Share on other sites

το πάγιο πολλές εταιρείες το βάζουν 31,9% περίπου. αυτό είναι στάνταρ; μπορεί η γενική συνέλευση να το μειώσει; αν ναι με πλειοψηφία ή παμψηφία;

Link to comment
Share on other sites

Το 31.9% είναι αυθαίρετο.

 

Ο νόμος που ανάφερα πριν ορίζει σαφέστατα τον τρόπο που υπολογίζεται το πάγιο.

 

Βρες την μελέτη θέρμανσης που έχει κατατεθεί στην πολεοδομία. Πιθανόν και ο διαχειριστής να έχει αντίγραφο.

Εκεί αναγράφεται το πάγιο.

 

Η ακριβής εξίσωση είναι

πi = [fi.εi + Mi/ΣMi. (1-Σfi.εi)] . 100

Αν ο μετρητής έχει γράψει 0 ώρες, τότε Μi = 0 οπότε το πάγιο είναι fi*ei*100 (ποσοστό επί της κατανάλωσης πετρελαίου τον μήνα).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.