Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάντρα γείτονα..γκρεμίζεται;


Recommended Posts

Νέα 5/όροφη οικοδομή "ακουμπάει" σε οικόπεδο με μάντρα 40 πόντους πάχος περίπου .Φυσικά η μισή είναι δικιά μας και η μισή του γείτονα.

Το θέμα είναι οτι για να μπουν ο κολόνες της νέας οικοδομής στην σωστή τους θέση πρέπει να φύγει η μάντρα και να σκαφτεί το σημείο.

Ο γείτονας δεν δέχεται (φοβάται μην του μπούμε στο οικόπεδο..?).Έχει το δικαίωμα να μην με αφήσει τοπικά να σκάψω την μάντρα μου παίρνοντας μέτρα να μην πέσει?Μπορεί να φέρει την αστυνομία αν αρχίσω εργασίες σε αυτήν και να με σταματήσει?Και τέλος πάντων γιατί δεν μπορώ να γκρεμίσω την μάντρα και να του χτίσω πάλι την δικιά του αφού δίπλα στην μάντρα είναι κήπος και το σπίτι έχει απόσταση ασφαλείας αλλά ακόμη και αν γκρεμιστεί μέσα στο οικόπεδο μας θα πέσει...

Εσείς συνήθως τι κάνετε?

Link to comment
Share on other sites

Πες του ότι θα του ξαναφτιάξεις όριο με τη νεόδμητη.

 

Κάνε και κάνα σχέδιο και δείξ' του τι εννοείς και πες του οτι θα υπογράψεις και ΥΔ ότι δεν θα ζημιωθεί ο ίδιος ή η ιδιοκτησία του.

 

Αν είσαι σίγουρος για το τι κάνεις και για το αποτέλεσμα των εργασιών σου τότε αυτό να το δείχνεις στους 3ους μέσω δεσμεύσεων. Τους ανακουφίζει και παρέχεις το νο1 ζητούμενο. Ασφάλεια !! :wink:

Link to comment
Share on other sites

οκ θέλει συννενόηση με λίγα λόγια.Απλά έλεγα αν μπορώ εγώ να αρχίσω εργασίες τοπικά,να βάλω ξύλα για υποστήριξη από κάτω και να τον γράψω κανονικά γιατί είναι πολύ αρνητικός.

Δηλαδή νομικά μπορώ να πειράξω την μάντρα ή απαγορεύεται για στατικούς λόγους ακόμη και αν δεν είναι σε επαφή με κτίριο?

 

Τheotdm μάλλον αυτό που λες θα γίνει πάντως.ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό Άρθρο 10: παρ.4_"Η κατασκευή μεσοτοίχων απαγορεύεται" και παρ.5_"Μεσότοιχοι κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν τις 30.9.1995 απαγορεύεται να κατεδαφιστούν χωρίς την συγκατάθεση των ιδιοκτητών των κτιρίων. Οι μεσότοιχοι που δεν κατεδαφίζονται ενσωματώνονται στο υπό ανέγερση κτίριο ή σε τμήμα του κτιρίου σε περίπτωση προσθήκης. Κατά την ανέγερση κτιρίου σε επαφή με διατηρούμενο μεσότοιχο ή προσθήκη σε κτίριο που περιλαμβάνει μεσότοιχο, δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση φορτίων σε αυτόν με οποιονδήποτε τρόπο."

Link to comment
Share on other sites

"Μεσότοιχος είναι ο εξωτερικός τοίχος κτιρίου ή ο τοίχος περιφράγματος που βρίσκεται κατά μήκος και πάνω στο κοινό όριο ομόρων οικοπέδων και καταλαμβάνει χώρο και από τα δύο οικόπεδα". Άρθρο 10 παρ. 3 του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

Link to comment
Share on other sites

Ο Νίκος μίλησε για μάντρα.

 

Μάντρα φαντάζομαι εννοεί κάτι παλιό που έχουν διάφορα οικόπεδα σαν κοινό όριο. Και μάλλον χαμηλού ύψους.

 

Διορθώστε με αν δεν το καταλαβαίνω καλά

Link to comment
Share on other sites

ο μεσότοιχος στον οποίο αναφέρει ο κτιριοδομικός ότι απαγορεύεται η κατεδάφισή του, είναι η φέρουσα τοιχοποιία πάχους ενός μέτρου περίπου που κτιζόταν μισος-μισός μεταξύ δυο ιδιοκτησιών όταν ανεγείρετο οικοδομή πάνω στο όριο. Ήταν κοινή πρακτική πρό οπλισμένου σκυροδέματος... με λίγα λόγια όποιος έκτιζε πρώτος έκτιζε και τον τοίχο του γείτονα. Είναι εκείνος ο τοίχος που μένει εγκλωβισμένος μέσα στον τυφλό τοίχο της πολυκατοικίας όταν γκρεμίζεται η παρακείμενη μονοκατοικία.

Αυτός είναι ο μεσότοιχος στον οποίο αναφέρεται ο κτιριοδομικός ότι δεν μπορεί να γκρεμιστεί χωρίς την συνένεση του γείτονα, και είναι προφανές το γιατί.

Εδώ ο nik αναφέρει μάντρα δηλαδή τοίχο περίφραξης σε απόσταση απο το γειτονικό κτίριο, άρα είναι άλλη περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.