Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαιώματα σύνταξης Αρχιτεκτονικής μελέτης


Recommended Posts

Πραγματικά ξαφνιάστηκα όταν έμαθα ....είμαι νέα στην αγορά... ότι μπορούν πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι κ.α. να υπογράφουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια των οικοδομικών αδειών. Πραγματικά δεν μπορώ γιατί σπούδασα αρχιτεκτονική, και είχα γύρω στις 20 αρχιτεκτονικές συνθέσεις, μικρής και μεγάλης κλίμακας όταν έχουν το ίδιο δικαίωμα άλλοι μηχανικοί.

Ένα άλλο ερώτημα είναι η ευθύνη μας (των μηχανικών, αρχιτεκτόνων και μη) προς τους πελάτες μας, που δίνουν τα χρήματα τους, πολλές φορές μιας ζωής για να φτιάξουν ένα σπίτι, και πέφτουν απο τα σύννεφα όταν ολοκληρώνεται το έργο και διαπιστώνουν ότι πλήρωσαν για ένα αχούρι.

Ήθελα την αποψη σας μετά από προμελέτη πολιτικού μηχανικου που έπεσε στα χέρια μου, μιας νέας κατοικίας και η γενική κάτοψη δεν τηρούσε βασικές αποστάσεις/διαστάσεις/τοποθέτηση των επίπλων και άλλα πολλά, προσωπικά δεν ήξερα τι να πω στον πελάτη χωρίς να εκθέσω τον συνάδελφο.

 

ευχαριστώ,

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτοντας ότι το θέμα δεν είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα, θα έλεγα το εξής:

 

Η ποιότητα της εργασίας του κάθε συναδέλφου διαφέρει σημαντικά, ασχέτως μάλιστα των σπουδών του. Καλό είναι να έχουμε την απαιτούμενη αυτογνωσία και να μην αναλαμβάνουμε εργασίες που δεν δυνάμεθα να φέρουμε αποτελεσματικά εις πέρας.

Ωστόσο η εμπειρία δείχνει ότι η ζωή είναι αρκετά πολύπλοκη και δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις κρίσεις για δουλειά συναδέλφων χωρίς να γνωρίζεις τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε...

Link to comment
Share on other sites

Εύλογο το ερώτημά σου, μεν, αλλά δεν αφορά μόνο τη δουλειά της σχεδίασης των αρχιτεκτονικών "που μας την παίρνουν", οι πολιτικοί ή οι τοπογράφοι μηχανικοί. Αλλά αφορά ένα ευρύτερο πλαίσιο: γιατί κι εμείς ως αρχιτέκτονες να υπογράφουμε τοπογραφικό, στατικά, μηχανολογικά; γιατί οι πολιτικοί μηχανολογικά, στατικά αρχιτεκτονικα, κλπ, και πάει λέγοντας. Και το κακό είναι πως δεν υπογράφουμε μόνο, αλλά κάνουμε και τις μελέτες...

Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορά τις προδιαγραφές που τηρούνται ή όχι σε ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο έχω δεί πολλές φορές αρχιτεκτονικά από αρχιτέκτονα που είναι να τραβάς τα μαλλιά σου (να μην μπορεί η πόρτα της τουαλέτας να ανοίξει γιατι βρίσκει στην λεκάνη, κ.λ.π...) οπότε ας βάλουμε σοβαρά υπ'όψιν και τον ατομικό παράγοντα. Γιατί άραγε δν αναρρωτιέσαι όμως γιατι οι αρχιτέκτονες υπογράφουν απεριόριστα στατικά? Νομίζω ότι ο παράγοντας ασφάλεια είναι ψηλότερα από τον παράγοντα αισθητική..Θυμίζω το "τετράπτιχο" ασφάεια, λειτουργικότητα, οικονομία, αισθητική...

Link to comment
Share on other sites

συμφωνώ, κανονικά θα έπρεπε ο κάθε μηχανικός ανάλογα με την ειδικότητα του να έχει το δικάιωμα υπογραφής

Link to comment
Share on other sites

Τα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι εξοντωτικά αναλυμένα και συζητημένα στο φόρουμ. Σε προσπάθεια να προλάβω καταστάσεις, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να κρατήσετε τους τόνους χαμηλά.

Link to comment
Share on other sites

Αφού λοιπόν το θέμα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, θα παραθέσω εκ νέου την άποψή μου:

 

Πολύ ορθώς πράττοντας ο νομοθέτης, έδωσε διηυρημένα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους τους μηχανικούς, ώστε να αλληλεπικαλύπτονται οι ειδικότητές τους. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να απαλλάξει τον τεχνικό χώρο από μεγάλες δυσαρμονίες και να δώσει ορθολογικές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας: Φανταστείτε για την παραμικρή εργασία (ας πούμε για μια αλλαγή χρήσης) να απαιτούνται δεκαπέντε μηχανικοί.

 

Είναι θέμα δικό μας να συμπεριφερθούμε ώριμα σε σχέση με ό,τι προβλέπει ο νόμος, και να μην ξεπερνάμε τις δυνατότητές μας.

 

Εν τέλει, ο καθένας από εμάς, ποτέ δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει τα περιθώρια των επαγγελματικών δικαιωμάτων που προσφέρονται αυστηρά στο δικό του γνωστικό αντικείμενο.

 

Δεν υπάρχει επομένως μηχανικός "όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω", υπάρχουν όμως αμέτρητες περιπτώσεις συναδέλφων που εκ των πραγμάτων αναγκάζονται καθημερινά να υπεισέλθουν σε χωράφια άλλων ειδικοτήτων και το κάνουν επαξίως.

 

---------------------------------------------------------------

Το θέμα δεν βρίσκεται στην σωστή κατηγορία, σύντομα θα βρει την θέση του κάπου στα εργασιακά... AlexisPap

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι σε 3-4 posts ειπώθηκε όλη η αλήθεια:

1) Ναι, είναι πιο σωστό να κάνουν αρχιτεκτονικά οι αρχιτέκτονες γιατί το ξέρουν, το κατέχουν, το έχουν σπουδάσει

2) Ναι, υπάρχουν αρχιτέκτονες που κάνουν χειρότερα σχέδια από πολιτικούς/τοπογράφους

3) Ναι, υπάρχουν πολιτικοί-τοπογράφοι που κάνουν πολύ καλή αρχιτεκτονική δουλειά

4) Αυτά είναι τα δεδομένα επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα και με βάση την ελεύθερη αγορά που υπάρχει ο καθένας δουλεύει, επιβιώνει ή όχι στην αγορά, συνεχίζει να έχει δουλειές ή όχι κλπ

 

Εγώ προσωπικά, έχω αποφσίσει τα τελευταία χρόνια, να συνεργάζομαι με αρχιτέκτονα για κάθε σοβαρή αρχιτεκτονική δουλειά που αναλαμβάνω...

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια Athens80 και Γιάννης, πολύ σωστός οτρόπος σκέψη σας και η δράση σας. Οντως Athens σωστά σκέφτεσαι, υπάρχει πρόβλημα, αυτό με τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι, δεν βλάπτει άλλον παρά την δουλειά μας και όντως υπάρχουν και συναδέλφοι όπου δεν κάνουν καλή δουλειά αλλά εμάς δεν πρέπει να μας απασχολεί, να μας νοιάζει καθόλου, εμάς πρέπει να μας απασχολεί και να κάνουμε το μέγιστο δυνατό έργο για τον πελάτη, τον εαυτό μας, την τέχνη και την επιστήμη που σπουδάσαμε, μην σε νοιάζει καθόλου, δώσε τον καλύτερο σου εαυτό και να δεις που οι δουλειές θα ρθούν και το έργο σου θα επιβραβευτεί.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

προς Αthens80

Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο

από την οδηγία 2005/36/ΕΚ η οποία έγινε Νόμος του Ελληνικού

κράτους με το Π.Δ. 38 25/5/2010

Για να το ασκήσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να έχεις κάνει σπουδές

Αρχιτεκτονικής σε σχολές που αναφέρονται στην οδηγία ή να είσαι πολιτικός

μηχανικός που έχει εισαχθεί σε ελληνικό πανεπιστήμιο έως το έτος

1988 (κεκτημένο δικαίωμα που το πιστοποιεί η κάθε χώρα ξεχωριστά)

Και ας δούμε την πρώτη καραμπινάτη περίπτωση.

Κάποιος που αποφοιτά από Βρετανικό Πανεπιστήμιο πολιτικός μηχανικός

η Αγγλία δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να κάνει αρχιτεκτονικές μελέτες

έρχεται στην Ελλάδα παίρνει ισοτιμία με το αντίστοιχο ελληνικό δίπλωμα και

ως μάννα εξ ουρανού αποκτά τα δικαιώματα του αρχιτέκτονα!!!

Εδώ γελάμε ή κλαίμε;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.