Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απώλεια οικοδομικής αδείας


Recommended Posts

Παιδιά, μου φαίνεται αδιανόητο να απαιτούν από τον ιδιοκτήτη τις άδειες που θα έπρεπε να έχουν αυτοί στην Υπηρεσία.

 

Είναι υποχρεωμένοι να τις έχουν και αν δεν τις έχουν πρέπει να δεχθούν το μόνο επίσημο έγγραφο που υπάρχει, την άδεια της προσθήκης και το διάγραμμα κάλυψής της.

 

Και κάτι ακόμη. 'Εχει παρατηρηθεί να αμφισβητούν και να μην δέχονται παλαιά οικοδομική άδεια, με το σκεπτικό ότι κατά την κρίση τους κακώς εξεδόθη. Είναι υποχρεωμένοι να την δεχθούν ως νόμιμη, εκτός αν έχει εν τω μεταξύ ακυρωθεί ή ανακληθεί. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, το κτίριο είναι νομίμως υφιστάμενο (εννοείται ότι έχει κατασκευασθεί όπως προβλέπει η άδεια).

 

Με την ευκαιρία, μία φορά που δεν εύρισκαν την οικοδομική άδεια μιάς τετραώροφης (!) οικοδομής που είχε στο ισόγειο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την βρήκαμε τελικά στην ΔΕΗ, από τους λογαριασμούς ρεύματος και την ημερομηνία ηλεκτροδότησής της.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 71
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Λοιπόν ακούστε τι γίνετε!

 

Επικονώνησα με την συνάδελφο που υπόγραψε την τελευταία οικοδομική άδεια για να δω μήπως στο αρχείο της έχει τις παλιές οικοδ. αδειες και απλώς δεν τις έβαλε στον φάκελο!

 

Μάσαγε τα λόγια της και δεν ήταν σαφής μου είπε οτι δεν υπάρχουν εχουν χαθεί !

 

Οπότε διαπιστώνω οτι δεν είναι νομίμως υφιστάμενα και προφανώς λάδωσε τον μηχανικό της πολεοδομίας και πέρασε την προσθήκη χωρίς να κάνει ελεγχο νομιμότητας των υφιστάμενων !

 

Ενα ακόμα θέμα που εχει να κάνει με την νομιμότητα της συγκεκριμένης οικ. άδειας είναι οτι δεν υπάρχει στο διάγραμμα κάλυψης υπογραφή των συνιδιοκτητών αλλά ούτε και υπεύθυνη δήλωση ότι έλαβαν γνώση όπως ορίζει ο ΓΟΚ 2000 !

 

Πως λέτε να το χειριστώ?

 

 

Τι νιμίζετε οτι πρέπει να κάνω ?

 

Να ζητήσω από την

Link to comment
Share on other sites

Άρα η κατάσταση είναι όπως ακριβώς υπέθεσα παραπάνω: πρόκειται για το κλασικό έργο "οι σκελετοί στο ντουλάπι". Λίγο μακάβριο ακούγεται αλλά δυστυχώς αυτή είναι η κατάστασή μας...

 

Εγώ νομίζω ότι για τη συνέχεια έχεις τρεις λύσεις: α) καταγγέλλεις τις άδειες που έχουν εκδοθεί ζητάς την ανάκληση τους και δείχνεις στον πελάτη σου το δρόμο προς το δικαστήριο για αποζημιώσεις κλπ ή β) ζητάς να χρεωθεί η άδεια σου στον ίδιο ελεγκτή που έδωσε και την προηγούμενη άδεια, εννοείται χωρίς να λαδώσεις αλλά και χωρίς να τον θίξεις ή να τον κάνεις να νιώσει ότι κινδυνεύει ή γ) παραιτείσαι και άλλη φορά αναλαμβάνεις προσθήκες με μεγαλύτερη προσοχή (γιατί άραγε στον κώδικα αμοιβών οι προσθήκες έχουν +30%?).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

vapan:

..Το καλύτερο νομίζω ότι είναι να γράψεις τεχνική έκθεση με τα δεδομένα του προβλήματος που να συνοδεύεται από τη σχετική τεκμηρίωση νομοθεσίας κλπ όπου θα αποδεικνύεις τη νομιμότητα του αιτήματος σου. Την έκθεση αυτή θα μπορούσες ίσως να την καταθέσεις με πρωτόκολλο και να απαιτήσεις έγγραφη απάντηση.

 

Στα πολύ σωστά και αυτονόητα που έγραψε ο συνάδελφος παραπάνω θα προσθέσω ότι καλού κακού να κρατάει και το διαβατήριο σφιχτά στα δόντια ο συνάδελφος που έχει το πρόβλημα γιατί κατά την αναγνώριση των πτωμάτων μετά την πτώση του αεροπλάνου γίνεται ο χαμός στο έδαφος.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Οταν οι όλες πολεοδομίες κλείσουν ο κόσμος θα γίνει πιο όμορφος για τους συναδέλφους και ο χρόνος μας θα αξιοποιειται πολύ πιο ευχάριστα και δημιουργικά. Το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου κατασκευων πρέπει να αλάξει ριζικά. Οσο νωριτερά τόσο καλύτερα. Από επιστήμονας ο Ελληνάς μηχανικός έχει μετατραπεί σε τυπολάτρη και τυπολάγνο που προσπαθεί να ξεπεράσει ασάφειας, σφάλματα και υπερβολές της νομοθεσίας και των εφαρμοστών της.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

 

Για την έκδοση μίας οικοδομικής άδειας για χρωματισμό πολυκατοικίας αναζήτησα στα αρχεία της Πολεοδομίας τον φάκελο της άδειας του εν λόγο κτηρίου. Μετά από πολύ ψάξιμο και ταλαιπωρία βρήκα απλά ότι στα αρχεία δεν υπάρχουν ούτε το στέλεχος ούτε τα σχέδια, κοινώς πήρα βεβαίωση καταστροφής φακέλου από την πλημμύρα του 77.

 

Στην πολεοδομία μου είπαν ότι πριν καταθέσω οικοδομική άδεια πρέπει να κάνω εξαίρεση από κατεδάφιση και νομιμοποίηση του κτηρίου (το οποίο έχει κτιστεί νομιμότατα).

 

Είναι δυνατόν?

 

Θα ήθελα πάρα πολύ τις γνώσεις των εμπειρότερων...

 

Ευχαριστώ πολύ.

 

υ.γ. δεν βρήκα άλλο θέμα σχετικό....

Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχει στο πρωτόκολλο της πολεοδομίας εγγραφή για το εν λόγω κτήριο φρονώ ότι η ορθή λύση είναι η ανασύνταξη του φακέλου. Τουλάχιστον σε παρόμοια περίπτωση αυτό ζητήθηκε από την πολεοδομία. Κατά την ανασύνταξη του φακέλου βέβαια αποτυπώνεις το κτήριο όπως είναι και ελέγχεις ως προς τον ΓΟΚ που ίσχυε τότε. Αν βρεθεί οτιδήποτε το μεμπτό ακολουθούνται οι τυπικές κατά τον νόμο διαδικασίες περί αυθαιρέτων. Επιπλέον ψάξε μήπως μπορέσεις να βρείς διάγραμμα κάλυψης ή οποιοδήποτε έστω στοιχείο από συμβολαιογραφικές πράξεις ως τεκμήριο νομιμότητας.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

 

Ο αριθμός αδείας και τα λοιπά στοιχεία του κτηρίου βρέθηκαν στο Καταχωρητήριο εξ' ου και η βεβαίωση καταστροφής.

 

Η υπάλληλος της πολεοδομίας στην αρχή μου είπε όντως να κάνω ανασύνταξη φακέλου. Μετά όμως με ρώτησε αν υπάρχει έστω το στέλεχος και της απάντησα ότι ούτε αυτό υπάρχει στα αρχεία και τότε μου μίλησε για νομιμοποίηση κτλ.

 

Ομολογώ ότι η ανασύνταξη είναι η πιο λογική λύση αλλά από την άλλη όταν έχει να κάνει κανείς με πολεοδομία η λογική δεν παίζει μεγάλο ρόλο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.