Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λάθος χρήση δήλωσης μηχανικού του Ν.651/77


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οι δηλώσεις του Ν-651/77 των μηχανικών στα τοπογραφικά θα πρέπει να διατυπώνονται με μεγάλη προσοχή και κατά τέτοιο τρόπο ώστε το μπαλάκι της τελικής ευθύνης να πηγαίνει στους πράγματι υπεύθυνους του γενικού αλαλούμ που επικρατεί με τις αρτιότητες, τις οικοδομησιμότητες, τις ζώνες, τα εντός-εκτός και δεν συμμαζεύεται.

Ταμπουρωμένη η πολιτεία πίσω από αυτόν τον νόμο ψάχνει για κορόιδα στην περίπτωση της στραβής.

Για να υπογράψει κανείς αυτή την δήλωση και για να είναι 100% σίγουρος, χρειάζονται μαντικές ιδιότητες και όχι μηχανικού-νομικού.

Εγώ πάντως ούτε για δικό μου οικόπεδο δεν θα την υπέγραφα.

Δεν μας αρκούν οι γνώσεις αυτής της νομοθεσίας που έχουμε γιατί απλούστατα αυτή είναι σαν την σημαδεμένη τράπουλα, πετάγονται τα τζόκερ σαν τα αστροπελέκια από εκεί που δεν τα περιμένεις (εγκύκλιοι, Ν, ΣΤΕ, ΠΔ, ΚΥΑ, ΜΙΑ ΣΙΑ, ΦΕΚ-ΜΕΚ, και λοιπές εχθρικές δυνάμεις).

Προτείνω λοιπόν να συντάξετε ένα μεσοβέζικο πρότυπο δήλωσης του Ν-651, που θα τα έχει όλα αλλά από λίγο, και στο τέλος με ελαφρά πηδηματάκια, τα σπρώχνεται όλα εκεί που πράγματι ανήκουν, στις πολεοδομίες δηλαδή που είναι οι μόνες ανευθυνουπεύθυνες της διαχείρισης του αλαλούμ. Γιατί στην τελική αυτή είναι η υπηρεσία που θα πεί το ναί ή όχι και έχει και το δικαίωμα ανάκλησης σε περίπτωση λάθους.

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ εντελώς με την προαναφερθείσα αντιμετώπιση.

Εάν δεν είμαστε, σαν Μηχανικοί σίγουροι για το τί υπογράφουμε, απλά δεν το υπογράφουμε.

Γιατί να μπλέξεις με παραπομπές, υπεκφυγές κλπ ; στην τελική για πόσα λεφτά θα ήθελες να πάς φυλακή (ή έστω κατηγορούμενος ; ).

Δεν μιλάω για την περίπτωση λάθους που είναι ανθρώπινο, αυτό είναι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Μα, δεν κατάλαβες φίλε μου. Εγώ είπα (για τον Ν-651) ότι ψάχνουν για κορόιδα.

'Εχεις την εντύπωση αγαπητέ ότι η δήλωση αυτή είναι δουλειά μηχανικού?

Που μπαίνει το μηχανιλίκη δεν κατάλαβα, στην ορθογραφία ή στην νομική διατύπωση?

Οι νυκτερινές καταδύσεις στο χάος της αντικρουόμενης νομοθεσίας που διέπει αυτές τις δηλώσεις δεν είναι δουλειά μηχανικού, αλλά δικολάβου.

Αλλού χρειάζεται σαν μηχανικός να είσαι σίγουρος για το τι υπογράφεις και αυτά τα σπούδασες.

Στις αλχημείες απαντάς με αλχημείες.

Link to comment
Share on other sites

Ναι η δήλωση του 651 είναι Μηχανιλίκι, ναι το άρτιο και οικοδομήσιμο το λέει Μηχανικός και όχι μοδίστρα.

 

Λέω ότι :

 

εάν δεν ξέρεις σίγουρα,

 

δεν υπογράφεις,

 

απλά,

 

ούτε πάσες το μπαλάκι, ούτε τίποτα.

Αυτά είναι για τους ΔΥ, όχι για Μηχανικούς και γράφω το Μ με κεφαλαίο όπως βλέπεις.

Η άποψή μου βέβαια, και γιά όσο αξίζει

Link to comment
Share on other sites

Η δήλωση του ν. 651/77 είναι ένα πολύ σοβαρό και υπεύθυνο κομμάτι της διαδικασίας σύνταξης ενός τδ και η επιβολή της, εκείνη την περίοδο, ξεκίνησε αφενός από το μπάχαλο που επικρατούσε στην αυθαίρετη κατάτμηση γης (τυχαίο; δεν νομίζω ...) στην περίοδο από το 1960 και μετά αφετέρου για την προστασία των συναλλασσομένων με ακίνητα. Παράλληλα, νομοθετήθηκαν και ποινές σε μηχανικούς, συμβ/φους, οικοδόμους κλπ που είχαν σχέση με το τεράστιο θέμα της αυθαίρετης κατασκευής.

 

Είναι γεγονός ότι ένας νέος μηχανικός δεν έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να αντιμετωπίσει την πολυδαίδαλη πολεοδομική νομοθεσία, και ειδικότερα το θέμα της δήλωσης του ν. 651/77, αλλά μόνον αυτό είναι το θέμα του; Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί τρόποι να μάθει και ένας από αυτούς είναι το παρόν "Πανεπιστήμιο της πιάτσας" που, σημειωτέον, πολλοί από εμάς αποζητούσαν στις προηγούμενες δεκαετίες.

 

Το όφελος από την προστασία των συναλλασσομένων, με ακίνητα, είναι, κατά την άποψή μου υπέρτερο, και αυτό αποτελεί την ουσιαστική και επιστημονική συμβολή του Μηχανικού, όπως λέει και ο jkar, αλλά και το ουσιαστικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τα 34 χρόνια εφαρμογής του νόμου αυτού.

Link to comment
Share on other sites

Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω

 

οι συνάδελφοι που φοβούνται για το ενδεχόμενο λάθος στη δήλωση που υπέγραψαν πρέπει να είναι ευτυχισμένοι επειδή είναι σίγουρο ότι δε θα το επαναλάβουν σ' όλη την υπόλοιπη σταδιοδρομία τους αφού μέσα απ τα γραφόμενα εδώ διαπίστωσαν την πραγματική βαρύτητα της δήλωσης. Πολλοί απο εμάς τους παλαιότερους ούτε κ'αν πήραμε χαμπάρι ποτέ σίγουρα λάθη σ' αυτά που υπογράψαμε στην αρχή της σταδιοδρομίας μας. Δεν υπήρχε τότε michanikos.gr και ο παληός τοπογράφος δε σου έλεγε ούτε καλημέρα...

 

Οσον αφορά το πόσο μακριά (χρονικά) θα τους ακολουθεί αυτό το "λάθος" να τους επισημάνω ότι για σύνταξη συμβολαίων οι συμβολαιογράφοι ζητούν "φρέσκο" τοπογραφικό, όχι παλαιότερο κάποιων μηνών ίσως...

Link to comment
Share on other sites

Ν.2637/27-8-98 (ΦΕΚ 200 Α'):

άρθρο 6. α) Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε ύστερα από άδεια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει εφόσον πρόκειται για την εκτέλεση στρατιωτικών έργων, που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας, καθώς και για την εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμίδας.

β) Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται κατά τα ανωτέρω ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η κατάτμηση των αγροτεμαχίων, είτε με διανομή μεταξύ των συνιδιοκτητών είτε με πώληση ή οποιαδήποτε άλλη πράξη με την οποία μεταβιβάζονται δικαιώματα κυριότητας, χωρίς προηγούμενη άδεια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με ποινή την απόλυτη ακυρότητα της σχετικής δικαιοπραξίας. Η άδεια παρέχεται μόνο εφόσον με την κατάτμηση διευκολύνεται η αγροτική εκμετάλλευση και επισυνάπτεται στη σχετική συμβολαιογραφική πράξη, στην οποία γίνεται μνεία αυτής. Η άδεια κατάτμησης απαιτείται και όταν πρόκειται για διανομή μεταξύ συνιδιοκτητών ή συγκληρονόμων που έχουν το δικαίωμα να λύσουν την κοινωνία και παρέχεται, εφόσον με τη λύση δεν επέρχεται κατάτμηση ή η επερχόμενη κατάτμηση δεν παραβλάπτει την αγροτική εκμετάλλευση.

γ) Μεταβιβάσεις γεωργικής γης για νόμιμη αιτία, είναι απολύτως άκυρες, αν δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο βεβαιώνεται αν το πωλούμενο αγροτεμάχιο είναι ή όχι γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Ο οικείος συμβολαιογράφος υποχρεούται να κάνει σχετική μνεία στο συμβόλαιο των στοιχείων του ανωτέρω πιστοποιητικού.

δ) Κάθε μεταβίβαση της κυριότητας αγροτεμαχίων με πώληση, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διατάξεις της παραγράφου αυτής και του άρθρου 50, καθώς και κάθε μεταβίβαση με τίμημα μικρότερο από εκείνο που αναφέρεται στις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 50 είναι άκυρη.

ε) Οι παραβάτες των διατάξεων της παραγράφου αυτής τιμωρούνται με χρηματική ποινή πεντακοσίων χιλιάδων έως πέντε εκατομμυρίων δραχμών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εισαι σιγουρος για την ορθοτητα του Νομου που εβαλες, γιατι απο το ετ που τον κατεβασα δε λεει τετοια πραγματα το αρθρο 6.Μηπως ειναι καποια νεωτερη διορθωση?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.