Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σεισμός μεγέθους 8,9 ρίχτερ χτύπησε την Ιαπωνία


ilias

Recommended Posts

Από το nooz.gr

 

Ο πιο δυνατός σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ιαπωνίας, φαίνεται ότι έχει μετακινήσει το κεντρικό νησί της χώρας κατά 2,4 μέτρα, ενώ μετατόπισε και τον άξονα της Γης κατά σχεδόν 10 εκατοστά, όπως δήλωσαν επιστήμονες.

«Γνωρίζουμε ότι ένας σταθμός GPS μετακινήθηκε (κατά 2,4 μέτρα)», δήλωσε ο Κένεθ Χάντατ, Αμερικανός γεωφυσικός, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστιολογίας της Ιταλίας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μίας έρευνας που διεξήγαγε, ο σεισμός μετακίνησε τη Γη στον άξονα της κατά σχεδόν 10 εκατοστά.

Οι επίπτωσεις αυτού του σεισμού στον άξονα της Γης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σεισμού 9,1 βαθμών που έπληξε την Ινδονησία το 2004. Σημαντικότερες επιπτώσεις φάινεται ότι είχε μόνο ο σεισμός που έπληξε τη Χιλή το 1960, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Αντόνιο Πιερσάντι.

Το 2010 επιστήμονες από τη NASA είχαν δηλώσει ότι ο σεισμός 8,8 βαθμών που σημειώθηκε στη Χιλή τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν τόσο δυνατός ώστε μπορεί να μείωσε τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Ρίτσαρντ Γκρος που εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA ανακάλυψε ότι ο περσινός σεισμός της Χιλής μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά περίπου 8 εκατοστά.

Η μετακίνηση του άξονα πάνω στον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης αλλάζει ανεπαίσθητα το χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει μία πήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Ετσι μετά το σεισμό της Χιλής η διάρκεια της ημέρας μειώθηκε κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 203
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αναφορικά με όσα ακούμε από τα ΜΜΕ. Κανείς, πλην αυτών που εργάζονται στο εργοστάσιο, δεν μπορεί να γνωρίζει τί ακριβώς συμβαίνει. Εκτός εάν έχουμε την εντύπωση ότι έχουν τον χρόνο να ασχολούνται με τα ΜΜΕ την ώρα που προσπαθούν να αποσοβήσουν πιθανή ανεξέλεγκτη τήξη του πυρήνα (φαινόμενο της Κίνας).

 

Όσον αφορά την αντισεισμική προστασία των κτηρίων αυτό που διαφαίνεται είναι ότι τα κτήρια ανταποκρίθηκαν σχετικά καλά στην σεισμική δόνηση. Άλλωστε εάν ο σεισμός ήταν των 9,9 ρίχτερ τότε ενδεχομένως να μιλούσαμε για κοσμογονικές αλλαγές στον φλοιό της Γης. Οπότε και όλοι οι κανονισμοί θα πήγαιναν περίπατο. Το δυστύχημα είναι ότι μάλλον δεν ενεργοποιήθηκε γρήγορα ο μηχανισμός προστασίας από τσουνάμι ή ότι το τσουνάμι ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από τις παραδοχές των Ιαπώνων.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ο Θεός να βάλει το χέρι του και να αποφευχθούν τελικά τα χειρότερα.

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά την αντισεισμική προστασία των κτηρίων αυτό που διαφαίνεται είναι ότι τα κτήρια ανταποκρίθηκαν σχετικά καλά στην σεισμική δόνηση.

 

Ο αντισεισμικός σχεδιασμός των κατασκευών αυτών είναι εξαιρετικά απαιτητικός και δεν έχει καμία σχέση με ό,τι γνωρίζουμε για τα συμβατικά έργα (εξαιρούνται τα φράγματα). Το σύνολο των εγκαταστάσεων πρέπει να παραμένει λειτουργικό για την κατάσταση "ασφαλούς απενεργοποίηση του αντιδραστήρα" για σεισμό σχεδιασμού με περίοδο επαναφοράς 2000 χρόνια... Εννοείται ότι στην κατάσταση αυτή δεν πρέπει να εμφανιστούν καθόλου δομικές βλάβες: Q=1.

 

Το κέλυφος που περιέχει τον αντιδραστήρα έχει ακόμη περισσότερες απαιτήσεις: Πρέπει να παραμείνει αρηγμάτωτο και στεγανό ακόμη κι αν σημειωθεί διαφυγή ατμού απ' τον αντιδραστήρα (εσωτερική πίεση). Φυσικά είναι μία κατασκευή με ισχυρότατη προένταση...

 

Για να λάβουμε μία ιδέα των δράσεων σχεδιασμού για τον πολιτικό μηχανικό, ο αντιδραστήρας είναι ένα κατακόρυφο ντεπόζιτο ύψους πάνω από 20m που ο πυρήνας του μόνο έχει μάζα πάνω από 100tn. Βρίσκεται μέσα σε ένα κυλινδικό ή σφαιρικό κέλυφος από Ω/Σ (προεντεταμένο) διαμέτρου πάνω από 30m. Πίεση σχεδιασμού για το κέλυφος μέχρι 14bar. Όλη αυτή η κατασκευή βρίσκεται στο κτήριο του αντιδραστήρα, το οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει διάφορες δεξαμενές νερού σε διάφορες στάθμες (και μία μεγάλη στον τελευταίο όροφο) χωρητικότητας άνω των 1000m³. Ύψος κτηρίου συνήθως γύρω στα 50m.

 

Όμως το πρόβλημα του σεισμού δεν αφορά μόνο τον πολιτικό μηχανικό: Χιλιόμετρα σωληνώσεων κάθε διαμέτρου, που περνάνε από κτήριο σε κτήριο και περιέχουν ραδιενεργό νερό ή ατμό πρέπει να παραμείνουν άθικτες. Αντλίες, γεννήτριες, εγκαταστάσεις και αυτοματισμοί που χρειάζονται για την ψύξη του αντιδραστήρα πρέπει να παραμείνουν σε κατάσταση λειτουργίας.

 

Μια ιδέα για την κλίμακα της κατασκευής:

http://www.nucleartourist.com/areas/areas2.htm

http://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/fact-sheets/new-nuc-plant-des-bg.html

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά την αντισεισμική προστασία των κτηρίων αυτό που διαφαίνεται είναι ότι τα κτήρια ανταποκρίθηκαν σχετικά καλά στην σεισμική δόνηση.

 

Όχι μόνο καλά...

 

Τα μόνα ΜΜΕ που παρακολουθώ είναι το ΣΤΑΡ...τα υπόλοιπα είναι χειρότερα από το ΣΤΑΡ...

Link to comment
Share on other sites

14,57 Πρόβλημα και σε άλλο πυρηνικό σταθμό στην Onagawa λόγω αυξημένης ραδιενέργειας...

 

15,18 Ενεργοποίηση του ηφαιστείου Shinmoedake που εκτοξεύει πέτρες και στάχτη.

(η στάχτη έφθασε τα 4000μ. ύψος). Το ηφαίστειο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1420 μέτρων ενεργοποιήθηκε τον Ιανουάριο μετά από 52 χρόνια ήταν όμως ήρεμο τις τελευταίες 2 εβδομάδες...

 

Δεν πάμε καλά....

Link to comment
Share on other sites

@AlexisPap: αναφερόμουν στο σύνολο των κτηρίων και όχι μόνο σε αυτά των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Άλλωστε οι περισσότεροι νεκροί και αγνοούμενοι καταγράφησαν μετά το πέρασμα του τσουνάμι και όχι από τον σεισμό.

 

@georg coco: μετά από τέτοιο σεισμό είναι λογικό να ενεργοποιηθούν γειτονικά ρήγματα και ηφαίστεια.

Link to comment
Share on other sites

Σε μία ημερίδα θυμάμαι ότι ο καθηγητής Γκαζέτας έλεγε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κτιρίων της Ιαπωνίας είναι σεισμικά μονωμένα. Οπότε τι συζητάμε ? Οι άνθρωποι έχουν λύσει το πρόβλημα μία και καλή με σεισμική μόνωση. Για αυτό και οι ελάχιστες ζημιές αν είναι όντως έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς κτήρια μετά το 1997 έχουν σεισμική μόνωση με κατα βάση Lead Rubber Bearing.

Link to comment
Share on other sites

Ας περιμένουμε παίδες να δούμε τις εκθέσεις των συναδέλφων που ήδη έχουν σπεύσει να κάνουν αποτίμηση...

Με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται σε πάνω από 10.000 ανθρώπους και ένα πυρηνικό εργοστάσιο να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ψύξης, συμβάντα όπως του Kobe μοιάζουν με απλά ατυχήματα, άσχετα αν προς το παρόν φαίνεται να τα πήγε καλά η κτηριακή υποδομή...

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η καταστροφή έχει να μας διδάξει πολλά και θα αποτελέι πρώτο θέμα στις επιστημονικές συζητήσεις πολλών κλάδων για χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Και ενώ στη Γερμανία σκέπτονται σοβαρά να απενεργοποιήσουν όλους τους παλιούς πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία έχουμε και τρίτο σταθμό με προβλήματα στο σύστημα ψύξης (Tokai στην ανατολική ακτή νότια της Fukushima.)

 

Απ΄το κακό στο χειρότερο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.