Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενίσχυση και πιθανό πρόβλημα Πολεοδομίας


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Περιχαρής, σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, ανέλαβα την άδεια για έλενχο και προφανώς ενίσχυση ενός κτιρίου στο οποίο θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο στατικό φορέα. (τρύπες και όχι μόνο)

Δεν έχω μπει σε φάση ανάλυσης, για να δώ τι γίνεται επί της ουσίας με εντατικά μεγέθη κλπ, αλλά εκτός από την ουσία, υπάρχει και η Πολεοδομία.

Κατά την αυτοψία λοιπόν διαπίστωσα, ότι σε κάποιες περιπτώσεις, σχέδια και πραγματικότητα δεν ταιριάζουν. Δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, αλλά είναι κρίσιμα από στατικής άποψης, δεδομένου ότι π.χ. σε μια περίπτωση, ο στύλος είναι μετακινημένος (σε σχέση με ότι δείχνει το σχέδιο) με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα να δημιουργείται μια έμμεση στήριξη δοκών σε απόσταση μόλις 20cm από το υποστύλωμα.

 

Το ερώτημα λοιπόν.

Τι δείχνω στην πολεοδομία σαν υφιστάμενη κατάσταση, δεδομένου ότι η άδεια είναι του 65 και τα σχέδια αδείας υπάρχουν στην Πολεοδομία;

Αν δείξω ότι λέει η άδεια, παίρνω όλο το "ρίσκο" και την ευθύνη πάνω μου.

Αν δείξω την πραγματική κατάσταση, υποθέτω ότι κάποιος λάκος θα υπάρχει, γιατί ακούγεται πολύ απλό για νά'ναι αληθινό.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αποτύπωση της τρέχουσας μόρφωσης του στατικού συστήματος και έλεγχος στατικών υπάρχοντος σε πρώτη φάση. Αν ο πελάτης αποφασίσει να προχωρήσει στις ενισχύσεις ενημέρωσέ τον οτι υπάρχει πιθανότητα στην πολεοδομία να αντιμετωπίσει πρόβλημα λόγω αυθαίρετης στατικής μελέτης. Μπορείς εκ των προτέρων να τσεκάρεις στην πολεοδομία αν δέχονται τροποποίηση της αρxικής μελέτης στατικών σε αυτή τη φάση.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά ισχύει μάλλον αυτό που φοβόμουν, ότι δεν είναι τόσο απλό το πράγμα.

Θα πάω κι από Πολεοδομία και βλέπουμε.

 

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται πως θα δείξεις την πραγματικότητα (μηχανικοί είμαστε και όχι δικηγόροι, υπάρχουν ποινικές ευθύνες όσο αφορά αυτα που δηλώνουμε)

Επειδή είναι προ του '83 κοίτα το άρθρο 8 του Ν.1512

Link to comment
Share on other sites

Όπως λένε και οι άλλοι συνάδελφοι, φυσικά και ότι υπάρχει θα δείξεις.

Σε τέτοιες δουλειές σε συνδυασμό και με τη δική σου παλαιότητα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η κατασκευή δεν ταυτίζεται με τη μελέτη. Το αντίθετο μάλλον έκπληξη θα ήταν!

Link to comment
Share on other sites

Και πάλι ένα Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.

Βλέπω ότι είστε απόλυτοι στο ότι πρέπει να δείξω τα πραγνατικά, οπότε θα πάω κι από Πολεοδομία να δώ στην περίπτωση αυτή που θα τα δείξω σωστά, τι άλλο θα ζητήσουν για να προχωρήσει.

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα πρότεινα να γίνουν as-build πρώτα και να δούμε και οτι άλλο έχουμε.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά εγώ σε προσθήκες και επειδή πάντα υπάρχουν ασυμφωνίες σχεδίων πραγματικότητας ακολουθώ την εξής τακτική :

 

- Αρχιτεκτονικά δείχνω ότι λέει η άδεια για να μην πλέκω με νομιμοποιήσεις.

 

- Στατικά δείχνω ότι υπάρχει στην πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε νικ ειναι "εκτος" με τον τροπο αυτο..

Ασε που αν ο ελεγκτης κανει αντιπαραβολη (λεμε τωρα...) αρχιτεκτονικων και στατικων δεν θα παρεις την ΟΑ....

 

Ειναι χειροτερα να κανεις αυτο που λες, παρα να τα μπαλαμουτιασεις και τα αρχιτεκτονικα και τα στατικα...

Link to comment
Share on other sites

Terry είναι μία μέση λύση. Και πιστεύω η μόνη εφαρμόσιμη. Δηλαδή εσύ προτείνεις με το καλημέρα να ξεκινάς νομιμοποιήσεις ? Το κάνεις αυτό στην πράξη ?

 

Κάνεις αποτύπωση στατικών και αρχιτεκτονικών και απλά στα δεύτερα κάνεις τα στραβά μάτια. Έτσι θα ελέγξεις τα αρχιτεκτονικά της υπάρχουσας άδειας και τα στατικά που θα αποτυπώσεις. Γιατί να δείξεις π.χ. έναν μετατοπισμένο τοίχο στα αρχιτεκτονικά ? Τι θα κερδίσεις ? Δείχνεις ότι λένε τα αρχιτεκτονικά της άδειας και δεν ασχολείσαι με νομιμοποιήσεις και ιστορίες.

 

Στα στατικά όμως πρέπει να δείξεις την πραγματικότητα. Εάν π.χ. υπάρχει μία δοκός επί δοκού στην πράξη ενώ θα έπρεπε να βρίσκει σε υποστύλωμα πρέπει να φανεί στον έλεγχο υπάρχοντος γιατί είναι σοβαρό. Ο στατικός τι θα σου πει ?! Τι σχέση έχει η αντιπαραβολή ? Ο στατικός θα κοιτάξει την αποτύπωση σου των αρχιτεκτονικών και δεν πρόκειται να καταλάβει καμιά διαφορά. Η διαρρύθμιση των σπιτιών δεν φαίνεται στα στατικά.

 

Το πρόβλημα βέβαια υπάρχει....όταν αλλάζουν οι εξώστες! Εκεί είναι στην ευχέρεια του μελετητή το τι θα κάνει. Εάν π.χ. στην άδεια ο εξώστης είναι μικρότερος ή ακόμη χειρότερα δεν υπάρχει. Σε αυτήν την περίπτωση οφείλεις στην στατική σου επίλυση να τους λάβεις υπόψη σου και αναγκαστικά μετά να μην τους δείξεις στην πολεοδομία με ότι συνεπάγεται αυτό... Είναι ταρζανιά αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.