Μετάβαση στο περιεχόμενο

Είδος γείωσης - σύστημα γείωσης


mixalio

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φυσικά και τα έχω πολύ καλά ξεκαθαρισμένα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας, ούτε θα δείξουμε ποιος την έχει πιο μεγάλη.

 

Ο φίλος παραπάνω ουσιαστικά ρωτάει αν υπάρχει ηλεκτρόδιο γείωσης στον καταναλωτή του TN, ή αν ο αγωγός γης της εγκατάστασης συνδέεται μόνο με τον ουδέτερο.

Αυτό που λίγο βιαστικά ήθελα να εξηγήσω, είναι ότι στο σπίτι αν το δεις ανεξάρτητα, χάρην απλοποίησης, είναι σαν σύστημα TT. Και πριν γίνει η ουδετερογείωση στο μετρητή, ΕΙΝΑΙ σύστημα ΤΤ καθώς όλες οι γειώσεις καταλήγουν στο ηλεκτρόδιο (θεμελιακή, ράβδος κτλ).

Αλλά πολύ σωστά παρενέβη ο nvel, επειδή ένα σύστημα σύνδεσης γείωσης εννοεί την πορεία από τον Μ/Σ μέχρι την κατανάλωση ολοκληρωμένα.

Όταν μάθαινα 1ο έτος στη σχολή για τα συστήματα σύνδεσης γείωσης, ένας καθηγητής μου το ανέλυσε με τέτοιο τρόπο. Στην πρώτη δημοτικού μαθαίνουμε ότι οι αριθμοί ξεκινάνε από το μηδέν. Αργότερα όμως μαθαίνουμε και τους αρνητικούς. Συγγνώμη αν μπέρδεψα κάποιον και φυσικά δεν εννοώ ότι αυτές οι έννοιες είναι "δημοτικού".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γεια χαρά σε όλους,

Και στις δύο περιπτώσεις (ΤΝ ή ΤΤ) έχουμε φτιάξει σύστημα γείωσης (θεμελιακή, ράβδους, τύπου ε κλπ).

Στο ζυγό γείωσης καταλήγει το καλώδιο γείωσης του γενικού πίνακα και το καλώδιο του γειωτή. Στην περίπτωση ΤΝ φεύγει ένα καλώδιο από τον ζυγό και συνδέεται πριν το μετρητή με τον ουδέτερο της ΔΕΗ ενώ στην περίπτωση ΤΤ δεν γίνεται καμία σύνδεση από την πλευρά της ΔΕΗ.

Σωστά το κατάλαβα?

Στην περίπτωση που δεν έχουμε θεμελιακή γείωση, οποιοσδήποτε άλλος τρόπος γείωσης πρέπει να τοποθετείται κοντά στο ρολόι της ΔΕΗ ή δεν παίζει ρόλο το μέρος?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

δεν νομιζω να παιζει ρολο το μηκοs αγωγου γειωσηs 10 mm η 16μμ η οτι αλλη διατομη βαλουμε. συνηθωs βαζουμε το ηλεκτροδιο κοντα στον μετρητη.αν ομωs σε αυτο το σημειο εχει μεγαλη αντισταση γειωσηs πρεπει να βαλουμε το ηλεκτροδιο σε αλλο σημειο εκει που θα εχει με μετρισειs φυσικα χαμιλη αντισταση.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μιας και οι βομβες ειναι συνηθως στρογγυλες, υποθετω οτι ισως να εχουν σφαιρικο/α ηλεκτροδιο/α αντι για ραβδους... ποιος ξερει? 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Γειά και από εμένα!

 

Η ΔΕΗ στο δίκτυο διανομής χαμηλής τάσης από τον Μ/Σ έως τον μετρητή εφαρμόζει σύστημα TN-C (σύστημα TN όπου ο ουδέτερος αγωγός (Ν) χρησιμοποιείται και ως αγωγός προστασίας (ΡΕ), οπότε καλείται αγωγός (ΡΕΝ), και το σύστημα γείωσης συμβολίζεται με TN-C.

 

Στο μετρητή συνδέεται ο αγωγός ΡΕΝ με τον αγωγό γείωσης του καταναλωτή (ουδετέρωση).

 

Μετά την έξοδο από τον μετρητή υπάρχει χωριστός αγωγός προστασίας (ΡΕ) και χωριστός αγωγός ουδετέρου (Ν). Για το λόγο αυτό και το σύστημα σύνδεσης της γείωσης που προκύπτει χαρακτηρίζεται TN-C-S ή TNS

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.