Μετάβαση στο περιεχόμενο

Oρθή σύνδεση αυτόματων διακοπτών πινάκων


mixalio

Recommended Posts

Τη καλησπερα μου σε ολο το φορουμ..Θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας τη παρακατω μικρη ιστορια με την ελπιδα να με διαφωτησετε!!Αφορμη σταθηκε η αντικατασταση μιας αυτοματης ασφαλειας σε πινακα συγκεκριμενα 16a στη γραμμη πλυντηριου.Αγοραζοντας τη καινουρια μου δημιουργηθηκε η απορια αν υπαρχει εισοδος-εξοδος στις αυτοματες ασφαλειες.Στο πινακα η παλια ειχε το φορτιο στην πανω πλευρα του αυτοματου την εξοδο ας το πουμε ετσι....Στο καταστημα ρωτοντας τον υπαλληλο δεν γνωριζε και με τη σειρα του ρωτησε καποιον ηλεκτρολογο που ψωνιζε εκεινη την ωρα....Αυτος απλα απλα ειπε"την εξοδος εμεις οι ηλεκτρολογοι την βαζουμε παντα απο πανω....το χουμε σαν κανονα"!!Καθολου ευχαριστημενος και πεπεισμενος απο την απαντηση του αποφασισα να το ψαξω λιγο παραπανω...Βρισκω στο internet τον αριθμο μεγαλης εταιριας στο χωρο και παιρνω τηλεφωνο...Μια ευγενεστατη κοπελα με συνδεσε αμεσα με εναν τεχνικο...Ο τεχνικος ηταν κατηγορηματικος"καμια σημασια πως θα συνδεθει δεν υπαρχει in-out"Μερικες μερες αργοτερα μιλωντας με εναν συνταξιουχο ηλεκτρολογο ηταν απολυτος....παντα out απο πανω αλλιως δε δουλευει!!!Για να μη σας κουραζω αλλο σε μια τελευταια προσαπαθεια να μαθω τη τελικα ισχυει ρωτησα ενα ακομα ηλεκτρολογο στα πλοια αυτη τη φορα....Ο ανθρωπος μου ειπε οτι κοιτας το σχεδιο του διακοπτη και οπου υπαρχει η κινητη επαφη αυτη βαζεις σαν εξοδο....κοιτοντας διαφορων εταιριων αυτοματους ειδα οτι δεν γραφουν ολοι σχεδιο επαφων πανω....Τελικα τι ισχυει απο ολα τα παραπανω????Συγγνωμη για το μεγαλο μου κειμενο ηθελα να μαι οσο πιο κατατοπιστικος μπορουσα...Σας ευχαριστω!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Οπως να το βάλεις θα δουλέψει. Δεν υπάρχει νομίζω κανονισμος αλλα με τα χρόνι καθιερωθηκε το φορτίο να μπαίνει απο πάνω. Ή αλλιως, προς τα εκεί που κινείς το μοχλό για να κλείσει το κύκλωμα., προς τα πάνω, αρα το φορτίο απο πάνω.

Link to comment
Share on other sites

Όντως δεν υπάρχει "κατεύθυνση" στις ασφάλειες ΟΜΩΣ το σωστό είναι το φορτίο πάνω, καθώς τα καλώδια προς τα φορτία φεύγουν (συνήθως) προς τα πάνω.

Link to comment
Share on other sites

Είναι αυτό που σου είπε ο τεχνικός στην εταιρία.Δεν παίζει κανένα ρόλο,την έξοδο μπορείς να τη βάλεις είτε απο πάνω είτε απο κάτω ,στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα,απλός όλοι όπως και εγώ έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιήσουμε για έξοδο το πάνω μέρος.

Link to comment
Share on other sites

Εκεί που βολεύει τον κάθε ένα ...

 

Αν βολεύει λειτουργικά ή για καλύτερο οπτικό έλεγχο ή αισθητικά ή για οικονομία αγωγού να είναι από πάνω η είσοδος την βάζεις από πάνω ...

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα!!!!το ερωτημα σου ειναι απλο αλλα οι απαντησεις που πηρες ηταν οτι βολευει τον καθενα. η δικη μου απαντηση στο ερωτημα σου ειναι οτι σε ασφαλειες της ταξης των 10Α, 16Α, 20Α, 25Α,35Α,40Α,50Α,63Α κοινος σε ασφαλειες που χρησιμοποιουνται σε μη βιομηχανικες κατασκευες πχ οικιες, οπως και να συνδεσεις δε παιζει κανενα ρολο. Σε βιομηχανικες κατασκευες ομως οπου τα φορτια ειναι πιο ισχυρα τοτε καλο ειναι να υπαρχει ταση στην σταθερη επαφη του αυτοματου διακοπτη, με αυτο κερδιζεις την μακροζωια του διακοπτη γιατι δεν ειναι υπο ταση τα κινητα μερη του οπου καταπονουνται μονο κατα την στιγμη της μανδαλωσης. αυτο το εχω εφαρμοσει εδω και 10 χρονια που ασχολουμαι με τον ηλεκτρισμο και δεν με εχει απογοητευσει. προσοχη, αυτο ειναι η αποψη μου και οχι καποιος κανονισμος.

Link to comment
Share on other sites

Τι είδους καταπόνιση υφίστανται τα κινητά μέρη των ΑΔΙ, όταν η τάση (είσοδος) συνδέεται σε αυτά? Δεν βλέπω καμιά διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Τη τήξεως δλδ πως θα τη συσνδέσεται? το μόνιμο ρεύμα στο σπείρωμα ή στη μήτρα ?

Υπάρχουν και κάποιες άτυπες αρχές όπου όλοι οι ηλεκ/γοι τις θεωρούμε δεδομένες όπως η έξοδος μιας αυτόματης ασφάλειας να ειναι πάντα από πάνω.

Link to comment
Share on other sites

Τη τήξεως δλδ πως θα τη συσνδέσεται? το μόνιμο ρεύμα στο σπείρωμα ή στη μήτρα ?

Υπάρχουν και κάποιες άτυπες αρχές όπου όλοι οι ηλεκ/γοι τις θεωρούμε δεδομένες όπως η έξοδος μιας αυτόματης ασφάλειας να ειναι πάντα από πάνω.

 

Περισσότερο για λόγους ασφαλείας, στη μήτρα συνδέεις την παροχή (μόνιμο ρεύμα), όπως και στα ντουί το ίδιο.

 

Όσον αφορά τους ασφαλειοδιακόπτες, η έξοδός τους είναι σχεδόν πάντα από πάνω. Σε μερικές εταιρείες, οι γέφυρες σου δίνουν την εντύπωση ότι πρέπει να τοποθετηθούν από την πάνω μεριά των ασφαλειοδιακοπτών, καθώς έχουν τα γράμματα ανάποδα και άλλα τέτοια χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι όμως.

 

Έχουμε συνηθίσει να βγάζουμε τις εξόδους από πάνω.

 

Αλλά αν πάμε βάση σχεδίου, όπως προείπε ο Θανάσης, θα πρέπει να συνδέουμε πάντα τις εξόδους στις κινητές επαφές. Έτσι άλλωστε δεν το σχεδιάζουμε?

 

Θα ήθελα να προσθέσω, ότι καλό θα ήταν σε έναν πίνακα να χρησιμοποιούμε υλικά της ίδιας εταιρείας αν αυτό είναι εφικτό για ευνόητους λόγους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.