Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαράδεκτη στατική μελέτη άλλου συναδέλφου.


 
xrysa1973

Recommended Posts

Συνεργάζομαι με μία κατασκευαστική εταιρεία μεταλλικών κτιρίων εδώ και κάποια χρόνια και συνήθως αναλαμβάνω κάποια έργα εξ αρχής μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Σε ένα από αυτά η μελέτη είναι μάλλον μαιμού, δεν πατάει στην πραγματικότητα και με έναν έλεγχο γιατί έβγαζε μάτι έπιβεβαίωσα ότι οι διατομές (κολώνες και δοκάρια) δεν αντέχουν. Το είπα στο μηχανικό και επιμένει ότι η μελέτη, που δεν έκανε βέβαια αυτός, είναι σωστή. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση? Είναι λίγο ηθικό το θέμα. Δεν μιλάμε και αφήνουμε να σκοτωθεί κανένας αφού η ευθύνη είναι κάποιου άλλου ή φωνάζουμε και ειδοποιούμε τον πελάτη? Θα ήθελα την άποψη σας γιατί το έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές και πάντα με καίει.

 

Λόγω του οτι είναι δύσκολο να βρώ μια ήδη απαντηθείσα σχετική ερώτηση θα ρωτήσω : εσύ που εμπλέκεσαι στην όλη υπόθεση;

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση : Ενας μηχανικός , δεοντολογικά τι πρέπει να υπερασπιστεί πρώτα ?

 

Την ανθρώπινη ζωή , την περιουσία του πολίτη ή το επαγγελματικό προφίλ του συναδέλφου ?

 

Ηταν η ακριβώς επόμενη ερώτηση μου αλλά με διαφορετικό τρόπο. Αν ήμουν γιατρός και έβλεπα ένα συνάδελφο να σφάζει έναν ασθενή, του οποίου η ζωή μπορεί να χανόταν, έπρεπε να φύγω γιατί ο ασθενής δεν ήταν δικός μου? Μελοδραματικό σαν ερώτηση, αλλά εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να ξανακοιμηθώ. Αν δω έναν κλέφτη, δεν θα ειδοποιήσω την αστυνομία γιατί έπρεπε από μόνη της να κάνει περιπολίες?

Τι εννοώ τελικά...Αν κάποιος είναι τόσο μα τόσο απαράδεκτος δεν τον θεωρώ συνάδελφο...άρα, πάυει η συναδελφική αλληλεγγύη. Δεν πάω να του "φάω" τη δουλειά, αυτό ναι είναι αντιεπαγγελματικό, να προστατέψω τον πελάτη, το συνεργείο, τον κατασκευαστή και εμένα την ίδια θέλω αφού όταν πρέπει να παραδωσεις έργο δεν μπορεί αυτό το έργο να είναι τραγωδία.

Link to comment
Share on other sites

Απο την απάντησή σου κατάλαβα οτι εμπλέκεσαι...άρα έχεις λόγο να μιλήσεις εφόσον βάζεις το κεφάλι σου ή συνεργατών σου από κάτω... μπορείς να το κάνεις ίσως με πλάγιο τρόπο ... να μπουν ψύλλοι στ' αυτιά του ιδιοκτήτη χωρίς να φαίνεσαι εσύ ... σημαντικό διότι αν σταθείς εσύ ανάμεσα στον συνάδελφο και τον ιδιοκτήτη θα εκτεθείς ανεπανόρθωτα κι ας είχες απόλυτο δίκιο ... το πιθανότερο είναι σε κάθε δική σου δουλειά να διαβάλεσαι από τον συνάδελφο στον εκάστοτε ιδιοκτήτη και τούμπαλιν .... η θέση σου είναι πάρα πολύ λεπτή αναλογιζόμενη πόσο πληκτροχτύπημα έχει πέσει και πόσες απαντήσεις και θέσεις έχεις διαβάσει κάτι που έξω δεν θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις ... ψάχνεις να βρείς το δίκιο σου σε έναν κόσμο άδικο ... αν δεν δουλέψει το σύστημα "βάζω ψύλλους" τότε πάτα πόδι ... όπως είπες ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρείται συνάδελφος αλλά κομπογιανίτης ... το μόνο που έχεις μετά να προσέξεις είναι το ότι οτι πεις είναι σωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Link to comment
Share on other sites

Κάνω μία αντιγραφή στην απάντηση που ψάχνεις. Η θέση μου στο συγκεκριμένο έργο είναι οργάνωση εργασιών από την παραγωγή ακόμα ως την τοποθέτηση των επικαλύψεων και επίβλεψη για να ολοκληρωθεί στους χρόνους που έχει συμφωνηθεί το έργο.

 

Το "... ψάχνεις να βρείς το δίκιο σου σε έναν κόσμο άδικο ... " με χτύπησε εκεί που πονάω. Το ξέρω αλλά.....

Link to comment
Share on other sites

Ο εργοδότης σου δεν μπορεί να θέσει το θέμα; ντε και καλά....από την εμπειρία του τόσα χρόνια στις σιδηροκατασκευές κάτι δεν του κολλάει στο μάτι, πολύ μεγάλα ανοίγματα, κτλ κτλ ... σου είπα "βάλε ψύλλους" ...

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει εργοδότης μου. ΑΝ θέλω αναλαμβάνω το έργο, είμαι εξωτερική. Πάντα κάνω μία συμφωνία ανά έργο και πληρώνομαι ανάλογα. Αυτό είναι άσχετο βέβαια. Το αναφέρω για να καταλάβεις τη σχέση με το έργο.

Λοιπόν ανακεφαλαιώνω. Εγώ στην αρχή και μετά ο κατασκευαστής μιλήσαμε με το μηχανικό. Είναι ανένδοτος. Ο κατασκευαστής επειδή έχει δει τα παράξενα και διαθέτει την εμπειρία να καταλάβει έχει δηλώσει ήδη ότι το έργο δεν θέλει υπό αυτές τις συνθήκες να το κάνει γιατί όπως και να χει αν υπάρξει ζημια στο κτίριο το ονομα του θα εμπλακεί και άντε να αποδείξει ότι δεν ήταν αυτός υπεύθυνος. Θα αποδειχτεί αλλά μέχρι τότε θα χάσει την αξιοπιστία του. Ο ιδιοκτήτης είναι προς το παρόν απ έξω αλλά έχω ζητήσει συνάντηση μαζί του και μαζί με το μηχανικό φυσικά. Προσανατολίζομαι στο να μιλήσω ξεκάθαρα, ότι δεν αναλαμβάνω το έργο γιατί το θεωρώ επικίνδυνο. Ξερω ότι είναι ρίσκο, αλλά επειδή το να προσπαθώ να βρω πλαγίους τρόπους με βγάζει μεν από μπελάδες αλλά είναι κουραστικό, αποφάσισα να ρίξω ευθύτατες βολές.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον...

 

Ο συναδελφος μηχανικος ειναι πολυ μπροστα...

 

Μεχρι και δοκο Gerber εχει διαμορφωσει, σε τεγιδες C180 με ανοιγμα 10μ....

 

Το θεμα ειναι οτι ακομα και τη δοκο Gerber λαθος την εχει μορφωσει..

 

Φυσικα εχει κολλησει κομβοελασμα στις τεγιδες και το εχει συνδεσει με τα οριζοντια αντιανεμια...

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση : Ενας μηχανικός , δεοντολογικά τι πρέπει να υπερασπιστεί πρώτα ?

 

Την ανθρώπινη ζωή , την περιουσία του πολίτη ή το επαγγελματικό προφίλ του συναδέλφου ?

Συμφωνω κι εγω με την σειρα...

Ομως πως αποδεικνύεις πως κατι απο τα παραπάνω είναι compromised την στιγμή μάλιστα που κάποιος συνάδελφος (με " " ή όχι) έχει αποδειξει μεσω της μελέτης του και της ΟΑ οτι η κατασκευή είναι ασφαλής και σύννομη με τους Κανονισμους;

 

Και αντε, εγω σου λεω πως μιλας στον ΚτΕ και καταλαβαινει...

Απο κει και μετα, τι;

Ποιός θα κανει την νεα μελετη;

Διότι εχεις ήδη δυσφημίσει τον αρχικο μελετητη και η παρέμβαση σου μπορεί πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί ως δόλια, με απώτερο σκοπό να καρπωθείς το οφέλη της νέας μελέτης...

 

Και επειδή μιλάμε για "νομιμες" καταστάσεις, αντε, σου λεω εγω πως κάνεις και την νέα μελέτη και παίρνεις κάποια λεφτα. Αναθεώρηση αδείας; Χρειάζεται; Ναι! Αυτό δεν πρέπει να το πούμε στον ΚτΕ; Πρέπει! Ποιός θα την αναλάβει; Αυτος που εκανε την νέα μελέτη ή ο παλαιός μελετητής; Αν συμφωνήσει ο παλιος με ξενη μελέτη, έχει καλώς... Όμως, τον έχεις ήδη δυσφημίσει στον ΚτΕ και μάλλον δεν θα του δωσει την αναθεώρηση αλλα θα την δωσει σε εσένα... Ωραία ως εδω. Πες του τώρα να παραιτηθεί!

 

Και κάπως έτσι, αρχίζει ο χορός του παραλόγου, ο ΚτΕ στραβώνει με τον παλαιουρα που α) δεν του έκανε καλη δουλεια και β) που δεν παραιτείται, οπότε του τραβα ενα εξωδικο "να!" (με το συμπάθιο) και ο παλαίουρας μαθαίνει οτι εσυ εβαλες λόγια που συνεργάζεσαι και με την εταιρία προμήθευσης δομικού σιδήρου (εκτος αν δεν κατάλαβα καλά) και σου κανει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση (αντε να αποδειξεις οτι η επιστημονική άποψη σου, είναι ορθότερη από την εγκεκριμένη μελέτη και την ΟΑ...) και για απάτη εις βάρους του ΚτΕ με σκοπό την αύξηση του βάρους του ΦΟ (αφού η εταιρία που συνεργάζεσαι εχει την προμήθεια-κατασκευή).

 

Κι όλα αυτά... για το τί;

Link to comment
Share on other sites

Αν παραιτηθώ όμως και εγώ και ο κατασκευαστής?

Τότε δεν παίζει το σενάριο - κερδος. Γι αυτό είπα "Προσανατολίζομαι στο να μιλήσω ξεκάθαρα, ότι δεν αναλαμβάνω το έργο γιατί το θεωρώ επικίνδυνο".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.