Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιώτης Μηχανικός ή Υπαλληλική σχέση ?


TheoTDM900

Τι κάνουμε λοιπόν ?  

324 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Τι κάνουμε λοιπόν ?

    • Υπαλληλική Σχέση
    • Ιδιώτης Μηχανικός


Recommended Posts

Τι κάνετε ?

 

Όταν λέω ιδιώτης μηχανικός συμπεριλαμβάνει αυτούς που έχουν μόνοι τους γραφείο ή και με συνεργάτη και κάνουν μόνοι τους δουλειές.

 

Μελέτες - επιβλέψεις - Άδειες - εκτιμήσεις - πραγματογνωμοσύνες

 

Και όταν λέμε υπαλληλική σχέση μιλάμε για μηχανικούς

που εργάζονται έστω και με περιορισμένη χρονικά σύμβαση σε ΝΠΔΔ αλλά και

 

μηχανικούς που εργάζονται χωρίς σύμβαση ή και με σύμβαση σε ΝΠΙΔ όπως γραφεία, εταιρείες, σε άλλο μηχανικό - εργολάβο .

 

Μην μπερδευτείτε και απαντήσετε βάσει καθεστώτος τιμολόγησης των μηχανικών . δλδ κόβω ΑΠΥ άρα είμαι ελεύθερος επαγγελματίας άρα είμαι ιδιώτης μηχανικός. Εν ολίγοις έχετε κάποιον "από πάνω σας ?" κάποιο "αφεντικό" , προιστάμενο ?

 

Τότε υπαλληλική σχέση.

 

Επίσης αν κάνετε και από τα δύο απαντήστε εκείνο που θεωρείτε ότι σας αποφέρει σε ετήσια βάση τα μεγαλύτερα έσοδα.

Link to comment
Share on other sites

Ειμαι ελευθερος επαγγελματιας στην επαρχια με δικο μου γραφειο. Πριν να ιδιωτευσω εργαστηκα σε 3 τεχνικα γραφεια. Το να εχει δικο του γραφειο κανεις ειναι απιστευτα κουραστικο και με τρομερο αγχος(το μονο αρνητικο), αλλα πιστευω οτι εν τελει αξιζει τον κοπο. Δεν υπαρχει τιποτα χειροτερο να εχεις βγαλει Πολυτεχνειο και μαλιστα Ελλαδα και να νιωθεις οτι δουλευεις για τον αλλο. Απο θεμα εσοδων ουτε συζητηση. Ασυγκριτα καλυτερα απο οτι να εισαι υπαλληλος. Και οι υπερωριες που δουλευεις σε τεχνικο γραφειο δεν πληρωνονται. Ενα επισης κακο στοιχειο ειναι οτι στον ιδιωτικο τομεα χανεις πολλες ωρες σε συζητησεις που δεν ξερεις αν θα την παρεις τη δουλεια. Υπαρχουν πολλα λαμογια που παιρνουν τη δουλεια με μελετη μονο και οταν ερχεται το ρευμα ζητανε και την επιβλεψη. Οχι μονο δεν κανουν εκπτωση αλλα παιρνουν και μεγαλυετρη αμοιβη απο τη νομιμη. Εχουν τις πλατες των μαστορων γι'αυτο το κανουν. Ετσι αναπτυσσεις γερο στομαζι και προσεχεις διαρκως. Επισης αναλογιστειτε οτι στην επαρχια δεν υπαρχουν μηχανικοι και σε εχουν πολυ περισσοτερο αναγκη απο οτι στα αστικα κεντρα. Επισης μια αλλη παραμετρος ειναι οτι στα αστικα κεντρα οι αμοιβες ειναι πολυ καλυτερες αλλα εχεις πολυ λιγοτερες δουλειες. Εγω προτιμω πολλες δουλειες και με λιγο λιγοτερη αμοιβη η καθε μια παρα λιγες και πολυ καλα αμοιβομενες.

Link to comment
Share on other sites

Με 2 χρόνια προϋπηρεσία σε κατασκευαστική και μελετητική εταιρία και 6 χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας, μπορώ να πω ότι οι συνθήκες εργασίες και οι αμοιβές είναι πολύ καλύτερες στο 2ο.

 

Βέβαια το άγχος δε παίζεται και προέρχεται κυρίως από τους ανθρώπους που νομίζουν ότι η μελέτη ενός έργου, η κατασκευή και η οικοδομική άδεια είναι κάτι το εντελώς τυπικό, ότι γίνεται μέσα σε μία νύχτα, και το αντιμετωπίζουν λίγο σαν εμπόρευμα..

 

Οι αποδοχές αν και συνολικά πολύ καλύτερες, έχουν τις αυξομειώσεις τους. Περνάνε μήνες που δε μπαίνει τίποτα στο γραφείο και μήνες που μπαίνουν 4ψήφια νούμερα..Με το φόβο ότι δε ξέρεις τι ξημερώνει αύριο πρέπει να αποταμιεύεις συνεχώς και ουσιαστικά δε χαίρεσαι αυτά που δούλεψες όσο έπρεπε.

 

Από τα 2 σαφές προβάδισμα έχει ο ιδιώτης μηχανικός, αλλά πρέπει να έχεις γερό στομάχι και καλά επικοινωνιακά χαρακτηριστικά αν θέλεις να επιβιώσεις.

 

Όσο για την επαρχία, είναι δύσκολο να "χτυπήσεις" γνωστά γραφεία που έχουν καθιερωθεί και να μπεις δυναμικά στην αγορά..Είναι λίγο γκέτο η επαρχία ως γνωστόν.

Link to comment
Share on other sites

Ολα δυσκολα ειναι στην αρχη. Τιποτα δε σου χαριζεται. Πιστευω οτι πολυ περισσοτερο γκετο ειναι χτυπας σε αστικα κεντρα γραφεια μηχανικων 2η και ακομα χειροτερα 3η γενιας(ναι υπαρχουν και τετοια!). Ο κοσμος εμπιστευεται σιγουρα ενα παλιο γραφειο γιατι παιζει πολυ η φημη αλλα με επιμονη και υπομονη κατγαφερνεις οχι απλα να επιβιωσεις αλλα σε βαθος χρονου με προσεκτικα βηματα να επιβληθεις. Εγω συμφωνω απολυτα με το θεμα της αποταμιευσης αλλα εχω δει οτι με τα τοπογραφικα,κρατιεσαι σε πολυ καλο επιπεδο μεχρι να σου ερθει η επομενη αδεια. Οσον αφορα στα επικοινωνιακα εχεις και εκει δικιο. Το μονο που χρειαζεται μερικες φορες ειναι πως θα πλασαρεις τον εαυτο σου στην αγορα. Μαρκετινγκ!! Οπως και να χει το εισαι ελευθερος επαγγελματιας ειναι καλυτερο. Οσον αφορα στα γκετο, επιστρεφω ξανα και αναφερω οτι στα αστικα κεντρα ειναι χιλιες φορες χειροτερα τα πραγματα. Εκει σε περνανε απο πολυ ψιλο κοσκινο αγαπητε και οι απαιτησεις ειναι πολυ-πολυ μεγαλυτερες.

Link to comment
Share on other sites

Απο την αρχη της σταδιοδρομιας μου ελευθερος επαγγελματιας με δικο μου γραφειο. Αλλα πολυ αγχος ρε παιδια αυτη η δουλεια. Καμμο φορα στα μεγαλα ζορια λεω μεσα μου "δεν γινομουνα υπαλληλος". Λιγοτερα μεν χαλαρα δε.(θα ειχα κοψει και το τσιγαρο !)

Link to comment
Share on other sites

(θα ειχα κοψει και το τσιγαρο !)

 

μπα, μη σου πω ότι θα το είχες αυξήσει κατά ένα πακέτο τη μέρα με τόσους καφέδες... :lol:

 

Τελικά δε ξέρω αν είναι πιο δύσκολο στη επαρχία και αν ο Βόλος θεωρείται αστικό κέντρο και δε νομίζω ότι είναι και το ζητούμενο. Ίσως να έχει όλα τα δύσκολα της επαρχίας και της Αθήνας...

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε αρχή και δύσκολη ιδιαίτερα όταν ξεκινάς κάποιο γραφείο-εταιρία από το μηδέν. Από ότι έχω καταλάβει με τη λίγη αυτή εμπειρία, στη συζήτηση για μία δουλεία όποια και αν είναι αυτή, "πουλάς" το εαυτό σου μαζί με τη δουλειά σου. Μια γενική εικόνα, λίγο έως πολύ όπως αναφέρθηκε, marketing.

Link to comment
Share on other sites

Απο την αρχη της σταδιοδρομιας μου ελευθερος επαγγελματιας με δικο μου γραφειο. Αλλα πολυ αγχος ρε παιδια αυτη η δουλεια. Καμμο φορα στα μεγαλα ζορια λεω μεσα μου "δεν γινομουνα υπαλληλος". Λιγοτερα μεν χαλαρα δε.(θα ειχα κοψει και το τσιγαρο !)

Μια από τα ίδια αλλά χωρίς το τσιγάρο . :D

Πολύ άγχος και πίεση και δεύτερες σκέψεις όποτε παραζορίζομαι για λιγότερη δουλειά και υπάλληλος .

Link to comment
Share on other sites

δεν είναι όμως γενικά καλύτερα τα πρώτα χρόνια, μέχρι να μάθει κάποιος τη δουλειά να είναι υπάλληλος σε κάποιο γραφείο?

να αποκομίσει ολίγη εμπειρία και μετά να την κάνει για το μοναχικό και δύσβατο μονοπάτι του ελεύθερου σκοπευτή, εεεε επαγγελματία?

η προσωπική μου εμπειρία στο κομμάτι υπαλληλίκι είναι μηδενική! μαθητεύω δίπλα στον πατέρα μου, σε δικό μας γραφείο, αλλά τα κενά και οι ελλείψεις που είχα να αντιμετωπίσω με το που μπήκα στο γραφείο, και ακόμα αντιμετωπίζω φυσικά, ήταν και είναι πολλές.

Υποθέτω ότι είναι πιο ανώδυνο λοιπόν να δουλέψει κανείς πρώτα υπάλληλος σε γραφείο-υπο άλλες συνθήκες σίγουρα αυτό θα έκανα-, αφού οι ευθύνες είναι λιγότερες και το κόστος ενος λάθους μικρότερο.

Εκτός και αν κάνω λάθος...

Link to comment
Share on other sites

Τα πάντα στη ζωή έχουν το δικό τους κόστος.Εάν είσαι ελέυθερος επαγγελματίας,οι απολαβές είναι ασυγκριτα καλύτερες.Χρηματα,εξοχικα,σκαφος (σε βαθος χρόνου όλα αυτά,έτσι?)..Αλλά το τίμημα...άγχος,η καρδιά,η υγεία,ή ψυχική υγεία,έλλειψη προσωπικού χρόνου.Δεν χαιρεσαι την οικογένεια...τις μικρές απλές χαρές της ζωής...

Για υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα?Αστα καλύτερα....Ελάχιστα με τις μεγιστες απαιτησεις...Οπότε συμπέρασμα: Αν είναι να είσαι κάπου υπάλληλος,να είσαι υπάλληλος του κράτους...

Link to comment
Share on other sites

Το μονο που χρειαζεται μερικες φορες ειναι πως θα πλασαρεις τον εαυτο σου στην αγορα. Μαρκετινγκ!!

 

το κανεις λιγο πιο λιανα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.