Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολεοδομίες τέλος


kostassid

Recommended Posts

Με σκοπό την πάταξη των αυθαιρεσιών στον κλάδο της δόμησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος καταργεί τα πολεοδομικά γραφεία και κατοχυρώνει οικοδομικές άδειες εξπρές. Διαβάστε τη νέα διαδικασία.

 

 

Οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται μέσα σε δύο ημέρες και οι πολεοδομίες, με τη μορφή που τις ξέρουμε σήμερα, θα καταργηθούν, δηλώνει στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, με αφορμή το νομοσχέδιο που πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, που ψηφίζεται την Τρίτη.

Οπως επισημαίνει στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, "τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΕΚΑ επεξεργαστήκαμε και ολοκληρώνονται τρεις μεγάλες τομές".

Η πρώτη αφορά τον νέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών, όπου καταργούνται πλέον τα πολεοδομικά γραφεία με τη μορφή που ξέραμε μέχρι σήμερα και διαχωρίζεται το εγκριτικό από το εποπτικό έργο, αντιμετωπίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, το κρίσιμο σημείο γέννησης της αυθαιρεσίας.

Στο αίτημα του πολίτη -διευκρινίζει ο κ. Σηφουνάκης, που έχει επεξεργαστεί το συγκεκριμένο σχέδιο- η υπηρεσία του δήμου θα χορηγεί τους δικαιούμενους όρους δόμησης και μόνο. Ο μηχανικός θα πηγαίνει στην Υπηρεσία Δόμησης του δήμου και θα καταθέτει τρία δικαιολογητικά: το τοπογραφικό διάγραμμα, το διάγραμμα κάλυψης και τα αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων.

Η έγκριση δόμησης θα γίνεται μέσα σε πέντε ημέρες. Στη συνέχεια, η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες.

Τις κατασκευές θα ελέγχει το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Δόμησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι ελεγκτές Δόμησης θα είναι ιδιώτες, οι οποίοι θα αποκτούν την άδεια ελεγκτή αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ΑΕΙ / ΤΕΙ και περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις.

Οι έλεγχοι θα εκτελούνται με αυτοψία τουλάχιστον σε ένα από τα τρία στάδια κάθε οικοδομικής δραστηριότητας.

Η δεύτερη τομή είναι η ριζική αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ). Με τη συσσωρευμένη εμπειρία και την καταγραφή των παραλείψεων που οδήγησαν σε μια μη λειτουργική και αμφιβόλου αισθητικής αρχιτεκτονική, θα δημιουργηθεί ένα εργαλείο δόμησης σύγχρονο, απλό και ευέλικτο. Ενας ΓΟΚ που θα απελευθερώνει την αρχιτεκτονική φαντασία και θα θέτει ουσιαστικούς κανόνες για τον σεβασμό του περιβάλλοντος.

Η τρίτη τομή αφορά τη δρομολόγηση εκπόνησης μελετών σε κάθε δήμο της χώρας για την καθιέρωση μορφολογικών κανόνων για τη δόμηση, για να μη βλέπουμε σαλέ στη Λάρισα και κυκλαδίτικου τύπου σπίτια στην Ηπειρο.

 

 

πηγή: http://news247.gr/oikonomia/agora/poleodomies_telos.1355300.html

Link to comment
Share on other sites

Νά και κάτι παρήγορο

 

Τις κατασκευές θα ελέγχει το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Δόμησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι ελεγκτές Δόμησης θα είναι ιδιώτες, οι οποίοι θα αποκτούν την άδεια ελεγκτή αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ΑΕΙ / ΤΕΙ και περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι μου λέει, ότι η ιστορία θα πάει όπως και με τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Θα βάλουν προσωρινούς ελεγκτές δόμησης και μετά θα περιμένουμε τα προγράμματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ.

 

Ας κρατάμε μικρό καλάθι, ειδικά οι κάτω δεκαετίας.

Link to comment
Share on other sites

αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ΑΕΙ / ΤΕΙ και περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις.

Υπαρχει περιπτωση να γινει κατι τετοιο..??

Με ποια αρμοδιοτητα το ΑΕΙ/ΤΕΙ θα κανει τετοιο "σεμιναριο"???

Link to comment
Share on other sites

Κάποια στιγμή οι Δημοτικοί Αστυνομικοί περνούσαν σεμινάριο στην Πολεοδομία ώστε να μπορούν να ελέγχουν οικοδομικές κατασκευές (δεν ξέρω αν συνεχίστηκε το πρόγραμμα αυτό και αν μπήκε σε εφαρμογή ποτέ αυτή η ιδιότητα των Δ.Α.) ... οπότε όλα είναι πιθανά ... στο κάτω κάτω της γραφής ποιός ο λόγος να κάνει σεμινάριο ένας μηχανικόςόσο αφορά θέματα δόμησης;

Link to comment
Share on other sites

ιδιώτες ΤΙ; ... μηχανικοί; ή πολίτες - εταιρείες;

 

Υπάρχει η εμπειρία των ορκωτών λογιστών... Δεν είναι καμία φοβερή εφεύρεση, ούτε θέλει φοβερές υποδομές και διαδικασίες... Μόνο θέληση θέλει, και αυτή είναι που έλειπε τα τελευταία 30 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Για να "φρεσκάρουμε" τις γνώσεις μας και να στηθεί μια καλή φάμπρικα "συνεχιζόμενης εκπαίδευσης". Τώρα που θα κοπεί δραματικά η χρηματοδότηση των ΑΕΙ/ΤΕΙ, από κάπου πρέπει να βγουν τα σπασμένα!

Link to comment
Share on other sites

Ήδη προβλέπω μπόρες και καταιγίδες, για το θέμα πάλι των επαγγελματικών δικαιωμάτων...

 

Ας περιμένουμε να δούμε λοιπόν. Το θέμα ειναι πως θα δημιουργηθούν 5-10-100, νέες θέσεις εργασίες, για τίς οποίες θα γίνει η σφαγή του Δράμαλη.

 

Πότε θα έχουμε κάτι χειροπιαστό; για να δούμε ουσιαστικά εάν πάλι θα γίνει κάτι πρόχειρο ή μη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.