Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικό εργαστήριο χαμηλής όχλησης


Recommended Posts

On 26/3/2021 at 1:24 ΜΜ, ggeorge said:

καλησπέρα. οχι δε χρειαζεται. αρκει να ειναι επαγγελματικό εργαστήριο (37 kW κινητηρια και 70 θερμική)

Σας ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι, έχετε διαπιστώσει μια αντίφαση μεταξύ του Ν.3325/05 (άρθρο 8 - παρ.3) και του Ν.4067/12 (άρθρο 5 -παρ.1), ως προς την απαίτηση έκδοση οικοδομικής άδειας για αλλαγή χρήσης σε επαγγελματικά εργαστήρια?

Συγκεκριμένα,

ο Ν.3325/05 αναφέρει:

"Για την εγκατάσταση επαγγελματικών εργαστηρίων της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι στην οικοδομική άδεια αναφέρονται ως κατάστημα ή επαγγελματικός χώρος ή αποθήκη, δεν απαιτείται η αλλαγή χρήσης της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 1577/1985(ΦΕΚ210Α΄)."

ο Ν.4067/12 αναφέρει:

"Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη."

Ας δούμε αναλυτικά που μπορεί να προκύψει η αντίφαση:

1. Προφανώς αν γίνεται αλλαγή του διαγράμματος δόμησης, λόγω προσθήκης / κατασκευής νέων χώρων χρειάζεται οικοδομική άδεια ανεξάρτητα από την αλλαγή χρήσης. Εδώ ΟΚ.

2. Τα στατικά πολύ πιθανόν να μην αλλάζουν: το ωφέλιμο φορτίο σχεδιασμού για αποθήκες και καταστήματα (500kg/m2) θα καλύπτει την χρήση ενός εργαστηρίου. Εδώ ΟΚ.

3. ΟΜΩΣ αν αλλάζουν τα μηχανολογικά λόγω της εγκατάστασης νέας χρήσης εργαστηρίου (υδραυλικά, αποχετεύσεις κλπ) ως προς τις διελεύσεις τους, ο ΝΟΚ λέει ότι απαιτείται οικοδομική άδεια. 

 Ποιά διάταξη υπερισχύει?? 

Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνομαι ότι απαιτείται πλέον τουλάχιστον ενημέρωση Ταυτότητας Κτιρίου ή ΕΕΔΜ εφόσον γίνονται και κάποιες εργασίες (εργασία ιζ - αλλαγή χρήσης).

Απόψεις??

Edited by CivilKald
Link to comment
Share on other sites

Ο 3325/05 για χρήση επαγ. εργαστηρίου, απαιτεί σαν χρήση κτίσματος να έχει αυτές που αναφέρει και εφόσον μετά την εγκατάσταση του εργαστηρίου δεν επηρεάζονται  τα 3 στοιχεία του ΝΟΚ, είσαι ΟΚ.

Αν όμως επέρχονται μεταβολές σε ένα απο τα 3 στοιχεία του ΝΟΚ, με τις ίδιες χρήσης παραπάνω της οικ. άδειας, πας αναγκαστικά σε αλλαγή χρήση σε επαγγελματικό εργαστήριο ή ότι άλλη χρήση ζητήσεις.

Θεωρώ οτι δεν είναι αντιφατικές οι 2 διατάξεις...απλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να ικανοποιούνται οι συνθήκες και των 2 νόμων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να το θέσω και διαφορετικά:

Αν αλλάξω τα η/μ ως προς τις διελεύσεις τους σε κτήριο με χρήση Α (π.χ. κατάστημα), αλλά δεν αλλάξω την χρήση του.

Απαιτείται οικοδομική άδεια?

Βάσει του Ν.4495/17 απαιτείται μόνο ενημέρωση φακέλου - άρθρο 28, παρ.η:

"....η διοικητική πράξη με την οποία καταχωρίζονται στο φάκελο των μελετών, ανεξάρτητα από τον χρόνο ισχύος της οικοδομικής άδειας, τροποποιήσεις των μελετών, που δεν αλλάζουν το διάγραμμα δόμησης και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι απαραίτητες εγκρίσεις από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα, καθώς και η αλλαγή ιδιοκτήτη..."

Γιατί λοιπόν να χρειάζεται οικοδομική άδεια για αλλαγή χρήσης - λόγω αλλαγής η/μ μελετών - και όχι ενημέρωση (ή/και εεδμκ αν έχει εργασίες) στην περίπτωση αλλαγής από κατάστημα σε επαγγελματικό εργαστήριο - αφού ειδικά σε αυτή την περίπτωση η νομοθεσία (Ν.3325/05) αναφέρει ότι δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης.....?

Διαφορετικά δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά πλέον με το άρθρο 8 του Ν.3325/05, αφού μια ενημέρωση της ταυτότητας χρειάζεται ακόμα και χωρίς καμία εργασία για την αλλαγή χρήσης. 

Edited by CivilKald
Link to comment
Share on other sites

Αν το πας με τακτοποίηση του 4495/17, η άδεια λειτουργίας θα έχει ισχύ για 30 χρόνια (τόσο δεν είναι η παράταση?)...αν ο άλλος είναι 30 χρονών και ξεκινάει τώρα επαγγελματικά στα 60 θα του κλείσουν την επιχείρηση και θα θέλει ακόμη άλλα 10 χρόνια για να βγει σύνταξη...

Είναι όλα μελετημένα απο τις 300 άρχοντες μας 😜

Link to comment
Share on other sites

@dib

Μάλλον μπερδεύτηκες με την αναφορά μου στο Ν.4495/17(είσαι Μηχανολόγος όποτε κατανοητό 😁).

Δεν αναφέρομαι σε τακτοποίηση (άλλωστε η αλλαγή χρήσης θα έπρεπε να ήταν προ του 2011 για να γίνει με τακτοποίηση).

Παρότι ο Ν.4495/17 είναι γνωστός για τις τακτοποιήσεις έχει και άλλες πολεοδομικές διατάξεις - το άρθρο που ανέφερα για την ενημέρωση άδειας έχει του ορισμούς των διαφορετικών διοικητικών πράξεων (οικοδομική άδεια, άδεια μικρής κλίμακας κλπ)

Link to comment
Share on other sites

@CivilKald

Ίσως να έχεις δίκιο οτι μπερδεύτηκα με τη τακτοποίηση.

Όμως σήμερα όπου απαιτείται άδεια ή άδεια λειτουργίας, ενα απο τα δικαιολογητικά είναι η βεβαίωση μηχανικού οτι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες (τώρα μάλλον θέλει ηλ. ταυτότητα?) ή αν υπάρχουν, να έχει κάνει τακτοποίηση ... αλλιώς δεν βλέπει φως η επιχείρηση.

Παραβλέποντας τις χρήσεις της οικ. άδειας που πιθανόν να σου κάνουν, έτσι όπως περιγράφεις στο πρώτο σου μήνυμα τις εργασίες στο κτήριο, πως θα ενεργούσες ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

@dib

Όπως τα λες είναι με τις άδειες λειτουργίας, όπου τα τελευταία χρόνια για την νόμιμη λειτουργία απαιτείται βεβαίωση περί μη ανάγκης τακτοποίησης/νομιμοποίησης/οικοδομική άδειας - δηλαδή κτιριακής/πολεοδομικής νομιμότητας... Θέλοντας και μη λοιπόν είτε πρόκειται για μεταβίβαση είτε για λειτουργία δραστηριότητας περνάς από πολεοδομικό έλεγχο. Πιθανόν σε επόμενη αλλαγή της νομοθεσίας για τις μεταποιητικές δραστηριότητες να μπει και το πιστοποιητικό από την ηλ. ταυτότητα κτιρίου. Έτσι επιταχύνεται και ο εναρμονισμός των κτιρίων με την πολεοδομική νομοθεσία.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση - δηλαδή "αλλαγή χρήσης" από κατάστημα σε εργαστήριο, ο Ν.3325/05 λέει ότι δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης. Τις εργασίες η/μ για το κατάστημα θα τις αντιμετώπιζα πολεοδομικά λοιπόν ωσάν να ήταν εργασίες σε ήδη υφιστάμενο εργαστήριο (αφού δεν αποτελεί αλλαγή χρήσης βάσει Ν.3325/05), και άρα με ΕΕΔΜΚ και ενημέρωση, και όχι οικοδομική άδεια για την αλλαγή χρήσης.

Θα ήθελα και την άποψη συναδέλφων για το "νόμιμο" της προσέγγισης αυτής.

Edited by CivilKald
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,στο Τεύχος των Τεχνικών Οδηγιών(πριν καταργηθεί το άρθρο 4 του ΝΟΚ) έχουμε :

παρ. 1στ & παρ. 1ζ (σε συνδυασμό με το άρθρο 5 παρ. 1 & 2 & με το άρθρο 29 παρ. 3)
Οι παράγραφοι 1στ και 1ζ του άρθρου 4 αποτελούν υποκατηγορίες της ευρύτερης κατηγορίας
έκδοσης άδειας αλλαγής χρήσης, αλλά και την πλέον συνήθη.
Με το ν.4030/11, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4067/12, ενημέρωση φακέλου άδειας δόμησης γίνεται
ανεξάρτητα του χρόνου ισχύος της, δηλαδή για όσο χρόνο υφίσταται το κτίριο. Η αλλαγή μελετών που
δεν τροποποιούν το διάγραμμα δόμησης της άδειας δόμησης γίνεται με ενημέρωση του φακέλου της
άδειας, οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Οι εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων που δεν θίγουν τον
φέροντα οργανισμό του κτιρίου και δεν τροποποιούν τις εγκαταστάσεις αυτού, δεν απαιτούν την
έκδοση άδειας δόμησης.
Βασικό κριτήριο για την αναγκαιότητα έκδοσης άδειας δόμησης για αλλαγή χρήσης είναι η αλλαγή των
θέσεων στάθμευσης προς το δυσμενέστερο, επειδή τροποποιεί παλαιότερα διαγράμματα κάλυψης και
διαγράμματα δόμησης, δεδομένου ότι ήταν και παραμένει απαραίτητο στοιχείο που αποτυπώνεται σε
αυτά και ενδεχομένως διαφοροποιείται και ο περιβάλλων χώρος και ο υπολογισμός της φύτευσης και
υπέρ της ασφάλειας.
Αιτία έκδοσης άδειας δόμησης, χωρίς αυτό να αποτελεί έννοια αλλαγής χρήσης χώρου, είναι και
ενδεχόμενες αλλαγές στις όψεις εφόσον διαφοροποιούν το διάγραμμα δόμησης ή - με παλαιότερους
τρόπους έκδοσης αδειών - τα εγκεκριμένα σχέδια όψεων.
Υπέρ της ασφάλειας του κτιρίου και σε συνέχεια παλαιότερων τρόπων έκδοσης αδειών, στα κριτήρια
για την αναγκαιότητα έκδοσης άδειας δόμησης για αλλαγή χρήσης κτιρίου συμπεριλαμβάνεται και η
αλλαγή στη στατική μελέτη.
Διευκρινίζεται ότι η διαφοροποίηση της κατηγορίας χρήσης κατά τον κτιριοδομικό κανονισμό δεν
αποτελεί πάντα λόγο έκδοσης άδειας αλλαγής χρήσης εφ’ όσον δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις 1στ και
1ζ του παρόντος άρθρου. Για παράδειγμα ένα εργαστήριο χαμηλής όχλησης που δεν απαιτεί για τη λειτουργία του ειδική έγκριση μπορεί να στεγάζεται σε χώρο καταστήματος χωρίς να είναι απαραίτητη
η έκδοση άδειας αλλαγής χρήσης, παρά το γεγονός ότι κατά τον κτιριοδομικό κανονισμό ανήκουν σε
διαφορετικές κατηγορίες.

Στο άρθρο 5 του Ν.4067/2012,όπως διαμορφώθηκαν οι παρ.1 και παρ.2,έχουμε:

1. Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται, υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους, μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών - μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.
2. Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί Άδεια Δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και δεν επέρχονται αλλαγές της παρ.1 του παρόντος άρθρου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης.

Από την ερμηνεία των παραπάνω,η άποψη μου είναι ότι:εφόσον δεν συντρέχουν 1.μεταβολή του διαγράμματος κάλυψης ή 2.των φορτιών σχεδιασμού της στατικής μελέτης προς το δυσμενέστερο,ή 3.αλλαγή ως προς τις διελεύσεις των δικτύων απο άλλους ορόφους ή κοινοχρήστους χώρους,δεν απαιτείται οικοδομική άδεια.

Οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις και οι εγκαταστάσεις εσωτερικά του καταστήματος δεν αποτελούν αντικείμενο οικ.άδειας,αλλά ΕΕΜΚ.

Θεωρώ ότι τα παραπάνω προκύπτουν από την νομοθεσία και άρα μπορείς να προχωρήσεις.

 

 

 

 

  • Like 3
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.