Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποχρέωση Πλάτους δρόμου 4μ σε οικόπεδο..


Recommended Posts

Για να μην ανοιγω αλλο θεμα, μια παρομοια ερωτηση:

εχω οικοπεδο εντος οικισμου που εχει δυο κοινοχρηστους δρομους καθετους στον κεντρικο δημοτικο δρομο.

οι κοινοχρηστοι χωροι-δρομοι απεχουν 80 και 50μ αντιστοιχα απο τον κεντρικο, και εχουν πλατος 2-2,5 μ.

Στον χαρτη οικισμου δε φαινονται σαν δημοτικοι.

οποτε για να καταστει οικοδομησιμο τι κανω?

παιρνω βεβαιωση απο δημο?

Πρεπει να εφαπτεται επι του οικοπεδου?Επειδη ειναι καθετοι

Χρειαζεται παραχωρηση να γινει?

Edited by spsonis
Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά συνορεύει το οικόπεδο με 2 δρόμους.Παίρνεις βεβαίωση από το Δήμο ότι είναι δημοτικοί και προχωράς σε παραχωρήσεις για να καλύψεις τα 2 μ από τον άξονα του κάθε δρόμου.

Link to comment
Share on other sites

Mανώλη, οι κοινοχρηστοι χωροι ειναι με την κοκκινη γραμμη οπως φαινεται στην εικονα.

Θα κανω αυτο που λες, θα παω στο δημο, αν και δε νομιζω να βγαλω ακρη λογω νεου δημου και καλλικρατη, ως συνηθως.

http://imageshack.us/photo/my-images/5/farrai.png/

Link to comment
Share on other sites

Περίμενε γιατί το σχέδιο ανατρέπει τα παραπάνω. Το άρθρο 6 του 181 Δ λέει:

 

"1. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση . Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ' όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου

 

Εχεις κάποια προβληματάκια.Και να θες να παραχωρήσεις για να γίνει 4 μ. δεν έχεις το δικαίωμα γιατί δεν έχεις ιδιοκτησία μετά τα όρια αριστερά και δεξιά των δρόμων.Οι δρόμοι αυτοί δεν εφάπτονται σε όλο το μήκος της μιας πλευράς.Υπάρχουν λύσεις αλλά για πιο σίγουρα, με το σχέδιο πήγαινε και ρώτα στην πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Για τους οικισμους κατω των 2000 κατοικων ειναι βασικο πλεον να αποδεικνυεται με συμβολαιο προ του 1985 οτι το οικοπεδο εχει προσωπο σε δρομο. Οι παραχωρησεις για διαπλατυνση υφισταμενου δρομου (που προ υφισταται του 85) γινονται κανονικα. Δεν εχει καταργηθει η παρ. 1 του αρθρου 6 του 181Δ. Προβλημα υπαρχει μονο στην περιπτωση που δεν μπορεις να αποδειξεις οτι ο κοινοχρηστος χωρος-δρομος προ υφισταται του 1985.

Link to comment
Share on other sites

Το διάταγμα του 85, στην παρ.1 του άρθρου 6 μιλούσε για προσωπο σε διαμορφωμένο κοινόχρηστο χώρο ανεξαρτήτου μήκου επί του προσώπου στο οικόπεδο, (προφανώς εννούσε τουλάχιστον 4,00μ όσο επέβαλε να ειναι και το ελάχιστο πλάτος του κοιν. χώρου.

Η τροποποίηση του το 87 μας εδωσε την υποχρεωση της συμβολαιογραφικης πραξης.

Η τροποποίηση του το 89 απαιτεί ο κοινόχρηστος χώρος να εφάπτεται καθ΄όλο το μήκος της μιας πλευράς του οικοπέδου όσο αφορά την οικοδομήσιμοτητα.

βεβαια οι απαιτήσεις αυτές θα έπρεπε να αφορούν οικόπεδα τα οποία δημιουργήθηκαν μετα το 1985...και οχι πριν.

Για πριν το 85 οικοπεδο και πριν το 85 δρόμο, όπως στην περίπτωση του spsonis, το οικόπεδο κατα την γνωμη μου είναι οικοδόμησιμο.

η πολεοδομία της πόλης μου όμως δεν το δέχεται.............. :| :neutral: :|

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Συνάδελφοι, έχω την παρακάτω περίπτωση οικοπέδου σε οικισμό < των 2000 κατοίκων. Το πρόβλημά μου είναι ότι το οικόπεδο μου (magenda) έχει πρόσωπο σε δρόμο πλάτους μικρότερο από 4,00μ, όπως διαπιστώθηκε από την αποτύπωση..…οπότε, πρέπει να παραχωρήσω εδαφική λωρίδα, συμβολαιογραφικά, ώστε να υπάρξει το απαιτούμενο πλάτος, βάσει του ΠΔ 24-4-85 (ΦΕΚ 181/Δ/85)

 

Να σημειώσω ότι έχει εκδοθεί άδεια το 90, για όμορο οικόπεδο (με τα δύο κτίσματα), όπου φαίνεται δρόμος, αλλά δεν αναγράφεται πλάτος…. Δεν ξέρω τι έχει γίνει με το κτίριο που είναι απέναντι από το οικόπεδό μου, εάν είναι νόμιμο εκεί που είναι, μήπως μπαίνει στον δρόμο…..

 

 

 

 

Τα σημειώνω αυτά και κοιτάω για την παραχώρηση της εδαφικής λωρίδας συμβολαιογραφικά…ωστόσο, με τον Ν. 4164/13 άρθρο 10, αναφέρονται τα παρακάτω:

 

 

ΑΡΘΡΟΝ-10
'Αδειες δόμησης με παραχώρηση λωρίδας σε κοινή χρήση

Μετά την παρ.3 του Αρθ-35 του Ν-3937/11 (ΦΕΚ-60/Α/11) προστίθενται παρ.4, παρ.5 και παρ.6 και η παρ.4 αναριθμείται σε παρ.7 , ως εξής:

"4. Μέχρι την κατά τις διατάξεις του παρόντος, κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, επιτρέπεται η δόμηση σε οικόπεδα που εμπίπτουν εντός εγκεκριμένων ορίων, κατά τις διατάξεις του ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/85), όπως ισχύει, με την εφαρμογή των προϋποθέσεων και διαδικασιών της παρ.1 του Αρθ-6 του ιδίου προεδρικού διατάγματος.

Για τη δόμηση σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση, κατ' εφαρμογή των διατάξεων 2 και 3 του Αρθ-6 του ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/85), όπως ίσχυαν, μέχρι την κατά τα παραπάνω κατάργησή τους, απαιτείται η προηγούμενη κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

Κατ' εξαίρεση η δόμηση στα οικόπεδα αυτά μπορεί να επιτρέπεται πριν την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) η εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί, έχει τεθεί σε κοινή χρήση και έχει γίνει η σχετική μεταγραφή της στον οικείο δήμο,

β) ο κοινόχρηστος χώρος της παραχωρημένης εδαφικής λωρίδας συνδέεται λειτουργικά με κοινόχρηστο χώρο του οικισμού που δεν δημιουργήθηκε, κατ' εφαρμογή των παραπάνω καταργηθεισών διατάξεων είτε άμεσα είτε μέσω άλλων παραχωρημένων εδαφικών λωρίδων, για τις οποίες ισχύουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης και

γ) έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών από την υποβολή στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του φακέλου στοιχείων κατά τις διατάξεις της παρ.1 του παρόντος, με πρόταση για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων του οικισμού ή τμήματος αυτού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιδιοκτησία για την οποία αιτείται η άδεια δόμησης.

Στην περίπτωση αυτή, πέραν των λοιπών απαιτούμενων στοιχείων για την έκδοση της έγκρισης δόμησης, υποβάλλεται και αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος ή του ορθοφωτοχάρτη της πρότασης για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, με ειδική ένδειξη της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση για την έκδοση έγκρισης ή άδειας δόμησης.

Θεωρημένο αντίγραφο της έγκρισης δόμησης που εκδίδεται, αποστέλλεται άμεσα από την Υπηρεσία Δόμησης που την εξέδωσε στην αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά κατά την έκδοση της διοικητικής πράξης κύρωσης του δικτύου των κοινοχρήστων χώρων για το σύνολο ή για τμήμα του οικισμού. "Πέραν των ανωτέρω, κατ' εξαίρεση, η δόμηση στα οικόπεδα του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου και ανεξαρτήτως της ύπαρξης πράξης παραχώρησης, "καθώς και στα οικόπεδα του δεύτερου εδαφίου της παρούσας παραγράφου" (**) μπορεί να επιτρέπεται πριν την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων εφόσον έχουν υλοποιηθεί από την αρμόδια δημόσια αρχή εργασίες "οδοστρωσίας" (***) ή συντήρησης ή και διέλευση κοινοχρήστου, δικτύου" (*). Σε αυτή την περίπτωση για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης προσκομίζεται βεβαίωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του αρμοδίου ΟΤΑ για τη διαπίστωση της υλοποίησης έργων επίστρωσης ή συντήρησης ή και διέλευσης κοινοχρήστων δικτύων χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη κύρωση του κοινοχρήστου δικτύου. Για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων αποστέλλεται από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκθεση συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα όπου περιγράφονται αναλυτικά οι κοινόχρηστοι χώροι όπου έχουν γίνει δημόσια έργα, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Στις ανωτέρω περιπτώσεις της παρούσας παρ.εφόσον έχει καταρτιστεί συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης και δεν έχει μεταγραφεί δύναται η μεταγραφή να πραγματοποιηθεί μετά την κύρωση των κοινοχρήστων χώρων μετά από την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της παρ.1 του παρόντος άρθρου.

(* Σ.Σ. Το εντός "..." πέμπτο εδάφιο της παρ.4 όπως επαναδιετυπώθη
με το Αρθ-36 του Ν-4258/14 ΦΕΚ-94/Α/14-4-14, αντικαθίσταται και
τίθεται ως αντικατεστάθη με την παρ.18α Αρθ-10 του Ν-4315/14
ΦΕΚ-269/Α/24-12-14.
** Σ.Σ. Η εντός "..." φράση προσετέθη με την παρ.1
Αρθ-70 του
Ν-4342/15 ΦΕΚ-143/Α/9-11-15.
*** Σ.Σ. Η εντός "..." λέξη τίθεται σε αντικατάσταση της προηγούμενης:

(ασφαλτόστρωσης), σύμφωνα με την παρ.2 Αρθ-70 του Ν-4342/15
ΦΕΚ-143/Α/9-11-15)

( Σ.Σ. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν ισχύει, είναι το αρχικό πέμπτο εδάφιο της παρ.4

Πέραν των ανωτέρω, κατ' εξαίρεση, η δόμηση στα οικόπεδα του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου και ανεξαρτήτως της ύπαρξης πράξης παραχώρησης μπορεί να επιτρέπεται πριν την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων εφόσον έχουν υλοποιηθεί από την αρμόδια δημόσια αρχή εργασίες ασφαλτόστρωσης ή συντήρησης ή και διέλευσης κοινοχρήστων δικτύων)

5. Διοικητικές πράξεις με τις οποίες καθορίστηκε, πλάτος κοινοχρήστου χώρου μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μέτρων, για την εφαρμογή των παρ.1 και παρ.2 του Αρθ-6 ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/85), εξακολουθούν να ισχύουν.

Επιτρέπεται για λόγους περιβαλλοντικούς, κυκλοφοριακούς ή πολεοδομικούς να ορίζεται πλάτος κοινοχρήστου χώρου μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μέτρων, με τη διοικητική πράξη έγκρισης της οριοθέτησης οικισμού, κατά τις διατάξεις του παραπάνω προεδρικού διατάγματος ή με τροποποίηση αυτής.

6. Η διαδικασία κύρωσης του δικτύου κοινόχρηστων χώρων του Αρθ-35 του Ν-3937/11 δύναται να περιλαμβάνει και τμήματα ακινήτων που είχαν τεθεί, μέχρι τη δημοσίευσή του, σε κοινή χρήση, εφόσον εξυπηρετούν οικόπεδα για την κτήση των οποίων έχουν συνταχθεί συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης οικοπέδων πριν την 29-1-2010 μετά από απόφαση του αρμόδιου Δημοτικού Συμβουλίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαδικασία κύρωσης στις ανωτέρω περιπτώσεις είναι η μεταγραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθώς και η αναφορά στις συμβολαιογραφικές πράξεις ότι τα συγκεκριμένα εδαφικά τμήματα συνορεύουν με δρόμο. Κατά τα λοιπά τηρούνται οι προϋποθέσεις του Αρθ-35 του Ν-3937/11. Για την έκδοση της εγκριτικής απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως ορίζεται στην παρ.1 του Αρθ-35 του Ν-3937/11 προσκομίζονται από τον αρμόδιο Δήμο όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Στις ανωτέρω περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου, εφόσον έχει καταρτιστεί συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης και δεν έχει μεταγραφεί, δύναται η μεταγραφή να πραγματοποιηθεί μετά την κύρωση των κοινοχρήστων χώρων μετά από την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της παρ.1 του παρόντος άρθρου".

 

Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι προχωράω κανονικά για παραχώρηση εδαφικής λωρίδας ή πρεπει να παω με τις προυποθέσεις των α,β,γ, ;;;;;

post-824-0-20316400-1454505070_thumb.jpg

Edited by panmyr
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Στο ΠΔ/85 αναφέρεται ότι της παραχώρησης σε κοινή χρήση εξαιρούνται τα οικόπεδα εντός του συνεκτικού τμήματος του οικισμού. Επομένως όσα είναι εκτός του συνεκτικού πρέπει να παραχωρήσουν λωρίδα.

 

Αυτό ισχύει και σήμερα;

 

Αν ναι, ισχύει και για τα οικόπεδα τα προϋφιστάμενα του ΄68;

Link to comment
Share on other sites

edit: το παραπάνω ερώτημα αφορά στους παραδοσιακούς οικισμούς.

 

για να το πω πιο απλά όμως.

 

Εκτός του συνεκτικού τμήματος παραδοσιακού οικισμού, υπάρχει η υποχρέωση προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο πλάτους 4μ;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.