Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κρατήσεις σε Δημόσιο Εργο


Recommended Posts

ανάλογα με την πηγή χρηματοδότησης υπάρχουν α) διαφορετικές κρατήσεις και β) υπήρχε διαφορετικό ΓΕ & ΟΕ.

απολογιστικά μπορεί να πληρωθεί οποιαδήποτε δαπάνη του επιβάλει η υπηρεσία να κάνει και δεν προβλεπόταν από τη μελέτη, σύμβαση κλπ.

Link to comment
Share on other sites

σήμερα :)

λες παραπάνω πως οι κρατήσεις που θα πληρώσει αναφέρονται στη διακήρυξη. αυτό είναι σωστό, αλλά δεν εξυπηρετεί τίποτα και εξηγώ το γιατί:

στη διακήρυξη λέει πως οι κρατήσεις είναι αυτές και αυτές όταν το έργο χρηματοδοτείται από αυτές τις πηγές και αυτές συν κάποιες άλλες όταν χρηματοδοτείται από άλλες πηγές. όταν πάει στον επίτροπο το ένταλμα του συναδέλφου και δει ο επίτροπος "ιδίοι πόροι" θα απαιτήσει τις αντίστοιχες κρατήσεις. η διακήρυξη του συναδέλφου μπορεί να γράφει πως το έργο χρηματοδοτείται από ΣΑΤΑ. σκασίλα του επίτροπου, αυτός θα κοιτάξει τη δέσμευση πίστωσης και θα αναδειχθεί το μπέρδεμα.

Edited by heartsp
Link to comment
Share on other sites

τα έργα που δημοπρατούνται με ιδίους πόρους έχουν αυξημένες κρατήσεις μεν, 18% όφελος δε.

Λάθος έχεις.

 

Εκτέλεσα έργο ιδίων πόρων με 18% όφελος (κάναμε ΑΠΕ για να αλλαξουμε απο 28% σε 18%) με κρατήσεις 18% οφέλους. 5.3,5.4% κάπου εκεί.

 

Επίσης στις διακηρύξεις αναφέρει:

Το έργο χρηματοδοτείται από Πιστώσεις ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ του Δήμου . (κωδ. έργου 02.30.7323.205)

και υπόκειται στις κρατήσεις που προβλέπονται για τα έργα αυτά, περιλαμβανομένης και της κράτησης 6‰ του άρθρου 27 , παρ. 34-37 του Ν. 2166/93 (ΦΕΚ 137 Α΄/24-8-93).

 

λεει μεν "υπόκειται στις κρατήσεις που προβλέπονται..." αλλά οι κρατήσεις συνδέονται με το όφελος. Εγινε το οφελος παντού 18%, οι κρατήσεις 5και κάτι %.

 

Τώρα αν κάποια ΤΥ ή επίτροπος τα κοβει και ζητά οταν βλέπεις "ιδίους πόρους" με οφελος 18% κρατήσεις 9.5% τότε υπάρχει θέμα.

Edited by Kane
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να μου εξηγήσεις, γιατί πήγαν τα ΓΕ & ΟΕ 18% από 28% στη δική σου περίπτωση;

Θα μας βοηθήσει να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Edited by heartsp
Link to comment
Share on other sites

Διότι άλλαξε πηγή χρηματοδότησης το έργο.

 

Και άλλα έργα της ίδιας περιόδου (μη γνωρίζοντας η Τ.Υ. την αλλαγή του οφέλους με νόμο) άλλαξαν σε απο 28% (εκ προϋπολογισμού) σε 18% με ΑΠΕ.

Link to comment
Share on other sites

όπως καταλαβαίνεις τα γραφόμενά σου συνιστούν δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.

στην πρώτη περίπτωση όπου η αλλαγή των ΓΕ & ΟΕ από 28% σε 18% οφείλεται στην αλλαγή της πηγής χρηματοδότησης προφανώς και καλώς πληρώνεις τις μειωμένες κρατήσεις του 18%.

στη δεύτερη περίπτωση όπου έγινε ΛΑΘΟΣ δημοπράτηση έργου από πλευράς του δημοσίου και ενώ είχε τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που κατάργησε το 28%, άλλαξε το 28% σε 18%, ενώ ΔΕΝ άλλαξε η πηγή χρηματοδότησης, τότε δυστυχώς ισχύουν οι αυξημένες κρατήσεις.

 

Προσοχή: εάν έχεις σύμβαση στα χέρια σου με 28% όφελος και το έργο είχε δημοπρατηθεί πριν την ισχύ αυτού του άθλιου νόμου, τότε το 28% παραμένει.

Edited by heartsp
Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε Nicholas_79.Σου παραθετω τμημα του Δ17γ/3/112 Π.Ε/Φ.Ε 294/12-1-1989 εγγραφου της Δ/σης Νομοθετικου του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τη Δ/νση Τεχνικων Υπηρεσιων του Υπουργειου Εσωτερικων σχετικα με το θεμα σου.

"Οπως ειναι γνωστο ,το ποσοστο Γ.Ε και Ο.Ε εχει καθορισθει αντιστοιχα σε 18% και 28% αναλογα με την πηγη χρηματοδοτησης και με βαση αυτο συντασσονται τα συμβατικα τευχη και υποβαλλονται οι προσφορες.

Στις περιπτωσεις που κατα την εξελιξη της συμβασης παραστει αναγκη αλλαγης πηγης χρηματοδοτησης του εργου,κατα τη γνωμη μας, οι αυξησεις ή οι μειωσεις βαρυνουν ή ωφελουν αντιστοιχα τον κυριο του εργου"

Απο τα παραπανω σαφως συναγεται οτι το νεο ποσοστο θα προκυψει με προσθηκη στο οφελος σου (αυτο απαγορευεται να αλλαξει γιατι ειναι αναγκαστικου δικαιου) των νεων κρατησεων .

Το ιδιο περιπου λεει και η αποφαση Αρειου παγου ΑΠ407/95.Εκεινο παντως που πρεπει να μελετησεις με ακριβεια ειναι ποια ειναι τα Γ.Ε στις δυο περιπτωσεις (δεν διαχωριζονται δυστυχως στη νομοθεσια το Ο.Ε απο τα Γ.Ε)

Επαναλαμβανω οτι το εργολαβικο οφελος ΔΕΝ μπορει να μεταβληθει.

Link to comment
Share on other sites

@heartsps, ναι, οντως μιλησα για 2 διαφορετικες περιπτώσεις απο βιασύνη.

 

Αλλα ο συνάδελφος KF, τα περέθεσε , οπως πάντα, ορθότερα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Τελικά σε έργα ΟΣΕ που όπως αναγράφει η διακήρυξη: "Το έργο χρηματοδοτείται απότον τακτικό προϋπολογισμό του ΟΣΕ (πόροι ΟΣΕ) και υπόκεινται σε κρατήσεις που προβλέπονται για τα έργα αυτα" και έχει Γ.Ε&Ο.Ε. 18% τι ποσοστό κρατήσεων υπάρχει και ποιές είναι αυτές;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.