Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τακτοποίηση αυθαίρετου ήδη δηλωμένου με Ν.1337/83


Recommended Posts

Ναι, προφανώς έτσι ακριβώς είναι (για την προσθήκη) όταν ενταχθεί στο σχέδιο (και με τις προϋποθέσεις που θα καθοριστούν τότε).

Βεβαίως εκκρεμεί και η φάση γ για το ισόγειο (οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση με ό,τι αυτό θα σημαίνει (εισφορές;;;).

Link to comment
Share on other sites

IASONA ευχαριστώ,

και αν δεν ενταχθεί στο σχέδιο εντός 10ετίας?? μπορεί να διατηρήσει για 30 χρόνια τον δηλωμένο με τον 4014 όροφο?? ή αναγκαστικά πρέπει να αγροάσει δόμηση??? πού έχεις καταλήξει εσύ επ' αυτού του θέματος... ????

Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω το σχετικό εδάφιο του Ν.4014. Τα αναφέρει όλα.....

 

"γ. Στην περίπτωση των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών μη άρτια ακίνητα, εφόσον μετά την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, δεν θα υπαχθούν σε περιοχές προς πολεοδόμηση, μπορούν να διατηρηθούν εφόσον ο ιδιοκτήτης:

i) είτε έχει είτε αποκτήσει όμορο ή τμήμα όμορου άρτιου και οικοδομήσιμου γηπέδου ή όμορου οικοπέδου ή γήπεδο ή οικόπεδο ή τμήμα τους ευρισκόμενο στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου της αυθαίρετης κατασκευής, έκτασης τουλάχιστον ίσης με τη διαφορά μεταξύ της προβλεπόμενης αρτιότητας και της έκτασης του ακινήτου, όπου βρίσκεται (συμπληρωματικό ακίνητο), με την προϋπόθεση ότι στο συμπληρωματικό ακίνητο θα αποκλειστεί η δυνατότητα δόμησης. Το συμπληρωματικό ακίνητο δεν πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με μικρότερη τιμή ζώνης από το ακίνητο, το οποίο εξυπηρετεί για τη συμπλήρωση της αρτιότητας. Για την πλήρωση της παραπάνω προϋπόθεσης ο ιδιοκτήτης υποβάλλει σχετική συμβολαιογραφική δήλωση στην πολεοδομική υπηρεσία, η οποία μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο και καταχωρίζεται στο κτηματολόγιο. Η παραπάνω δήλωση δεσμεύει κάθε πρόσωπο, που αποκτά εμπράγματο δικαίωμα στο συμπληρωματικό ακίνητο. Το συμπληρωματικό ακίνητο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σύμφωνα με το εδάφιο α΄ για την πλήρωση της αρτιότητας άλλου μη άρτιου ακινήτου, στο οποίο έχει κατασκευαστεί μη νόμιμο κτίσμα ή

ii) καταβάλει ειδικό πρόστιμο το ύψος του οποίου υπολογίζεται με βάση εμβαδόν ίσο με τη διαφορά μεταξύ της προβλεπόμενης αρτιότητας και της έκτασης του ακινήτου, όπου βρίσκεται, επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του κτίσματος και σύμφωνα με το σύστημα

αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών, και το οποίο κατατίθεται σε ειδικό κωδικό του Πράσινου Ταμείου με την ονομασία «Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο». Για την καταβολή, απόδοση και διάθεση του ποσού των προστίμων του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 24 και 25,

iii) είτε έχει είτε αποκτήσει τμήμα όμορου άρτιου και οικοδομήσιμου γηπέδου ή οικοπέδου ή γήπεδο ή οικόπεδο ή τμήμα τους ευρισκόμενο στην εδαφική περιφέρεια του δήμου της αυθαίρετης κατασκευής μικρότερο του υπό ii) αναφερόμενου, το οποίο δεν καλύπτει την υπολειπόμενη αρτιότητα και καταβάλει και ειδικό πρόστιμο για την επιπλέον υπολειπόμενη αρτιότητα, σύμφωνα με τα οριζόμενα υπό iii)".

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΙΑΣΩΝΑ σ'ευχαριστώ και σόρρυ που επεκτάθηκα εκτός του βασικού θέματος (Ν.1337), απλά ήθελα να επιβεβαιώσω αυτά που κι εγώ έχω καταλάβει, γιατί "κυκλοφορούν" συνάδελφοι που λένε στον κόσμο ότι στα 30 χρόνια έχεις έτσι ή αλλιώς ασυλία... πράγμα που δεν ισχύει για τα εκτός σχεδίου μή άρτια.

 

Επανέρχομαι λοιπόν στο κυρίως θέμα με άλλη ερώτηση : Σε περίπτωση που έχουμε αυθαίρετη αποπεράτωση σκελετού δηλωμένου με τον 1337 (3 φάσεις), τότε πώς τακτοποιούμε την αποπεράτωση αυτή?? Διευκρινίζω ότι το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι το λογικότερο είναι να πάει με αναλυτικό και λοιπές παραβάσεις, αλλά υπάρχει το θέμα ότι οι λοιπές παραβάσεις δεν μπορούν να δηλωθούν με ένδειξη ->"προς έκδοση άδειας" και δεν μπορούν να πάρουν παλαιότητα... και επιπροσθέτως πρέπει να εξωφληθούν κανονικότατα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα του συστήματος ΤΕΕ, άσχετα αν η υπόθεση πάει προς έκδοση άδειας ή όχι, αυτό όμως είναι λάθος!! Όπως επίσης πιστεύω ότι είναι λάθος να δηλώσω το κτίσμα με βάση τα τετραγωνικά μέτρα (+->"προς έκδοση άδειας") διότι θα βγεί παράβολο 2000ευρώ (το κτίσμα είναι 105τ.μ.), πράγμα το οποίο είναι ξανά λάθος αφού όταν έχουμε αυθαιρεσίες μόνο αναλυτικούς το παράβολο είναι 500άρικο...!!

Ποιά είναι η γνώμη σας??

Edited by kontegr
Link to comment
Share on other sites

kontegr,

....γιατί "κυκλοφορούν" συνάδελφοι που λένε στον κόσμο ότι στα 30 χρόνια έχεις έτσι ή αλλιώς ασυλία... πράγμα που δεν ισχύει για τα εκτός σχεδίου μή άρτια.

 

Και άρτιο να είναι το γήπεδο, αν το κτίριο δεν είναι νομιμοποιήσιμο, πάλι δεν είναι τακτοποιημένο μόνο για 30 χρόνια? Τουλάχιστον έτσι νομίζω με τα έως σήμερα δεδομένα.

Link to comment
Share on other sites

Σε οικόπεδο εκτός σχεδίου το 1979 χτίστηκε χωρίς άδεια μία ισόγεια κατοικία. Με τον Ν. 1337/83 δηλώθηκαν ( α' και β' φάση ) 40.00τ.μ.

Το 1990 έγιναν μία προσθήκη καθ' επέκταση μίας κατοικίας 30τμ. και μία προσθήκη καθ΄ύψος άλλης μίας κατοικίας 45τ.μ.

Δηλαδή υπάρχουν τρία σπίτια που ανήκουν εξ' αδιαιρέτου σε τρεις ιδιοκτήτες ( μητέρα και δύο παιδιά, έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς ).

Σήμερα η περιοχή είναι εντός σχεδίου.

Με επιτόπου αυτοψία εμβαδομετρώ το δηλωθέν με τον Ν. 1337/83 50.00τ.μ.

Μπορείτε σας παρακαλώ να με βοηθήσετε στα παρακάτω?

1) Πως δηλώνονται τα 10.00τ.μ. της διαφοράς του δηλωθέντος με τον Ν. 1337/83?

α) Θεωρώ ότι είναι με άδεια?

β) Υπολογίζω ότι έχουν υπέρβαση κάλυψης?

2) Πως αντιμετωπίζονται οι δύο προσθήκες?

α) Έχουν ή όχι άδεια?

β) Με ποια μεγέθη συγκρίνω για να βρω το ποσοστό της υπέρβασης δόμησης?

3) Πόσες δηλώσεις πρέπει να γίνουν?

α) Μία? Που θα αφορά όλα τα σπίτια?

β) Δύο? Μία για το δηλωθέν με τον Ν. 1337/83 και μία για τις προσθήκες?

γ) Τρεις? Μία για κάθε σπίτι?

Ευχαριστώ πολύ...

Link to comment
Share on other sites

1) Bεβαιώσου κατ αρχας (κάτοψη, φωτογραφίες) ότι τα 10μ2 υπήρχαν και τότε και δεν πρόκειται για καμια βεράντα που έκλεισαν κλπ. Εφόσον είναι προφανές ότι υπήρχαν και εσύ μπορείς και θέλεις να τεκμηριώσεις την παλαιότητα, δήλωσέ τα ως προ του 83 ρίχνοντάς τα στον τότε μηχανικό για να γλυτώσουν κάποια λεφτά. Το έγκλημα έχει παραγραφεί...

2) όχι άδεια, οπότε δεν υπάρχει συντΥΔ κλπ, μόνο με το μέγιστο ύψος περιοχής έλεγξε

3) μία όλα μέσα

Link to comment
Share on other sites

1) Bεβαιώσου κατ αρχας (κάτοψη, φωτογραφίες) ότι τα 10μ2 υπήρχαν και τότε και δεν πρόκειται για καμια βεράντα που έκλεισαν κλπ. Εφόσον είναι προφανές ότι υπήρχαν και εσύ μπορείς και θέλεις να τεκμηριώσεις την παλαιότητα, δήλωσέ τα ως προ του 83 ρίχνοντάς τα στον τότε μηχανικό για να γλυτώσουν κάποια λεφτά. Το έγκλημα έχει παραγραφεί...

2) όχι άδεια, οπότε δεν υπάρχει συντΥΔ κλπ, μόνο με το μέγιστο ύψος περιοχής έλεγξε

3) μία όλα μέσα

 

 

Όταν λες να δηλώσω χωρίς άδεια εννοείς για τα 10.00τ.μ. της διαφοράς του δηλωθέντος με τον Ν. 1337/83, για τις δύο προσθήκες ή όλα χωρίς άδεια?

 

Βέβαια για να λες μία δήλωση με όλα μέσα προφανώς εννοείς να τα πάω όλα χωρίς άδεια... Αφού η άδεια δηλώνεται στα στοιχεία υπολογισμού...

 

Δηλαδή προτείνεις μία δήλωση ( χωρίς άδεια ), με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους, με δύο φύλλα καταγραφής. Ένα για τα 10.00τ.μ. της κατοικίας του 1979 ( προ 1983 ) και ένα για τις δύο προσθήκες του 1990? Συν ότι λοιπές παραβάσεις έχω?

 

Το ότι ολοκλήρωσαν την β' φάση δεν μου δίνει τη δυνατότητα να δηλώσω με άδεια? Να τους γλυτώσω και κάποια χρήματα?

 

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου...

Link to comment
Share on other sites

Οι β' φάσεις δε θεωρούνται άδειες. Δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.

 

Υπολογισμός όπως το ανέφερες...

Link to comment
Share on other sites

Τώρα, στο παρά πέντε - αν δε δωθεί παράταση για τον 4014- μου έτυχε η εξής περίπτωση. Αυθαίρετη επέκταση ορόφου που προκύπτει λόγω της μεγάλης κλίσης του οικοπέδου, η οποία είχε δηλωθεί το 82 και είχε φτάσει μέχρι τη Β φάση. Μετρώντας όμως ξανά βρίσκω ότι είναι λάθος η τότε μέτρηση κατά 10 τμ περίπου επιπλέον.Αργότερα κλείστικε και μια βεράντα και έτσι υπάρχει κι άλλος αυθαίρετος χώρος. Ο πελάτης θέλει να ολοκληρώσει τον παλιό νόμο γιατί είναι δια βίου εξασφάληση των τμ που δηλώνει, όμως η πολεοδομία σηκώνει τα χέρια όσον αφορά την διαδικασία (????), δεδομένου ότι με τα νεα σχέδια που ζητά απαιτείται και δήλωση του ιδιοκτητη ότι δεν υπάρχουν άλλες αυθαιρεσίες και το κυριότερο είναι προφανές ότι έχει γίνει λάθος (φαίνεται ότι είναι ενιαία η πλάκα).

Γνωρίζει κανένας πως μπορεί να τακτοποιηθεί αυτή η περίπτωση?- ο παλεοδόμος από μένα περιμένει !!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.