Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ζεστό νερό χρήσης


ata

Recommended Posts

  • 2 months later...
  • Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στην σελίδα 32, ΤΟΤΕΕ1, έχει ένα * και γράφει: "Εάν η κατανάλωση ενός κτηρίου (π.χ. ανά κλίνη ή ανά υπνοδωμάτιο), έχει προσδιοριστεί σε μια θερμική ζώνη του κτηρίου (π.χ. υπνοδωμάτιο), δεν πρέπει να προσδιοριστεί ξανά σε άλλη θερμική ζώνη (π.χ. εστιατόριο ξενοδοχείου) προφανώς αφορά και στα ξενοδοχεία και όχι μόνο στα νοσοκομεία και τις κλινικές. Το ρωτάω γιατί μόνο σ' αυτά τα δύο έχει το * ενώ στο ξενοδοχείο ΔΕΝ το έχει.Υποθέτω ότι είναι τυπογραφική παράληψη.

Edited by emnikol
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Εχω ατομικο λεβητα πετρελαιου που εξυπηρετει μια ζωνη ολο κι ολο.

Στην παραγωγη ΖΝΧ θα θεωρησω πως χειμωνα καλοκαιρι παραγεται ΖΝΧ απο πετρελαιο, παρα το οτι το μποιλερ μπορει να γινει και θερμοσιφωνας η θα το θεωρησω σαν κεντρικη θερμανση που τους καλοκαιρινους μηνες κλεινει και το μποιλερ γινεται θερμοσιφωνας?

Θεωρω πως επειδη εχουμε τη δυνατοτητα επιλογης αναμεσα σε πετρελαιο η ηλεκτρισμο και δε μας επιβαλλεται να κλεισουμε τη θερμανση και το καλοκαιρι, οπως γινεται με τις κεντρικες θερμανσεις που σβηνουν τους χειμερινους μηνες, μπορω να θεσω ολο το χρονο παραγωγη ΖΝΧ απο το λεβητα, γεμιζοντας πχ τη δεξαμενη για να εχει πετρελαιο και το καλοκαιρι

 

Τι λετε?

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς, αν θεωρήσεις πως το καλοκαίρι θα αδειάζει-καθαρίζει την δεξαμενή από το πετρέλαιο θέρμανσης και θα την γεμίζει με πετρέλαιο κίνησης, πράγμα που δεν νομίζω πως το κάνει. Δεν έχω δει πουθενά να καταργήθηκε η διάταξη για απαγόρευση χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης για παραγωγή ζ.ν.χ., παρόλο που έγινε εξίσωση των φόρων. Κανονικά, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες (που λειτουργεί παράλληλα και η θέρμανση) απαγορεύεται, αλλά -για κατοικίες- το δέχονταν καταχρηστικά.

Προσωπικά θα θεωρούσα παραγωγή ζ.ν.χ. χειμώνα-καλοκαίρι από το ίδιο ορυκτό καύσιμο, μόνο αν ήταν φυσικό αέριο ή υγραέριο ή από πετρέλαιο κίνησης αν επρόκειτο π.χ. για ξενοδοχειακή μονάδα με λέβητα αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ζ.ν.χ. (ή και καμιά πισίνα).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σας ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάποιος υπόψιν του τον ορθό τρόπο δήλωσης για το σύστημα ΖΝΧ για την παρακάτω περίπτωση μικρού Ξενοδοχείου:

 

Έχω 6 Διαφορετικές Θερμικές Ζώνες, οι οποίες όμως έχουν κοινό σύστημα ΖΝΧ με ηλιακούς συλλέκτες, κεντρικό μποϊλερ και λέβητα πετρελαίου.

Σε περίπτωση που τα ηλιακά δεν φτάνουν για να διατηρήσουν την επιθυμητή  θερμοκρασία του Ζεστού Νερού στο κεντρικό μποιλερ, ανάβει και ο λέβητας για να συμπληρώσει στην αύξηση θερμοκρασίας του ΖΝΧ στο επιθυμητό. 

Στα συστήματα που πρέπει να ορίσω για κάθε ζώνη ξεχωριστά είναι σωστό να κάνω επιμερισμό τις ισχύος του λέβητα όπως επίσης και της επιφάνειας των συλλεκτών, βάση των τετραγωνικών της κάθε Θερμικής Ζώνης?

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Link to comment
Share on other sites

Επιμερισμό της ισχύος δεν θα κάνεις για την μονάδα παραγωγής, αφού δεν χρησιμοποιείται στους υπολογισμούς, αλλά μόνο για τον προσδιορισμό του β.α. του λέβητα του ΚΑ. Θα κάνεις επιμερισμό της ισχύος δικτύου διανομής, ανάλογα με τους κλάδους που εξυπηρετούν την κάθε θερμική ζώνη. Επίσης θα κάνεις και επιμερισμό του εμβαδού των ηλιακών συλλεκτών, ανάλογα με την κατανάλωση ζνχ της κάθε ζώνης.

Link to comment
Share on other sites

Άρα συνάδελφε λες να κάνω επιμερισμό στον βαθμό απόδοσης του καυστήρα στην κάθε ζώνη. Πχ για 0.84 β.απ κεντρικού καυστήρα στην ζώνη που καταλαμβάνει το 20% του συνόλου θα μπει 0.168 β.απ.?

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Θα βάλεις κανονικά στο κουτάκι της μοναδας παραγωγής ζνχ, στη κάθε ζώνη, ολόκληρη την ισχύ του λέβητα (και το πρόγραμμα θα υπολογίσει από μόνο του τον β.α. του λέβητα του ΚΑ) και στο κουτάκι του β.α., τον β.α. του λέβητα όπως ακριβώς είναι (π.χ. 0.84).

 

Στο κουτάκι της ισχύος του δ.δ. της κάθε ζώνης, θα πρέπει να επιμερίσεις την ισχύ του λέβητα ανάλογα με τους κλάδους του δικτύου που εξυπηρετούν την ζώνη (δεν μας πειράζει αν κάποιος κλάδος είναι κοινός και με άλλη ζώνη) π.χ. έχεις λέβητα 100KW και φεύγουν από αυτόν 5 ίδιας διατομής κλάδοι και έστω ότι η ζώνη 1 τροφοδοτείται από τους  2 κλάδους μόνο, τότε θα βάλεις στο κουτάκι της ισχύος του δ.δ. 2/5 x 100 = 40KW.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.