Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φοβού τους Εργολάβους


Oblis

Recommended Posts

Παρατήρησα ότι σε πολλά topics οι μηχανικοί ΑΕΙ και οι μηχανικοί ΤΕΙ τρώγονται μεταξύ τους για τα δικαιώματα κτλπ…

 

Και από πίσω τους πέρασαν κάποιοι μεγάλο-εργολάβοι «λεφτάδες» και δημιούργησαν εταιρίες για να πλουτίσουν περισσότερο.

 

Το σπίτι μου βρίσκεται σε ένα δρόμο κεντρικό του Ηρακλείου Κρήτης, και αυτή την στιγμή υπάρχουν 3 (ανοίγει και 4η) εταιρίες τεχνικές-κατασκευαστικές, οι οποίες ανήκουν σε μεγάλο-εργολάβους.

 

Οι τύποι αυτοί δεν έχουν καμιά θεωρητική εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο (μιλούν με όρους όπως «Μαζονέτα», «Ντουβάρια», κτλπ . Ενώ άνθρωποι σπουδαγμένοι και καταρτισμένοι πάνω στο αντικείμενο μένουν άνεργοι ή δεν έχουν δουλείες.

 

Έτυχε πρόσφατα να συνεργαστώ με ένα εργολάβο (σοβατζή) που έχει ιδρύσει εταιρία με τον τίτλο “Βιοκλιματικά Κτίρια ΑΕ» και ουσιαστικά δεν είχε ιδέα τι είναι σημαίνει ο όρος αυτός.

 

Και μέσα έχουν μηχανικούς για να κάνουν την δουλειά, για ένα κομμάτι ψωμί.

 

Έλεος…. Τα λεφτά κυβερνούν!

 

(Προς θεού δεν θέλω να πω ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι κακοί, ή ότι είναι άτιμοι. Και ο πατέρας μου μικρό-εργολάβος είναι. Απλά σχολιάζω μια κατάσταση σύγχρονη που ενάντια των μηχανικών και συνεχώς εξαπλώνετε).

Link to comment
Share on other sites

Και που να δεις , ιδιώτες που χτίσαν το σπίτι τους μόνοι τους, και ξαφνικά τα μάθανε όλα, λέγοντας "στο δικό μου σπίτι δεν ήξερα, αλλά τώρα που έμαθα..."

 

Αποκορύφωμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι ένας (άσχετος με οποιοδήποτε οικοδομικό επάγγελμα) που σήμερα ως επάγγελμα δηλώνει εργολάβος οικοδομών :shock:

Link to comment
Share on other sites

Πολύ χαίρομαι για το σχόλιό σου Oblis διότι το φαινόμενο αυτό ενοχλεί και εμένα.

 

Όσο το επιτρέπει η πολιτεία και αδιαφορεί το ΤΕΕ τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα.

 

Έχεις λεφτά; Ιδρύεις μια εταιρία, προσλαμβάνεις υπάλληλους μηχανικούς, υπογράφουν τις μελέτες, φορτώνονται τις ευθύνες, οι αμοιβές πάνε στην εταιρία, οι υπάλληλοι πληρώνονται με μισθό. Η εταιρία κάνει την κατασκευή. Αν τολμά ο υπάλληλος να μην υπογράψει την επίβλεψη.

 

Όλα μέλι γάλα.

Για ποιά επαγγελματικά δικαιώματα να συζητήσουμε! Προσλαμβάνουν απ΄ όλους!

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω αν καποιος απο εσας είχε διαβάσει το σχέδιο για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτκών Έργων. Το θέμα είναι οτι ο καθένας θα μπορούσε να εγγραφεί σε αυτό αν είχε το χρήμα. Η εκμετάλλευση θα συνεχιζόταν και εκει. Εμεις πρεπει να διασφαλίζουμε τα συμφέροντα μας προασπίζοντας τα πτυχία μας και να μην τα νοικιάζουμε για ένα κομμάτι ψωμί σε εταιρείες και σε διάφορους άσχετους.

Link to comment
Share on other sites

Το ΜΗ.Κ.Ι.Ε. δεν θα προχωρήσει εκτός και αν περάσουν καμιά κατοστή χρόνια. Είναι τρομερά τα τοπικά "εργολαβικά" συμφέροντα για να δεχθούν να ισχύσει δια νόμου η επιβολή πιστοποίησης για τις μελετοκατασκευαστικές εταιρείες οικοδομών που είναι γεμάτη η χώρα. Οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν καν μηχανικό στο δυναμικό τους, όχι ως υψηλόβαθμο στέλεχος, ούτε καν ως υπάλληλο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.