Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραδοσιακοί οικισμοί και Ν.4014


Recommended Posts

Γνωρίζει κανέις τι γίνεται με τις επιτροπές; Για ένα αυθαίρετο στην Λήμνο πρέπει να πάει ο ιδιοκτήτης να κάνει κάπου αίτηση για να έρθουν ; Δεν μπορεί να προχωρήσει η αίτηση πέραν της πληρωμής του παραβόλου..

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω αν η παραβίαση της Ο.Γ και κατασκευή αυθαιρέτου εντός του προκηπίου εντάσσεται σε αυτόν τον έλεγχο του 50% . Αυτό ειναι το μόνο πρόβλημα μου δόμηση, κάλυψη ύψος δεν παραβιάζονται. Δεν ξέρω είναι τόσες οι ασαφειες αυτού του νόμου που έχω χάσει τη σιγουριά μου για το οτιδήποτε κάνω

Δεν είσαι ο μόνος που έχει χάσει την μπάλα. Ο νόμος λέει για το 50% των όρων δόμησης. Οι όροι δόμησης δεν είνα μόνο κάλυψη - δόμηση, διστυχώς!!

 

Γνωρίζει κανέις τι γίνεται με τις επιτροπές; Για ένα αυθαίρετο στην Λήμνο πρέπει να πάει ο ιδιοκτήτης να κάνει κάπου αίτηση για να έρθουν ; Δεν μπορεί να προχωρήσει η αίτηση πέραν της πληρωμής του παραβόλου..

 

Η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια ΥΔΟΜ (προς επιτροπή παρ. 9). Προφανώς, μέχρι σήμερα, έχει συσταθεί η επιτροπή και η αίτηση θα πάρει τον δρόμο της. Ακόμα και το πρόστιμο μπορείς να έχεις εξοφλήσει, πριν την επιτροπή. Απλά δεν μπορείς να προχωρήσεις σε ¨περαίωση¨ της τακτοποίησης.

 

 

 

Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία".

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Ευχαριστώ, Manolis gon

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

καλημέρα και απο εμένα και πάλι,έχω την ίδια απορεία όπως είχα και σε προηγούμενο post....έχει υπάρξει καμία εξέλιξη με τους παραδοσιακούς οικισμούς <2000 κατ. ?? ισχύει τελικά η υπέρβαση του 5% σε όλους τους όρους.Με την πολεοδομία μου δεν έχω βγάλει άκρη γιατί προφανώς δεν ξέρουν, η επιτροπή που βγαίνει για έλεγχο του εχω ενημερώσει για τις αυθαιρεσίες του κτίσματος και δεν λένε κάτι, μου λένε δήλωσε το ..να βγούμε για αυτοψια και θα δούμε τότε....το θέμα είναι αν δεν μπορεί να ενταχθεί να μην υπάρξει πρόβλημα μετά για τον ιδιοκτήτη.

Edited by nikos sk
Link to comment
Share on other sites

....ισχύει τελικά η υπέρβαση του 5% σε όλους τους όρους.Με την πολεοδομία μου δεν έχω βγάλει άκρη γιατί προφανώς δεν ξέρουν, η επιτροπή που βγαίνει για έλεγχο του εχω ενημερώσει για τις αυθαιρεσίες του κτίσματος και δεν λένε κάτι, μου λένε δήλωσε το ..να βγούμε για αυτοψια και θα δούμε τότε....το θέμα είναι αν δεν μπορεί να ενταχθεί να μην υπάρξει πρόβλημα μετά για τον ιδιοκτήτη.

Καλημέρα! Ισχύει το 5% δυστυχώς. Όσον αφορά την επιτροπή, εμένα μου απάντησαν τον Ιούνιο πως θα έχω τα πορίσματά τους μετά τις 14 Σεπτεμβρίου.

Αν κάτι δεν μπορεί να ενταχθεί στο νόμο, θεωρώ πως θα γίνουνε συστάσεις βελτίωσης του οικοδομήματος. Στην τελική δεν ευθυνόμαστε εμείς ια τις αποφάσεις της επιτροπής. Εννοείτε πως αν κάτι ήτανε καθόλα νόμιμο δεν θα υπήρχε ανάγκη τακτοποίησης του.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς και σε συνάδελφο που περιμένει απάντηση του είπανε για Σεμπτέμβριο με το καλό.Κάπως έτσι είμαι αναγκασμένος να πράξω, θα το εντάξω και απο εκεί και πέρα ελπίζω σε διορθωτική κίνηση μετά σύσταση,απλά έχω αρκετή υπέρβαση σε σχέση με την τρομερή και φοβερή έμπνευση του 5%!!! Ευχαριστώ πολύ IOANNA.

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι

θα πρέπει να δώσετε ιδιάτερη προσοχή στις παραγράφους και στα επισημασμένα ΠΡΙΝ -ΜΕΤΑ-ΑΥΤΟΤΕΛΗ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ κλπ

 

«24.α. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακό οικισμό ή τμήμα πόλης, εφόσον αυτές έχουν ολοκληρωθεί πριν τη δημοσίευση της διοικητικής πράξης χαρακτηρισμού του οικισμού ή τμήματος πόλης ως παραδοσιακού.

 

β. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε παραδοσιακό οικισμό ή τμήμα πόλης και έχουν ολοκληρωθεί μετά τη δημοσίευση της διοικητικής πράξης χαρακτηρισμού του οικισμού ή τμήματος πόλης ως παραδοσιακού, σύμφωνα με τα ακόλουθα:

 

βα) Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 24 απαιτείται η υποβολή αίτησης στην επιτροπή της παρ. 9 του άρθρου 24 η οποία δέχεται ή απορρίπτει την αίτηση, με βάση την αισθητική ένταξη της αυθαίρετης κατασκευής ως προς το σύνολο του τυχόν νομίμως υφιστάμενου κτιρίου, το ευρύτερο δομημένο περιβάλλον, καθώς και την αρχιτεκτονική και μορφολογική τυπολογία του παραδοσιακού οικισμού ή τμήματος πόλης.

 

ββ) Η επιτροπή της παρ. 9 του άρθρου 24 μπορεί να επιβάλει την εκτέλεση εργασιών προσαρμογής του αυθαίρετου κτίσματος στους ισχύοντες μορφολογικούς όρους και περιορισμούς του παραδοσιακού οικισμού ή τμήματος πόλης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 17 του άρθρου 24. Στην περίπτωση αυτή οι εργασίες εκτελούνται μετά την κοινοποίηση της θετικής κρίσης του συλλογικού οργάνου στον ιδιοκτήτη. Η προθεσμία εξόφλησης του ειδικού προστίμου αρχίζει από την κοινοποίηση της θετικής κρίσης στον ιδιοκτήτη ή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών προσαρμογής της αυθαίρετης Κατασκευής που επιβλήθηκαν, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες και πιστοποιείται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

 

βγ) Ειδικά για παραδοσιακούς οικισμούς μικρότερουςτων 2.000 κατοίκων, η επιτροπή της παρ. 9 του άρθρου αποφαίνεται μετά τη συγκέντρωση όλων των αιτημάτων υπαγωγής σε κάθε οικισμό και συνολική αξιολόγηση της διαμορφωμένης κατάστασης σε σχέση με τα μορφολογικά στοιχεία και το χαρακτήρα του παραδοσιακού οικισμού, ο οποίος δεν πρέπει να αλλοιώνεται με την εν λόγω υπαγωγή.

 

βδ) Η τήρηση της ανωτέρω διαδικασίας δεν είναι απαραίτητη για αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς και πόλεις άνω των 5.000 κατοίκων και δεν υπερβαίνουν ποσοστό 50% των επιτρεπόμενων όρων δόμησης

 

γ. Η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές, για τα οποία απαιτείται έγκριση της επιτροπής της παρ. 9 του άρθρου, μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή των δικαιολογητικών του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 24. Τη δε υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναλαμβάνει ο νέος κύριος με ειδική μνεία στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

 

δ. Σε παραδοσιακούς οικισμούς μικρότερους των 2.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος αυτοτελών νέων κατασκευών, μετά την κήρυξη του οικισμού ως παραδοσιακού, οι οποίες έχουν υπέρβαση ύψους μεγαλύτερη του 5% του επιτρεπόμενου, μετρούμενου από κάθε σημείο του διαμορφωμένου εδάφους, ή υπέρβαση μεγαλύτερη του 5% οποιουδήποτε όρου δόμησης.

 

ε. Σε παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά τμήματα πόλεων δεν επιτρέπεται η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος των πρόχειρων κατασκευών της παρ. 9 του άρθρου 24.»

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Και εδώ έρχεται επίσης το φλέγον ζήτημα τί θεωρεί ο κάθε ένας απο τους μηχανικούς , αλλά και υπαλλήλους " αυτοτελών νέων κατασκευών " .μαζί με όλα τα υπόλοιπα που επισημαίνει ο ΚΑΝΑ. Γιατί ο νόμος δεν το ξεκαθαρίσει και είναι περιττό να πώς τι απάντηση έχω πάρει απο την πολεοδομία !!!

Link to comment
Share on other sites

αυτοτελών νέων και μετά το χαρακτηρισμό ως παραδοσιακό (2 πράγματα συγχρόνως)

(για αυτό λέω θέλει πολύ στοχασμό το θέμα)

 

υ.γ προσέξτε συνολικά υπάρχουν τουλαχιστο 3 περιπτώσεις

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Αυτοτελής κατασκευή είναι αυτή που μπορεί από μόνη της να λειτουργεί χωρίς να εξαρτάται από κάποιο άλλο κτίριο. Προσωπικά θεωρώ το να έχει επικοινωνία με το υπόλοιπο κτίριο..

Link to comment
Share on other sites

Αυτοτελής κατασκευή είναι αυτή που μπορεί από μόνη της να λειτουργεί χωρίς να εξαρτάται από κάποιο άλλο κτίριο. Προσωπικά θεωρώ το να έχει επικοινωνία με το υπόλοιπο κτίριο..

Δηλαδή το θεωρείς αυτοτελή κατασκευή και ας μήν έχει δική του ανεξάρτητη είσοδο απλά επειδή επικοινωνεί ? Εγω το ερμηνεύω ώς ανεξάρτητη κατασκευή εντός του οικοπέδου σε σημείο μακριά απο το προυπάρχον ας πούμε...αν είναι μαζί με προγενέστερο κτίσμα κολλημένο σαν προσθήκη ίσως αν έχει ανεξάρτητη είσοδο να το θεωρήσουμε αυτοτελή νέα κατοικία,αλλιώς μάλλον όχι.Τώρα για το μετά θα συμφωνίσω πως υπάρχει μπλέξιμο !!Πρέπει να το ψάξουμε αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.