Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συναίνεση συνιδιοκτητών.


Recommended Posts

Τι θα έκανες σε περίπτωση π.χ. ενός διαμερίσματος που εξ αδιαιρέτου το είχαν 10 ιδιοκτήτες;;;;;;

Τι θα έκανες σε περίπτωση π.χ. ενός οικοπέδου που εξ αδιαιρέτου είχαν κατασκευαστεί 3 ακίνητα, από 3 διαφορετικούς ιδιοκτήτες;;;;;

 

To ίδιο θα κάνεις και σε περίπτωση π.χ. μια πολυκατοικίας που στις 5 ανοιχτές θέσεις στάθμευσης στον ακάλυπτο, βρίσκεις ένα πάρα πολύ ωραίο στέγαστρο....

Link to comment
Share on other sites

@ΙΑΣΟΝΑ

 

Θελω να μου δειξεις που το λεει ο νομος.

Στα δικαστηρια μονο αυτο μετραει.

Edited by Clemenza
Link to comment
Share on other sites

αρθρ. 24 παρ. 2

"στην ίδια περίπτωση και εφόσον δεν έχει εκτελεστει ή εγκατασταθει σε κοινοχρηστο χωρο

ή αίτηση μπορει να υποβληθει απο οποιονδήποτε...χωρις συναίνεση..."

 

Αρα.

εξ αντιδιαστολής

οταν εχει εκτελεστεί ή εγκατασταθει σε κοινοχρηστο...απαιτειται συναινεση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Προτελευταίο εδάφιο της παρ2, του αρ24 αναφέρει: ... εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ΔΕΝ έχει εκτελεστεί σε κοινόχρηστο... η αίτηση μπορεί να υποβληθεί... ΧΩΡΙΣ να είναι απαραίτητη η συναίνεση...

Με βάση το παραπάνω λεκτικό ο νόμος θεωρεί de facto ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ τη συναίνεση (δηλ είναι τόσο αυτονόητο ότι είναι απαραίτητη ώστε δεν αφιερώνει εδάφιο για να το καθορίσει, αλλά ορίζει απλώς την εξαίρεση).

Η ευθύνη του μηχανικού φαίνεται από το εδάφιο που ακολουθεί την παρ2δ: Τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλοντια με πλήρη ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού του.

Το εδάφιο περί συναίνεσης δεν προηγείται, αλλά ακολουθεί. Ωστόσο, η χρήση της λέξης '"παραπάνω", δεν απαλλάσσει τον μηχανικό, αφού, όπως προείπαμε δεν αφορά σε στοιχείο που εδώ ορίζεται ότι πρέπει να προσκομισθεί, αλλά πρόκειται για στοιχείο που θεωρείται αυτονόητα απαιτητό στην περίπτωση συνιδιοκτησίας, βάσει του αστικού δικαίου.

 

Ο μηχανικός έχει λοιπόν ευθύνη και το δικαστήριο μπορεί άνετα (το οικνμκό όφελος που ανέφερα και προηγουμένως) να χαρακτηρίσει απατηλή την κίνησή του και όχι απλώς αφελή.

Η δήλωση του αυθαιρετούχου ότι κατέχει την συναίνεση, όχι ότι θα σώσει απαραίτητα την κατάσταση, αλλά από το τίποτα... Τουλάχιστον δεν θα τη βγάλει "λαδάκι" ο αυθαιρετούχος...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αυτο το "εξυπακουεται" και το "εξ αντιδιαστολής" ειναι που με εκαναν να μην ειμαι σιγουρος για την απαντηση μου.

Link to comment
Share on other sites

αυτη η δήλωση περί "συναινεσης" που "θα" εξασφαλισει ή "εξασφαλισε" ο πελάτης...προβλεπεται σε κάποιο αρθρο??...

 

Και την δινει ο μηχανικος μαζι με τις αλλες εξουσιοδοτησεις, γραμμενη απο αυτον, στον υπολογιστή του...

 

Αυριο, ο "πελατης" θα πει "μου τα έδωσε ολα γραμμενα ο μηχανικός...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM

Αν και ο πελατης δεν εχει δικαιωμα να πει "δεν ξερω που εβαλα την υπογραφη μου", καταληγουμε οτι ο ασφαλεστερος τροπος σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι να καταθετουμε εφ'οσον εχουμε στα χερια μας ΚΑΙ τις υπευθυνες δηλωσεις συναινεσης.

Link to comment
Share on other sites

Τα έχουμε πει τόσες φορές, γενικά συμφωνώ με τα αναφερόμενα στο #74. Είναι περιπτώσεις που θα απασχολήσουν τα δικαστήρια τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που περιμένω είναι πως γενικότερα θα ακυρώνεται η δήλωση και θα γίνεται έκθεση αυθαιρέτου από την υπηρεσία εκτός από τις περιπτώσεις που θα προκύπτει πως ο μηχανικός ή/και ο ιδιοκτήτης είχαν γνώση για το μη σύννομο της υποβολής.

Link to comment
Share on other sites

Ως "οδηγό" εκτός των παραπάνω πάρα πολύ ορθών απόψεων των sagiasd και dimitrisGM μπορούμε να λάβουμε και το γεγονός ότι, σε διάφορες περιπτώσεις έκδοσης οικοδομικής άδειας σε εξ αδιαιρέτου ακίνητα (δηλαδή, συμπεριλαμβανομένων και των κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.) απαιτείται και η συναίνεση των συνιδιοκτητών (π.χ. αλλαγή όψεων, διότι οι όψεις είναι "κοινόχρηστες" κ.λπ.). Δηλαδή, είναι αυτονόητη η "απαίτηση" συναίνεσης για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

 

Δες τε κι αυτό του συναδέλφου Manolis gon (post 182): http://www.michaniko...

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις. Ένας ημιυπαίθριος που έκλεισε και τακτοποιήθηκε άλλαξε την όψη. Συναίνεση δεν ζητήθηκε.

Για χώρους κοινοχρήστων εάν είναι δύσκολη η λήψη συναινέσεων από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες-ενοίκους της οικοδομής, κάντε έναν έλεγχο να δείτε τα δικά τους διαμερίσματα πόσο νόμιμα είναι? πολλές φορές, κυρίως σε οικοδομές με πολλά διαμερίσματα ανά όροφο ο κινόχρηστος διάδρομος δεν έχει στο μήκος του τη διάσταση της εγκεκριμένης κάτοψης, ή κάποια σπασίματα κλπ ενσωματώθηκαν εντός των κατοικιών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.