Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προϋφιστάμενο του 1955


Recommended Posts

Καλησπέρα !! θέλω να ρωτήσω το εξής: έχω ένα οικόπεδο με ισόγεια κατοικία αλλά το ένα κομματάκι βγαίνει πάνω στο δρόμο διανομής. Η κατοικία είναι από το 1940 και θέλουν να το μεταβιβάσουν σ'αυτήν την περίπτωση τι κάνω δίνω τη βεβαίωση???? Αφού είναι προ 55 δεν μπορεί να μπει στη ρύθμιση???

 

Ευχαριστώ

Στη ρύθμιση μπορεί να μπει, δεν υπάρχει απαγόρευση. Τι στοιχεία έχεις; Πως γνωρίζεις ότι είναι υφιστάμενο από το 1940;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα ! Συμβόλαιο έχω μόνο που το 1940 προήλθε σ' αυτον απο τον πατέρα του κ λέει μέσα ότι έχει 2 δωμάτια κ αποθήκη!! έχοντας τέτοια πληροφορία γιατί να μπει στη ρύθμιση?? Μόνο μεταβίβαση θέλει να κάνει!!

Link to comment
Share on other sites

εάν αναφέρεται όλο το κτίσμα στο συμβόλαιο δεν χρειάζεται να μπει στη ρύθμιση. πρόσεχε μόνο στη βεβαίωση να μην μπαίνει στο "χωράφι του γείτονα" (ο δρόμος διανομή κτλ που αναφέρεις). το επιχείρημα "μονο μεταβίβαση θέλει να κάνει" δεν στέκει. ή είναι νόμιμο (λόγω προϋπαρξης, συμβολαίου κτλ) ή δεν είναι.

 

συνάδελφοι καλημέρα!περίπτωση: ο πελάτης μου έχει ένα οικόπεδο,αρτιο εντος του οποίουυπάρχουν τρία ισόγεια κτίσματα.Κάποια στιγμή λόγω προβλημάτων με όμορη ιδιοκτησία αρχίζει 1 σειρά καταγγελιών ανελέητη.Σε μια πρώτη φάση του βγάζουν αυθαίρετα τμήματα (30 πόντους εδω και 10 εκεί!!) σε ένα εκ των ακινήτων. Η ερώτηση είναι: Θα δηλώσω ΜΕ άδεια και για την στέγη θα πάω με αναλυτικό , αλλά ο ιδιοκτήτης δεν θυμάται πότε την έκανε?Ως στοιχεία να ψάξω αεροφωτογραφίες? Έχει επίσης αλλάξει το ύψος αυτής. Γιαυτό θα κάνω κάτι? Στο τοπογραφικό που θα προσκομίσω τι οικόπεδο θα δείξω εφόσον υπάρχει τμήμα υπό διεκδίκηση? και τέλος στον φάκελο της Ο.Α. του 55 υπάρχουν μόνο στοιχεία για την προσθήκη. Οπότε θα χρειαστώ νέα σχέδια.Θα στείλω αρχ, τοπογραφικό και στατική επάρκεια? Καμία ιδέα???

 

εγώ θα πρότεινα τοπογραφικό ΣΙΓΟΥΡΑ στην αρχή και αποτύπωση, εάν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, δες αν είναι στα νόμιμα περιθώρια, πληρώνεις παράβολο και βγάζεις άδεια εντός τριετίας (εκεί χρειάζεσαι στατική επάρκεια). αν δεν είναι, τότε πληρώνεις αναλυτικό και ύψος (πέραν του νόμιμου, πόσο ψηλό είναι). ψάχνεις φυσικά ότι στοιχεία υπάρχουν για να δεις ημερομηνία. το κομμάτι υπο διεκδίκηση είναι στα δικαστήρια;

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

εάν αναφέρεται όλο το κτίσμα στο συμβόλαιο δεν χρειάζεται να μπει στη ρύθμιση. πρόσεχε μόνο στη βεβαίωση να μην μπαίνει στο "χωράφι του γείτονα" (ο δρόμος διανομή κτλ που αναφέρεις). το επιχείρημα "μονο μεταβίβαση θέλει να κάνει" δεν στέκει. ή είναι νόμιμο (λόγω προϋπαρξης, συμβολαίου κτλ) ή δεν είναι.

 

Ναι έτσι είναι αλλά αφού είναι απο το 1940 τι να του πω γκρέμισε τα κ μετά θα δώσω τη βεβαίωση???

Link to comment
Share on other sites

Σε ακίνητο που είναι σε διαδικασία έκδοσης άδεια δόμησης νομιμοποίησης (άρθρο 26 του 4014/11 και παρ. 6 του άρθρου 4 του Ν.Ο.Κ.) μεταξύ άλλων υπάρχει κτίσμα προ του 1955. Η αεροφωτογραφία είναι του 1953, το ρυμοτομικό του 1951 (στο οποίο το εν λόγω κτίσμα δεν εμφαίνεται). Επειδή το κτίσμα είναι στο 1 μέτρο από το όριο (<2,5 μέτρα) η υπάλληλος δεν προχωρά την υπόθεση αν δε ρυθμίσω και το κτίσμα που είναι προ του έτους 1955. Υποστηρίζει πως αφενός μεν δεν το αντιμετωπίζει σαν αυθαίρετο, αφετέρου δε για να βεβαιωθεί η νομιμότητα μέσω της άδειας έπρεπε να τηρεί τους όρους δόμησης του 1951 (ρυμοτομικό), να έχει ανεγερθεί δηλαδή σε απόσταση μεγαλύτερη των 2,50 μέτρων από το όριο. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Link to comment
Share on other sites

Ναι έτσι είναι αλλά αφού είναι απο το 1940 τι να του πω γκρέμισε τα κ μετά θα δώσω τη βεβαίωση???

 

έτσι είναι τι; μπήκε στο "χωράφι του γείτονα" ; αν είναι παράνομο δεν δίνεις βεβαίωση!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι:

Η εγκύκλιος 55 του 2000 την οποία σύνταξε η αγαπητή σε όλους μας κυρία Λεμπέση και αφορά τις τροποποιήσεις του 1577/85 με τον 2831/2000.

ΑΡΘΡΟ 20 (Τροποποίηση του άρθρου 23)

Παρ. 1- Στα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, στα οποία εφαρμόζεται το «νόμιμο περίγραμμα», κατά την προσθήκη περιλαμβάνονται και αυτά που έχουν εξαιρεθεί με τις διατάξεις του Ν. 1337/83 και αυτά που έχουν ανεγερθεί πριν από το Γ.Ο.Κ./55 (χωρίς να απαιτείται σχετική οικοδομική άδεια), μόνο όμως για το τμήμα τους, που δεν αντίκειται στις κατά το χρόνο κατασκευής τους ή τις σημερινές διατάξεις.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως π.χ. στη χορήγηση βεβαιώσεων για άδεια λειτουργίας απαιτείται, ως δικαιολογητικό, απόφαση προϊσταμένου, η οποία θα συνοδεύεται από τοπογραφικό και διάγραμμα κάλυψης με σχηματική τομή. Με τη διοικητική αυτή πράξη, που αντικαθιστά την πράξη έγκρισης οικοδομικών εργασιών πιστοποιείται το νόμιμο περίγραμμα.

 

Τα αναφερόμενα στο δεύτερο εδάφιο είναι τα επιπρόσθετα της εγκυκλίου σε σχέση με το τις διατάξεις του 2381. Δεν καταλαβαίνω αν «κάθε άλλη περίπτωση» είναι και η περίπτωση μου που τμήμα του οικοδομήματος είναι εντός του Δ και έχω το δικαίωμα να αιτηθώ βεβαίωση προϊσταμένου, μάλλον όχι… ή ναι;

Επίσης προσπαθώ να βρω τι Δ ίσχυε το 1951 κατά ΓΟΚ 29 δηλαδή αλλά είναι πολύ δύσκολο…

 

ευχαριστώ

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

nzerman

 

Σε έκδοση άδειας αντικατάστασης στέγης κτιρίου προϋφιστάμενου του 1955 η υπάλληλος της πολεοδομίας ζήτησε απόσταση από όρια (ώστε να είναι νόμιμο όλο το κτίσμα και να μπορέσει να γίνει η αντικατάσταση) 1μ, ενώ μου είπε ότι εάν μπορώ να αποδείξω ότι το κτίσμα είναι προ του 1923, μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε απόσταση από το όριο και δεν ελέγχεται το δ.

 

Η σχετική νομοθεσία για τα προ του 55 είναι:

 

Βασιλικό διάταγμα 9/8/55 - Άρθρο 23

Άρθρο 23: Ελάχιστες αποστάσεις σε περιπτώσεις προαιρετικών ακάλυπτων χώρων

 

1. Εφόσον μεταξύ του οπισθίου η των πλαγίων ορίων του οικοπέδου οιουδήποτε οικοδομικού συστήματος και της αντιστοίχου οπίσθιας ή πλαγίας όψεως οιασδήποτε οικοδομής (είτε κυρίας, είτε εσωτερικής, είτε βοηθητικού παραρτήματος κ.λ.π.), τηρείται τυχόν προαιρετικώς ακάλυπτος χώρος επιβάλλεται όπως ή ελαχίστη τοιαύτη απόστασις μεταξύ του ορίου του οικοπέδου και της αντιστοίχου όψεως της οικοδομής κατά την στενότερη θέσιν μη είναι μικρότερα του 1.00 m.

 

Ωσαύτως οι μεταξύ των όψεων οιωνδήποτε οικοδομημάτων επί του ίδιου οικοπέδου οιουδήποτε οικοδομικού συστήματος αφιέμενοι τυχόν προαιρετικώς ακάλυπτοι χώροι, δεν επιτρέπεται να έχουν πλάτος μικρότερο των 0,70 m μεταξύ των όψεων των οικοδομημάτων κατά την στενότερη θέσιν. Οι ως άνω ελάχιστες αποστάσεις ισχύουν μόνον εφ' όσον εξ άλλων διατάξεων δεν ορίζονται μεγαλύτερες τοιαύται.

Edited by dimpan1983
Link to comment
Share on other sites

Σε διαδικασία για πιστοποίηση νομίμου περιγράμματος κτίσματος προ υφιστάμενου του 55, στο διάγραμμα κάλυψης τι βάζουμε? ξέρει κανείς?

Link to comment
Share on other sites

τι δέχονται αυτή ως διαδικασία στην Πολε/μία σου;;

(αλλού δεν την δέχονται - λόγω κατάργησης λένε του Γοκ 85, στον οποίο αναφέρεται η σχετική εγκύκλιος " περί νομίμου περιγράμματος"0

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.