Μετάβαση στο περιεχόμενο

Α/Θ με ενδοδαπέδια ή fan coil?


geros81

Recommended Posts

Aχ, η κλασσικη ερωτηση "ποσο παει"

Δυστυχως δεν μπορεις να συγκρινεις προσφορες, παρα αν προδιαγραφουν τα ιδια ακριβως υλικα. Αν δεν βαλεις ενδοδαπεδια σου υπογραφω οτι αργοτερα θα το μετανιωσεις, και θα ειναι αργα. Ενδοδαπεδια σημαινει οτι θα βαλεις καλα υλικα, καλη σωληνα στηριγματα μονωτικες πλακες μορφοπλακες κτλ κτλ. Δεν σου λεμε μην λυπηθεις εξοδα, σου λεμε ολοι μας κανε μια σωστη επενδυση σε σπιτι που φτιαχνεις μια φορα και θα σου μεινει ως εχει.... Απο εκει και περα η αποφαση ειναι δικη σου.

Link to comment
Share on other sites

Η ενδοδαπέδια έχει 10 ώρες αδράνεια . Σε μέρη που το κρύο είναι λίγο και η εναλλαγή μεταξύ κρύου εξωτερικού στους 8 βαθμούς με συννεφιά και ήλιου με 19 , μπορεί να γίνει σε ώρες , τι νόημα έχει η εφαρμογή της ?

Link to comment
Share on other sites

Η ενδοδαπέδια έχει 10 ώρες αδράνεια . Σε μέρη που το κρύο είναι λίγο και η εναλλαγή μεταξύ κρύου εξωτερικού στους 8 βαθμούς με συννεφιά και ήλιου με 19 , μπορεί να γίνει σε ώρες , τι νόημα έχει η εφαρμογή της ?

 

Υπάρχει η λύση της ενδοδαπέδιας ξηράς δόμησης με ελάχιστη θερμική αδράνεια (θερμαίνει τους χώρους 8% γρηγορότερα από τα κλασσικά σώματα θεωρητικά)

Link to comment
Share on other sites

Η ενδοδαπέδια έχει 10 ώρες αδράνεια . Σε μέρη που το κρύο είναι λίγο και η εναλλαγή μεταξύ κρύου εξωτερικού στους 8 βαθμούς με συννεφιά και ήλιου με 19 , μπορεί να γίνει σε ώρες , τι νόημα έχει η εφαρμογή της ?

Δεν ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα. Πρωτα πρωτα σε μερη με το κλιμα της ροδου η θερμοκρασια προσαγωγης του νερου θα ειναι πολυ χαμηλη, με συνεπεια τεραστα οικονομια στο ρευμα. Το δαπεδο θα χρειαζεται να εχει χαμηλοτερη θερμοκρασια απο οτι συνηθως για να πιασει ο χωρος δεδομενη θερμοκρασια. Με δεδομενα αυτα, πρεπει να θυμηθουμε οτι η ενδοδαπεδια θερμανση αυτοματα αποδιδει λιγοτερη ενεργεια στον χωρο, οταν η θερμοκρασια του χωρου ανεβει αρκετα (χειμωνιατικη μερα με ηλιοφανεια). Αυτο γινεται γιατι μικραινει το ΔΤ (θερμοκρασια χωρου-θερμοκρασια επιφανειας δαπεδου) και αρα γινεται μικροτερη μεταφορα θερμοτητας. Οι θερμοκρασιες χωρου και δαπεδου ειναι παραπλησιες και για αυτο μεταβαλλεται εντονως η θερμαντικη αποδοση του δαπεδου. Δεν ειναι οπως στην θερμανση με σωματα, που εχεις θερμοκρασια χωρου 18-23 και σωματα που εχουν θερμοκρασια απο 50-80

Στην πραξη δεν υπαρχει προβλημα για τον φιλο απο τη ροδο.

Edited by ckiriako
Link to comment
Share on other sites

Σε ότι αφορά το ύψος οι μηχανικοί είναι πιο κατάλληλοι από εμένα να απαντήσουν.....

Προσωπικά εγώ δεν θα είχα πρόβλημα με το ύψος αλλά στην περίπτωσή σου αφού μίλησες για fan-coil σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια νομίζω ότι το ύψος σου δίνει προτέρημα να χρησιμοποιήσεις κρυφά φαν κοιλ οροφής.....

 

Βασικότερο όλων αν πας σε μία επιλογή θέρμανσης ψύξης είναι να βρεις τον κατάλληλο μηχανολόγο για μελέτη, επίβλεψη, αυτοματισμό.

Θέλει προσοχή στους εμπορομηχανολόγος....

Σε περίπτωση που επιλέξεις εμπορομηχανολόγο θα πρέπει να διαχωριστεί το κόστος των υλικών από το κόστος μελέτης,επίβλεψης και αυτοματισμού και να γίνει σοβαρή δουλειά σε αυτό τον τομέα......

 

Σου ξαναλέω το πακετάκι ενδοδαπέδια-fancoil-αντλία θερμότητας θα κοστίσει και μην μπαίνεις στο τρυπάκι των φτηνών προσφορών αλλά μπες στο τρυπάκι των σοβαρών επαγγελματιών και αν δεις ότι δεν σε παίρνει οικονομικά μην την κάνεις.....Κάνε την κλασσική θέρμανση με σώματα και κλιματιστικά για ψύξη.

 

Σχετικά τώρα με τις τιμές......

Στα φόρουμ τουλάχιστον εγώ δεν θέλω να μιλάω για τιμές....

Να ξέρεις όμως ότι το περιθώριο κέρδους του εγκαταστάτη στην ενδοδαπέδια έτσι όπως έχει φιξαριστεί η αγορά είναι μικρό.....

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Το κλίμα στη Ρόδο είναι ήπιο, ναι έχουμε κρύα αλλά οκ παλεύεται κρατάει 3 μήνες ο χειμώνας. Το καλοκαίρι πάλι έχουμε πολύ ζέστη 2 μήνες! Τα φαν κοιλς είναι απαραίτητα για τη ψύξη οπότε δεν τα γλιτώνω. Το δίλημμα μου είναι αν θα χρειαστώ την ενδοδαπέδια για την θέρμανση η οποία έχει ένα εξτρα κόστος ή μπορώ να χρησιμοποιώ τα φαν κοιλς για τη θέρμανση του σπιτιού. Και εδώ μπαίνουν τα στοιχεία της ποιοτητας-απόδοσης κλπ Επίσης αυτό που σκέφτομαι είναι πως τα φανκοιλς μπορώ να μην τα έχω όλη την ημέρα ανοιχτά και έτσι να εξοικονομώ χρήματα και ενέργειεα τις ώρες πχ που δεν είναι κανείς στο σπίτι. Ενώ με την ενδοδαπέδια δεν θα μπορώ να το κάνω αυτό., σωστά? θα πρέπει να δουλεύει όλη ημέρα. Άρα μήπως ειναι ασυμφορη από αυτή την έννοια?   :confused:

Link to comment
Share on other sites

Όλα είναι σχετικά.

 

Οι ώρες που δεν είναι κανείς στο σπίτι είναι πολλές ή λίγες?

 

Αν είναι πολλές έχετε αρκετή επιπλέον κατανάλωση με τα FCU για να θερμανθεί το σπίτι που θα έχει κρυώσει αρκετά.

 

Η απαίτηση του ενδοδαπέδιου για θερμοκρασίες της τάξης 30oC, σε αντίθεση με τα FCU που θέλουν 45οC κάνει την Α.Θ. να δουλεύει με αρκετά μεγαλύτερο cop, άρα και οικονομικότερα.

 

Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος τον τελικό προϋπολογισμό, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις συνήθειες του χρήστη αλλά και από τις διάφορες εναλλακτικές ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν, και που πιστεύω ότι θα δώσει ασήμαντες διαφορές.

 

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα του ενδοδαπέδιου, που είναι η ποιότητα και η ομοιόμορφη θέρμανση αντισταθμίζονται πλήρως από την πιθανή  λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση (που μπορεί να είναι και μικρότερη).

 

Έχω ιδία γνώση από το σπίτι μου, και δεν μετάνοιωσα ούτε στιγμή που το έκανα.

 

Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, κάντε το.   

 

 

Υ. Γ.      Το ότι ο σοβάς κάνει "ηχομόνωση" πρώτη φορά το ακούω. :smile:

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Δεν συγκρίνετε η ποιότητας της θέρμανσης με ενδοδαπέδια σε σχέση με τα FCU. Κάλα τα FCU αλλά γαι ψύξη ή θέρμανση χώρων γραφείου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Kαλησπέρα, θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής θέμα:

Σε νέα υπό κατασκευή οικία, ισόγειο, όροφος και υπόγειο με κάθε επίπεδο 65 τμ μελετάμε την τοποθέτηση φανκοιλς οροφής.

Φτάνουε στο εξής δίλημα: Επιλογή αντλίας νερού με φανκοιλς ή σύστημα VRV ΜΕ φανκοιλς; Τι θα προτείνατε; Πιο είναι πιο αποδοτικό; Η αίσθηση στη ψήξη και στη θέρμανση είναι η ίδια; Να ενημερώσω πως θεωρούμε ότι το κοστος είναι το ίδιο. Επίσης, θα γίνει καλή μόνωση.Το κλίμα της περιοχής είναι ήπιο, αυξημένες θερμοκρασίες το καλοκαίρι, υγρασία και είμαστε κοντά, 1 χλμ από θάλασσα.

Θα εκτιμούσαμε όλες τις τεκμηριωμένες απόψεις.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Η αισθηση ειναι ακριβως ιδια.

 

Το συστημα VRV εχει τα εξης κυριως πλεονεκτηματα.

 

1. Υπαρχει πληρης αυτονομια χωρων, καθως μπορει να λειτουργει ακομα και ενα μονο FCU. Για να γινει αυτο με FCU νερου απαιτουνται αρκετα επιπλεον εξαρτηματα-αυτοματισμοι που ανεβαζουν αρκετα το κοστος.

 

2. Η εγκατασταση των ψυκτικων σωληνων ειναι πολυ πιο ευκολη καθως αυτες μπορει να ειναι ευκαμπτες χωρις την απαιτηση κλισεων για να εχουμε σημεια εξαερωσης, οπως στα δικτυα νερου.

 

3. Η μελετη του δικτυου γινεται απο τον προμηθευτη του συστηματος, οποτε δεν απαιτειται μελετη απο μηχανολογο, εκτος φυσικα της μελετης απωλειων θερμοτητας-ψυκτικων φορτιων. Το διαγραμμα σωληνωσεων, που θα δοθει απο τον κατασκευαστη-αντιπροσωπο, πρεπει να ακολουθηθει πιστα.

 

Το μονο ισως μειονεκτημα ειναι οτι ολο το συστημα πρεπει να ειναι αποκλειστικα του ιδιου κατασκευαστη, οπως ακομα και οι διακλαδωσεις-ταφ -joints, του δικτυου σωληνωσεων.

 

Συνηθως το κοστος ενος συστηματος VRV ειναι λιγο μεγαλυτερο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.