Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρώτο ΠΕΑ - διάφορα ερωτήματα


mem_fretz

Recommended Posts

δεν χρειάζεται σύσταση.Αφού είδες ότι υπάρχουν δύο διαμερίσματα τότε τμήμα κτιρίου, πολυκατοικία.

κτηματολόγιο τίποτα

Link to comment
Share on other sites

Από διευκρινίσεις σελ. 43: <<Αυτόματη υδραυλική ή θερμοκρασιακή προσαρμογή ...... ή κυκλοφορητές μεταβλητού σημείου λειτουργίας....>>.

Αυτό σε ΠΕΑ.

Σε ΜΕΑ, πολυκατοικίας ή όταν έχεις γενικά μεταβλητό φορτίο, είσαι υποχρεωμένος να εφαρμόσεις ΚΑΙ αντιστάθμιση ΚΑΙ inverter κυκλοφορητή.

 

Διευκρινίσεις σελ. 37 <<Στην ενότητα 4.8.3. .......>> Το 6 m μας απάλλαξε από την χωρίς ιδιαίτερο νόημα παρουσία του. Τώρα τι σημαίνει μικρό; Μικρό είναι το ...μικρό.

 

Για να είμαι ειλικρινής αυτό δεν το κατάλαβα...γιατί διαχωρίζεις ΜΕΑ με ΠΕΑ? Σε ΜΕΑ είναι ελάχιστη προυπόθεση να βγαίνει Γ ο αυτοματισμός, σε ΠΕΑ ορίζεις ότι βλέπεις. Σε κάθε περίπτωση το ίδιο σύστημα είτε σε ΜΕΑ είτε σε ΠΕΑ κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία αυτοματισμού.

 

Προσπαθώ και να τα ξεκαθαρίσω και για αυτό θέτω το εξής παράδειγμα. Συγνώμη αν εχω γίνει κουραστική. :|

 

αν δεν έχεις αισθητήρα εξωτερικής θερμοκρασίας, έχεις αυτονομία με ηλεκτροβάννες & θερμοστάτες χώρου, μονοβάθμιο λέβητα και κυκλοφορητή inverter που μεταβάλλει αυτόματα την παροχή ανάλογα με τον αριθμό των διαμερισμάτων που ζητούν θερμικό φορτίο.

 

σε αυτή τη περίπτωση και εφόσον σε ερωτοαπαντήσεις ΤΕΕ αναγράφεται :

 

Με τον όρο αντιστάθμιση, στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης ή/και ψύξης, νοείται η δυνατότητα ρύθμισης της λειτουργίας του λέβητα ή η ρύθμιση της θερμοκρασίας του μέσου στο δίκτυο διανομής ή η ρύθμιση της παροχής του μέσου με κατάλληλες διατάξεις, προκειμένου να εξασφαλισθεί την λειτουργία του συστήματος θέρμανσης σε υψηλό βαθμό απόδοσης ακόμα και σε μερικά φορτία. Ο έλεγχος και οι αντίστοιχες ρυθμίσεις γίνονται ανάλογα τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα ή/και τη διακύμανση του θερμικού/ψυκτικού φορτίου ή/και τη θερμοκρασία του μέσου στο δίκτυο διανομής ή/και την θερμοκρασία εσωτερικών χώρων, κ.α.

 

δεν έχω αντιστάθμιση σε μερικά φορτία, και άρα κατηγορία Γ? (λόγω ρύθμισης παροχής του μέσου στο δίκτυο διανομής)

 

αντίστοιχα αν είχα τα ίδια στοιχεία και αντί για inverter κυκλοφορητή είχα τρίοδη βάννα ανάμειξης δεν θα ήμουν κατηγορία Γ ? (λόγω ρύθμισης θερμοκρασίας/παροχής του μέσου στο δίκτυο διανομής)

 

βέβαια λόγω μη εξοικίωσης με τα συστήματα δεν ξέρω αν μεταβάλλοντας τη ζήτηση πχ σε μία πολυκατοικία μέσω των θερμοστάτων χώρων σε κάθε διαμέρισμα, χωρίς την ύπαρξη εξωτερικού αισθητήρα, αν υπάρχει αυτοματισμός που ενεργεί στην παροχή του κυκλοφορητή ή τη θερμοκρασία της βάννας ανάμιξης με βάση τη ζήτηση αυτή. Μπορεί αυτό που αναφέρω να είναι και ανέφικτο στην πράξη.

 

Με άλλα λόγια δεν είμαι σίγουρη αν με τον όρο αντιστάθμιση σε μερικά φορτία εννοούμε απαραίτητα αντιστάθμιση με βάση τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος (ύπαρξη εξωτερικού αισθητήρα) ή απλά τη μεταβολή της παροχής / θερμοκρασίας του μέσου στο δίκτυο διανομής με κάποιο τρόπο ανάλογα με τη ζήτηση που θα έχω πχ στην πολυκατοικία.

 

Εξάλλου και η ελάχιστη απαίτηση για νέα κτήρια σε ότι αφορά την αντιστάθμιση είναι:

Τα δίκτυα διανομής θερμού και ψυχρού μέσου διαθέτουν σύστημα αντιστάθμισης για την αντιμετώπιση των μερικών φορτίων, ή άλλο ισοδύναμο σύστημα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας υπό μερικό φορτίο.

 

Mπορεί και αυτά που γράφω να μην έχουν νόημα και να μην το καταλαβαίνω αλλά απλά θα ήθελα να τα ξεκαθαρίσω. :sad:

 

ευχαριστώ για την υπομονή σας!

Edited by EfyD
Link to comment
Share on other sites

δεν χρειάζεται σύσταση.Αφού είδες ότι υπάρχουν δύο διαμερίσματα τότε τμήμα κτιρίου, πολυκατοικία.

κτηματολόγιο τίποτα

 

πολύ ευχάριστο αυτό....με βγάζει από μπελάδες...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, να υπενθυμίσω ότι υπάρχει και το θέμα Κατηγορία αυτοματισμών.

 

Προσπαθείστε να μην ανοίγετε σε αυτό το θέμα συζητήσεις που μπορούν να φιλοξενηθούν σε θέματα με πολύ πιο συγκεκριμένο τίτλο. Ότι γράφεται εδώ χάνεται μέσα στο πλήθος των σελίδων.

Link to comment
Share on other sites

Που αναφέρεται σε ΜΕΑ είναι ελάχιστη προυπόθεση να βγαίνει Γ ο αυτοματισμός; Δεν το βρίσκω κάπου.

 

Παράγραφος 5.2.1. βάσει των απαιτήσεων του ΚΕΝΑΚ το κτήριο αναφοράς για τις κατοικίες θα διαθέτει διατάξεις αυτόματου ελέγχου που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Γ. και θα έχει συντελεστή διόρθωσης ίσο με τη μονάδα.Παράγραφος 4.1.1. οι ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ (άρθρο 8-) & προδιαγραφές κτήριου αναφοράς είναι θερμοστατικός έλεχχος της θερμοκρασίας ανά θερμική ζωνη, σύστημα αντιστάθμισης σε μερικά φορτία του δικτύου διανομής.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, μιλάμε για το κτίριο αναφοράς (ενεργειακή επιθεώρηση), δεν υπάρχει πουθενά (αν δεν κάνω λάθος) στην μελέτη υποχρεωτικά κατηγορίας ΒΕΜS Γ. Τι θέλω να πω μου απαγορεύει κανείς στην μελέτη να βάλω ΒΕΜS Δ εις γνώση μου ότι αυτό θα είναι αρνητικό;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, μιλάμε για το κτίριο αναφοράς (ενεργειακή επιθεώρηση), δεν υπάρχει πουθενά (αν δεν κάνω λάθος) στην μελέτη υποχρεωτικά κατηγορίας ΒΕΜS Γ. Τι θέλω να πω μου απαγορεύει κανείς στην μελέτη να βάλω ΒΕΜS Δ εις γνώση μου ότι αυτό θα είναι αρνητικό;

 

αφού το ΚΕΝΑΚ σαν ελάχιστες προδιαγραφές (άρθρο 8 - Παράγραφος 3) για Η/Μ εγκαταστάσεις απαιτεί:

 

δ) τα δίκτυα διανομής θερμού και ψυχρού μέσου διαθέτουν σύστημα αντιστάθμισης για την αντιμετώπιση των μερικών φορτίων ή άλλο ισοδύναμο σύστημα μείωσης της κατανάλωσης της ενέργειας υπό μερικό φορτίο

 

η) όπου απαιτείται κατανομή δαπανών επιβάλλεται αυτονομία θέρμανσης και ψύξης

 

θ) όπου απαιτείται κατανομή δαπανών για τη θέρμανση χώρων καθώς επίσης και σε κεντρικά συστήματα ΖΝΧ εφαρμόζεται θερμιδομέτρηση

 

ι) σε όλα τα νέα κτήρια απαιτείται θερμοστατικός έλεγχος της θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου ανά ελεγχόμενη θερμική ζώνη κτηρίου

 

 

Όλα αυτά είναι υποχρεωτικά για τα νέα κτήρια, περιγράφουν την κατάσταση αυτοματισμού Γ, που είναι και η ίδια που έχει και το κτήριο αναφοράς.

 

Εξάλλου αν δεν έχεις κατάσταση αυτοματισμού Γ, σε ρίχνει πολύ σε ενεργειακή κατάταξη που νομίζω είναι σχεδόν αδύνατο να βγείς Β.

Edited by EfyD
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, πρώτη φορά ποστάρω στο forum και συγχωρήστε με αν το ερώτημά μου είναι ήδη απαντημένο, απλά δεν έχα χρόνο να το ψάξω.

Πρόκειται για ΠΕΑ σε διαμέρισμα 83τ.μ., 1ου, σε τριωροφη πολυκατοικία του '69, το οποίο όμως ενοικιάζεται ως επαγγελματικός χώρος(γραφειο) και έχει αφαιρεθεί η κουζίνα.

Στα σχέδια που προσκομίσθηκαν έχει χώρο κουζίνας, αλλά στον τίτλο αναφέρεται ως επαγγελαμτικός χώρος. Εχει κεντρική θέρμανση και αλλαγμένα κουφώματα(αλουμίνιου με απλό διδυμο υαλοπίνακα).

1. Είναι ορθολογικό να αντιμετωπιστεί ως γραφείο, επειδή ενοικιάζεται ως επαγγελματικός χώρος, ή ως διαμέρισμα καθώς επί της ουσίας πρόκειται για τέτοιο;

2. Μήπως η χρήση γραφείο οδηγήσει εσφαλμένα σε μεγαλύτερη κατηγορία;

3. Αν κάποια στιγμή ενοικιαστεί ως διαμέρισμα θα χρειαστεί άλλο ΠΕΑ;

4. Αν αντιμετωπιστεί ως γραφείο, πέρα από κέλυφος, με βάση την πείρα σας, ποια άλλη πρόταση μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας του;

Αν υπάρχουν οι σχετικές απαντήσεις σε άλλα Post ζητώ και πάλι συγνώμη και θα ήθελα να με καθοδηγήσετε σε αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.