Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρώτο ΠΕΑ - διάφορα ερωτήματα


mem_fretz

Recommended Posts

Συνάδελφε η δουλειά μας είναι να καταγράψουμε σωστά τα τμ της θερμικής ζώνης. Οπως το λες. Και αυτό κάνουμε.

Που είναι το πρόβλημα αν:

 

Στα 100 τμ της ζώνης εσύ γράφεις 105 τμ επιφάνεια κτιρίου (προσοχή: κτιρίου όχι ζώνης, η επιφ. ζώνης είναι 100τμ) βάζοντας τα 5 τμ τον χώρο αυτόν σαν μθχ αφού το περιγράφεις σαν τέτοιο.

 

Στα 100 τμ της ζώνης εσύ γράφεις 100 τμ επιφάνεια κτιρίου μη βάζοντας τα 5 τμ και κάνοντας την απλοποίηση U/2. (Η Καραβασίλη είχε στείλει κάποτε e-mail στους προσ. ενεργ. επιθεωρ. που έλεγε να μη συμπεριλαμβάνουμε τα τμ στο κτίριο και συνεπώς να μη τα πληρωνόμαστε αν χρησιμοποιούμε το U/2).

 

Θέλεις να το δεις ότι στα τμ της επιφάνειας θα βάλεις τα τμ που μετράν στο ΣΔ; (εμείς οι ΗΜ αυτό το ΣΔ το παίζουμε στα δάκτυλα :smile: ). Βάλε 100 τμ στη ζώνη, 105 στα τμ κτιρίου και πάρε το U/2.

 

Και στις 3 παραπάνω περιπτώσεις έχεις κάνει σωστά τη δουλειά σου. Η ενεργειακή κατανάλωση να είναι ΟΚ.

 

Σαν τεχνικός σύμβουλος λειτουργείς όσον αφορά τα θέματα της επιθεώρησης. Το αν νομιμοποιήσει κάτι που θα πρεπε, αν θες του το λες σε μια κουβέντα. Δεν είναι στις υποχρεώσεις σου ούτε σε αφορά σαν ενεργειακό επιθεωρητή.

Καλό είναι βέβαια να του το πεις αλλά δε νομίζω να περιμένει από εσένα την υπόδειξη. Ξέρει πολύ καλά τι ματσακονιές έχει κάνει. :smile:

 

Τα τμ των μισθωτηρίων σπανίως τα δίνω σημασία και μόνο από τύχη τα κοιτάζω. Το τι γράφουν στο Ε9 ούτε το ρώτησα ποτέ ούτε με απασχόλησε.

Δεν με αφορούν. Εχω δώσει ΠΕΑ με τελείως διαφορετικά τμ από αυτά των συμβολαίων. Μισθωτηρίων ή συμβολαιογραφικών. Το αν αυτεπάγγελτα ο εφοριακός θέλει να ασχοληθεί με το γιατί είναι διαφορετικά (δεν έχει τύχει ποτέ στην εδώ εφορία να συμβεί κάτι τέτοιο) δεν θα με αγχώσει.

 

Το σίγουρο είναι ότι η μεθοδολογία είναι ανεξάρτητη από τις συνήθειες των χρηστών. Αν δεις πόρτα, είναι πόρτα και την παίρνεις σαν διαχωριστική επιφάνεια. Το αν ο άλλος την ανοίγει σπάνια, ποτέ ή συνέχεια δεν έχει καμιά σημασία.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Ωραία και καλά όσα γράφεις παραπάνω, αλλά μου έχει γυρίσει η ΕΦορία 2 μισθωτήρια που συνοδεύονταν απο ΠΕΑ λόγω διαφοράς τετραγωνικών.

Συνεπώς, ωραία και καλά, αλλά στα λόγια.

Στην πράξη αυτό που θέλει ένας ιδιοκτήτης είναι ένα χαρτί που θα τον βοηθήσει να κάνει μίσθωση ή μεταβίβαση.

Το αν λέγεται ΠΕΑ ή ο,τιδήποτε άλλο ποσώς τον ενδιαφέρει.

 

Όσον αφορά εμας δουλειά μας είναι να το κάνουμε όσο πιο επαγγελματικά γίνεται (με τις πλείστες όσες παραδοχές) αλλά και να ικανοποίησουμε και τον πελάτη μας.

Αυτός μας πληρώνει σου υπενθυμίζω.

Μπορεί εσένα σαν Η/Μ να μην σε ενδιαφέρουν τα τετραγωνικα και οι αυθαιρεσίες, την δική μου ειδικότητα ομως την ενδιαφέρει και πάρα πολύ.

 

Ο εφοριακός συγκρίνει τα τμ του Ε9 με τα τμ που αναγράφονται πάνω στο ΠΕΑ.

Δεν ελέγχει τι τετραγωνικά πέρασες το κτήριο ή τον μθ.χ. ή οτιδήποτε άλλο.

Επίσης, το "αν δεις πόρτα, είναιι πόρτα" είναι ισοπεδωτικό και λίγο απλοικό.

Πόρτες υπάρχουν και σε επαφή με τον αέρα και σε επαφή με μ.θ.χ. και σε οτιδήποτε άλλο.

Το θέμα είναι πως το χρησιμοποιεί τον μ.θ.χ.

Αν π.χ. έχεις ένα κλειστό με τζάμια Η.Χ. που το έχει διαμορφώσει καθιστικό και είναι μονίμως ανοικτή η εξωπορτα (όπως έχω συναντήσει εγώ, συγνώμη τότε αλλά κανει μπαμ ότι μετράει στην ζώνη.

Link to comment
Share on other sites

Η εφορία κάνει τέτοιους ελέγχους ως μη όφειλε. Τα μισθωτήρια τα γύρισε στον πελάτη. Ας γράψει τα σωστά τμ. Δε σου γύρισε τα ΠΕΑ.

 

Τώρα τι κάνουν οι εφορίες είναι άλλο θέμα. Το ότι πολλές δε δέχονται π.χ. 1 ΠΕΑ για ολόκληρη την πολυκατοικία δε σημαίνει ότι εσύ σαν επιθεωρητής δεν μπορείς να βγάλεις 1 ΠΕΑ για ολόκληρη την πολυκατοικία. Ακόμα κι αν συμβεί (που έχει συμβεί) το άδικο το έχουν αυτοί.

 

Το τι θέλει ο ιδιοκτήτης το ξέρω κι εγώ. Εσένα και μένα όμως, που είμαστε επιθεωρητές (έστω και προσωρινοί) μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το χαρτί που λέγεται ΠΕΑ. Αυτό πρέπει να είναι σωστό. Το αν δεν βολεύει τον πελάτη, δε μας αφορά.

 

Και ο πελάτης δεν είναι ακριβώς πελάτης μας. Υποτίθεται ότι εμείς, σαν Ενεργ. Επιθ. πάντα και όχι απλώς σαν μηχανικοί, εκείνη την στιγμή εκπροσωπούμε το δημόσιο συμφέρον (ακούγεται λίγο πομπώδες και γελοίο αλλά έτσι είναι). Δεν εκπροσωπούμε αυτόν που μας αναθέτει το ΠΕΑ ούτε προασπίζουμε τα συμφέροντά του. Σε πληρώνει όπως πληρώνει και έναν συμβολαιογράφο που (υποτίθεται) εκείνη την στιγμή προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, άσχετα που την λυπητερή την πληρώνει αυτός.

 

Μπορεί συνάδελφε να είμαι ΗΜ και συ Πολιτικός Μηχ. Αλλά στην επιθεώρηση δεν υπάρχει διαχωρισμός των ειδικοτήτων. Οσο ενδιαφέρουν εμένα τα τμ και οι αυθαιρεσίες τόσο ενδιαφέρουν (ή πρέπει να ενδιαφέρουν) και εσένα. Και το αντίστροφο. Το να καθοδηγήσεις σωστά τον άνθρωπο, για άλλα θέματα εκτός της επιθεώρησης και των υποχρεώσεών μας, είναι θεμιτό. Οχι όμως και υποχρεωτικό.

 

Τέλος η πόρτα είναι πόρτα. Ούτε απλοϊκό ούτε ισοπεδωτικό. Αν είναι πόρτα προς μθχ ή προς εξ. περιβάλλον την αντιμετωπίζεις κάθε φορά στη θέση που βρίσκεται, όχι στον τρόπο που την χειρίζεσαι.

 

Ενας χώρος είναι μθχ ή ορίζεται σαν μθχ ή όχι. Αν έχει βάλει μέσα την τηλεόρασή του, την πολυθρόνα του και ζει και εκεί, τότε τον χώρο θα τον εντάξεις στη ζώνη. Δεν παίζει ρόλο αν ανοιγοκλείνει την πόρτα συχνά ή όχι.

Μπορεί να υπάρχει ένας χώρος εντός της θερμαινόμενης ζώνης που να μην έχει θερμαντικά σώματα, μια αποθήκη π.χ. που συνδέεται λειτουργικά και αναπόσπαστα με το σπίτι. Τότε τον αντιμετωπίζεις όπως πρέπει σαν μέρος της ζώνης.

 

Και όπως είπα και παραπάνω είναι στο χέρι σου, κατά τον ορισμό της ζώνης, αν κρίνεις ότι ο βοηθητικός χώρος αυτός συνδέεται λειτουργικά με το υπόλοιπο σπίτι, ακόμα κι αν δεν θερμαίνεται, να τον εντάξεις στη ζώνη. Εγώ όπως τον κόβω, δεν θα τον έβαζα.

 

Και κυρίως, οι κουβέντες που κάνουμε είναι χωρίς ίχνος αντεγκλήσεων. Προσωπικά το βλέπω πάντα σε πνεύμα συναδελφικότητας. Και αν έχω άδικο... μακάρι. Από τις διαφωνίες μαθαίνω. :smile: ΟΚ συνάδελφε;

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Συγνωμη, τι σχεση εχουν τα τετραγωνικα του Ε9 με τα τετραγωνικα της θερμαινομενης επιφανειας?

Θερμαινεται και το ποσοστο των κοινοχρηστων που εχει ο ιδιοκτητης?

Γιατι στη συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων στο συμβολαιο αναγραφονται μονο τα μεικτα και αυτα δηλωνονται στο Ε9...

Δεν κανετε εμβαδομετρηση καθαρων, εστω απο το σχεδιο?

Εγω παντοτε παιρνω επι τοπου καποιες μετρησεις με το laser και βγαζω εμβαδομετρηση, οπου ειναι εφικτο και δεν εχει τρελες γωνιες ηγια να χρησιμοποιησω ως εμβαδο και ογκο.

Ποτε δε βασιζομαι στα λεγομενα του ιδιοκτητη

Link to comment
Share on other sites

hkamp,

ΕΚεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι δεν εκδίδουμε απλά ενα ΠΕΑ.

Είμαστε σύμβουλοι του ιδιοκτήτη και οφείλουμε να τον καθοδηγήσουμε είτε στην αναβαθμιση του σπιτιού είτε στην τακτοποίηση των αυθαιρεσίων του είτε σε ο,τιδήποτε άλλο, ο καθένας στον βαθμό που το αντιλαμβάνεται.

Υπάρχουν π.χ. συναδελφοί μας που δεν προτείνουν κανένα σενάριο στο ΠΕΑ

 

Υπάρχουν επίσης και συνάδελφοι σου Η.Μ. που δεν ασχολούνται και δεν καταλαβαίνουν την έννοια της αυθαιρεσίας, όπως υπάρχουν και δικοί μου που έχουν δει λέβητα μόνο από φωτογραφία.

Δεν είναι κατ'ανάγκη κακό, αλλά θεωρώ πως πρέπει να έχουε σφαιρική άποψη και γι'αυτό χρησιμοποίησα τον ορισμό "τεχνικός σύμβουλος", γιατι δεν θεωρώ τον εαυτό μου επιθεωρητή

(επιθεωρητής είναι μόνο ο Κλουζό και κανείς άλλος)

 

Ειλικρινά δεν βλέπω κάποιο ίχνος διαφωνίας σε όσα λέμε, και αυτα που έγραψες για το αν κρίνεις ότι ο βοηθητικός χώρος συνδέεται λειτουργικά με το υπόλοιπο σπίτι, είναι αυτό που του πρότεινα στον Aristidis στην αρχή να ελέγξει, συνεπώς πέρα από τι είναι πόρτα ή βεράντα ή Η.Χ. ή οτιδήποτε άλλο, ο επιθεωρητής με βαση τις ΤΟΤΕΕ κρίνει και αποφασίζει αναλόγως.

 

Από εκεί και πέρα εννοείται ότι η ανταλλαγή απόψεων είναι πάρα πολύ χρήσιμη

 

inzaghi,

τι σχέση έχουν τα κοινόχρηστα με το τι δηλώνει ο διοκτήτης στο Ε9?

αν δηλώνει κύριο χώρο πρέπει να δηλώνει όσα έχει στην πράξη (ή στην συσταση αν υπάρχει)

Στην συντριπτική πλειοψηφία στην Εφορία δηλώνεται ότι αποκτά κάποιος μέσω συστασης Ο.Ι. (άρα χωρίς κοινόχρηστα)

Σε περίπτωση που δεν υπαρχει ΄συσταση π.χ. ένα διωροφο με οροφοδιαμερίσματα, όπου την σκάλα χρησιμοποίει μόνο ο ιδιοκτήτης του πρώτου, τότε συνήθως εκεί δηλωναν μεικτή επιφάνεια.

 

προσωπικά πάντως δεν δεχτηκαν 2 μισθωτήρια στην εφορία λόγω αποκλισης τετραγωνικών:

στο ένα είχε κλείσει Η.Χ. και τους πήγε το χαρτί της τακτοποίησης και δέχτηκαν το ΠΕΑ

στο άλλο του πρότεινα να κάνει τροποποίηση σύστασης.

Edited by soundholics
Link to comment
Share on other sites

Ιδιοκτήτης μου λέει "γράψε 80 αντί για 92 (νομιμοποιημένα βεβαια), γιατί και στο μισθωτήριο αυτό δηλώνω και θέλω να συμπίπτουν τα νούμερα....Ασε που θα έχω πρόβλημα με ΔΕΗ!!"

Τι κάνουμε?

Link to comment
Share on other sites

Αυτά είναι συνάδελφε που γράφω πιο πάνω.

Εσύ πάντα θα γράφεις όσα μετράς.

Απο εκεί και πέρα, ας κάνει διορθωση στο μισθωτήριο (ή ας μην γράψει καθόλου τετραγωνικά στο μισθωτήριο παρά μόνο τον αριθμό ιδιοκτησίας) ή στο Ε9 του και μετά στο ΤΑΠ και στην ΔΕΗ.

Το σωστό είναι όλα τα νούμερα να συμφωνούν μεταξύ τους, γιατι παλιά δηλωναν άλλαντ'αλλων οι ιδιοκτήτες.

 

Πεστου εξάλλου ότι θα αναγκαστεί στο νέο Ε9 να καταγράψει και τα τακτοποιημένα. Έτσι αν του δώσεις ένα ΠΕΑ για λιγότερα τετραγωνικά δεν θα ισχύει για 10 χρόνια, και θα αναγκαστεί να βγάλει καινούριο με τα σωστά τετραγωνικά. Εκεί να δεις πόσο θα δεχτεί αυτό που θα του πεις.

Edited by soundholics
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και ανταλλάσουμε απόψεις, σιγουρα σε μια χαρά ύφος :)

Το ερώτημα το έγειρα εγώ, για τον εξής πολύ απλό λόγο:

Ήθελα να βρω έναν τρόπο ώστε να απαλλάξω τον εαυτό μου από την ανάγκη περιγραφής αυτού του εκτρώματος, καθώς από τη μια είναι τοίχος, απο κάτω (η ποδιά) ήταν ένα υλικό που ανάθεμα κι αν κατάλαβα τι ήταν, μισα αλλουμινια, μισα κοντρα πλακε, μισα τζαμια, ο Θεος κι η ψυχη του)

Τι να έκανα δηλαδή, να ζήταγα τα στοιχεία του κατασκευαστή ?

Προσπαθούσα να βρω έναν νόμιμο τρόπο, ώστε να συμπεριλάβω στο ΠΕΑ την ύπαρξή του, αλλά ταυτόχρονα να το "αγνοήσω" κιόλας (θεωρώντας το όπως μου είπε ο hkamp, και τον ξαναευχαριστώ κιόλας, έστω π.χ. μια εξωτερική αποθήκη)

Αν ο νομοθέτης ήθελε να συνδέσει το ΠΕΑ με την εφορία και τις τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις μπορούσε να κάνει το εξής απλό.

Μαζί με το ΠΕΑ να ζητούσε μια ΥΔ του μηχανικού που να λέει ότι δε διαπίστωσε αυθαιρεσίες

Αλλιώς για να γίνει ενοικιαστήριο, θα έπρεπε να γίνει και τακτοποίηση πρώτα.

Αλλα που...

Edited by AristidisZ
Link to comment
Share on other sites

Οταν ο ιδιοκτητης εχει αγορασει ενα διαμερισμα παλιο, που στη συσταση οριζοντιου ιδιοκτησιας που εγινε στο παρελθον αναγραφοταν μονο το ποσοστο επι του οικοπεδου και τα μεικτα τετραγωνικα, τοτε ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δε μιλαμε για τη θερμαινομενη επιφανεια, μιας και συμπεριλαμβανει ποσοστο κοινοχρηστων.

Οταν λοιπον αυτο το νουμερο μεταφερεται απο συμβολαιο σε συμβολαιο και φτανουμε στο τωρα, διαβαζεις τον τιτλο ιδιοκτησιας και αναγραφει μονο αυτο το νουμερο, οσο προσφατη και να ειναι η συμβολαιογραφικη αυτη πραξη, τοτε ειναι επισης ΠΡΟΦΑΝΕΣ οτι χρησιμοποιωντας το θα βγαλεις εσφαλμενα αποτελεσματα.

Εγω δεν αναφερομαι σε κλεισμενο Η/Χ (τακτοποιημενο η μη, δε με απασχολει) η κλεισμενα μπαλκονια. Εκει σιγουρα θα υπολογισω το νεο εμβαδον και θα βγαλω ΠΕΑ βασει αυτου, βασει του οποιου και θα αμειφθω για την εργασια μου. Και φυσικα στο τελος θα επισημανω τα συμπερασματα μου και τις τυχουσες αυθαιρεσιες στον ιδιοκτητη ουτως ωστε ΑΝ θελει να προβει σε διαδικασιες τακτοποιησης αυτων.

Απο κει και υστερα, το θεμα των τετραγωνικων που θα σου πει ο ιδιοκτητης οτι ειναι το σπιτι του ειναι τελειως διαφορετικο.

Μου εχουν πει να γραψω αυτο το νουμερο, γιατι θα εχει προβλημα. Δε με ενδιεφερε, εγω εγραψα αυτο που μετρησα, του το εξηγησα και ποτε δε μου ετυχε επ ουδενι επιστροφη του ΠΕΑ απο εφορια, Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ. ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ

Αντε που μου την ειδε ο καθε δημοσιουπαλληλισκος της πλακας ελεγκτης δομησης...

Link to comment
Share on other sites

Inzaghi,

Που έχεις δει εσύ μεικτά τετραγωνικά σε σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ?

Μήπως με το μεικτά εννοείς και τους τοίχους και όχι την καθαρή επιφάνεια, γιατι εγώ εννοώ να προσμετρούν στα τετραγωνικά κυρίας χρήσης και κοινόχρηστο χώρο (π.χ. διάδρομο πολυκατοικίας).

 

Όπως και να έχει, συγνώμη, αλλά δεν θεωρώ κακό γενικά η Εφορία να διασταυρώνει τα τετραγωνικά του ΠΕΑ ή του μισθωτηρίου με το τι δηλώνει ο ιδιοκτήτης στο Ε9 του.

Αν δηλώνει τα μεικτά κακώς, και πρέπει να το διορθώσει, εκτός αν είναι εποχή τώρα να πληρώνει κάποιος ΔΕΗ ή χαράτσι για παραπάνω τετραγωνικά απ'όσα κατέχει για κύρια χρήση.

 

η Εφορία δεν επιστρέφει ΠΕΑ, απλά δεν τα έκανε δεκτά λόγω ασυμφωνίας, και χρειάστηκε ο ιδιοκτήτης στην μια να προσκομίσει και το χαρτί της τακτοποιησης.

Γενικά, πρέπει να σταματήσει το πανηγύρι που ο καθένας δήλωνε ότι να'ταν, γιατι πλέον όλα έχουν δυσκολέψει πιο πολύ.

2 στρέμματα γήπεδο, έλα μωρέ κάντο 1 στρέμμα να έχω λιγότερη εφορία.

3 στρέμματα γήπεδο, έλα μωρέ κάντο 4 να μπορώ να χτίζω,

και χρόνια ολόκληρα χτίστηκαν ένα σωρό αυθαιρεσίες και στρεβλότητες πάνω σε αυτό το μοντέλο.

 

Ευτυχώς από τότε που ξεκίνησαν να μπαίνουν συμβολαιογράφοι στην φυλακή, έγινε η πλειοψηφία τους πολύ προσεκτικοί.

Αν έμπαιναν και μηχανικοί, ίσως να ήμασταν και μεις λίγο πιο ευσυνείδητοι.

Edited by soundholics
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.