Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποσοστό υπέρβασης δόμησης - Πώς επιτέλους?


Recommended Posts

Φίλε μου εννοείται ότι αν το βάλεις σε δύο φύλλα θα σου βγει μεγαλύτερο, αφού ουσιαστικά έτσι βάζεις το ίδιο εμβαδό δύο φορές (αν σε κατάλαβα καλά).

Εάν στα 40 τμ -σε όλα όμως- έχεις και υπέρβαση ύψους, και υπέρβαση Δ, τότε βάζεις ένα φύλλο και με τις δύο παραβάσεις.

Δες και τις ερωταπαντήσεις - οι επιφάνειες που έχουν ίδια χαρακτηριστικά παραβάσεων ομαδοποιούνται και αποτελούν 1 φύλλο. Για τα ποσοστά δες παραπάνω στο θέμα αυτό.

Πάντως κρίνοντας από τα λεγόμενά σου, θα σου πρότεινα για να είσαι σίγουρος τί υπολογίζεις να ρίξεις καλό διάβασμα στο νόμο και τις διευκρινισεις του (και είναι πολλές!)

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 271
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Τριώροφη οικοδομή με Ο.Α., χωρίς σύσταση, ιδιοκτησία ενός ,εχει συνολική ΥΥ=0.80, χαμηλό κτίριο ανώτατο 8,50μ άρα 0,80/8,50=9,4%<20% συντελεστής (6α)=1,2.

α)Στο ισόγειο: έχω τμήματα αυθαίρετα με ΥΔ και τμήματα νόμιμα από την Ο.Α., με ΥΥ 0,30μ. Η υπέρβαση ύψους που αναλογεί θα επιβαρύνει μόνο τις αυθαίρετες κατασκευές? Εφόσον στην ουσία έχουν αυθαιρεσία και οι "νόμιμες" κατασκευές.

β)Ο α' όροφος έχει ΥΥ=0.10μ:τμήμα του με ΥΔ θα πάρει και ΥΥ=1,2 . Το υπόλοιπο τμήμα του που είναι νόμιμο σε άλλο ΦΚ με ΧΥΔ?

γ)Ο β' όροφος έχει ΥΥ=0.10μ αλλά ΧΥΔ. Δημιουργώ ΦΚ με ΥΥ<20% και συντελεστή 0,20?

Τι γίνεται σ' αυτή την περίπτωση γιατί θόλωσα.....

Link to comment
Share on other sites

Αφού πρόκειται για αδιαίρετη ιδιοκτησία και για να μην πληρωθεί 10 φορές η ίδια ΥΥ,

μπορείς για τα νόμιμα μ2 να υπολογίσεις 1 ΦΚ με ΥΥ χωρίςΥΔ (στην ΤΕ κ σχέδια δείχνεις ότι πρόκειται για το άθροισμα τριών ΥΥ).

Όλοι οι αυθαίρετοι χώροι, αν κατάλαβα καλά βρίσκονται κατ' επέκταση ισογείου και α' ορόφου. Συνεπώς δεν υπερβαίνουν το εγκεκριμένο ύψος του κτιρίου (δεν μας ενδιαφέρει του ορόφου) και άρα δεν υπολογίζεται ΥΥ.

Link to comment
Share on other sites

Κάποια τμήματα του ισογείου είναι νόμιμα (βάση της άδειας) και κάποια αυθαίρετα εντός εγκεκριμένου όγκου όλα.

 

Τελικά οι χώροι του ισογείου που έχουν ΥΔ παίρνουν και τον συντελεστή ΥΥ<20%=1.2 , ενώ οι όροφοι που δεν έχουν ΥΔ καθώς και τα τμήματα του ισογείου χωρίς ΥΔ μπαίνουν μαζί σε ένα ΦΚ με ΥΥ<20%=0.20?

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς εντός νομίμου όγκου; Η/Χ, πιλοτις κλπ. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να μπει και για αυτά ΥΥ. Με το φύλλο κοινής ΥΥ χωρίς ΥΔ για τη συνολική εντός νομ. όγκου κάλυψη, μπορείς να τα καλύψεις όλα.

Είναι λίγο μπαλαμουτιάρικο, ωστόσο αλλιώς (συντ ΥΥ = 1,2) θα έχουμε το παράδοξο Ημινόμιμος Χώρος να χρεωθεί παραπάνω από εξ ολοκλήρου αυθαίρετη επέκταση...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μήπως υπάρχει άποψη για το θέμα του ποσοστού υπέρβασης δόμησης σε κάθετη ? (Αν λογίζεται με παρονομαστή το εμβαδό κάθετης ή το συνολικό του οικοπέδου)

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Στο άρθρο 51παρ.3 του Ν4030:"Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους νομίμως υφιστάμενων κτιρίων ή τμημάτων τους, στις οποίες δεν συντρέχει υπέρβαση δόμησης, το πρόστιμο υπολογίζεται ΧΥΔ, αλλά για την ΥΥ παίρνουμε ανάλογα 0,20 ή 0,40 ,ανάλογα το ποσοστό της ΥΥ.." Το ερώτημά μου είναι το εξής: Σε πολυόροφο κτίριο χωρίς σύσταση, ιδιοκτησίας ενός:α)ο β' όροφος έχει μόνο ΥΥ χωρίς ΥΔ, β)ο α' όροφος έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με την Ο.Α. με μόνο ΥΥ, αλλά και με προσθήκη καθ' επέκταση ενός αυθαίρετου λουτρού. Ερώτηση: Τα νόμιμα τμήματα της οικοδομής που δεν παραβιάζουν τίποτε άλλο εκτός του ύψους παίρνουν 0,20 ή 0,40 ενώ το αυθαίρετο λουτρό θα πάρει ΥΥ 1,2 ή 1,4??

Ευχαριστώ!!

Link to comment
Share on other sites

Στο αυθαίρετο λουτρό όπως λες, προσωπικά δεν θα έβαζα ΥΥ, παρά μόνο την Υπέρβαση Δόμησης (ή και ΥΚ ή και υπέρβαση πλαγίων αποστάσεων αν υπάρχουν).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.