Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάργηση κατώτατων αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών


venezia

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 205
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για να επανέλθουμε στο θέμα της συζήτησης, εγώ είμαι της άποψης ότι ο πολίτης αναγκάζεται να πάρει ένα πιστοποιητικό, ένα κ@λόχαρτο, το οποίο δεν τον ενδιαφέρει και για το οποίο είναι διατεθειμένος να πληρώσει το δυνατόν λιγότερα. Συνεπώς δεν πρόκειται να πληρώσει παραπάνω για να έχει καλύτερες υπηρεσίες. Άρα θα καταφύγει σε τηλεφωνικό σαφάρι για την φθηνότερη τιμή και θα την πετύχει, επειδή κάποιος "συνάδελφος" θα έχει προσλάβει φοιτητές να του κάνουν τις επιτόπιες μετρήσεις ή θα αμελεί στην έκδοση αποδείξεων ή θα αμελεί την απόδοση ΦΠΑ στην εφορία ή οτιδήποτε άλλο τέχνασμα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

 

Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα χαρτί τύπου ΚΤΕΟ για το σπίτι (όσο μου επιτρέπεται η σύγκριση), θα έπρεπε το Υπουργείο να φτιάξει μια υπηρεσία (ίσως ένα 4ψήφιο τηλεφωνικό κέντρο) στην οποία ο κάθε πολίτης θα απευθυνόταν για την έκδοση ενός πιστοποιητικού δίνοντας τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου, ώστε να καθοριστεί η αμοιβή (ούτε ελάχιστη, ούτε μέγιστη, απλά η προκαθορισμένη αμοιβή). Στην συνέχεια, η υπηρεσία του Υπουργείου θα μεταβίβαζε τα στοιχεία σε έναν διαπιστευμένο Ενεργειακό Επιθεωρητή ο οποίος θα προχωρούσε στην έκδοση και στην είσπραξη του αντιτίμου, κόβοντας την αντίστοιχη απόδειξη.

 

Αν το σύστημα καταμερισμού των αιτημάτων των πολιτών ήταν δίκαιο θα γλιτώναμε τυχόν παράπονα μηχανικών, αλλά και ο πολίτης θα εξυπηρετούνταν άμεσα.

Link to comment
Share on other sites

θα έπρεπε το Υπουργείο να φτιάξει μια υπηρεσία (ίσως ένα 4ψήφιο τηλεφωνικό κέντρο) στην οποία ο κάθε πολίτης θα απευθυνόταν για την έκδοση ενός πιστοποιητικού δίνοντας τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου, ώστε να καθοριστεί η αμοιβή (ούτε ελάχιστη, ούτε μέγιστη, απλά η προκαθορισμένη αμοιβή). Στην συνέχεια, η υπηρεσία του Υπουργείου θα μεταβίβαζε τα στοιχεία σε έναν διαπιστευμένο Ενεργειακό Επιθεωρητή ο οποίος θα προχωρούσε στην έκδοση και στην είσπραξη του αντιτίμου, κόβοντας την αντίστοιχη απόδειξη.

 

 

Μα φιλε Bill το θεμα μας ειναι ακριβως αυτο, πως γιατι το κρατος να επεμβαινει στην συναλλαγη μεταξυ δυο ιδιωτων και να καθοριζει την τιμη της υπηρεσιας?

Edited by thodoris1982
Link to comment
Share on other sites

Μα φιλε Bill το θεμα μας ειναι ακριβως αυτο, πως γιατι το κρατος να επεμβαινει στην συναλλαγη μεταξυ δυο ιδιωτων και να καθοριζει την τιμη της υπηρεσιας?

 

Μα επειδή το κράτος είναι αυτό που επιβάλει την υπηρεσία!!! Δεν είναι κάτι που αποφασίζει/θέλει ο ιδιώτης ώστε να είναι διατεθειμένος να πληρώσει ανάλογα.... Ιδεατά τον έλεγχο και την πιστοποίηση θα έπρεπε να την κάνουν συνεργεία του Υπουργείου, χωρίς περαιτέρω κόστος για τον ιδιώτη, ο οποίος δεν έχει ενημερωθεί και δεν καταλαβαίνει το γιατί πρέπει να βγάλει ένα ενεργειακό πιστοποιητικό!!!

Ο ιδιώτης το βλέπει σαν ένα ακόμα χαράτσι, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο...

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Bill και αλλα πραγματα επιβαλλει το κρατος στον ιδιωτη οπως το ΚΤΕΟ που ειπες πριν, οι τιμες ομως της διαδικασιας ελεγχου καθοριζονται ελευθερα απο τα ΚΤΕΟ και δεν καθοριζονται απο το κρατος. Επισης στις εταιρειες το κρατος υποχρεωνει να εχουν πτυχιουχο λογιστη, οι τιμες ομως της υπηρεσιας του διαμορφωνονται ελευθερα.

Edited by thodoris1982
Link to comment
Share on other sites

Και το κράτος υποχρεώνει τον πολίτη να πληρώνει συμβολαιογράφο και δικηγόρο στα συμβόλαια....αλλά εκεί τουμπεκί ψιλοκομμένο ε? Μόνο οι επιθεωρήσεις είναι άχρηστες. Τι έγινε σας....ξινίζουν?

Link to comment
Share on other sites

Μπείτε στη θέση του ιδιοκτήτη ακινήτου το οποίο διαθέτει προς ενοικίαση.

Ο οποίος εκμισθωτής σκέφτεται ως εξής:

Γιατί να βγάλω ΠΕΑ;

Ένα χαρτί που το κράτος μου ζητά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της συντεχνίας των μηχανικών!

Εμένα τι θα με εξυπηρετήσει είτε είναι Α++++++ είτε Ω;

Αφού οι ενοικιαστές δεν δίνουν καμία σημασία σ' αυτό. Αυτό που κοιτούν είναι θέση, εμβαδόν, χαρακτηριστικά, να είναι σύγχρονα τα μπάνια και η κουζίνα, να έχει ατομική θέρμανση για να τη λειτουργεί όποτε θέλει. Κατά προτίμηση δε αέριο γιατί είναι πιο οικονομικό, το πληρώνει αφού το καταναλώσει και έχει και ζεστό νερό.

Μήπως όμως είναι άμεσα συγκρίσιμα διαμερίσματα όσο αφορά την ενεργειακή τους απόδοση;

 

Συνάδελφοι, η παραπάνω νομίζω ότι είναι η πραγματικότητα, το ΠΕΑ δεν δίνει κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα, μάλιστα, η τελευταία ερώτηση του φίλου ιδιοκτήτη μας αποστομώνει εμάς τους μηχανικούς και την πολιτεία.

 

Έτσι όπως πέρασε τελικά ο νόμος, το ΠΕΑ δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης της ενεργειακής απόδοσης διαφορετικών κατοικιών.

Κάνω λάθος;

Αν ναι, τότε εξηγήστε μου.

Αν όχι, τότε και ο ιδιοκτήτης έχει δίκιο και ο μισθωτής ορθά αδιαφορεί γι αυτό.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι ιδιοκτήτες θα αναζητούν τον μηχανικό που θα τους εκδώσει το ΠΕΑ με μοναδικό κριτήριο το κόστος. Άντε και το χρόνο έκδοσης. Η ποιότητα της δουλειάς δεν νομίζω ότι παίζει κανέναν ρόλο. Άσε που ένας καλός και σωστός μηχανικός μπορεί να στο βγάλει και χαμηλότερης κατηγορία.

Edited by agiannis78
Link to comment
Share on other sites

Αν εσένα σου πουν ότι νοικίαζεις ένα σπίτι με 600ε και πληρώνεις για θέρμανση-ψύξη-ΖΝΧ λέμε τώρα Χ ευρώ το χρόνο, και στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο ένα άλλο με 600ε και πληρώνεις για τα παραπάνω χ/2, που θα πας? Το ίδιο και στην αγορά....Κατά τα άλλα έχουν και τα 2 τα μπάνια τις κουζίνες που θέλεις.....

Για το.....μαγείρεμα των ΠΕΑ, ναι μπορεί να γίνει αλλά ο μηχανικός παίζει το κεφάλι του (ή μάλλον την άδεια προς το παρόν). Εσύ θα το κανες για 200 ευρώ?

Link to comment
Share on other sites

Και το κράτος υποχρεώνει τον πολίτη να πληρώνει συμβολαιογράφο και δικηγόρο στα συμβόλαια....αλλά εκεί τουμπεκί ψιλοκομμένο ε? Μόνο οι επιθεωρήσεις είναι άχρηστες. Τι έγινε σας....ξινίζουν?

 

Φιλε Ικαρε εγω δεν κρινω το εαν οι επιθεωρησεις ειναι χρησιμες η αχρηστες. Δεν ειναι το αντικειμενο που εξεταζουμε σε αυτο το θεμα. Αυτο που μιλαω ειναι για τον τροπο κοστολογησης της επιθεωρησης.

Οσον αφορα το θεμα με τον συμβολαιογραφο και τον δικηγορο που προανεφερες δεν διαφωνει κανεις μαζι σου. Μερος του ιδιου παραλογου-ευνοιοκρατικου συστηματος ειναι και αυτο. Βεβαια να ξερεις πως οι αμοιβες των δικηγορων και των συμβολαιογραφων εχουν ηδη απελευθερωθει και διαμορφωνονται ελευθερα απο την αγορα. Τωρα οσον αφορα την νομοθεσια η οποια πολλες φορες ειναι δομημενη ωστε να δημιουργει τεχνητη ζητηση για υπηρεσιες επιστημονων, προφανως και υπαρχει και εκει θεμα, αλλα δεν νομιζω πως μας συμφερει να το ανοιξουμε ειδικα σε τετoιους χαλεπους καιρους...

 

Τελος να σου πω γι αυτο που αναφερεις στο τελος πως απο την μια μερια γιατι θεωρεις ως δεδομενο πως οι τιμες της επιθεωρησης θα πεσουνε και αφετερου επιχειρηματιας εισαι-αν κρινεις πως ενα αντικειμενο εργασιας ενεχει μεγαλο ρισκο και χαμηλη αμοιβη-πολυ απλα δεν ασχολεισαι και αφηνεις σε αλλον που κρινει πως μπορει να το κανει.

Η επιχειρηματικη δραστηριοτητα ειναι και σαν ενα παιχνιδι ποκερ, δεν σημαινει πως πρεπει να μπαινεις σε καθε παρτιδα, πρεπει να ξερεις και ποτε να κανεις fold.

Edited by thodoris1982
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.