Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετο σε οικόπεδο τελείως διαφορετικό από αυτό της αρχικής άδειας


Recommended Posts

Καλησπέρα!

Θα ήθελα την άποψη σας για το παρακάτω θέμα:

 

Πρόκειται για οικοδομή σε εκτός σχεδίου με υπερβάσεις στην δόμηση. Η άδεια βγήκε το 1975

Εκείνη την περίοδο, αφού ολοκληρώθηκε η οικοδομή, ο ιδιοκτήτης μαζί με τους ιδιοκτήτες των όμορων αγροτεμαχίων άλλαξαν μεταξύ τους τα όρια και το σχήμα των οικοπέδων τους με αποτέλεσμα να προκύψουν άλλα μεγέθη και σχήματα στα αγροτεμάχια και να διανοιχτεί ένας δρόμος. Οι αλλαγές αυτές έγιναν χωρίς συμβολαιογραφική πράξη ή έγκριση από την πολεοδομία. Το νέο οικόπεδο που προέκυψε παραμένει άρτιο και οικοδομήσιμο.

Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης μπορεί να υπαχθεί στο ν. 4014/2011 και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης με το δεδομένο ότι το νέο τοπογραφικό θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό της αδείας και δεν καλύπτεται από τυπικές πράξεις όπως συμβολαιογραφική πράξη ή έγκριση πολεοδομίας.

Να αναφέρω οτι ο ιδιοκτήτης κάνει προσπάθειες να λυθεί το συμβολαιογραφικό κενό που υπάρχει, αλλά η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ χρονοβόρα και ίσως και άκαρπη.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλησπερα,

 

εχω παρομοια περιπτωση με οικοπεδο που εχει αλλο τοπογραφικο απο αυτο που εχω στα χερια μου.

 

και κατεληξα μαλλον στο οτι θα το κανω ως εξης : βγαζω προστιμο για αυθαιρεσιες και κανω και το καινουργιο τοπογραφικο...

 

αν καποιος εχει καμια ιδεα ας βοηθησει

Edited by mkara
Link to comment
Share on other sites

Νομικά δεν έχει μεταβληθεί η μορφή του αγροτεμαχίου του πελάτη σου.

 

Αν εσύ αποτυπώσεις και δεχτείς κάτι διαφορετικό (πολύ διαφορετικό) απ αυτό που περιγράφεται στον πλέον πρόσφατο τίτλο του αυθαιρετείς και ίσως βρεθείς σε δύσκολη θέση αργότερα. Προσωπικά, θα επιχειρούσα εφαρμογή τίτλου και θα έλεγχα τις αυθαιρεσίες με βάση αυτή την εφαρμογή.

 

Πριν ξεκινήσεις βέβαια, σε συμβουλεύω να πάρης γενναία προκαταβολή γιατί (χωρίς να ξέρω την κατάσταση) πιθανότατα θα έχεις δύσκολα ξεμπερδέματα...

Link to comment
Share on other sites

Αgior τι εννοείς όταν λες εφαρμογή τίτλου?

Είναι κάποια πράξη που μπορεί να γίνει και χωρίς να βρεθούν και συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες των όμορων αγροτεμαχίων ?

Link to comment
Share on other sites

Εφαρμογή τίτλων είναι μια διαδικασία-μελέτη με την οποία διαπιστώνουμε τη σχέση που έχει η μορφή/θέση/εμβαδόν ενός ακινήτου όπως περιγράφεται στον τίτλο του με αυτά που είναι υλοποιημένα στο έδαφος. Συνήθως λαμβάνονται υπ' όψη και οι τίτλοι των ομόρων.

 

Κάποιες φορές μπορεί να είναι αρκετά (ως πολύ) μπλεγμένα τα πράγματα...

 

Προφανώς (με τη βοήθεια δικηγόρου που θα βοηθήσει στο Υποθηκοφυλακείο) δεν είναι απαραίτητη η συναίνεση των ομόρων αλλά είναι σφόδρα επιθυμητή.

Link to comment
Share on other sites

agior

 

πάντως οι παραπάνω περιπτώσεις δεν αποτελούν ψευδές τοπογραφικό με την ένοια

που δίνεται σε κάποια από τις ε/α κατά την οποία μάλιστα αναφέρονται και ευθύνες ιδιοκτήτη κλπ

 

Επίσης ο νόμος δεν αναφέρει καθαρά τι γίνεται με τις διαφορές τοπογραφικού ο. αδείας και πραγματικότητας

Μιλάει για επισύναψη στη δήλωση του Ν 4014 του τοπ/κού της ο. αδείας ενώ παράλληλα ζητάει και την σύνταξη Δ.Κ

 

επομένως η μη αναφορά και επισήμανση ή ανάδειξη του προβλήματος από τον μηχανικό των παραπάνω διαφορών των εμβαδών του οικοπέδου ή γηπέδου

σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δεν αποτελεί ψευδή δήλωση με αποκλειστική ευθύνη του μηχανικού;

 

υ.γ ενώ αντίθετα η τοποθέτηση του μηχανικού επί του υπάρχοντος -πραγματικού θέματος αποτελεί μεγάλη ευθύνη όπως υποστηρίζεις;

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Στις εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς χωρίς σχέδιο (δυστυχώς για την περίπτωση αυτή) υποβάλλεται επιπλέον και (φρέσκο)τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο.

Σ' αυτή την περίπτωση (όπως και σε αναρίθμητες άλλες) μας πετάνε το μπαλάκι και μόνοι μας σπάμε το κεφάλι μας τι εννοεί ο (γονατογράφος) νομοθέτης.

 

Η έννοια "σύνταξη τοπογραφικού" σε άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο εκτός σχεδίου που ήδη διαθέτει οικοδομική άδεια συνεπάγεται πως υπάρχει ήδη τεκμηριωμένη η θέση, το σχήμα και το εμβαδόν για το συγκεκριμένο ακίνητο ενώπιον της Διοίκησης (πολεοδομία) και της Πολιτείας (Υποθηκοφυλακείο). Η αυθαίρετη αλλαγή των ορίων δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε διάγραμμα, ακόμα κι αν υπογράψει ο ιδιοκτήτης δήλωση υλοποίησης και υπόδειξης ορίων. Ο μηχανικός δεσμεύεται από το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και μόνη λύση προκειμένου να νομιμοποιηθεί η αυθαίρετη αλλαγή ορίων προσφέρουν συγκεκριμένες γνωστές διαδικασίες (χρησικτησία, ανταλλαγή κλπ). Άρα δε μπορεί να δείξει μεγάλες αποκλίσεις.

 

Διαβάζοντας στενά το Ν4014 βλέπουμε όντως πως δεν ξεκαθαρίζει το θέμα σημαντικής διαφοράς τοπογραφικού Ο.Α. και πραγματικότητας. Αυτό ίσως να αποτελεί και τη λύση, δηλαδή αποτυπώνω την υπάρχουσα κατάσταση, εμφανίζω τα όρια όπως ήταν το 1975 και επιμετρώ τις αυθαιρεσίες μ' αυτά, κινητοποιώντας παράλληλα τον ιδιοκτήτη για οριστική λύση.

Edited by agior
Link to comment
Share on other sites

δηλαδη τι κανω συναδελφοι;;

 

για παραδειγμα...εχω ενα τοπογραφικο στα χερια μου περιπου ορθογωνιο 12*50

 

και βρηκα οτι το οικοπεδο ειναι 15*47..στο περιπου σας τα λεω ολα αυτα..δεν εχω τα σχεδια μπροστα μου..

 

το οικοπεδο ειναι κατα παρρεκλιση αρτιο..

Edited by mkara
Link to comment
Share on other sites

κάντε την ερώτηση στον εαυτό σας. Υποθέστε ότι ήσασταν ελεκτης σε μια πολεοδομία. Σας έφερναν τίτλο που περιγράφει εμβαδόν, όρια κλπ και εσείς παρουσιάζετε νεότερο τοπογραφικό το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το αρχικό. Θα δεχόσασταν το θέμα και θα υπογράφατε κανονικά στην έκδοση της άδειας;

Προσωπική περίπτωση πελάτη μου, με άδεια εκτός οικισμου το 1982 σε 1800 τ.μ. άρτιο κατά παρέκκλιση (ως προυφιστάμενο του 64)με δικαίωμα 150 τ.μ. δόμηση-κάλυψη. Το 1989 γίνεται σύμβολαιο μεταβίβασης στο ήμισυ χωρίς φυσικά να περιγράφει ότι προέρχεται από κατάτμηση. Παρουσιάστηκε συμβολαιογραφικά ως ξεχωριστό. Στο όμορο λοιπον εκδόθηκε νέα οικοδομική άδεια το 90. Σημερινή κατάσταση. 2 οικοδομές σε 2 γήπεδα μη άρτια και μη οικοδομήσιμα. Η δευτερη άδεια βασίστηκε σε ψευδή στοιχεία. Η πρωτή σε αληθή, αλλά με την μεταβίβαση-κατάτμηση και η πρωτη οικοδομή καθίσταται αυθαίρετη. Το συζήτησα και με το τμ. αυαθαιρέτων της περιοχής μου και έχουν την ίδια γνώμη. Τόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.