Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοινόχρηστοι χώροι και Ν.4014


Recommended Posts

Χαιρετώ και ερωτώ, αν αντι για συναινέσεις δώσω στο σύστημα υπευθυνη δήλωση,4014 και ανάθεση 4014 του κάθε συνιδιοκτήτη είμαι λάθος? να φαίνεται δηλαδή οτι την κάνουν όλοι μαζί οι συνιδιοκτήτες την τακτοποίηση?

Η μπουτου λεει πως το κανουμε το ερωτημα είναι τι αποδειξη κόβουμε? μια με όλα τα ονόματα ή 9 αποδείξεις με το ποσοτο που πλήρωσε ο καθένας?

Edited by xloi
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 400
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης. Απόδειξη θα κόψεις μια με επωνυμία το όνομα οποιουδήποτε και λοιποί, εκτός αν αφορά επαγγελματίες που θα κόψεις ξεχωριστές.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης. Απόδειξη θα κόψεις μια με επωνυμία το όνομα οποιουδήποτε και λοιποί, εκτός αν αφορά επαγγελματίες που θα κόψεις ξεχωριστές.

 

Ευχαριστώ για την απάντηση συνάδελφε, αλλά αυτοί είναι τσακωμένοι και θέλουν όλοι απόδειξη οπότε θα τους κοψω 9 αποδείξεις να τελειώνω.

Η άλλη πατάτα που πρέπει να έχω κάνει όμως είναι το είδος χρήσης το οποίο το έβαλα άλλη κατοικία γιατί έστω και έναςνα έχει άλλο σπιτι δεν παίρνω μειωτικό συντελεστή. Αυτό πόσ λάθος είναι? Επρεπε να το βάλω Υπηρεσίες μπορώ να το αλλάξω ακόμα αφου είμαι σε προσωρινή υπαγωγή. Αν το αλλάξω βεβαια θα μου ζητάνε έκθεση ηλεκτρολόγου, απόψεις?

Link to comment
Share on other sites

Ιδιοκτητης οριζοντιας ιδιοκτησιας που εχει συμπεριλαβει κοινοχρηστο χωρο ισογειου, δεν θελει να παρει συναινεση απο τους 20-30 υπολοιπους συνιδιοκτητες του κοινοχρηστου χωρου της πολυκατοικιας, λεγοντας οτι "παιρνει αυτος την ευθυνη"...

***Εχουν ολοι συναινεσει σε συσταση οριζοντιων ιδιοκτησιων το 1970

 

Η ερωτηση μου ειναι η εξης:

Προκυπτει απο τον νομο ευθυνη του μηχανικου για ελεγχο εξασφαλισης συναινεσης ή οχι? (πρεπει να κατατεθει ηλεκτρονικα στην Β΄φαση καποιο σχετικο εγγραφο?)

Link to comment
Share on other sites

(Δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς με τη σύσταση του 70)

Εάν η σημερινή πραγματική κατάσταση είναι αυθαίρετη ως προς την ΟΑ, αλλά σύμφωνη με τα σχέδια της σύστασης και την περιγραφή της οριζ. ιδιοκτησίας,

οι αυθαίρετοι χώροι πρέπει να ρυθμιστούν, αλλά δεν απαιτείται συναίνεση (αφού αυτή έχει επέλθει με την αποδοχή της σύστασης από τον κάθε ιδιοκτήτη).

Εάν ο χώρος ορίζεται στη σύσταση ως κοινόχρηστος (όχι απλώς κοινόκτητος), απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών.

 

Ευθύνη μηχανικού:

Ν4014, αρ24, παρ2 > Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης... υποβάλλει α) αίτηση, β) ΥΔ και τεχνική έκθεση μηχανικού, γ) παράβολο, δ) ΦΚ. Τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλονται με πλήρη ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού του.

FAQ Ε7 > Έχει υποχρέωση και κυρώσεις ο μηχανικός να ελέγχει θέματα κυριότητας...; Όχι, ακέραια την ευθύνη έχει ο φερόμενος ιδιοκτήτης...

 

Ο νόμος μοιάζει να λέει > ως φερόμενος μπορεί να εμφανιστεί ο οποισδήποτε. Ο μηχανικός δεν χρειάζεται να ελέγξει τον τίτλο ιδιοκτησίας του. Ευθύνη έχει ο μηχανικός μόνο (μόνο?) για την ΤΕ (και τα συνυποβαλλόμενα στοιχεία της) και για τα υπόλοιπα ο ιδιοκτήτης (στα υπόλοιπα περιλαμβάνονται και οι συναινέσεις). Αυτό έρχεται να υποδείξει και η Ε7. Άρα είμαστε καλυμένοι...

 

Είμαστε???

Προσωπικά, δεν εμπιστεύομαι το παραπάνω σκεπτικό, ειδικά σε περιπτώσεις καταφανών παραβάσεων σε κοινόχρηστους χώρους.

Καταρχάς το Pdf των FAQ και η Ε7 θα έχουν σε μία ενδεχόμενη εκδίκαση όση αξία και το χαρτί ντέλικα σοφτ με τα αρκουδάκια...

Ύστερα, ο μηχανικός οφείλει να γνωρίζει το νόμο και από τη στιγμή που ουσιαστικά γίνεται εντολοδόχος και εξουσιοδοτημένος από τον ιδιοκτήτη (πλέον με την ηλεκτρ. υποβολή) γίνεται συνυπεύθυνος για την υποβολή όλων των διακιολογητικών και δε μπορεί σε περίπτωση καταφανών παραβάσεων σε κοινόχρηστους χώρους να προφασιστεί δεν κατάλαβα, με ξεγέλασε, δεν ευθύνομαι.

Αντίθετα ο φτωχός, αγράμματος και κακόμοιρος αυθαιρετούχος θα προσπαθήσει να τα φορτώσει όλα στο μηχανικό (με έβαλε και πλήρωσα και μου πε θα ναι όλα ντάξει, εγώ δεν ήξερα...).

Ο μηχανικός θα θεωρηθεί συνεπώς τουλάχιστον συνυπεύθυνος στην προσπάθεια του ιδιοκτήτη να καταπατήσει τον κοινόχρηστο χώρο, αφού είναι και ο μοναδικός με άμεσο οικονμικό κέρδος από τη ρύθμιση.

Σε περιπτώσεις όπως ρύθμιση ΗΧ σε διαμέρισμα που ο φερόμενος ιδιοκτήτης ξέχασε να αναφέρει ότι μοιράζεται εξ αδιαιρέτου με τον ξάδερφό του που μένει στον Καναδά, η Ε7 ίσως να έχει κάποια λογική εφαρμογή...

Link to comment
Share on other sites

@sagiasd

 

1) Η περιπτωση μου ειναι "απλη".

Η αδεια δειχνει οτι υπαρχει μια ισογεια αποθηκη + ενας κοινοχρηστος διαδρομος για να μπεις μεσα στην αποθηκη.

Στην πραγματικοτητα ο κοινοχρηστος διαδρομος+ η αποθηκη γινονται Καταστημα...

Αυτο γινεται περιπου το 1970 και η καινουργια αυτη κατασταση αποτυπωνεται απο τοτε στην ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ, υπογραφουν ολοι οι συνιδιοκτητες και απο τοτε ολες οι αγοραπωλησιες γινεται χρησιμοποιοντας αυτη την συσταση (η οποια ουσιαστικα δειχνει την αποθηκη+τον κοινοχρηστο διαδρομο σαν ενα ενιαιο καταστημα)...

 

Αρα, εφ'οσον η διαμορφωμενη κατασταση εχει ηδη αποτυπωθει στην ΣΥΣΤΑΣΗ, την οποια εχουν ΟΛΟΙ υπογραψει, θεωρω περιττη την αναζητηση ΝΕΑΣ συναινεσης.

Τα λεω σωστα ή οχι?

 

 

2) Μιας και ανεφερες την παρ.2 του αρθρ.24 του 4014,

αν διαβασεις 5-6 γραμμες πιο κατω απ'αυτο που εγραψες για την ευθυνη του μηχανικου, ειναι σαν να σου λεει οτι εχεις ΕΥΘΥΝΗ να ελεγξεις αν υπαρχει συναινεση σε μια κατασκευη σε κοινοχρηστο χωρο.

Η Ε7 πρεπει να αναφερεται στο ιδιοκτησιακο καθεστως ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ χωρων, οπου ουσιαστικα απαιτειται ελεγχος τιτλων κατι που ο μηχανικος ουτε γνωσεις ουτε χρονο εχει...

Το αν ομως μια αυθαιρετη κατασκευη ειναι σε κοινοχρηστο τμημα ή οχι, ο μηχανικος μπορει να το ελεγξει.

Edited by Clemenza
Link to comment
Share on other sites

O νόμος αναφέρει ότι, για ό,τι δηλωθεί στη δήλωση 4014 την ευθύνη την έχει και ο μηχανικός και ο ιδιοκτήτης!!!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ τις βάζω μαζί με την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.