Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εισφορές ΤΣΜΕΔΕ για μισθωτούς κάτω των 630€


stratoz

Recommended Posts

τι λέτε βρε παιδιά....βασικά οχι τι λέτε εσείς...αλλά τι λέει το ΤΣΜΕΔΕ. τι μεσαίωνας είναι αυτός???

βρε α στο διά....ολο όλοι τους! πρωί πρωί ανέβασα και πίεση....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 98
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε stratoz, τι από αυτά που λέω είναι λάθος?

 

Μεταφέρω πληροφορίες βάσει των λεγομένων της συναδέλφου και γνωστής μου, αλλά θεωρώ ότι δεν κάνει κάπου λάθος.

 

Θα αμοίβεστε βάσει πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου, οι κάτοχοί του ή βάσει της συλλογικής σύμβασης των αποφοίτων ΔΕ?

 

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχετε πτυχία και μπτχ, δεν συμβαδίζει με αυτά που αναφέρω κι εγώ?

 

Διατηρώ φυσικά μια επιφύλαξη, αλλά νομίζω ότι έχεις λάθος εικόνα για τις τυπικές συνθήκες σχέσης εργασίας που σου προσφέρονται.

 

Εν πρώτοις, εχμ, είμαι ήδη μέσα και μπορώ να στα πω ακριβώς όπως είναι και τα ζω, χωρίς να ξέρω πως στα μετέφερε κάποιος τρίτος. Δεν είπα ότι τα γράφεις λάθος, απλά ότι εμπεριέχουν ασάφειες. Ασάφειες για τις οποίες ούτε εγώ ούτε η γνωστή σου δε μπορούμε να σου απαντήσουμε με ακρίβεια γιατί συντρέχουν δύο τινά: α) Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα θα παίρνουμε (άμα ρωτήσεις τη φίλη σου θα σου πει ένα εύρος αμοιβής που μας είπαν και όχι ακριβές νούμερο) και β) δεν έχουμε πάρει ακόμα μηνιάτικο για να δούμε το αποτέλεσμα. Περί του αν η σύμβασή μας θα είναι αυτή των ΔΕ, δεδομένου ότι όπως ξαναείπα δεν έχω εμπειρία από συμβάσεις, μπορείς να μου βρεις ποια είναι των ΔΕ, των ΠΕ κ.ο.κ? Και όταν την βρεις μπορείς να την συγκρίνεις με τη δικιά μας την οποία εμείς ακόμα ΔΕΝ πήραμε στα χέρια μας? Για την εικόνα που έχω για τις τυπικές συνθήκες εργασίας δεν έχω να πω πολλά, απλά ότι προφανώς δεν είναι η πρώτη δουλειά της ζωής μου.

 

Επειδή όμως άλλο είναι το θέμα, Myri συμφωνώ μαζί σου, έχω διάθεση να κάνω κάτι τέτοιο, δεν έχω όμως ανάλογη πρότερη εμπειρία και δεν θέλω να βγει κάτι το οποίο να είναι σε λάθος ύφος ή/και να αναφέρει λάθος πράγματα οπότε και να πάει άκλαφτο. Το πρόβλημα είναι ότι και το οποιοδήποτε πλαφόν είναι άδικο, δηλαδή και από 680 να το κάνουνε 500 και πάλι 100% των εισφορών μου εγώ θα τις πληρώνω. Που είναι όμως το παράλογο στο να μας πληρώνουν έστω ποσοστόσεις ασφαλίστρων ανάλογα με τον μισθό που παίρνουμε από τις συμβάσεις? Αυτά όλα που λέω εδώ είναι το πρόβλημα ότι δεν ξέρω πως να τα συντάξω επίσημα..

Link to comment
Share on other sites

αχ! δεν το 'επιασες' αρχίσαν τα 4ωρα 6ωρα κλπ

 

Ημιαπασχόληση στο 2ο κλιμάκιο (3-6 χρόνια) βγαίνει κάπου 9500 το χρόνο.

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Σπατάλησα κάποια ώρα για να την γράψω, επαναλαμβάνω είμαι εντελώς πρωτάρης σε τέτοια θέματα, οπότε συγχωρείστε με και κρίνετέ με επιεικώς. Περιμένω σχόλια και προτάσεις για το πώς να συνεχίσω το θέμα ή/και διορθώσεις.

 

Ανοιχτή επιστολή προς πάντες τους υπεύθυνους και διαχειριστές του Ενιαίου Ταμείου Αυτοαπασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), τομέας Μηχανικών (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.).

 

Δεδομένων των νέων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών βάσει των οποίων πρέπει να προσαρμόσουμε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, και συνεπώς και τα θέματα που αφορούν την εργασία και την ασφάλισή μας, σας απευθύνουμε αυτήν την επιστολή στην οποία εστιάζουμε σε ένα μοναδικό για το ταμείο σας φαινόμενο το οποίο δημιουργεί σημαντικότατη αδικία που πλήττει αποκλειστικά και μόνο τους χαμηλότερα αμειβόμενους μηχανικούς.

 

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε και στην ιστοσελίδα του ταμείου, για τις εισφορές που επιβάλλονται στους μισθωτούς μηχανικούς ισχύουν τα εξής:

 

«Οι ωρομίσθιοι που απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες και οι αποδοχές είναι μικρότερες από 634,56 euro ανεξάρτητα εάν υπάγονται στο παλαιό ασφαλιστικό ( ημερομηνία εγγραφής στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. μέχρι 31/12/1992 ) ή στο νέο ασφαλιστικό ( εγγραφέντες στο Ταμείο μετά την 01/01/1993 ) πληρώνουν οι ίδιοι τις προσωπικές τους εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες για όλους τους κλάδους ασφάλισης. Εάν η αμοιβή τους είναι πάνω από 634.60 € θεωρούνται μισθωτοί και γίνεται παρακράτηση και απόδοση προσωπικών και εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.»

 

Με μία απλή ανάγνωση από το παραπάνω προκύπτει ότι το ασφαλιστικό κόστος το οποίο βαρύνει τον εργοδότη για τους μηχανικούς που απασχολεί με σύμβαση εργασίας η οποία προβλέπει μηνιαίες αμοιβές μικρότερες των 634,6€ ανέρχεται στα 0 (μηδέν) ευρώ. Το γεγονός αυτό αποτελεί κατάφορη αδικία για τους χαμηλά αμειβόμενους μηχανικούς και ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι, εάν δεν το έχετε ήδη υπόψη σας, στην ανάγκη εύρεσης μίας απλής εργασίας σήμερα, δέχονται σωρηδόν συμβάσεις 4ωρης ή/και 6ωρης απασχόλησης, οι οποίες μετά και τα τελευταία οικονομικά μέτρα δεν υπερβαίνουν, στην περίπτωση των 6ωρων για παράδειγμα, ούτε τα 450€ μηνιαίως. Εκτός αυτών των ελάχιστων χρημάτων, το ταμείο ζητάει από τους ίδιους συναδέλφους να καταβάλλουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών τους.

 

Συνοπτικά δηλαδή, ζητείται από τους νεότερους συναδέλφους, μέσα σε ένα περιβάλλον καλπάζουσας ανεργίας, εάν κατορθώσουν να βρουν μία μισθωτή εργασία (φαινόμενο το οποίο ειρήσθω εν παρόδω τελεί υπό εξαφάνιση από την προ της οικονομικής κρίσης εποχή, καθώς γνωρίζετε ότι όλοι σχεδόν οι μηχανικοί απασχολούνται ως πλήρεις υπάλληλοι με εργασιακές σχέσεις όμως ελεύθερης απασχόλησης), να καταβάλλουν στο ταμείο ποσά τα οποία μπορεί να ανέλθουν ακόμα και στο 50% των πενιχρών αυτών αμοιβών τους. Τουτέστιν, η μερική απασχόληση, 4ωρη ή/και 6ωρη, η οποία και θα κυριαρχήσει στο άμεσο μέλλον όπως αντιλαμβάνεστε, θα ποινικοποιείται από το ταμείο, αποδίδοντας μάλιστα την «κατηγορία» μονομερώς στον εργαζόμενο.

 

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι ότι οι εργοδότες που προσφέρουν σύμβαση εργασίας (κάτι που πραγματικά θεωρείται ΠΡΟΣΦΟΡΑ για τους εν Ελλάδι μηχανικούς) θα επιβραβεύονται με την πλήρη κατάργηση συνεισφοράς στις ασφαλιστικές κρατήσεις των εργαζόμενων μηχανικών εάν περιορίσουν τους μισθούς που προσφέρουν σε αυτούς σε ποσά κάτω των 634,6€. Το ποσό αυτό μπορεί να θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό για οποιονδήποτε διαβάζει αυτή την επιστολή, σύμφωνα όμως με τις νεότερα προβλεπόμενες συμβάσεις εργασίας είναι πλήρως νόμιμο και πολύ φοβόμαστε στο άμεσο μέλλον θα τείνει να θεωρείται έως και ένας αξιοπρεπέστατος μισθός. Εάν δε ο εργοδότης προσφέρει έστω και ένα ευρώ παραπάνω από αυτό το ποσό, πρέπει να υποβάλλει κανονικά και όλα τα νόμιμα ποσοστά εισφορών. Μπορεί λοιπόν κάποιος εύκολα να αντιληφθεί τι συμφέρει τους εργοδότες και τι ντόμινο συνεπειών μπορεί να φέρει κάτι τέτοιο γενικότερα στις διαπραγματεύσεις των μισθών με τους μηχανικούς.

 

Επειδή η αγορά εργασίας για τους μηχανικούς, ιδιαίτερα για τους νέους με μικρή ή/και καθόλου εργασιακή εμπειρία, ήταν πάντα μια πολύ δύσκολη υπόθεση η οποία έγινε ακόμα δυσκολότερη με την οικονομική κρίση που διανύουμε προτείνουμε την άμεση άρση του τρέχοντος πλαφόν των 634,6€ και επιβολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν στους εργοδότες από το πρώτο ευρώ του συμφωνηθέντος μισθού. Σύστημα κατά πολύ δικαιότερο το οποίο αποτρέπει για παράδειγμα πραγματικούς μισθούς 6ωρης εργασίας της τάξης των 250€ τον μήνα, χρήματα τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, δε μπορούν να καλύψουν παρά ελάχιστες βιοποριστικές ανάγκες του οποιουδήποτε ανθρώπου.

 

Με τιμή

Εργαζόμενοι Μηχανικοί

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο πολύ καλό!

Σύντομο και εύστοχο!

 

Νομίζω πως το αρμόδιο τμήμα είναι το: Τμήμα Εισφορών

και προτείνω να γίνει κοινοποίηση στο ΤΕΕ, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, τον Πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ

 

Το fax

ΕΙΣΦΟΡΩΝ είναι

2103311153

 

Το τηλ του Προέδρου είναι

2103740301,-302

fax 2103311135

 

 

http://www.tsmede.eu...GR/Default.aspx

 

Πρέπει οπωσδήποτε όποιος το στέλνει να βάζει την υπογραφή του και στοιχεία επικοινωνίας

επίσης πρέπει κάποιος να το καταθέσει με ΑΠ στο ΤΣΜΕΔΕ για να έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν.

 

Επί του περιεχομένου εγώ δεν έχω καμία παρατήρηση.

Για να μας πει και κάποιος άλλος τη γνώμη του.

Edited by myri
Link to comment
Share on other sites

Επίσης απ' ότι έμαθα το ποσό των 630 ευρώ είναι πλασματικό και το πραγματικό ποσό είναι 693,κάτι ευρώ. Περιμένω να μου πείτε αν κάποιοι ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε να προτείνετε πώς να κινηθούμε, είτε με αυτή την επιστολή μου ή κάπως αλλιώς.

Link to comment
Share on other sites

Θα σου πρότεινα να αναρτήσεις μια ανακοίνωση στον χώρο εργασίας και να έχετε μια συνάντηση όλοι σας. Υπάρχουν αρκετοί, νέοι ειδικά, συνάδελφοι που τους απασχολεί ή θα τους απασχολήσει (αν ήδη δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει).

 

Στο προηγούμενό μου μήνυμα αναφερόμουνα στη σχέση εργασίας - όχι στις συνθήκες εργασίας.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Το 634€ σε ποιό ΑΕΠ έχει υπολογιστεί; Γιατί το ΑΕΠ κατα κεφαλήν του 2011 έχει υπολογιστεί στα 27,875.38 δολλάρια , ήτοι περίπου 21.117 ευρώ.

 

Άρα συμφωνα με το

#8 post , to 4.3% είναι 908 ευρώ!

Άρα κάτω από αυτό , πρέπει να μη θεωρούμαστε μισθωτοί!

 

-------

 

Για όποιον δε κατάλαβε, αν γίνει το παραπάνω, μόλις καταργηθεί η ΣΣΕ, γιατί δε βλεπω να ανανεώνεται, θα καλοπεράσουν όλοι οι μισθωτοί....

Edited by myri
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.