Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχέδιο Νόμου για Μητρώα Μηχανικών από ΤΕΕ


Recommended Posts

Από το ΤΕΕ θα γίνεται η διαχείριση του Μητρώου Τεχνικών καθώς και συντελεστών ιδιωτικών έργων ακόμη και των μη μελών του.

 

Αυτό ως απάντηση στα επιχειρήματα πολλών συναδέλφων ΤΕ οι οποίοι αντιδρούν στην πρόταση μου για κλείσιμο των ΤΕΙ (στην οποία επιμένω), ατενίζοντας αισιόδοξα το μέλλον και πιστεύοντας ότι η ΕΕ θα τους σώσει από την Ελληνική κακοδαιμονία και θα τους δώσει ΕΔ (προφανώς το νέο της ηλικίας τους θα ευθύνεται γι' αυτήν τη μη ρεαλιστική αισιοδοξία).

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, τα ΕΔ θα σας τα δώσει το κράτος μας, δηλαδή το ΤΕΕ. Οπότε ετοιμαστείτε. Δεν χρειάζεται να αναλώνεστε σε μακρόσυρτες, αμφίβολου αποτελέσματος δικαστικές διαμάχες, για την ένταξη μας στο ΤΕΕ. Σύντομα το ΤΕΕ θα μας δεχτεί ούτως ή άλλως... ως εργοδηγούς...

Οι εξελίξεις θα σας προλάβουν.

 

Παραθέτω συνημμένο απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη βουλή.

Mitroo.pdf

Το Σ/Ν πλήρες θα το βρείτε εδώ :

http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Epexergasia-stis-Epitropes?law_id=9ec71e4e-e32e-4076-9a4f-e028c870ac9d

 

Θα ήθελα τέλος, να στείλω ένα μήνυμα στους συναδέλφους ΤΕ. Στη χώρα μας ισχύει ο νόμος της ζούγκλας. Ο ισχυρότερος επιβάλλεται. Παραδεχτείτε ότι το ΤΕΕ είναι πολύ ισχυρότερο και ότι στο πεδίο των πολιτικών ρουσφετιών, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα πεδία, θα βγούμε χαμένοι.

 

Τουλάχιστο ας ζητήσουμε να τελειώσει η κοροϊδία. Τα ΤΕΙ ή να πάρουν τη θέση τους στην Ανώτατη εκπαίδευση, με ότι αυτό συνεπάγεται, ή να κλείσουν τώρα και να ιδρυθούν τεχνικές επαγγελματικές σχολές.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα καλά το ζήτημα αυτού του θέματος.

Αφορά τον τίτλο?

Ή την πρόταση σου που έλεγες για τα ΤΕΙ?

 

Οπότε μπορεί να είναι και έκτος πνεύματος το δικό μου ερώτημα.

Διάβασα μόνο το συνημμένο απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη βουλή.

 

Υπάρχει κάποια ένσταση αν είναι εύλογες ή μη οι προτάσεις που κάνει το επιμελητήριο μας?

Link to comment
Share on other sites

Και γιατί να σε δεχτεί candus το ΤΕΕ σαν εργοδηγό; Το αρχείο που ανέβασες δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Είναι καθαρά λεγόμενο δικό σου, που το βασίζεις;.. Πιστεύω πως θα πρέπει οι ΤΕ να είναι ενταγμένοι στο ΤΕΕ από τη στιγμή που αποτελούν τμήμα του Τεχνικού δυναμικού της χώρας. Από εκεί και πέρα, τα πτυχία των ΑΤΕΙ ανήκουν όπως και αυτά των ΑΕΙ στην 6η βαθμίδα εκπαίδευσης ούτως η άλλως.. Κάτοχοι ΜΔΕ στην 7η και ΔΔΕ στην 8η όπως και σε ολόκληρο τον πλανήτη.. Το θέμα τον ΕΔ είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να το ρυθμίσει το ΤΕΕ ούτε η ΕΕΤΕΜ ούτε η ΓΕΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, ούτε οι χρήστες του φόρουμ, παρά μονάχα το κράτος..

 

Περίμενε πρώτα να καταφέρει επιτέλους να περάσει κάποιο σχέδιο νόμου για ΕΔ των μηχανικών ΤΕ και μετά κρίνουμε όλοι μαζί εαν χρειάζεται αγώνας η όχι. "Παραδεχτείτε ότι το ΤΕΕ είναι πολύ ισχυρότερο.." ισχυρότερο από ποιόν φίλε candus; Σε κάθε περίπτωση υπάρχει προσφυγή των ΤΕ στο ΣτΕ για το θέμα των ΕΔ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια που μπορούν να δώσουν λύση σε περίπτωση που για ακόμα μία φορά τα δικά μας δεν το καταφέρουν..

 

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι το θέμα αυτό θα έχει για μία ακόμα φορά σαν στόχο να αποθαρρύνει τους συναδέλφους μηχανικούς και πάλι δημιουργώντας σύγχυση και πανικό, και να επιφέρει για πολλοστή φορά διαμάχες μεταξύ ΠΕ - ΤΕ - και IΑΝ ή Λαζάρου ή Ferrari ή ΤUV... Γιατί να μιζεριάζουν νέοι συνάδελφοι, ή και φοιτητές ακόμα των σχολών που περάσαμε κάποτε και εμείς, διαβάζοντας αυτά τα πράγματα;;

 

Κλείνοντας, τα θέματα αυτά και οι συνεχείς διαμάχες από λίγους μέσα στο φόρουμ με έχουνε κουράσει πολύ... Λυπάμαι που οι συνάδελφοι αναλώνουν στα ίδια και στα ίδια, ενώ υπάρχουν τόσο ενδιαφέροντα πράγματα στο φόρουμ να διαβάσεις... :(

 

Ας περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις λοιπόν. Τώρα πάλι candus αν σε πνίγει το άδικο όπως και εμένα και πολλούς άλλους συναδέλφους Μηχανικούς φυσικά, δεν έχεις παρά να αρχίσεις να μετέχεις ενεργά στον αγώνα τις δικαίωσης.. Τον τελευταίο καιρό σε τόσες πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δεν εθεάθη ούτε μία (έστω και μικρή) ομάδα Μηχανικών (ΠΕ η ΤΕ δεν έχει σημασία) να αντιδράει. Πού είναι οι Αριστερές και καλά παρατάξεις των ΤΕΕ και ΕΕΤΕΜ ΟεΟ;;; Μήπως λύθηκαν βρε παιδιά τα προβλήματά μας και δεν υπάρχει λόγος διαμαρτυρίας πια;; Λέτε να αρχίσουμε να χαιρόμαστε σιγά - σιγά;;

 

Προς τους επόμενους φίλους που θα γράψουν: Ειρήνη Υμίν και κρατήστε ψηλά το κεφάλι και το επίπεδο της κουβέντας... :)

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

ΝΟΚ, ψηφίστηκε χθές :

 

Άρθρο 28, παρ. 3.

 

α) Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται και εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες των παραγόντων οι οποίοι συμμετέχουν καθοιονδήποτε τρόπο στην παραγωγή των ιδιωτικών οικοδομικών έργων και εγκαταστάσεων.

β) Ειδικότερα καθορίζονται και εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις, ευθύνες κ.ά.:

- του κυρίου του έργου

- του μελετητή μηχανικού κατά τομέα εργασιών

- του επιβλέποντος μηχανικού κατά τομέα εργασιών

- του γενικού εργολάβου του έργου

- του κατείδος εργασίας υπεργολάβου, τεχνικού και τεχνίτη

- των παραγωγών δομικών υλών, υλικών και ειδών

- των προμηθευτών δομικών υλών, υλικών και ειδών.

γ) Με τα ίδια προεδρικά διατάγματα ορίζονται κατά περίπτωση τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες βάσει των οποίων οι εργολάβοι, υπεργολάβοι, παραγωγοί και προμηθευτές εντάσσονται στο αντίστοιχο μητρώο δια του οποίου πιστοποιείται η πληρότητα, ποιότητα και αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών, υλών, υλικών και ειδών. Με τα ίδια προεδρικά διατάγματα ορίζονται τα όργανα και οι διαδικασίες σύνταξης των μητρώων εργολάβων, υπεργολάβων, παραγωγών και προμηθευτών. Με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζεται ο τρόπος επιμερισμού των ευθυνών των παραπάνω προσώπων, το είδος των κυρώσεων και τα κριτήρια και τα όργανα επιβολής αυτών.

Απο τα παραπάνω, καταλαβαίνω ότι η εξουσιοδότηση του ΤΕΕ στο σχέδιο νόμου που ανέφερες αφορά το μπλέ μητρώο.

Link to comment
Share on other sites

β) Ειδικότερα καθορίζονται και εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις, ευθύνες κ.ά.:

- του κυρίου του έργου

- του μελετητή μηχανικού κατά τομέα εργασιών

- του επιβλέποντος μηχανικού κατά τομέα εργασιών

 

Μια χαρά ρε παίδες !!!

Οι Μηχανικοί ΤΕ όπως λέει "αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις, ευθύνες κ.ά.:"

θα μπορούν να ασχολούνται και με όλα τα παραπάνω !!!

 

Δηλαδή μελέτες κατά τομέα εργασιών κ.τ.λ.

 

Μια χαρά το βλέπω.

 

 

- του γενικού εργολάβου του έργου

- του κατείδος εργασίας υπεργολάβου, τεχνικού και τεχνίτη

- των παραγωγών δομικών υλών, υλικών και ειδών

- των προμηθευτών δομικών υλών, υλικών και ειδών.

 

Τα παραπάνω δεν αφορούν μηχανικούς...ο καθένας μπορεί να είναι εργολάβος ή προμηθευτής υλικών, απλά το ΤΕΕ θα τον έχει στο μητρώο του.

Edited by Pappos
Link to comment
Share on other sites

OK παιδιά, αφού όλοι το βρίσκεται ως θετική εξέλιξη. Εγώ πάντως, το βλέπω παράδοξο να ξεκινούμε τις διαδικασίες κατάρτισης μητρώου τεχνικών, στο οποίο όπως αναφέρεται θα καταχωρούνται ειδικότητα, εμπειρία, σπουδές και ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα και για ένα τμήμα των τεχνικών να μην υπάρχουν σαφή επαγγελματικά δικαιώματα. Επίσης, βρίσκω παράδοξο το ΤΕΕ ως φορέας που εκπροσωπεί τους μηχανικούς πε, να διαχειρίζεται θέματα που αφορούν όλο τον τεχνικό κόσμο.

 

Η άποψη μου λοιπόν, είναι ότι ή το ΤΕΕ θα εξελιχθεί σε πραγματικό τεχνικό επιμελητήριο, συμπεριλαμβάνοντας στους κόλπους του, ως μέλη του, όλους τους τεχνικούς, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οπότε και νομιμοποιείται να διαχειρίζεται το μητρώο τους ή θα συνεχίσει ως ένωση των μηχανικών ΠΕ και επομένως στη διαχείριση των μητρώων που θα δημιουργηθούν θα πρέπει συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των τεχνικών ειδικοτήτων.

 

Ο διττός ρόλος του ΤΕΕ, δεν μπορεί να συνεχιστεί με τα νέα δεδομένα. Είναι σαφές ότι πολλές φορές τα συμφέροντα των μελών του συγκρούονται με το δημόσιο συμφέρον, γεγονός που έγινε έντονα φανερό με τις τελευταίες διακοπές λειτουργίας των συστημάτων που διαχειρίζεται!

Edited by candus
Link to comment
Share on other sites

Το ΤΕΕ από σύμβουλος του κράτους έγινε συνδικαλιστικό όργανο. Σαν να λέμε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους συμπεριφέρεται ως συνδικαλιστικό όργανο των Δικηγόρων, ο ΕΟΦ των φαρμακοποιών κτλ. Εντελώς απαράδεκτο... Διάβασα και την τελευταία ανακοίνωση του. Τόση μαζεμένη γελοιότητα θα 'πρεπε να ήταν παράνομη...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.