Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψηφισθέν νομοσχέδιο ΝΟΚ - Σχόλια


Recommended Posts

...και δε μου λετε και εμενα τι να κανω που εχω καταθεσει νεα αδεια απο μεσα φλεβαρη με το γοκ (85 / 2000)? :mrgreen:

Edited by slygnos
Link to comment
Share on other sites

Έχω τα παρακάτω ερωτήματα σχετικά με το ΝΟΚ:

 

1) Υπάρχει απαίτηση πρόβλεψης ανελκυστήρα για άτομα με αναπηρία σε κατασκευή ιδιόκτητης οικοδομής με χρήση κατοικία;

Στο άρθρο 11 παράγραφος 6κζ του ΝΟΚ γράφει: Στο σ.δ. δεν προσμετράται <<Η επιφάνεια (1,60Χ1,90) πρόβλεψης ανελκυστήρα για άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα σε κτίρια που δεν υπάρχει απαίτηση κατασκευής ανελκυστήρα>>.

 

Επομένως, πρέπει να αφήσω τρύπα τουλάχιστον 1,60Χ1,90 για ανελκυστήρα, η οποία δε μετράει στη δόμηση; Σωστά τα λέω ή δεν κατάλαβα καλά;

 

2) Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 3 του ΝΟΚ για φωτισμό και αερισμό κλιμακοστασίου από φωταγωγό αρκούν πλέον 2 μ. κάθετα προς την πλευρά των ανοιγμάτων, αντί για Δ που ήταν μέχρι τώρα; Και χωρίς να απαιτείται η άλλη πλευρά να είναι τουλάχιστον 1,20 μ. ώστε να μη μετράει στη δόμηση, όπως ίσχυε στο ΓΟΚ; Δηλαδή απ' ότι καταλαβαίνω ένας φωταγωγός π.χ. 2,00Χ0,80 αρκεί για το φωτισμό του κλιμακοστασίου χωρίς να μετράει στη δόμηση. Βολικότατο ακούγεται! Και τι ισχύει για το φωτισμό χώρων κύριας χρήσης από φωταγωγό; Τα ίδια με το κλιμακοστάσιο;

 

3) Και τέλος στο άρθρο 12 παράγραφος 4ε του ΝΟΚ γράφει ότι δεν προσμετρώνται στην κάλυψη αίθρια κ φωταγωγοί ανεξαιρέτως διαστάσεων εφόσον η στάθμη τους αρχίζει από το τελικά διαμορφωμένο έδαφος. Δηλ. σε μελέτη 3όροφης οικοδομής με πυλωτή και υπόγειο αρκεί να ξεκινά ο φωταγωγός από την πυλωτή ώστε να μη μετρά στην κάλυψη;

 

Θα ήθελα μια επιβεβαίωση για τα παραπάνω. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

@γ.ταφ,

1 α) Όχι, 1 β) Όχι, γιατί το άρθρο 11 αναφέρεται "σε κτίρια που δεν υπάρχει απαίτηση κατασκευής ανελκυστήρα" δηλαδή αν το κάνεις (εθελοντικά) δε θα μετρήσει στο σ.δ.

2 α) "Βολικότατο ακούγεται", 2 β) είπαμε για το κλιμακοστάσιο μην το παρατραβάμε ...

3 Ναι, από το δάπεδο της Pilotis αφού θεωρείται "τελικά διαμορφωμένο έδαφος".

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ kan62.

 

Απ' ότι καταλαβαίνω δηλαδή ο ανελκυστήρας που θα κάνω για την οικοδομή που μελετώ μπορεί να έχει τρύπα μικρότερη από 1,60Χ1,90, αφού δεν υπάρχει απαίτηση εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία όταν έχω χρήση κατοικία.

 

Και επίσης κάθε φωταγωγός ανεξαιρέτως διαστάσεων δε μετρά στη δόμηση.

 

Όσον αφορά στο φωτισμό του κλιμακοστασίου από φωταγωγό, συμφωνώ να μην το παρατραβήξουμε. Πόση όμως θα ήταν μια καλή επιφάνεια (καθαρές διαστάσεις) φωταγωγού για το φωτισμό του;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι , έχω μια μελέτη σε νησί εκτός σχεδίου εντός ζώνης, όπου πρόκειται να γίνουν 4 κατοικίες των 50 τ.μ. ( δόμηση 200 τ.μ.) , με τον ΓΟΚ είχα πρόβλημα κλίσης, με τον ΝΟΚ το ψάχνω…

Στην εκτός σχεδίου δόμηση αναφέρει: αν η κλίση υπερβαίνει το 35% στη θέση που τοποθετείται το κτίσμα, το εμβαδό των υπόγειων βοηθητικών χώρων που δεν προσμετραται στο Σ.Δ. δεν μπορεί να υπερβεί το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης.

Στον ΝΟΚ αναφέρει επίσης στην παράγραφο 6ι : « δεν προσμετρείται στον Σ.Δ. … ένας υπόγειος όροφος…… ο οποίος δύναται να εξυπηρετεί κύριες χρήσεις του κτιρίου εφόσον προσμετρηθεί το 50% της επιφάνειας του χώρου της κύριας χρήσης στο Σ.Δ.

σε κάθε κατοικία έχω

Ισόγειο : δόμηση =40 , Η.Χ. =10 => κάλυψη 50

Υπόγειο: χώροι κύριας χρήσης = 40 , βοηθ. χρήσης 10

Ένα κλιμακοστάσιο 10 τ.μ.

Στον υπολογισμό στο διάγραμμα κάλυψης με τον ΝΟΚ θα έχω

ΔΟΜΗΣΗ = 40 (στο ισόγειο) + 40/2=20 (στο υπόγειο) – 10 (κλιμ/σιο) = 50 τ.μ.

Επειδή έχω κλίση > 35% , το ερώτημα μου είναι αν στον υπολογισμό των υπόγειων βοηθητικών χώρων που δεν προσμετρούνται στο Σ.Δ. λαμβάνονται 40 τ.μ. ( οπότε τα υπόλοιπα 10 τ.μ. είναι το 20% της επιτρ. Δόμησης και δεν έχω πρόβλημα με τη κλίση ) , ή λαμβάνονται 40/2=20 τ.μ. (οπότε εξακολουθώ να έχω πρόβλημα) ;

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει κανείς αν αλλάζει κάτι με τον ΝΟΚ στα οικόπεδα με σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας,όσον αφορά την δόμηση των τμημάτων ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@γ.ταφ,

1 α) Όχι, 1 β) Όχι, γιατί το άρθρο 11 αναφέρεται "σε κτίρια που δεν υπάρχει απαίτηση κατασκευής ανελκυστήρα" δηλαδή αν το κάνεις (εθελοντικά) δε θα μετρήσει στο σ.δ.

2 α) "Βολικότατο ακούγεται", 2 β) είπαμε για το κλιμακοστάσιο μην το παρατραβάμε ...

3 Ναι, από το δάπεδο της Pilotis αφού θεωρείται "τελικά διαμορφωμένο έδαφος".

 

άρθρο 14

3. (ισχύει εντος ε.ρ.σχ) (ισχύει σε οικισιμούς χ.ε.ρ.σχ-όλο με την διευκρίνιση ότι το Δ=2.5μ)

Οι χώροι κλιμακοστασίου καλύπτουν τις προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού, αερισμού εφόσον έχουν ανοίγματα προς ακάλυπτους χώρους ή ελεύθερο ανοιχτό χώρο ελάχιστης διάστασης δύο (2,00 μ.) μέτρων κάθετα προς την πλευρά των ανοιγμάτων.

 

Ερωτήματα συνάδελφε (μιας και βλέπω ότι τον έψαξες πολύ):

1.για τα εκτός σχεδίου τι ισχύει;;

2. πράγματι η άλλη διάσταση ποιά είναι;; (ποιός καθορίζει το παρατράβηγμα, αφού δεν ορίζεται σε αντίθεση με παλιούς ΓΟΚ)

Link to comment
Share on other sites

@KANA, καλησπέρα

 

Δεν τον έψαξα ... τον ψάχνω. Είμαι της άποψης "πέτρα που κυλάει ..."

 

Στην παραπάνω απάντησή μου νομίζω ότι δεν έγινα κατανοητός ... και από τον @γ.ταφ ...

Η περίπτωση του κλιμακοστάσιου απαντήθηκε στο 2α) με το "βολικότατο".

Στο 2β) απάντησα για τους υπόλοιπους χώρους κύριας χρήσης με την έννοια : καλά για το κλιμακοστάσιο, αλλά για τα άλλα μην το παρατραβάμε ...

Ίσως έπρεπε να γράψω "είπαμε με το κλιμακοστάσιο ... μην το παρατραβάμε όμως ..."

 

Ας εξηγήσω όμως την έννοια "παρατράβηγμα".

Ο κτιριοδομικός δεν άλλαξε με το ΝΟΚ ... συγκρούσεις έχει ... αλλά ισχύει !

 

Κτιριοδομικός - Άρθρο 11 (με την Υ.Α. 49977/3068/89 - ΦΕΚ 535/ Β/30-06-89) - Φυσικός φωτισμός και αερισμός

 

4.2. Χώροι του οικοπέδου που για οποιοδήποτε λόγο προσμετρώνται στην κάλυψη που πραγματοποιείται καθώς και υπαίθριοι χώροι του κτιρίου επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για φωτισμό και αερισμό χώρων κύριας χρήσης εφόσον εξασφαλίζονται διαστάσεις α= 3,00 + 0,10υ κάθετα προς το άνοιγμα και 2,50μ. παράλληλα προς το άνοιγμα.

Για φωτισμό και αερισμό χώρων βοηθητικής χρήσης αρκεί να εξασφαλίζονται διαστάσεις α = 3.00 + 0,10υ κάθετα προς το άνοιγμα και 1,20 μ. παράλληλα προς αυτό, άλλως, αν δεν εξασφαλίζονται αυτές οι διαστάσεις, επιβάλλεται η εγκατάσταση τεχνητού φωτισμού και αερισμού. Για τον υπολογισμό της απόστασης α = 3,00 + 0,10υ λαμβάνεται η κατακόρυφη απόσταση από το κατώτατο σημείο του ανοίγματος μέχρι το πραγματοποιούμενο ύψος του κτιρίου σε περίπτωση που εξαντλείται ο συντελεστής δόμησης ή το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής σε περίπτωση που δεν εξαντλείται ο συντελεστής δόμησης.

4.3. Σε περίπτωση που από γενικές διατάξεις (άρθρα 9,1 4 του ΓΟΚ κ.λπ.) ή ειδικές διατάξεις ορίζεται απόσταση Δ μικρότερη της απόστασης α, για τις ανάγκες του φωτισμού και αερισμού λαμβάνεται η απόσταση Δ.

και παρακάτω :

9. Τα κλιμακοστάσια, εφόσον δεν είναι ανοικτά πρέπει να έχουν άμεσο φυσικό φωτισμό. Δεν ισχύουν όμως για τα κλιμακοστάσια οι απαιτήσεις της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου. Απαιτείται ανά όροφο ένα άνοιγμα με υαλοπίνακα εμβαδού τουλάχιστον 0,50 τετραγωνικού μέτρου προς κοινόχρηστο χώρου του οικισμού είτε σε ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου ή του κτιρίου που έχει τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου αυτού, είτε σε ημιϋπαίθριο χώρο ανοιχτό προς τους παραπάνω χώρους.

Για τον αερισμό των κλιμακοστασίων απαιτείται άνοιγμα προς τους παραπάνω χώρους με ανοιγόμενο κούφωμα ή χωρίς κούφωμα. Το άνοιγμα αυτό πρέπει να βρίσκεται είτε στην οροφή του κλιμακοστασίου είτε σε θέση του τοίχου που να μην απέχει περισσότερο του ενός μέτρου από την οροφή του κλιμακοστάσιου και να έχει εμβαδό τουλάχιστον 0,20 του τετραγωνικού μέτρου.

 

Επομένως με το ΝΟΚ εισάγεται μόνο "βολικό" α = 2,0 για τα κλιμακοστάσια, το 1,20 δεν άλλαξε ...

Έτσι κι αλλιώς, τα είχε σε χειρότερη βαθμίδα χώρων από παλιά ...

 

Για τα εκτός σχεδίου (όπου σίγουρα δεν ισχύει το 2,0), μήπως ισχύει το "μικρότερο" Δ ;

Edited by kan62
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν τον είχα σκεφτεί τον κτιριοδομικό, ούτε παρακολούθησα όλο το θέμα σου. Σ' ευχαριστώ πολύ πάντως

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Στο άρθρο 11 ΠΑΡ.3 του ΝΟΚ αναφέρει ότι

" σε συνιδιοκτητα οικόπεδα με κάθετη ιδιοκτησία... που έχει εκδοθεί άδεια πριν απο την μεταβολή γενικών ή ειδικών διατάξεων που αφορούν την επιτρεπόμενη δόμηση,προκειμένου για έκδοση άδειας δόμησης ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό δόμησης που του αναλογεί σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που ισχύει κατα το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης".

Αυτό νομίζω σημαίνει ότι αν έχει μειωθεί ο σ.δ. και κάποιοι συνιδιοκτήτες έχουν κτίσει με μεγαλύτερο σ.δ., σήμερα αύτός που πρόκειται να εκδώσει άδεια θα υπολογίσει απλά το τμήμα του επι τον σ.δ. που ισχύει σήμερα,χωρίς η δόμησή του να μειωθεί,από την αυξημένη δόμηση των άλλων καθέτων ιδιοκτησιών.Είναι έτσι ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.