Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!

Σε ισόγεια μονοκατοικία με κεραμοσκεπή επί πλάκας ΟΣ υπολογίζω το ύψος έως την άνω στάθμη της πλάκας 3μ και με αυτό το ύψος και τον ωφέλιμο όγκο. Για τον όγκο του κτιρίου θα υπολογίσω και το ύψος της κεραμοσκεπής;

Δημοσιεύτηκε

@Skrats δες 2η ΤΟΤΕΕ σελ. 48 αν κάνεις την θεώρηση ότι η οροφή στα 3μ είναι θερμομονωμένη και η στέγη όχι, τότε δεν λαμβάνεις υπόψη τον όγκο της στέγης πουθενά.

• Upvote 2
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους/ες,

Έπειτα από επικοινωνία με το ΥΠΕΝ γράφω εδώ τα συμπεράσματά μου για κάτι που με έχει απασχολήσει ανα καιρούς (υποθέτω και άλλους/ες).

Ειδικά στις περιπτώσεις που για τη λειτουργία ενός ενιαίου οργανισμού είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν στο ίδιο κτίριο περισσότερες της μίας κύριες χρήσεις, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά της βασικής κατηγορίας κύριας χρήσης, τότε το κτίριο χαρακτηρίζεται συνολικά με τη χρήση που κυριαρχεί. (ΚΕΝΑΚ/άρθρο 11/παρ.1.1.2)

Παράδειγμα: κεντρικό κτήριο ξενοχοδείου με υ/δ, κοινόχρηστους χώρους, γραφεία, εστιατόριο κ.ο.κ. έχει χρήση (κτηρίου) "Προσωρινής διαμονής->Ξενοχοδείο-> Ετήσιας λειτουργίας" και χωρίζεται σε ζώνες βάσει των επιμέρους χρήσεων των κτηριακών του μονάδων, π.χ.

"Προσωρινής διαμονής->Ξενοχοδείο-> Ετήσιας λειτουργίας->Υπνοδωμάτια"

"Προσωρινής διαμονής->Ξενοχοδείο-> Ετήσιας λειτουργίας->Κοινόχρηστοι χώροι"

"Συνάθροισης κοινού->Εστιατόριο"

"Εμπορίου->Καταστήματα, Φαρμακεία"

(άρα μπορεί οι επιμέρους χρήσεις των θερμικών ζωνών να μην υπάγονται κατ' ανάγκη στη βασική κατηγορία χρήσεων του κτηρίου).

Επίσης, αν η κατανάλωση του ΖΝΧ υπολογιστεί στη ζώνη των υ/δ βάσει του συνολικού αριθμού κλινών (το σύνηθες), σε όλες τις άλλες ζώνες θα είναι μηδενική.

• Like 2
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 28/12/2025 at 2:57 ΜΜ, Skrats said:

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!

Σε ισόγεια μονοκατοικία με κεραμοσκεπή επί πλάκας ΟΣ υπολογίζω το ύψος έως την άνω στάθμη της πλάκας 3μ και με αυτό το ύψος και τον ωφέλιμο όγκο. Για τον όγκο του κτιρίου θα υπολογίσω και το ύψος της κεραμοσκεπής;

Αν αφορά ΜΕΑ, όχι δεν λαμβάνεις υπόψη τον όγκο, όπως σωστά ανέφερε πιο πάνω ο συνάδελφος @akis73.

Αν αφορά ΠΕΑ, υπολογίζεις τον όγκο της ΘΖ μέχρι ΚΑΙ το ύψος της πλάκας με τη θερμομόνωση και τον όγκο της κεραμοσκεπής, τον περνάς σε χώρο ΜΘΧ. 

Edited by dib
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Όταν υποβάλλω ένα ΠΕΑ πχ 300τ.μ. ωφέλιμη μου εμφανίζει μήνυμα ότι δεν έχω το δικαίωμα ως ενεργειακός επιθεωρητής Α' τάξης.

Αν όμως βάλω 200τμ ωφέλιμη και 100τμ μη θερμαινόμενοι χώροι δεν μου εμφανίζει το μήνυμα.

Εγώ νόμιζα ότι το όριο των 250τμ αναφέρεται στη συνολική αλλά μήπως το σύστημα μας λέει ότι το όριο αναφέρεται στην ωφέλιμη;

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.