Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Ο σωστός (κατασκευαστικά και θερμομονωτικά) τρόπος είναι, η μόνωση να τοποθετείται κάτω από την πλάκα σκυροδέματος.

Κατασκευαστικά, διότι έχεις μεγαλύτερη δυσκαμψία του δαπέδου. Στην άλλη περίπτωση, λόγω συμπιεστότητας του μονωτικού, θα έχεις ραγίσματα στο δάπεδο.

Θερμομονωτικά, διότι έχεις καλύτερη θερμοχωρητικότητα.

Συνεπώς, οι σωληνώσεις θα περάσουν μέσα στο γέμισμα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@akaliak

Πέραν του ότι συμφωνώ με τον tetris, για ποιο λόγο λες πως προτιμάς την πρώτη λύση (το ανάποδο απ' ότι γίνεται στη ενδοδαπέδια, ας πούμε, αν και είναι διαφορετικά τα πράγματα) αν εντέλει η μόνωση δεν μπει κάτω από την πλάκα, αφού έτσι έχει μελετηθεί;

 

@JasonK

Δεν ξέρω αν μπορούν να εκδοθούν τόσα ΠΕΑ όσα και τα ανεξάρτητα δωμάτια ή αν θα πρέπει υποχρεωτικά να εκδοθεί μόνο ένα για όλη τη χρήση. Νομίζω το δεύτερο λόγω του ότι η άδεια λειτουργίας αφορά όλη τη χρήση. Ούτε είναι ανεξάρτητα κτήρια, π.χ. bungalows. Επίσης, ρεσεψιόν, που ανήκει στην ίδια χρήση δεν έχει;

Ρώτα στη ΕΥΠΕΝ καλύτερα.

Σίγουρα όχι πάντως από ένα για κάθε όροφο. Ή ένα για όλη τη χρήση ή από ένα για κάθε δωμάτιο, αν επιτρέπεται να γίνει κι αν δεν υπάρχουν δευτερεύουσες (βοηθητικές) χρήσεις εντός της κύριας.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Σε δάπεδο επι εδάφους πως θα μπει η μονωση κάτω από την πλακα; εκτεθειμένη στο χώμα;

 

Προτιμμώ την πρώτη λύση γιατί φοβάμαι πως ο υδραυλικός θα τρυπήσει/καταστρεψει το μονωτικό υλικό όπως θα περνάει τους σωλήνες.

 

Από την άλλη θα μπορούσε μετά το μονωτικό να πέσει λίγο γέμισμα και να περάσουν εκεί οι σωληνώσεις και μετά το υπόλοιπο γέμισμα.

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Το έχω εφαρμόσει πολλές φορές

Δεν υπάρχει πρόβλημα με την επαφή της θερμομόνωσης με το μπάζωμα, αρκεί να υπάρχει επαρκής επιπεδότητα.

Το πρόβλημα με τη μόνωση (πλάκες εξηλασμένης), είναι η μακρόχρονη επαφή με τον αέρα

Link to comment
Share on other sites

Τωρα όμως εγω στη μελέτη το εχω δείξει απο μεσα το μονωτικο. Ποια λυση να προτιμήσω για τις οδευσεις των σωληνωσεων;

 

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Πριν τη πλακα δε ριχνουν μπετο καθαριοτητας?

Η πλακα αυτή πατάει πάνω στη θεμελιωση. Δηλαδή πανω στις πεδιλοδοκους και τα συνδετηρια δοκάρια της θεμελιωσης και το μεγαλυτερο κομμάτι της στο χωμα μπαζωματος ενδιάμεσα.

 

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Το μπετόν καθαριότητας (που λέγεται και σκυρόδεμα εξυγιάνσεως), πέφτει μόλις τελειώσει η εκσκαφή, κατευθείαν στο δάπεδο του σκάμματος και επάνω σε αυτό μπορεί να  χαραχθεί η οικοδομή, να μπει ο οπλισμός και να δουλέψουν πιο εύκολα οι τεχνίτες.

Αντί γι' αυτό το μπετόν μπορεί να στρωθεί αποστραγγιστική μεμβράνη που παίζει και το ρόλο του φράγματος υδρατμών και ανιούσας υγρασίας κάτω από την πλάκα.

 

@akaliak

Αυτό: <<Από την άλλη θα μπορούσε μετά το μονωτικό να πέσει λίγο γέμισμα και να περάσουν εκεί οι σωληνώσεις και μετά το υπόλοιπο γέμισμα>>.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Μηχανικός αερισμός ή ΚΚΜ, δηλαδή μονάδα πλήρους διαχείρισης του προσαγώμενου στο χώρο αέρα, χωρίς ένα ποσοστό νωπού δεν είναι ούτε αερισμός ούτε και η μονάδα κλιματισμού θεωρείται ΚΚΜ. Διαχείρισης ανακυκλοφορούντος αέρα ναι. Οπότε η ύπαρξη νωπού είναι αναγκαία συνθήκη για να ισχύει ο χαρακτηρισμός "ΚΚΜ ή κατά σύμβαση ΚΚΜ" και κατά συνέπεια η χρήση αυτών που λέει η ΤΟΤΕΕ στις σελ. 108 και 109.

Δίκτυο διανομής είναι οι αεραγωγοί του αερολέβητα κι επειδή διέρχονται εσωτερικά δεν μετράμε απώλειες. Τερματικές μονάδες, δεν μπορεί να είναι το σύστημα θέρμανσης οροφής ή επίτοιχο. Πρόκειται για συστήματα με σωληνώσεις, όπως της ενδοδαπέδιας. Διάλεξε κάτι άλλο από τον πίνακα 4.12.  για καταχώρηση ως περιγραφή και β.α.

Οι 5,5HP του ανεμιστήρα, στα βοηθητικά της θέρμανσης.

Ο αερολέβητας δεν μπαίνει πουθενά στον μηχανικό αερισμό, αφού δεν αναρροφά νωπό. Εκεί έχεις μόνο το θεωρητικό.

 

Υ.Γ.: Για άλλη μια φορά τα FAQs του ΤΕΕ φάνηκαν αναξιόπιστα. Απέσυραν την σχετική με τα τερματικά στοιχεία κυκλοφορίας αέρα ερωταπάντηση γιατί άλλαξε λίγο η διατύπωση στην ΤΟΤΕΕ της έκδοσης του 2014, αντί να την αφήσουν και να την τροποποιήσουν ελαφρά, έτσι που να πιάνει και τη θέρμανση (πιν. 4.12).

Πανο θελω να σχολιασω ενα σημειο εδω....

Δικτυο διανομης ειναι οι αεραγωγοι του αερολεβητα κι επειδη διερχονται εσωτερικα δε μετραμε απωλειες.

Παρολα ταυτα, υπαρχει ενα κομματι, απο το λεβητα ως το σημειο που κουμπωνει μεσα στην ψευδοροφη το οποιο και διερχεται απο το λεβητοστασιο (ο Θεος να το κανει, λαμαρινες γυρω γυρω και πανω μονο), το οποιο ειναι και μονωμενο.

Εκει δεν εχουμε απωλειες?

Εγω εβαλα απωλειες λογω αυτου

 

Επισης, οι τερματικες μοναδες στην περιπτωση μου θεωρουμε οτι ειναι συστημα θερμανσης οροφης με 0,85 αποδοση?

Τι τερματικα εχω και σε τι αποδοση δουλευουνε?

post-47080-0-72484900-1484774201_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Για το τμήμα του αεραγωγού στον μ.θ.χ., πολύ καλά έκανες και υπολόγισες απώλειες, άσχετα αν στην ΤΟΤΕΕ σαν εξωτερική διέλευση εννοεί εξωτερικό αέρα. Σχεδόν τέτοια είναι η παράγκα.

Υποθέτω πως υπολογίσες έναν σταθμισμένο συντελεστή απωλειών υποθέτω, π.χ. ((1,50m*0,931) + (20m*1)) / 21,50m = 0,0649 = 0,995 = 99,50 %.

Για τα τερματικά τι να σου πω; Βάλε "σύστημα θέρμανσης οροφής", καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή και τα στόμια της προσαγωγής είναι στη ψευδοροφή. Δεν νομίζω να είχε ρυθμιστεί για πάνω από 40oC.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.