Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Το έχω ποστάρει και σε άλλη κατηγορία, αλλά επειδή δεν πήρα απάντηση δοκιμάζω την τύχη μου και εδώ.

Ερώτηση σχετικά με εισαγωγή συστήματος θέρμανσης στο ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ (η παρέμβαση έχει μπει στο "εξοικονομώ").

Πρόκειται για διαμέρισμα τελευταίου ορόφου (ρετιρέ) σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση πετρελαίου χωρίς αυτονομία (δισωλήνιο σύστημα).
Ο ιδιοκτήτης εγκατέστησε τζάκι πέλλετ (νερού) σε εσωτερικό χώρο και τοποθέτησε εσωτερικό οριζόντιο δίκτυο σωληνώσεων ώστε τα θερμαντικά σώματα να ζεσταίνονται και από το τζάκι. Σε κάθε σώμα εγκατέστησε χειροκίνητο διακόπτη ώστε να εναλλάσει τη λειτουργία από κεντρική θέρμανση σε ατομική, δηλ. δεν έχει αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση ουτε θέλει να απαλλαχθεί από τις δαπάνες κεντρικής θέρμανσης. Στην πράξη βέβαια η κεντρική θέρμανση δεν λειτουργεί από πέρυσι και ούτε θα λειτουργήσει φέτος, καθώς δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για προμήθεια πετρελαίου.

Στο ερώτημα τώρα:
Το εσωτερικό σύστημα τζάκι (νερού) πέλλετ θεωρείται τοπικό σύστημα και επομένως δεν εξετάζεται υπερδιαστασιολόγηση και δεν υπάρχουν απώλειες δικτύου διανομής.

α) Με τι ποσοστά κάλυψης φορτίου εισάγω τα 2 συστήματα στο ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ? (έχω σκεφτεί το 50-50)
β) Για το δίκτυο διανομής εισάγω σταθμισμένη απόδοση, δηλ. την απόδοση του τμήματος που βρίσκεται στη χειρότερη ποιοτικά κατάσταση = δίκτυο κεντρικής θέρμανσης και αγνοώ το τοπικό σύστημα? (κλίνω προς το σταθμισμένη, αλλά εννοώντας το μ.ο.)

γ) κατηγορία αυτοματισμών του τοπικού συστήματος είναι Γ (μεταβάλλει θερμοκρασία νερού ανάλογα με το φορτίο). Εδώ που διατηρούνται και τα 2 συστήματα (κεντρικό και τοπικό), ποια κατηγορία επιλέγω? Δεν είναι άδικο να πάει Δ αφού στην πράξη δεν χρησιμοποιείται πλέον ο κεντρικός λέβητας?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Σε κατοικία που έχει θέρμανση και ψύξη με τοπικά κλιματιστικά στα βοηθητικά συστήματα βάζουμε τίποτα ή συμπληρώνοντας την ισχύ του κλιματιστικού και την απόδοση του είμαστε καλυμένοι?

Link to comment
Share on other sites

ναι καλύπτεται πλήρως. Αν έχουμε κεντρικό σύστημα κλιματισμού multi ή με fan coils πάλι δεν βάζουμε βοηθητικά συστήματα? π.χ. στη δεύτερη περίπτωση τον κυκλοφορητή?

Link to comment
Share on other sites

αν έχεις σύστημα VRV ή με fan coils, βάζεις την κατανάλωση των ανεμιστήρων των εσωτερικών μονάδων και κυκλοφορητές κλπ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!!

Σε μονοκατοικία που έχει λέβητα πετρελαίου και ηλεκτρική αντίσταση για κάλυψη ΖΝΧ....

Δηλώνω και τα 2 συστήματα στην παραγωγή με κάλυψη ανάλογα τους μήνες, όπως λέει η βοήθεια του ΤΕΕ, όμως στο δίκτυο διανομής ποιο βαθμό απόδοσης βάζω;

Link to comment
Share on other sites

Τον Β.Α. του δικτύου διανομής που θα επιλέξεις από τον πίνακα 4.16, ανάλογα με την περίπτωση σου.

Αυτός δεν αλλάζει, είτε δουλεύει ο λέβητας είτε η ηλεκτρική αντίσταση.

Link to comment
Share on other sites

Τον Β.Α. του δικτύου διανομής που θα επιλέξεις από τον πίνακα 4.16, ανάλογα με την περίπτωση σου.

Αυτός δεν αλλάζει, είτε δουλεύει ο λέβητας είτε η ηλεκτρική αντίσταση.

 

Κατά την άποψη μου πρέπει να γίνει αναγωγή στο δίκτυο δεδομένου οτι υπάρχει διαφορετική διαδρομή του θερμού μέσου, δηλαδή στους μήνες που λειτουργεί με λέβητα και τους μήνες που λειτουργεί απο ηλεκτρική αντίσταση και να βγεί ενας μέσος όρος β.α. του δικτύου και στη συνέχεια απο τον πιν. 4.16, βρίσκεις β.α. του δικτύου

 

Μην ξεχνάμε οτι το δίκτυο διανομής (εν προκειμένω για 2πλής ενέργειας) ξεκινάει απο το μέσο παραγωγής μέχρι την τελική κατανάλωση, συνεπώς την περίοδο λειτουργίας του λέβητα η σωλήνωση ξεκινάει απο το λέβητα μέχρι τη βρύση και τη περίοδο μη λειτουργίας αυτού, απο το τον θερμοσίφωνα με την ηλεκτρική αντίσταση έως τη βρύση.

Link to comment
Share on other sites

"Σε μονοκατοικία που έχει λέβητα πετρελαίου και ηλεκτρική αντίσταση για κάλυψη ΖΝΧ...."

 

Θεώρησα, χωρίς να αναφέρεται -αυτοματοποιημένη σκέψη- ότι στο χώρο που είναι ο λέβητας, υπάρχει και το Boiler που περιλαμβάνει και την αντίσταση, γι' αυτό έδωσα την παραπάνω απάντηση.

Αν δεν ισχύει αυτό και η ηλεκτρική αντίσταση βρίσκεται σε άλλο χώρο, μακρυά από τον χώρο του λέβητα, τότε θα έπρεπε να ισχύει αυτό που αναφέρει ο dib.

 

Όμως αν δούμε καλύτερα τον πίνακα 4.16, θα παρατηρήσουμε ότι δεν αλλάζει ο Β.Α. επειδή διαφοροποιήθηκε απλώς το μήκος του (ίδιου) δικτύου, αφού ο Β.Α. εξαρτάται μόνο από την ημερήσια ζήτηση (σε λίτρα) του Ζ.Ν.Χ. και από το είδος της μόνωσης και όχι από το μήκος του δικτύου.

Άρα:

α) αν ισχύει η υπόθεση που έκανα, σωστά απάντησα.

β) αν δεν ισχύει η υπόθεση που έκανα, πάλι σωστά απάντησα! (κατά λάθος! :smile: )

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.