Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αισχροκέρδεια εις βάρος αποθεματικού πολυκατοικίας


skifx

Recommended Posts

Είμαι αρχιτέκτονας μηχανικός και θα ήθελα την συμβουλή από συναδέλφους και μη για ένα ιδιωτικό θέμα αρκετά σοβαρό.

 

Η πολυκατοικία των γονιών μου βρίσκεται σε καλή περιοχή των Νοτίων Προαστίων.

Σε αυτή την πολυκατοικία στεγάζονται 25 οικογένειες.

 

Το καταστατικό της πολυκατοικίας αναφέρεται πως ο διαχειριστής αν έχει την πλειοψηφία των ψήφων μπορεί να προχωρήσει σε όποια ενέργεια αποφασίσει.

Άλλοι ιδιοκτήτες έχουν περισσότερους ψήφους και άλλοι λιγότερους, ανάλογα με τα τετραγωνικά των διαμερισμάτων τους.

Ο συγκεκριμένος διαχειριστής καταφέρνει συνεχώς να αποσπά τους περισσότερους ψήφους με αποτέλεσμα να εκλέγεται συνεχώς και να παίρνει πρωτοβουλίες όποτε και αν θέλει χωρίς κανένας να μπορεί να τον μπλοκάρει στις συνελεύσεις.

 

Το αποθεματικό της συγκεκριμένης πολυκατοικίας είναι ένα πενταψήφιο νούμερο που κάποια στιγμή είχε αγγίξει μέχρι και τις 50000 ευρώ!

 

Ο συγκεκριμένος διαχειριστής είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας χρωμάτων και υλικών.

 

Θα σας πω μέχρι τώρα τι έχω παρατηρήσει :

 

1.

H εταιρεία του ανέλαβε τον εξωτερικό χρωματισμό της πολυκατοικίας χωρίς σκαλωσιές και χωρίς να βγάλει άδεια μικρής κλίμακας.

 

2.

Αυτή η πολυκατοικία έχει δυο υπόγεια γκαράζ των όποιων οι ράμπες και τα πατώματα είναι σε κακή/παλαιού τύπου κατάσταση.

Παρόλα αυτά με τέτοιο μεγάλο αποθεματικό, αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης των παραπάνω δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

 

Αντιθέτως χρέωσε το αποθεματικό με 40000!!! ευρώ για εσωτερικό χρωματισμό της πολυκατοικίας και των γκαράζ και κανένας δεν του είπε τίποτα.

Όλα τα υλικά, χρώματα και εργασίες προήρθαν αποκλειστικά από την εταιρεία του

 

3.

Αυτή την στιγμή που μιλάμε έχει αναρτήσει ανακοίνωση (ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ) που ζητεί προσφορές για στεγάνωση της ταράτσας επιφάνειας 700+m2

 

Επισκέφτηκα προσωπικά το δώμα και παρατήρησα ότι δεν επείγει καμία συντήρηση της και θα το ξαναεπισκεφτω με εξειδικευμένο συνεργείο.

 

Είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος διαχειριστής κατά την άποψη μου "Βάζει συνεχώς χέρι" στο αποθεματικό της πολυκατοικίας χωρίς κανένας να εναντιώνεται.

 

Άλλοι φοβούνται, άλλοι δεν ενδιαφέρονται και υπαρχουν οι συγκεκριμενοι ιδιοκτητες που τον στηριζουν.

 

Ως μηχανικός έχω κρίνει εξαιρετικά δαπανηρές και μη αναγκαίες ότι εργασίες συντήρησης έχει αποφασίσει με αποτέλεσμα να μου έχει δημιουργηθεί έντονα η υποψία ότι ο άνθρωπος αυτός κλέβει με τον δικό του τρόπο το αποθεματικό της πολυκατοικίας.

 

Έχοντας ως όπλο την εταιρεία του που εμπορεύεται οικοδομικά υλικά και την συναίνεση κάποιων εκεί μέσα μεγαλοϊδιοκτητών που για μένα είναι και μεγαλολαμογιων, πλημμελεί συνεχώς χωρίς κανένας να του λέει τίποτα.

 

Η οικογένεια μου με παρακαλά σε όποια ενέργεια προβώ να μην φανεί το πρόσωπο μου και της οικογενείας μου για να μην δημιουργηθούν προστριβές.

 

Θα ήθελα παρακαλώ κάποιος να με συμβουλέψει που θα μπορούσα να απευθυνθώ ώστε να υπάρξει ένας λεπτομερείς έλεγχος υπό ποιες προϋποθέσεις τωρινές και παλιές έχουν ανατεθεί και κοστολογηθεί η εργασίες της πολυκατοικίας.

 

Ένα μικρό πόθεν έσχες που είμαι ως μηχανικός 100% βέβαιος ότι θα αποκάλυπτε αυτό το σοβαρό αδίκημα που διαπράττεται και συγκαλύπτεται σε αυτή την πολυκατοικία για τον συγκεκριμένο διαχειριστή.

 

Σας ευχαριστώ.

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών εχει ένα κανονισμό λειτουργίας, στον οποίο περιγράφονται αφενός οι ανεξάρτητες ιδιοκτησίες και τα χιλιοστά τους στις κοινόχρηστες δαπάνες, στο ασανσέρ κλπ αφετέρου οι όροι λειτουργίας της, δηλαδή ο τρόπος λήψης αποφάσεων, η απαιτούμενη πλειοψηφία για τις αποφάσεις στη ΓΣ, οι επιτρεπόμενες χρήσεις των ιδιοκτησιών κλπ.

 

Ο διαχειριστής 1) πρέπει να ενεργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΓΣ για θέματα που έχουν συζητηθεί και αποφασιστεί σ' αυτήν και 2) μπορεί να ενεργεί με αποφάσεις του για εργασίες που δεν υπερβαίνουν το ποσόν που είτε αναγράφεται στον κανονισμό είτε έχει αποφασιστεί σε ΓΣ.

 

Επομένως, εάν δεν έχεις τον κανονισμό πρέπει να τον βρεις και να τον διαβάσεις το ταχύτερο δυνατόν.

 

Το ποσόν του αποθεματικού που αναφέρεις είναι αρκετά μεγάλο και είναι προφανές ότι έχει συγκεντρωθεί, με αποφάσεις ΓΣ, που αφορούν είτε σε εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, όπως πχ το βάψιμο των ΚΧ είτε στην αγορά πετρελαίου (ή αερίου σήμερα) είτε σε άλλη αιτία. Συμπεραίνω ότι όλοι, ακόμη και οι γονείς σου, έχουν συνεισφέρει στην αύξηση του αποθεματικού, προφανώς, σε μεγάλη χρονική διάρκεια. Πρέπει, λοιπόν, να μάθεις όσα μπορείς περισσότερα τόσο για το θέμα αυτό όσο και για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρελθόν στις ΓΣ.

 

Σε ότι αφορά στη στεγανοποίηση της ταράτσας, θα πρέπει να ρωτήσεις τους ενοίκους του τελευταίου ορόφου για τυχόν διαρροές και άλλα σχετικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι εύκολο να τα γνωρίζει ο ένοικος του 1ου ή άλλου ορόφου, πολύ περισσότερο εάν δεν διατηρεί επαφές με τους υπόλοιπους, όπως συμβαίνει, δυστυχώς, στις σημερινές μικρές αυτές κοινωνίες.

 

Πριν αρχίσεις να καταγγέλεις, όπως κάνεις εδώ, προσπάθησε να μάθεις όσα μπορείς περισσότερα για τα θέματα της πολυκατοικίας, για να μπορέσεις να προστατέψεις αποτελεσματικά τους γονείς σου και την ιδιοκτησία τους (ίσως και δική σου).

Link to comment
Share on other sites

Η στεγανοποίηση της ταράτσας εξαρτάται από την κατάσταση του υλικού πλήρωσης

των αρμών διαστολής.

Άρα όπως καταλαβαίνεις,

ένα ελαστικό ή ελαστοπλαστικό υλικό πλήρωσης έχει πεπερασμένο χρόνο ζωής όταν υπόκειται σε UV ακτινοβολία.

Η συντήρηση συνήθως των δωμάτων έχει να κάνει με την συντήρηση αρμών.

 

Ποια η ηλικία της πολυκατοικίας?

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

"Το αποθεματικό της συγκεκριμένης πολυκατοικίας είναι ένα πενταψήφιο νούμερο που κάποια στιγμή είχε αγγίξει μέχρι και τις 50000 ευρώ!" :shock: :shock: :shock:

Link to comment
Share on other sites

και βεβαια,

πριν φθασει το αποθεματικο στις 50.000 επρεπε να μην πληρωνουν για αυτο.-αρα να σταματησουν να τοπληρωνουν...

ο κανονισμος γραφει μεχρι ποιου υψους δαπανες μπορει να κανει ο διαχειριστης.-συνηθως γραφει και το υψος του αποθεματικου

προφανως πρεπει να τον διαβασεις

προφανως επισης, ας γινει μια εκτακτη ΓΣ για αλλαγη διαχειριστη

προφανως μπορεις να ζητησεις αντιγραφα των πρακτικων των ΓΣ και των αποδειξεων των δαπανων

Θα σε καθοδηγησει ο δικηγορος σου...

καλη συνεχεια

[ακου 50.000 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ...] :shock: :shock:

 

 

Παρακαλώ πολύ να βάζετε τόνους στα κείμενά σας. Διαβάζονται πιο εύκολα!

Γιάννης

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Αν "κλείσετε" τις €50.000 αποθεματικό σε προθεσμιακή κατάθεση, θα έχετε ίσαμε €3.500 το χρόνο τόκους! Σε καμιά δεκαριά χρόνια θα έχετε διπλασιάσει σχεδόν το κεφάλαιο!

Link to comment
Share on other sites

Η ανοχή μας έχει θρέψει την διαφθορά και γεννήσει όλα τα λαμόγια (πολιτικούς, Δημάρχους, ακόμη και τους Διαχειριστές πολυκατοικιών). Συνήθως ο διαχειριστής ξοδεύει για έκτακτες δαπάνες μέχρι ένα ορισμένο ποσό (π.χ. 300Ε), διαφορετικά πρέπει να έχει απόφαση της Γεν. Συνέλευσης. Αλλά πρώτα βρες το καταστατικό (από τον διαχειριστή?, άλλο συνιδιοκτήτη ή το συμβολαιογράφο που έγραψε τη Σύσταση Οριζοντίου Ιδιοκτησίας - το όνομα του συμβολ/φου αναφέρεται στο Συβόλαιο αγοράς του Διαμ/τος). Πιθανόν να δίνει τη δυνατότητα στο 20-30% των συνιδιοκτητών να συγκαλέσουν έκτακτη γεν. συνέλευση για συζήτηση των θεμάτων. Και ξαναλέω: τέλος στην ανοχή της διαφθοράς γύρω μας. (Ο Διαχειριστής πρέπει να αλλάζει κάθε χρόνο και κάθε ιδιοκτήτης, εκτός εξαιρέσεων, πρέπει να αναλαμβάνει αυτό το καθήκον.)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Γενικά ο διαχειριστής έχει πολύ δουλειά. Ειδικά σε πολυκατοικία με 25 διαμερίσματα. Αν ο διαχειριστής επιμένει να είναι στον ρόλο του, τότε κάτι βρωμάει...

Link to comment
Share on other sites

Ας μην μας διαφεύγει ότι, πολλές φορές, κανείς ιδιοκτήτης ή, έστω και, ενοικιαστής δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει αυτό τον άχαρο ρόλο, για διάφορους λόγους (ηλικιωμένοι, μαλωμένοι, αδιαφορία κλπ), και καταφεύγουν σε "απρόσωπες" εταιρίες.

 

Προσωπικά, σε κάθε ιστορία, δεν υιοθετώ την άποψη της μιας πλευράς εάν δεν γνωρίζω είτε όλα τα δεδομένα είτε την άποψη και της άλλης ή των άλλων πλευρών.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, συναδέλφους και μη συναδέλφους.

Σε αυτό το forum έχω βρει εξαιρετική βοήθεια όποτε την χρειαζόμουν και θεωρώ το www.michanikos.gr ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια του μηχανικού.

 

Σήμερα επισκέφτηκα πάλι το δώμα με συνάδελφο Χημικό Μηχ. εξειδικευμένο στις μονώσεις.

Το πρώτο πράγμα που ειπώθηκε πολύ σωστά από τον συνάδελφο ήταν ότι η δουλειά αυτή δεν αφορά κατάστημα χρωμάτων αλλά μονωτή.

Η λύση με τις μεμβράνες που προτάθηκε από εμάς (ασφαλτοπανα) ως πλέον επαγγελματική λύση με πολυετή (12ετη) εγγύηση αμέσως βρήκε αρνητική απάντηση από τον διαχειριστή.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς θα κάνουμε την προσφορά μας όπως και αλλοι (που μάλλον είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακυρωθεί) και από εκεί και πέρα εγώ δεν εμπλέκομαι ξανά με τέτοιες υποθέσεις.

 

Σήμερα μετά από δέκα χρόνια μεγάλης εμπειρίας, παλεύω για 150-200ευρω από πελάτες που ακόμα και προκαταβολές δυσκολεύονται να δώσουν.

 

Απλά αγανακτώ όταν μέσα στο ίδιο μου το σπίτι (πολυκατοικία) κάποιος συνεχίζει να με κλέβει και να κερδοσκοπεί με τόσο εύκολο τρόπο.

 

Δεν έχω κάνει ποτέ στην ζωή μου καταγγελία.

Για το θέμα αυτό περιμένω και ενημέρωση από φίλη μου δικηγόρο, τουλάχιστον να γνωρίζω αν θέλω να "τον τρέξω" σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβώ.

 

Αλλιώς όπως είπα, αυτή η πολυκατοικία είναι μια μικρογραφία της ζωής μας όπου τα μεγαλολαμογια πάντα θα κερδίζουν λεφτά εις βάρος των κατωτέρων στρωμάτων (εμείς ζούμε στον πρώτο όροφο, ο διαχειριστής και γενικά οι ιδιοκτήτες με τα μεγαλύτερα σπίτια που τον στηρίζουν 5ο, 6ο και 7o) και οι πιο τίμιοι θα είναι αυτοί πάντα που θα πληρώνουν την νύφη...

 

 

@ΜΑΚΑΡ

και φυσικά πρέπει να διαβάσω τον κανονισμό, απλά αυτή την περίοδο μου έτυχε μια μικρή δουλειά και έχω λίγο χρόνο.

πάντως βασίζεται σε ψήφους ανά τετραγωνικά ιδιοκτησίας και όχι σε ομοφωνία.

 

@Brasco

Η πολυκατοικία είναι του 1980.

Έχεις απόλυτο δίκιο.

Ο διαχειριστής σήμερα μας είπε ότι πριν είκοσι χρόνια το "άλειψε" με ένα υλικό και δεν έχει πάθει τίποτα.

Ο συνάδελφος δεν το πίστεψε.

 

@chrisven

μείον τα 40000 που φυγανε για μπογιές μεινανε 10000 και τώρα με την ταράτσα;

 

@ dimitris GM

δεν θα το αφήσω έτσι αλλά αν είναι να μπω σε βαθιά νερά ίσως να μην το κάνω.

Ελπίζω να ασχοληθώ από τέλος Ιουνίου.

 

@gp1

στις συνελεύσεις η έρχονται άνθρωποι μεγάλης ηλικίας οι "σκάνε" εξουσιοδοτήσεις.

Αυτό που λες θα το μεταφέρω αν με αφήσουν να κατέβω στην επόμενη συνέλευση.

 

@WHEEL56

συμφωνώ...

 

@Γιαννης

δέκα χρόνια είναι ο ίδιος διαχειριστής

 

@MAKAΡ

έχεις απόλυτο δίκιο, έτσι συμβαίνει και όλοι καταλήγουν να εκλέγουν το ίδιο πρόσωπο.

 

εννοείται οτι πάντα πρέπει να ακούς και τις δυο πλευρές.

πάντως 40000 για να βάψεις κοινοχρήστους χώρους και γκαράζ 7οροφης πολυκατοικίας ΔΕΝ χρειάζεται να είσαι μηχανικός για να καταλάβεις ότι είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ το ποσό...

δεν είμαστε χθεσινοί...

Θα ανεβάσω την απόδειξη αν βρω κάτι...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.