Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φράκτης με ξερολιθιά


Joe Pilgrim

Recommended Posts

Με ξινίζει και συγχρόνως με εντυπωσιάζει η επιμονή σου με το να ζητάς να μετατρέψεις στην πράξη και στην ουσία σχεδόν ολόκληρη την αυλή σου σε ένα μεγάλο και ασκεπές δωμάτιο αποτελούμενο από μια μονολιθική κατασκευή ύψους 2.5μ

 

και ο λόγος.. η ατομικότητα του χώρου σου, όπως λες

 

(...)

 

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να τον χαίρεσαι μόνο σου, αλλά ανήκει αισθητικά και σε μένα

 

(....)

 

Εδώ στην αυλή γιατί δεν θέλεις να σε βλέπω και να με βλέπεις- πρόκειται να κάνεις κάτι που θα μπορούσες να το κάνεις στο σπίτι σου ή επειδή σιχαίνεσαι τους πάντες

 

 

 

Τιθενται διαφορα θεματα εδω τα οποία θα ήθελα να συζητήσω γιατι εχω υπόψιν μου κι αλλους μηχανικούς που ταυτιζονται εν μερει ή ολοκληρωτικά με απόψεις σαν αυτες.

Καταρχας απο που βγαίνει οτι ο υπαίθριος χώρος είναι ημι-ατομικός ημι-διωτικός; Που το στηρίζεις αυτο; Στην νομοθεσία ή στην προσωπική σου άποψη περι υπάιθριων; Καμιά παραπομπή;

Κατα την άποψη μου είναι λυπηρό οτι μια μερίδα νεοελλήνων αρχιτεκτονων/μηχανικών δίνει τόση ελάχιστη σημασία εως και αδιαφορία στο θέμα της ιδιωτικότητας και της προφύλλαξης αυτής των χωρων μιας κατοικίας. Μου μοιάζει αρκετά τριτοκοσμικό (και λυπάμαι αν προσβάλλω κάποιον/ους).

Είναι δυνατόν η αντιμετώπιση ενός πελάτη που ζητάει ιδιωτικότητα και ηχοπροστασία στην αυλή του να είναι τέτοια απο επαγγελματίες;; Απαράδεκτο!

Το φαινόμενο βέβαια είναι νομίζω καθαρά νεοελληνικό. Αν μελετήσεις την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της χώρας (τοσο αστική όσο και επαρχιακή) δεν θα δείς αυτή την αδιαφορία σχεδόν πουθενά. Αν πας σε χωριά που διατηρούν ακόμα τις παλιές λιθόκτιστες κατοικίες τους θα δείς αυλές με τοιχεία πολλές φορές πάνω και απο δυο μετρα ύψος. (Σε χωριά τωρα... που δεν υπάρχει τόσο στρίμωγμα στην δόμηση....) Οι αυλές αυτές με τα ψηλα τοιχεία εκτός απο προστασία απο τις καιρικές συνθήκες προστατυεαν σαφώς και την ιδιωτικότητα! Μελετήστε λίγο την παράδοσή μας.. δεν κάνει κακο!

Και απο που βγαίνει οτι μια αυλή με ψηλό τοιχείο είναι "μονολιθική κατασκευη τυπου δωματιο χωρίς στέγη";; Αποψή σου είναι αυτο καθαρα προσωπική!

Αλλιως αν το αντιστρέψουμε μπορούμε να πούμε οτι και τα δωμάτια είναι στεγασμένες αυλές;;; Να απορίψουμε τα παλιά αίθρια;;; Την αναγεννησιακή (και οχι μονο) αρχιτεκτονική με τις εσωτερικές αυλές και τα υπεροχα διακοσμημένα αίθρια; Το αν ή οχι με περίκλειστη αυλή θα δίνει την εντύπωση ασκεπούς δωματίου είναι θέμα αρχιτεκτονικής, διαρυθμισης, διακόσμησης κλπ του χώρου και οχι α πριόρι θέμα σχεδιαστικό.

Οσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας μιας αυλής και της επικοινωνίας της ή μη με το γυρω περιβάλλον αυτό εξαρτάται και απο την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη. Αν πχ ο ιδιοκτήτης είναι εξωστρεφής, πολύ κοινωνικός, θέλει όποιος περνάει απεξω να μπαίνει στην αυλή του ή αν είναι εσωστρεφής και πιο ιδιωτικός άνθρωπος θα φροντίσει να φτιάξει με βάσει αυτά το σπίτι του. Το σπιτι και κατα συνέπεια οι αυλές είναι προέκταση της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσης του ανθρώπου που το κατοικεί.

Edited by Barragan
Link to comment
Share on other sites

Μην σκέφτεσαι ιδιωτικά.

Σκέψου την πόλη, την γειτονιά, την κοινότητα και όχι την μεμονωμένη ιδιοκτησία.

Οι πόλεις είναι για περπάτημα, για κυκλοφορία.

Συμπαγή στοιχεία με ύψος 2 μέτρα, δημιουργούν την αίσθηση της απομόνωσης του χρήστη με το περιβάλλον.

Εκεί που είδη υφίσταται, εξυπηρετούσαν κάποιους σκοπούς, δομήθηκαν σε μια κλίμακα που επέτρεπε η γνώση της εποχής, και αποτελούν μεμονωμένες γειτονιές.

Για σκέψου μια ολόκληρη πόλη, όπου απομακρύνουμε τον διαβάτη

από ότι δομικό και ανθρώπινο στοιχείο το περιβάλλει.

Για σκέψου να περπατάς σε ένα λαβύρινθο.

 

Οι εσωτερικές αυλές και τα αίθρια απαιτούν και άλλης κλίμακας μεγέθους ιδιοκτησία

και άλλες δομές κοινωνίας, οικογένειας κλπ.

 

Πρέπει να είναι εξωστρεφής και ο ιδιοκτήτης και ο σχεδιασμός. Πόλη, γειτονιά, κοινωνία σημαίνει εξωστρέφεια.

Αν ο ιδιοκτήτης αισθανθεί πως πρέπει να κλειστεί στον περιτοιχισμένο και "ασφαλή" ιδιωτικό του χώρο,

τότε κάποιο πρόβλημα υπάρχει στην γειτονιά, στην κοινωνία...

Και δεν λύνεται υψώνοντας ψηλούς τοίχους.

Edited by Brasco
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εντάξει σε πολλά χωριά , οι μάντρες είναι ψηλές . Αλλά και τα σπίτια κολλητά και έτσι σε έβλεπαν από τον πάνω όροφο .

Δεν ήταν όμως αυτός ο λόγος . Σε πολλά σπίτια στις μάντρες έκαναν κατασκευές , υπόστεγα , αποθηκευτικούς χώρους , τουαλέτες , οπότε απ' έξω ήταν μάντρα , αλλά από μέσα τοίχος κλειστών η ημίκλειστων χώρων .

 

Το θέμα είναι όμως ότι ο ΓΟΚ/85 επιβάλλει μέγιστο ύψος συμπαγούς μάντρας το 1 μ. Αυτό έγινε αναγκαίο γιά πολλούς λόγους , από την αίσθηση πλατύτερου δρόμου που έδιναν οι πρασιές , μέχρι την καλύτερη οπτική που είχαν στις διασταυρώσεις οι οδηγοί .

 

Δεν επεκτείνομαι παραπάνω γιατί σου απάντησε ήδη και ο συνάδελφος Brasco και να μην επαναλαμβανόμαστε .

Link to comment
Share on other sites

Ναι σας παρακολουθώ, θα ακούσω και άλλες απαντήσεις και θα απαντήσω αναλυτικότερα επι του συνόλου.

Να πω μόνο σύντομα οτι δεν σκέφτομαι αποκλειστικά "ιδιωτικά" αλλά και κοινωνικά. Ο άνθρωπος είναι και κοινωνικό αλλα και ιδιωτικό όν και μην το ξεχνάμε αυτό. Συμφωνώ οτι δεν μπορεί να γίνει μια πόλη λαβύρινθος απο ψηλές αυλες. Δεν έχουμε όμως όλοι οι άνθρωποι τον ιδιο βαθμό κοινωνικότητας και εξωστρέφειας και επομένως δεν κινδυνέυει να γίνει λαβύρινθος καμία πολή. Επίσης δεν νομίζω οτι "ΠΡΕΠΕΙ να είναι εξωστρεφής και ο ιδιοκτήτης και ο σχεδιασμός". Αυτού του είδους τα πρέπει δεν ταιριάζουν σε ανθρώπινα όντα. Κουβαλάμε μια προσωπικότητα και δεν είναι ούτε εύκολο ούτε και αναγκαίο να την αλλάξουμε για κάποια αναίτια "πρέπει".

Περισσότερα αλλη φορα...

Edited by Barragan
Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις μεγάλο οικόπεδο διαμορφώνεις αίθρια , η εσωτερικά πετάσματα που σου εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα .

 

Το κράτος όμως δεν θέλει και σωστά να έχει ψηλές μάντρες στα όρια του δρόμου , γιά πολλούς λόγους κάποιους από τους οποίους σου είπαμε .

 

Αν αντί γιά 4 μέτρα απόσταση από τον γείτονα είχες 10 , θα μπορούσες να κάνεις συνδυασμούς κατασκευών με φυτεύσεις που θα σου εξασφάλιζαν το πολυπόθητο privecy .

 

Επειδή όμως γενικά έχουμε μικρά οικόπεδα , αυτό είναι δύσκολο να γίνει .

Link to comment
Share on other sites

Αν αντί γιά 4 μέτρα απόσταση από τον γείτονα είχες 10 , θα μπορούσες να κάνεις συνδυασμούς κατασκευών με φυτεύσεις που θα σου εξασφάλιζαν το πολυπόθητο privecy .

 

 

Και γιατί δεν λες αν αντί για 10 μέτρα εγω αν είχε αφήσει αυτος τα 4μιση - 5 δικά μου θα μπορούσα να κάνω το ίδιο. Δεντροφύτεσυη κλπ. Τωρα όπως είναι κολημένος μισος τοίχος και μισος φωταγωγός πάνω μου φυσικά είναι εντελώς κουλό να κάνω κατι τέτοιο.

(Με εκνευρίζει λίγο δηλαδή οτι δεν υπερασπίζεσαι εμενα αλλα εκείνον. Μην παρεξηγήσεις το "εκνευρίζεις". )

Edited by Barragan
Link to comment
Share on other sites

 

Το κράτος όμως δεν θέλει και σωστά να έχει ψηλές μάντρες στα όρια του δρόμου , γιά πολλούς λόγους κάποιους από τους οποίους σου είπαμε .

 

Πραφνώς πολύ σωστά κάνει. Ομως εμένα στην πρόσοψή μου έχω αφήσει αυλίτσα φόρα παρτίδα για την κοινωνική πλευρά του εαυτού μου (ας πουμε :smile:

και πίσω εχω αφήσει μια back yard -που είναι και μεγαλύερη) ακριβως για τις στιγμές που θέλω να αποτραβηχτώ, να ησυχάσω, να διαβασω ενα βιβλιο κλπ... βλέπεις λοιπον οτι δεν είμαι ουτε αντικοινωνικός ούτε υπερβολικά "ιδιώτης" αλλα προσπαθώ να ισορροπήσω αυτό που υπάρχει στην φύση μου -και σε καθε άνθρωπο. μια ισορροπία κοινωνικότητας και ιδιωτικότητας δλδ. Μπορουμε και τα δύο. Δεν ειναι το ενα εις βαρος του άλλου.

Link to comment
Share on other sites

Η στάθμη του βιοτικού επιπέδου κάθε εποχής, καθώς και η πολιτική βούληση

καθορίζει τον εκάστοτε ισχύον οικοδομικό (και κτιριολογικό) κανονισμό.

 

Κάποτε η αγροτική παραγωγή δεν έφερνε έσοδα, σοβαρή εργατική παραγωγή στην επαρχία δεν υπήρχε, και όλοι ήθελαν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι (ή να έχουν πάρε - δώσε με το δημόσιο).

Έτσι προέκυψε η τεράστια ζήτηση για κατοικία στις μεγάλες πόλεις. Από ανθρώπους όμως με απουσία αστικής κουλτούρας, με ελάχιστες απαιτήσεις. Από μία πολιτεία που όριζε έτσι το χώρο προς δόμηση,

(μικρές αρτιότητες, μεγάλους συντελεστές δόμησης, απουσία κοινόχρηστων χώρων)

ώστε να ικανοποιεί τις χαμηλές απαιτήσεις και προσδοκίες (και τοπικά συμφέροντα γαιοκτημόνων που ήθελαν να εκποιήσουν μια γη που είχαν κληρονομήσει).

Όλη η αστική τάξη της εποχής αποτραβήχτηκε στα προάστια.

 

Αλλά όλα αυτά είναι προσωρινά. Πόσο θα κρατήσουν αυτές οι οικοδομές που έγιναν από το 50 μέχρι το 85. Ο νέος οικοδομικός κανονισμός δίνει κίνητρα για αποσύρσεις κλπ. Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή (μέσα στα επόμενα 70 χρόνια) θα έχουν πέσει ή θα έχουν μείνει κουφάρια.

 

Επιπλέον μην ξεχνάμε το τι σήμαινε ιδιώτης - idiot (αυτός ο οποίος δεν συμμετείχε στα κοινά της πόλης, δεν έπαιρνε μέρος στις Συνελεύσεις ούτε αναλάμβανε αξιώματα όπως όφειλε κάθε Έλληνας πολίτης) στην αρχαία Ελλάδα.

Ας μην σκεφτόμαστε με γνώμονα το ιδίων συμφέρον.

Διαφορετικά ας αυτοεξοριστούμε ή ας φροντίσουμε (αν θεωρούμε πως εμείς έχουμε δίκιο) να διορθώσουμε και τους γύρω μας.

Edited by Brasco
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.