Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταργούν το αφορολόγητο αναδρομικά για ελεύθερους επαγγελματίες


gvarth

Recommended Posts

Μήνυμα αναγνώστη για τους νέους φορολογικούς συντελεστές

 

Είμαι 35 χρονών, ελ. επαγγελματίας, με δίπλωμα πολιτικού μηχανικού και μεταπτυχιακό στα οικονομικά. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το 2004 και από τότε είμαι γραμμένος στο υποχρεωτικό δια νόμου οικείο επιμελητήριο (ΤΕΕ) και ασφαλισμένος στον αντίστοιχο υποχρεωτικό φορέα ασφάλισης ΤΣΕΜΔΕ. Αν και τελείωσα πολ. μηχανικός, εργάζομαι ως προγραμματιστής λόγω επιλογής και τελικά ως καλύτερη επιλογή για την καριέρα μου.

 

Από το 2004 έως και πέρσι, τα ετήσια εισοδήματά μου δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ τις 17.000€ με μέσο όρο τα 13.000€ τα οκτώ τελευταία χρόνια. Σε κάποιους μπορεί να φαντάζουν ΟΚ, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό και εξηγούμε με απλά μαθηματικά.

 

Στα 13.000€ καθαρό εισόδημα (κομμένες αποδείξεις και χωρίς το ΦΠΑ), έχουμε 20% παρακράτηση φόρου. Άρα, στα χέρια μας παίρνουμε 13.000 – 20%*13.000 = 10400€. περίπου δηλαδή: 10400 / 12 = 866€ το μήνα (λογικότατο ποσό θα πείτε).

 

Από αυτά τα χρήματα (που θυμίζω είναι ετήσια), πρέπει να πληρώσουμε τις υποχρεωτικές δια νόμου ασφαλιστικές εισφορές μας, που μέχρι πέρσι ως «νέος» μηχανικός, στο ΤΣΜΕΔΕ ανερχόταν σε περίπου 3000€ ετησίως. Άρα… 10400 – 3000 = 7400€ (και πάλι το χρόνο). Αφαιρούμε και κάτι άλλα ψιλά που δε λαμβάνω υπόψη μου (συνδρομές επιμελητηρίου κτλ) και μ’ αυτά πρέπει να περάσω το χρόνο. Καθαρά λοιπόν... 7400/12 = 620€ το μήνα.

 

Και έρχεται η ώρα της δήλωσης εισοδήματος. Οι ασφαλιστικές εισφορές που μέχρι πέρσι εξαιρόντουσαν από το εισόδημα, φέτος… μόνο το 10%. Συμπληρώστε σ’ αυτά και το φόρο έδρας-επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης… (500 + 130 = 630€) με φορολογεί η εφορία, όχι για τα 13000-3000 = 10.000€, αλλά για τα 13.000 που έχω κόψει αποδείξεις (!!!!) και που στα χέρια μου λόγω παρακράτησης φόρου και ασφ. εισφορών έχουν μείνει 7400.

 

Επεκτείνοντας τα δεδομένα για φέτος, με τη φορολογία ελ. Επαγγελματιών στο 30% και τις αυξημένες ασφ. εισφορές (λόγω αύξησης, αλλά και λόγω οκταετίας)… θα γίνει το εξής:

 

Ετήσια Δεδομένα

--------------------------

Καθαρά Έσοδα: 13.000€

Ασφ. Εισφορές: 6000€– και τόσο μεγάλη είναι η διαφορά μας!

 

Λογικά θα έχουμε και κανά φόρο έδρας πάλι… 500€… η αφαίρεση λοιπόν μας κάνει:

 

Καθαρό εισόδημα: 13.000 – 6000*10% = 12400

Φόρος που αναλογεί: 12.400 * 30% = 3720€

Καθαρό εισόδημα στα χέρια μου: 13.000 – 6.000 (ασφ. Εισφορές) – 3.720 (φόρος εισοδήματος) = 3280€ (το χρόνο παρακαλώ!!!)

 

Άρα, το μήνα θα ζω με… 3280 / 12 = 273,33€.

 

Και σας ρωτάω… υπάρχει κάποιος λόγος να παραμείνω στην Ελλάδα και αν μείνω πως θα ζήσω; Για μένα προσωπικά σιγά σιγά πέφτουν και οι τελευταίοι δισταγμοί.

 

Αν δε, αναφερθώ και στον υπόλοιπο κύκλο μου που ασκεί το επάγγελμα του πολ. μηχανικού, θα πρέπει να σας πω, ότι εκεί τα πράματα είναι ακόμα χειρότερα, μιας και οι οικοδομές έχουν πλέον σταματήσει, τα αυθαίρετα παίρνουν διαρκώς παρατάσεις με αποτέλεσμα να μην έχουν έσοδα ούτε από εκεί και τελικά… δύο στους τρεις συμφοιτητές μου να έχουν μετοικήσει (και όχι μεταναστεύσει γιατί δεν πρόκειται να γυρίσουν…) σε χώρες του εξωτερικού.

 

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια για μένα και για τους περισσότερους νομίζω ελ. επαγγελματίες της ηλικίας μου στην Ελλάδα. Και επειδή θα αναρωτηθείτε κι εσείς γιατί συνεχίζω... η απάντηση είναι πως τελικά μάλλον δε θα συνεχίσω μ' αυτές τις συνθήκες και θα ακολουθήσω τους φίλους και συμφοιτητές μου σε κάποια άλλη χώρα.

 

Αναγνώστης

 

  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 851
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ασχετο με θεμα, θα τα μεταφερω ολα στο σωστο τοπικ.

 

ΥΓ. Μολις μιλησα με το τσακαλι το λογιστη μου.

Ειναι τσακαλι, το υπογραφω, ειναι ο τριτος λογιστης μου.

Inzaghi

Αυτο που εκανες στη ΔΟΥ, ειναι μια απλη κοινοποιηση.

Δεν σε καλυπτει σε ελεγχο.

Μπορει ανα πασα στιγμη ο ελεγχος να σου πεταξει εξω τη δαπανη.

Επαγγελματικο οχημα, οπως εγραψα ειναι θεμα μηχανολογικου και οχι της ΔΟΥ.

Αλλα ακομα και στα παγια να εχεις οχημα, ΔΕΝ εκπιπτει ΦΠΑ δαπανων και οι δαπανες στην αναμορφωση πανε με 70 ή 35%.

Για μενα εληξε το θεμα του οχηματος.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Δεν αντιλαμβανομαι πληρως αυτο με τον ελεγχο που αναφερεις.

Τι σχεση εχει το μηχανολογικο στην περιπτωση μας?

Και σε τι ελεγχο μπορει να σου βγει off η δαπανη?

Link to comment
Share on other sites

Αν πχ ερθει η εφορια για ελεγχο και συ εχεις ενα ΙΧ επιβατικο που απλα το εχεις δηλωσει μια μια κοινοποιηση επαγγελματικο και βαζεις και 300Ε το μηνα δαπανες θα σου πει "Φιλε μου εγω στο κοβω".

Σου τονιζω, προσεξε τις δαπανες.

ΔΕΝ εκπιπτει ο ΦΠΑ, ΔΕΝ μπαινουν στο 100%.

 

Το μηχανολογικο εχει σχεση, γτ αυτο κρινει ενα οχημα επαγγελματικο ή οχι.

Και εχεις πλεον αδεια κυκλοφοριας επαγγελματικου οχηματος.

Το οτι εχεις δηώσει στη ΔΟΥ. (τονιζω με μια απλη κοινοποιηση) ενα ΙΧ επιβατικο, ως """"επαγγελματικο"""", επειδη το χρησιμοποιησεις για τη δουλεια σου, δεν σημαινει οτι το οχημα ειναι επαγγελματικο.

Εχεις κανονικα αδεια κυκλοφοριας για ΙΧ επιβατικο.

 

Το θεμα με τις δαπανες του αυτοκινητου, ειναι το ιδιο με τις δαπανες του κινητου τηλεφωνου.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Οχι οχι, μαλλον εγινε παρανοηση

Εγω δεν ειπα για "δηλωση" ενος επιβατικου αυτοκινητου ως επαγγελματικο αλλα για αγορα κλουβας τυπου Fiat Panda Van φερ ειπειν

Με αδεια επαγγελματικου οχηματος κανονικα.

Απο τη στιγμη που εσυ θα παρεις το απαραιτητο χαρτι απο τη ΔΟΥ σου για να σου μεταβιβαστει ενα τετοιο οχημα στο μηχανολογικο, τοτε και μονο τοτε μπορεις να περασεις το 100% των δαπανων απο βενζινες και λοιπα λειτουργικα κοστη με αποσβεση ΦΠΑ

Το να βαφτισεις ενα επιβατικο οχημα επαγγελματικο, εχοντας αδεια ΕΙΧ και οχι ΦΙΧ επι της ουσιας δε σου προσφερει τιποτα.

Παλι στο 70-35 εισαι

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα παλι ειναι αλλο.

Εσυ ως ΠΜ εχεις δυνατοτητα κατοχης ενος ΦΙΧ?????

Εγω σου λεω 90% οτ δεν εχεις.

Εκτος και αν εχεις εταιρεια κατασεκυαστικη ή δεν ξερω τι αλλο.

Link to comment
Share on other sites

Απο οσο ειχα ρωτησει στη ΔΟΥ μου, εχω...

Ισως να χρειαστει να ανοιξω καποιο νεο ΚΑΔ αλλα μου ειπαν πως δε θα ειχα προβλημα...

Τωρα για περαιτερω τι να σου πω...

Link to comment
Share on other sites

Καλά τα γράφει το τεε, αλλά πράξεις δεν βλέπω. Μπορεί να κλείσει το σύστημα αμοιβών επ' αόριστον; Δεν το κάνει όμως ούτε το έκανε όταν έπρεπε πριν 1,5 χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.