Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας (Βέρμιο)


IDIWTHS

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Είμαι καινούργιος στο site, δεν έχω σχέση επαγγελματική με το αντικείμενο, αλλά έχω μεγάλο προβληματισμό με την επιλογή θέρμανσης που πρέπει επιτακτικά να αλλάξω πλέον.

Το σπίτι έιναι μονοκατοικία, στους πρόποδες του Βερμίου (Βέροια), ύψος 150 περίπου μέτρα από τη θάλασσα, χωρίς άλλες κατοικίες και εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, περίπου 250τμ σε 2 επίπεδα, με μεγάλο αίθριο στο σαλόνι(35 τμ αίθριο). Ο 2ος όροφος δεν έχει ταβάνι και η στέγη είναι εμφανής και έτσι αυξάνει ο συνολικός του όγκος. Η στέγη έχει μόνωση DOW 5 εκ.

Το σπίτι έχει τελειώσει το 2008 και εξωτερικά η τοιχοποιία είναι με YTONG(απο 22,5 μέχρι 27,5 εκ) και DOW(2,5 εκ)δοκών και υποστυλωμάτων. Ένα μεγάλο μέρος του (σαλόνι, κουζίνα, καθιστικό) έχει τοιχοποιία λιθοδομή από πωρόλιθο 20 εκ. Κουφώματα καινούργια διπλά με θερμογέφυρα.

Έχω καυστήρα πετρελαίου WOLF και ενδοδαπέδια με ανεξάρτητα κυκλώματα, 6-8, αν δεν κάνω λάθος, και 4 θερμοστάτες (και ένα Fancoil στο σαλόνι).

Η κατανάλωσή μου τη περσινή χρονιά κυμάνθηκε περί τα 4-5000 ευρώ.

Έχω πολύ καιρό που ψάχνω την ιδανική λύση και κατέληξα ότι η Α/Θ είναι η πιό συμφέρουσα (σημείωση: έχω σύστημα Φ/Β 10 KW,οπότε αποδεσμεύτηκα από τη πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ).

Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. ΟΙ θερμοκρασίες το χειμώνα είναι συχνά περί το 0 βαθμούς και αρκετές μέρες μέχρι -10.

Τί ισχύος Α/Θ να βάλω? μάρκα?χαμηλών ή υψηλών?και ποιά η διαφορά? όλες οι αναζητήσεις μου στο διαδίκτυο και στα αντίστοιχα forum περισσότερο με μπέρδεψαν παρά με βοήθησαν...

Ευχαριστώ για το χρόνο σας...

Link to comment
Share on other sites

Η ισχύς της Α/Θ προκύπτει από τη μελέτη απωλειών του σπιτιού σας, που πρέπει να έχετε. Αν δεν έχετε, ή δεν είναι σωστή θα πρέπει να γίνει.

Εφόσον έχετε ενδοδαπέδια θέρμανση και FCU δεν χρειάζεται το σύστημά σας υψηλές θερμοκρασίες, άρα συμβατική Α/Θ (χαηλής θερμοκρασίας 45 βαθμών C περίπου.

Σε θερμοκρασίες -10 C μάλλον θα χρειαστεί κάποια βοήθεια η Α/Θ από ηλεκτρικές αντιστάσεις, ή και ηλιακά ίσως (αν υπάρχει χώρος).

Σίγουρα όλα τα ανωτέρω για να γίνουν πιό συγκεκριμένα χρειάζεστε την βοήθεια εμπείρου μηχανολόγου μηχανικού.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

Απ' οτι κατάλαβα από τις αναζητήσεις μου και ο καυστήρας πετρελαίου μπορεί να βοηθήσει στις χαμηλές θερμοκρασίες, αφού δεν θα τον απενεργοποιήσω. Ευελπιστώ ότι θα υπάρχει ένα σύστημα αυτόματης ανάφλεξης όταν η Α/Θ ζορίζεται (για να πάει η κατανάλωση ρεύματος στα ύψη)..

Όσο για τη μελέτη απωλειών, δεν νομίζω να υπάρχει. Ο αρχιτέκτονας-μηχανικός το αγνοεί και ο υδραυλικός-μηχανολόγος που έκανε την αρχική εγκατάσταση μου είπε ότι την 'υπολόγισε' και χρειάζομαι >30 KW ισχύ (από τα αναγραφόμενα σε άλλες συζητήσεις μου φαίνεται υπερβολική η εκτίμησή του, άσε που το κόστος αναεβαίνει στα ύψη)

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα υπάρχουν πολλές λύσεις, αλλά δεν θάθελα να κάνω προτάσεις μέσω forum γιατί πολλές φορές γίνεται σαν το παιδικό παιχνίδι "σπασμένο τηλέφωνο"....

Link to comment
Share on other sites

Να απευθυνθείτε σε μηχανολόγο μελετητή ώστε να σας πει ποια είναι η καλύτερη λύση για την περίπτωσή σας.

Αυτά τα ''περίπου'' και οι ''εμπορικές'' προσεγγίσεις δεν αποτελούν μελέτη, η μελέτη περιλαμβάνει σχέδια, περιγραφές, προδιαγραφές, υπολογισμούς κλπ

Προσέξτε μόνο γιατί μια ''προσεγγιστική'' λύση μπορεί τελικά να σας κοστίσει ακριβά...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αντλία θερμότητας altherma της daikin ( έχει υψηλό κόστος) και για 30 kW ονομαστική θερμική ισχύ να υπολογίζετε περίπου 10 kW εγκατεστημένη ισχύ (δεν είναι και λίγη).

Κατά την γνώμη μου είναι πολύ προτιμότερο να επιλέξετε την λύση των ηλιακών συλλεκτών παραγωγής ζεστού νερού (αφού ενημερωθείτε για τις απαιτήσεις συντήρησης και προφύλαξης που έχουν) με δοχείο αποθήκευσης που θα τροφοδοτεί το επιδαπέδιο κύκλωμα (σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα λέβητα βέβαια). Ετσι το κόστος λειτουργίας/θόρυβος/αστοχίες θα είναι μηδενικό και το κόστος εγκατάστασης πολύ μικρότερο. Θα σας μένουν και τα έσοδα από τα Φ/Β.

 

zio7 - ο άνθρωπος γράφει ότι έχει φωτοβολταϊκά τοποθετημένα.

Edited by dim10
Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως το λέει δεν γνωρίζουμε αν το Φ/Β είναι αυτόνομο ή διασυνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ.

 

Τιμές της αντλίας θερμότητας Daikin και των άλλων συσκευών έχει εδώ: http://www.teknoclim...therma_2010.pdf

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και αν υπάρχει μελέτη απωλειών θέρμανσης, καλό είναι να γίνει νέα μελέτη.

 

Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν συχνό το φαινόμενο, ιδιαίτερα σε απομονωμένες μονοκατοικίες, να είναι άλλα τα σχέδια στην πολεοδομία και άλλα στην πράξη.

 

Καλό είναι να γίνει μελέτη με τα τωρινά δεδομένα. Δεν είναι ακριβή μελέτη η μελέτη θέρμανσης.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.