Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση γενικά περί ΚΕΝΑΚ


katrmp

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ερώτηση γενικής φύσεως.

 

Σε μονοκατοικία που χτίζω ο συνάδελφος που έκανε την μελέτη κενακ έχει δώσει κάποια πάχη για τα μονωτικά και τις αντίστοιχες προδιαγραφές τους (πχ εξωτερικός τοίχος eps150 6cm).

 

Μπορώ να αλλάξω πάχη και τύπο (εξιλασμενη αντί για διογκωμενη) χωρίς να υποβαθμισω την ποιότητα της μόνωσης αλλά και να μην έχω πρόβλημα με την έκδοση ΠΕΑ στο τέλος; αρκεί το νέο μονωτικο να πληρεί το ελάχιστο λ μόνο; Πρέπει να υπάρχει συμφωνία και ως προς τα πάχη; ή πχ την θερμική αντίσταση R;

 

Πχ στην δικελυφη τοιχοποιια προσανατολιζομαι σε γραφιτουχα διογκωμενη που έχει πολύ καλύτερα λ με μικρότερα πάχη.

 

Θα υπάρξει ενδεχομένως πρόβλημα που τα τιμολόγια δεν θα ανταποκρινονται στην μελέτη;;

Edited by nascar1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που έχει σημασία είναι

αφενός μεν όλα τα δομικά στοιχεία και εγκαταστάσεις να καλύπτουν τις απαιτήσεις των κανονιαμών

αφετέρου δε, η τελική κατάταξη να είναι τουλάχιστον κατηγορίας Β 

Link to comment
Share on other sites

Θα πω κάτι και ξέρω ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς αυτό.

Και ίδιας ή ανώτερης ενεργειακής κατηγορίας να βγει τελικά το κτήριο, έχω την εντύπωση πως αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη ΜΕΑ πρέπει να περιγραφούν στο πόρισμα (τεχνική έκθεση) του ενεργειακού επιθεωρητή, και να γίνει πιο πριν και ενημέρωση του φακέλου (ως προς αυτό υπάρχουν οι διαφωνίες που είπα) όσον αφορά την ΜΕΑ (και την μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας που την συνοδεύει, αν οι διαφορές αφορούν στα δομικά στοιχεία).

Το λέω, γιατί στο άρθρο 21 του Ν. 4122/2013 γράφει ότι: <<4. Το ΠΕΑ του κτιρίου υποβάλλεται και καταχωρείται ηλεκτρονικά στο Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτιρίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αντίγραφο δε αυτού προσκομίζεται στην οικεία Υ.ΔΟΜ., συνοδευόμενο από πόρισμα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, για την τήρηση ή μη των προδιαγραφών των δομικών στοιχείων του κελύφους και των τεχνικών συστημάτων του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, καθώς και της ενεργειακής κατηγορίας που προσδιορίζονται στη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ)>>.

Μπορεί π.χ. ναι μεν το μονωτικό που λέει ο συνάδελφος, να έχει καλύτερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (λ) και να επιτυγχάνεται με μικρότερα πάχη, αλλά στην ΜΕΑ προδιαγράφονταν όχι μόνο η τιμή του λ αλλά και ο τύπος και το πάχος του μονωτικού. Οπότε, κατ' εμέ, τηρούνται ναι μεν οι ελάχιστες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης κατά τον Κ.Εν.Α.Κ., αλλά δεν τηρούνται οι προδιαγραφές που έβαζε η ΜΕΑ.

Επιπλέον, εκτός του λ (και κατ' επέκταση των U), αλλάζει το πάχος του μονωτικού, οπότε ίσως εντέλει και να αλλάζουν οι εξωτερικές διαστάσεις.

 

Και κάτι ακόμη, άσχετο φαινομενικά με το ερώτημα του nascar1. Βλέπω π.χ. από μια εταιρεία ότι για XPS για πάχη  20 ≤ s ≤ 50 δίνει δηλωμένη τιμή συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ= 0,033 [W/(m*K]. Για γραφιτούχα διογκωμένη, ανεξαρτήτως πάχους δίνει λ= 0,031 [W/(m*K]. Το απλό EPS έχει λπερίπου 0,037 [W/(m*K].

Και αυτό που θα ήθελα να επισημάνω, είναι η μακροπρόθεσμη θερμική αντίσταση των δύο υλικών. Η "ένωση αφρώδους πολυστερίνης εξώθησης (XPSA) " γράφει ότι το προωθητικό αέριο που χρησιμοποιείται κατά την διαδικασία της εξήλασης, σταδιακά διαχέεται διαμέσου του πάχους του αφρού και ο αέρας διαχέεται στην κλειστή κυτταρική δομή που αντικαθιστά τον παράγοντα διογκώσεως. Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης αερίου είναι η μείωση της συνολικής θερμική αντίστασης (R-value) της θερμομόνωσης XPS με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή η «γήρανση» του υλικού. 

Link to comment
Share on other sites

Αρχίζει και γίνεται μεγάλο μπέρδεμα. Δηλαδή να θες να βάλεις κάτι καλύτερο και να μην σε αφήνουν. Βέβαια ο ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί (και είναι) πιο ελαστικος από έναν ελεγκτή δόμησης αλλά και πάλι γιατί να υπάρχει αυτό το άγχος..

Μου φαίνεται η καλύτερη λύση είναι να κόψω ένα τιμολόγιο στο κατάστημα σύμφωνα με ότι πρέπει να φαίνεται σε υλικά και τετραγωνικά και να βάλω ότι θέλω.. Αν βρεθεί κατάστημα να το δεχθεί..

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

nascar, μην παίρνεις σαν ισχύουσα την άποψή μου. Μια δική μου ερμηνεία είναι μόνο, οπότε μπορεί και να κάνω λάθος. Ξαναλέω ότι υπάρχει διαφωνία ως προς αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό, ότι δηλ. σε περίπτωση διαφοροποίησης του ΠΕΑ από τη ΜΕΑ (ακόμη κι επί τα βελτίω) πρέπει να γίνει ενημέρωση/αναθεώρηση της άδειας, μας το είχε πει η Καραβασίλη σε σεμινάριο προ 6ετίας, χωρίς να το τεκμηριώσει.

Link to comment
Share on other sites

H τιμή θερμικής αγωγιμότητας για XPS μετριέται βάση προτύπου μετά από τεχνητή γήρανση (δεν θυμάμαι ποσο ειναι στα ευρωπαίκά πρότυπα  , 25 χρόνια νομίζω), δηλαδή καινούριo εχει καλύτερο συντέλεστη απο αυτόν που αναγράφει το πιστοποιητικό.

Θεωρητικά το EPS δεν γερνάει. Απο τα λίγα που έγω δει σε ανακαινίσεις η πράξη διαφέρει από την θεωρία...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλημέρα! να με συγχωρείτε αν έχει χιλιοσυζητηθεί. Είμαι προς αγορά κατοικίας και καταλήγω σε νεόχτιστη οικοδομή οροφοδιαμερισμάτων για την οποία διαβάζω γλαφυρές περιγραφές περί κενακ, θερμοπρόσοψης, κουφωμάτων κλπ κλπ. Βλέπω όμως ενεργειακή κλάση Β. Επίσης λένε για ηλιακό για κάθε διαμέρισμα. Η ερώτησή μου είναι τι να ψάξω για να δω ότι όλα αυτά ισχύουν και για να το πάω και πιο γενικά τι ειναι αυτό που κάνει διακριτή μια ενεργειακή κλάση από μία άλλη; Δηλαδή για κλάση Β θέλω αυτές τις απαιτήσεις, για την κλάση Α αυτές τις απαιτήσεις κοκ. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί για να έχει ενεργειακή κλάση Α θες αμάν και ντε αντλία θερμότητας και όχι φυσικό αέριο. Ξέρω πως έκανα πολλές ερωτήσεις(νουμπίστικες) και ευχαριστώ για την κατανόηση.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει thread για ερωτήσεις ιδιωτών  ,αλλά σε γενικές γραμμές , η κλάση,  καθορίζει πόσο ενεργοβόρα ειναι η καθε κατοικία και δεν εχει σχέση με το είδος και πολύ περισσότερο με την ποιότητα των υλικών.

Μπορεί να είναι κλάση Α πχ και με αέριο , και με πετρέλαιο κλπ.

Μόνο ένας μηχανικός της εμπιστοσύνης σου θα σε συμβουλέυσει για το αν η ενεργειακή κλάση του ακινήτου ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα , και για την ποιότητα της κατασκευής.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.