Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοντός πρόβολος ή όχι και όπλιση αυτού


 

Recommended Posts

Καλησπέρα, με βάση το συνημμένο σχέδιο, ο περιμετρικός πρόβολος για την στήριξη της μεταλλικής στέγης πρέπει

α) να υπολογιστεί ως κοντός; ή απλά σαν "απλός" πρόβολος;

β) αν όχι, η διάταξη του οπλισμού, σας φαίνεται σωστή;

γ) Έχετε να προτείνετε κάτι σχετικά με την σκυροδέτηση των τοιχείων, λόγω μεγάλου ύψους;

δ) Τέλος, το κτίριο (αμφιθέατρο, εξ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα) υπολογίζεται με συντελεστή σπουδαιότητας Σ3, θα χρειαστεί εδαφοτεχνική μελέτη ή όχι; (μπορώ δηλ. να το θεωρήσω ως μονόροφο και να εξαιρεθεί και να γίνει με βάση την προϋπάρχουσα εμπειρία από παρακείμενες κατασκευές;)

Ευχαριστώ

1111 Model (1).pdf

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

 

1) Ρίξε μια ματιά εδώ.. Νομίζω ότι η δεύτερη περίπτωση είναι η ιδανικότερη για το θέμα σου: Βραχείς πρόβολοι και Υψίκορμες Δοκοί - Οπλισμός κοντού προβόλου με κεκλιμένους συνδετήρες.

2) Δεν το έχεις οπλίσει σαν πρόβολο, αλλά σαν δοκό.. Η διάταξη φαίνεται σωστή!

3) Καλό θα ήταν να απέφευγες το τοίχωμα υπό γωνία, λόγω της πολυπλοκότητας στις φάσεις καλουπώματος, σκυροδέτησης, δόνησης.

4) Εντελώς εμπειρικά αφού δεν έχω εικόνα, θα σου πρότεινα να αυξήσεις λίγο τις διαστάσεις στα στοιχεία σου στο μέσω των πλευρών. Πόσο είναι; 30Χ90; Αν και δεν μου κάνει για στρεπτικά ευαίσθητο δόμημα.

5) Κανονικά η εδαφοτεχνική μελέτη θα πρέπει να πραγματοποιείται σε όλες τις καινούριες κατασκευές. Σ2, Σ3, Σ4.. Ασχέτως αν είναι Δ.Ε. ή ιδιωτικό. Για καλό γίνεται, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και εμείς, και οι ένοικοι.. Από τη στιγμή όμως που έχεις χώρο συνάθροισης κοινού και πιθανός όχι και τόσο συνεκτικό έδαφος από τη στιγμή που σου μπαίνουν υποψίες, καλό είναι να κάνεις κανονικότατα τη μελέτη σου και να μη βασιστείς σε αυτά που "είδε" ο "γείτονας".

Edited by Earl
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας

Kf, το κτίριο είναι ιδιωτικό

Earl, για το (α) ερώτημα, θεωρείται τελικά κοντός ή όχι (το λέω καθώς εκτείνεται περιμετρικά της κατασκευής και δεν επαναλαμβάνεται σε κάποια τμήματα. Επίσης οι στηρίξεις της στέγης θα είναι ανά 40cm, δηλαδή τοπικά σε κάποια σημεία του περιμετρικού προβόλου).

Για το (β), όντως σαν προβολοδοκό το όπλισα

Για το (γ), δυστυχώς αν και θα το ήθελα, δεν μπορώ να το αποφύγω το θέλει ο αρχικτέκτονας και ο ιδιοκτήτης.

Για το (4), θέμα στρεπτικότητας γιατί; η κατασκευή είναι εξ ολοκλήρου με τοιχεία με οπλισμένο σκυρόδεμα.

Τέλος, για το (δ) προφανώς και συμφωνώ να γίνεται πάντα η εδαφολογική μελέτη, αλλά σύμφωνα με τη νομοθεσία τι ισχύει; (μπορώ τελικά να το θεωρήσω ως μονόροφο;)

Link to comment
Share on other sites

Να το αντιμετωπίσεις σαν κοντό πρόβολο. Αφού πληροί σίγουρα κάποιες προϋποθέσεις: 0.4 hc ≤ ac ≤ hc (Σχήμα Α.1) ή (ac < 0.4 hc). Αν έχεις ac > hc τότε σχεδιάζεις δοκό-πρόβολο με βάση αυτά που περιγράφει ο ΕΚΟΣ για τους βραχείς προβόλους (ο σύνδεσμος της #3 ανάρτησής μου).

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Για το (γ), δυστυχώς αν και θα το ήθελα, δεν μπορώ να το αποφύγω το θέλει ο αρχικτέκτονας και ο ιδιοκτήτης.

Τραγικό! 5+ μέτρα τοιχείο. Ότι θέλει ο πελάτης (και ο Α.Μ.-δε).

δ) Τέλος, το κτίριο (αμφιθέατρο, εξ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα) υπολογίζεται με συντελεστή σπουδαιότητας Σ3, θα χρειαστεί εδαφοτεχνική μελέτη ή όχι; (μπορώ δηλ. να το θεωρήσω ως μονόροφο και να εξαιρεθεί και να γίνει με βάση την προϋπάρχουσα εμπειρία από παρακείμενες κατασκευές ;)

Μην κάνεις ταρζανιές στα όρια του νόμου και της "τέχνης" (μονόροφο)

Κάτι σου λέει ο Earl.

Όταν γίνει η στραβή να δείς πως ο πελάτης και ο ΑΜ-δέ θα βγάλουν την ουρά τους απ' έξω! (εγώ κυρ-πρόεδρα φταίω; ο στατικός φταίει, αυτός ήξερε εγώ τι ξέρω!)

Αν σου λέει κάτι η αμέλεια μετά δόλου. Και σαν ΠΜ αδύνατον να γλυτώσεις από δόλο (δηλ. το είδες, κατανόησες αλλά αδιαφόρησες)

Και αν σε ένα σχολείο όσο μικρό και αν είναι ή γηπεδάκι, γίνεται εδαφοτεχνική εσύ τι θα υποστηρίξεις; Ότι σαν ιδιωτικό είναι ήσσονος σημασίας για την ασφάλεια του κοινού;

Πρόσεχε μην τους αφήνεις να παίζουν μπάλα στην καμπούρα σου.

Όσο για τον ΑΜ-δέ ... ξέχεσέ τον, εντελώς συναδελφικά - επαγγελματικά.

Link to comment
Share on other sites

Εφ οσον το κτιριο ειναι ιδιωτικο τοτε θα ακολουθησεις οτι λεει η Δ17α/67/1/ΦΝ275 (ΦΕΚ Β 781/18-6-2003) κατ ελαχιστον.Ομως θα πρεπει να εξετασεις με λεπτομερεια τα δεδομενα της αποφασης.

Προφανως το ιδιωτικο ή το δημοσιο το εθεσα με την εννοια του τι ειναι υποχρεωμενος κατ ελαχιστον βασει επισημων οδηγιων να κανει Απο εκει και περα ασφαλως και παιζουν ολα τα παραπανω (και κυριαρχουν θαλεγα) που λεν οι συναδελφοι.Ο συναδελφος σαφως ρωτα τι λεει η νομοθεσια .Απλα κατα τη γνωμη μου η νομοθεσια εχει αρκετες ασαφειες γιαυτο φυλαξε τον κ... να εχεις τον μισο τουλαχιστον.

Αν το εργο ειναι σημαντικο (και το Σ3 ειναι ουτως ή αλλως) δεν μπορεις π.χ να εισαι σιγουρος οτι τα παρακειμενα κτισματα (προφανως παρομοια) εχουν εμφανισει αξιολογες υποχωρησεις.Αντε να συγκρινεις ενα αμφιθεατρο δεν ξερω τι διαστασεων κ.λ.π με ενα ισογειο σπιτι 100 τ.μ

οσο αφορα την εννοια "μονοοροφο" που θετεις εγω ακολουθω την Δ17α/10/44/ΦΝ275/ΦΕΚΒ 270/16-3-2010 οπου αναφερει σε ενα σημειο ( "συνηθη υψη οροφων και δοκων οικοδομικων εργων " ειναι τα πραγματικα "συνηθη" δηλαδη στην περιοχη μεχρι 5 μ για το ισογειο και μεχρι περιπου 3 για τους οροφους ......)

Πουθενα αλλου δεν εχω βρει ορισμο μονοοροφου ή διοροφου κ.λ.π οσο αφορα τις στατικες μελετες.

Αν ομως στο ενδιαμεσο του ισογειου εχεις δοκους και ετσι δημιουργεις 2 στατικους οροφους τοτε σαφως δεν ειναι το κτιριο σου "μονοοροφο" με καμμια επιλογη.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ ξανά για τις απαντήσεις σας,

δεν χρειάζεται να ξαναπώ ότι προφανώς και συμφωνώ ότι πρέπει να γίνεται η εδαφοτεχνική μελέτη, απλά το ερώτημά μου αφορούσε καθαρά τι λέει η νομοθεσία.

Τέλος πάντων.

Earl, εντάξει να το οπλίσω σαν κοντό πρόβολο, αλλά τα σίδερα πως θα τα βάλω; Ποιό θα είναι το μήκος των αναβολών και των οριζόντιων συνδετήρων; ή θα πρέπει να το οπλίσω σαν κοντό ανα 40cm (με εύρος 20cm) που θα είναι οι στηρίξεις της στέγης και το υπόλοιπο σαν προβολοδοκό;

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Ποιά είναι τα φορτία της στέγης;

Από εκεί ξεκινάνε όλα.

 

Αν τα φορτία είναι 10kN ανά στήριξη, τότε έχεις μία απλή μαρκίζα...

 

Αν τα φορτία είναι 100kN ανά στήριξη, τότε έχεις πρόβλημα. Πρέπει να βρεις πλάτος επηροής για κάμψη, επιφάνεια αστοχίας για τέμνουσα κλπ...

Φυσικά δεν θα είναι "κοντός πρόβολος", αφού το πλάτος του στοιχείου υπερβαίνει κατά πολύ το πλάτος επηροής του φορτίου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.