Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέρμανση Ἐκκλησίας


snotaridis

Recommended Posts

Καλή σας μέρα. Σέ Ἱερό Ναό χωριοῦ στήν ὀρεινή Ἀρκαδία (πολύ βαρύς χειμῶνας) ὑλοποιεῖται οἰκοδομική άνακαίνιση, μέρος τῆς ὁποίας εἶναι καί ἡ εἰσαγωγή θέρμανσης (πού δέν ὑπάρχει ἔως τώρα - μέ εὐνόητες ἀρνητικές συνέπειες). Ἔχει κάποιος συνάδελφος προτέρα ἐμπειρία σχετικά μέ τό τρόπο θέρμανσης ἐκκλησίας, λαμβάνοντας ὑπ' ὅψιν τίς ἰδιαιτερότητες ἑνός παλαιοῦ Ναοῦ (μεγάλο μέσο ὕψος 9,00 μ. - πέτρινοι σοβατισμένοι τοίχοι - πολλή ὑγρασία - ἀνάγκη ἄμεσης "ζέστης" γιά 4 ὧρες κλπ κλπ).

Συγκεκριμένα στοιχεῖα : κάτοψη 140,00 τ.μ. ὕψος 9,00 μ. θερμοκρασίες ὑπό τό μηδέν γιά 2 - 3 μῆνες.

Ἡλεκτρική ἐγκατάσταση κανονική 40Α, οἰκονομικές δυνατότητες πολύ περιορισμένες.

Τρόποι πού διερευνῶ : " μανιτάρια" , ξυλόσομπα μέ ἀερόθερμο, σόμπες πετρελαίου μέ ἀερόθερμο, "ντουλάπες" δαπέδου κλπ κλπ.

Εὐχαριστῶ ἐκ τῶν προτέρων γιά τίς ἀπαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι και η μη καταστροφή των αγιογραφιών στον χρόνο.

 

Υπέροχα έργα τέχνης έχουν καταστραφεί από τα απλά κεράκια των εκκλησιών. Και στην ορθόδοξη εκκλησία και στις καθολικές με διάσημα έργα από Καραβάτσιο, Μιχαήλ Άγγελο κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Εξέτασε κάτι σε υπέρυθρη, από την κλασσική ξυλόσομπα, μέχρι ηλεκτρικά πάνελ...

 

Δυστυχώς, ο,τι συνδυάζει και μεταφορά προκαλεί προβλήματα στην αγιογράφηση. Άρα προτίμησε το πιο ψυχρό υπέρυθρο που αντέχει η τσέπη...

 

Αν η τσέπη άντεχε πολλά, θα έλεγα και για υποδαπέδια...

Link to comment
Share on other sites

Για ξυλόσομπα, μόνο αν μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος φωτιάς. Οι επίτροποι μάλλλον θα αμελούν να τη συντηρήσουν ...

Για ενδοδαπέδια, εκτός από τη μεγάλη δαπάνη δεν θα είναι συμβατή με τα ωράρια λειτουργίας του απομακρυσμένου Ναού και δεν είναι άμεσης απόδοσης.

Νομίζω η καλύτερη λύση είναι μιά επαύξηση ισχύος για τοποθέτηση θερμοπομπών ή "ντουλαπών" όπως ανέφερες (θέματα αισθητικά ή διαθέσιμου χώρου).

Για θερμοπομπούς ίσως είναι καλύτερα κινητούς (με βάση) για αλλαγή θέσης ανάλογα με την κατανομή των εκκλησιαζομένων ...

Link to comment
Share on other sites

Με βαση τα ζητουμενα για ζεστη , η λυση σου ειναι θερμανση με ακτινοβολια οπως ειπε ο Αλεξης. Τωρα το τι θα διαλεξετε εξαρταται απο το διαθεσιμο ποσο...

Μια ξυλοσομπα ή μια σομπα πελλετ καπου στη μεση, διπλα σε κολωνα ωστε η καπνοδοχος να οδευσει κατακορυφα χωρις να φαινεται πολυ ασχημα ειναι μια λυση προσιτη που πρεπει να εξετασετε. Αν χρησιμοποιηθει σομπα πρεπει να δωσετε μεγαλη προσοχη στη ποιοτητα στην ποιοτητα της καπνοδοχου, και φυσικα πρεπει καθε χρονο να την καθαριζετε, ειδικα αν χρησιμοποιησετε ξυλοσομπα και καιτε ξυλα που εχουν ρετσινι

Η λυση του ρευματος, ειτε αυτο ειναι πανελ υπερυθρων ειτε θερμοπομποι και μεγαλο κοστος εγκαταστασης και μεγαλο κοστος χρησης...

 

Στην ενορια μου παντως δεν το αναβουν πολυ. Οσες φορες πηγα φετος ηταν σβηστο. Ισως το αναβουν στην αρχη της λειτουργιας για να σπασει το κρυο και μετα οταν γεμισει καπως με κοσμο το σβηνουν. Ετσι και αλλιως με 100 ατομα μεσα, ειναι σαν να εχεις πηγη θερμοτητας 6-7 kW

Aν και αλλο 8 και 10 βαθμοι, και αλλο -2 :???:

Edited by ckiriako
Link to comment
Share on other sites

Καλή σας μέρα. Σέ Ἱερό Ναό χωριοῦ στήν ὀρεινή Ἀρκαδία (πολύ βαρύς χειμῶνας) ὑλοποιεῖται οἰκοδομική άνακαίνιση, μέρος τῆς ὁποίας εἶναι καί ἡ εἰσαγωγή θέρμανσης (πού δέν ὑπάρχει ἔως τώρα - μέ εὐνόητες ἀρνητικές συνέπειες). Ἔχει κάποιος συνάδελφος προτέρα ἐμπειρία σχετικά μέ τό τρόπο θέρμανσης ἐκκλησίας,

 

Καλησπέρα συνάδελφε και συγχαρητήρια για το πολυτονικό. Προτίμησε να ξεκινήσεις τη δουλειά σου από την αρχή, δηλ πήγαινε να ρωτήσεις στη Ναοδομία. Μέχρι το 2007 που κάναμε (στην τότε δουλειά) μελέτη θέρμανσης Ι. Ναού, η εν λόγω υπηρεσία δεν επέτρεπε κανένα άλλο είδος εσωτερικών μονάδων εκτός από FCU. Στα τεχνικά υπάρχει εμπειρία αρκετή και ρωτώντας θα πας στην πόλη. Το θέμα είναι να είσαι σωστός καθ΄όλα. Μία παραπλήσια λύση που ταιριάζει με αυτή ντην απαίτηση είναι και το VRV αλλά σε πληροφορώ ότι ψάχνοντας και ρωτώντας είδα πολλούς αξιόλογους τρόπους μέχρι και υπόγεια περιμετρικά κανάλια έχω δει με εξόδους κάτω από τα περιφερειακά στασίδια.

Σ.Σ. και οι προαναφερθέντες τρόποι από τους προλαλήσαντες συναδέλφους είναι και αυτοί αξιόλογοι.

Link to comment
Share on other sites

Ενδοδαπέδια πιστεύω είναι η ακριβότερη λύση.... Και μάλλον δεν θα μπορείς να ξηλώσεις το πάτωμα αλλά το κόστος μεγάλο και για 3 ώρες κάθε κυριακή μου φαίνεται no value for money.

Εγώ πιστεύω ντουλαπίτσα είναι η πιο οικονομική λύση.

 

ερώτηση... κλασσική εγκατάσταση με διασωλήνιο να τρέχει γύρω γύρω στον τοίχο με πανελ σώματα και ξυλολέβητα ή πελλετολέβητα δεν σου αρέσει? δεν είναι και τόσο μεγάλη η εκκλησία.... Μην ξεχνάς πως την μελέτη δεν θα την κάνεις να φτάσουν 20 βαθμοί μέσα...

 

Κατά την γνωμη μου απόφυγε ότι έχει φωτιά μέσα στην εκκλησία...

Edited by omegas79
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από εμένα.

 

Γνώμη μου είναι από μια μελέτη Ναού που έχω δει να τοποθετήσεις Fan Coil δαπέδου (σύστημα με νερό) με κάποιο πελλετολέβητα η ξυλολέβητα.

Τα fan coil μάλιστα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως πολλά και να μην καλύπτουν απλώς το φορτίο που έχεις διότι ο ζεστός θα πηγαίνει ψηλά και κάτω θα μένει ο κρύος. Πιο συγκεκριμένα η εγκατάσταση που έχω δει τα είχε σχεδόν κολλημένα το ένα με το άλλο περιμετρικά στους τοίχους του κτιρίου!

Προσοχή μόνο η θερμοκρασία του νερού να μην ανεβαίνει πάνω από 70-75 βαθμούς κελσίου γιατί δεν αντέχουν τα fan coil μεγαλύτερη.

 

Όσον αφορά το VRV αμφιβάλλω ότι θα λειτουργήσει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εκεί.

Edited by entelos afragkos
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα και από εμένα και Καλή Χρονιά σε όλους τους φίλους! Είμαι μηχανολόγος ηλεκτρολόγος και διευθύνω μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της θέρμανσης - κλιματισμού -εξαερισμού από το 1964. Μεγάλο μέρος του πελατολογίου μας αποτελούν και οι Ιεροί Ναοί, οπότε έχοντας μια μακρά εμπειρία θα σου έλεγα τα εξής:

Η λύση του ρεύματος σε τόσο ψυχρές περιοχές, όπου οι διακοπές ρεύματος και οι πτώσεις τάσεις στο δίκτυο είναι συχνές, δεν επιτρέπουν ούτε σαν σκέψη την εγκατάσταση κλιματιστικών, αντλιών θερμότητας κ.λ.π. Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι τόσο τα κλιματιστικά, όσο και οι αντλίες θερμότητας ''γονατίζουν'' σε θερμοκρασίες κάτω του μηδέν, δεν αποτελούν ενδεδειγμένη λύση. Τέλος στο τελικό κόστος υπολόγισε την αύξηση ισχύος που θα πρέπει να ζητήσετε από την ΔΕΗ και θα δεις ότι το κόστος είναι ασύμφορο.

Όσον αφορά την ενδοδαπέδια θέμανση, δυστυχώς και εκεί δεν σου έχω ευχάριστα νέα. Η εκκλησία είναι ένας χώρος με ειδικές απαιτήσεις όπου θα πρέπει να θερμανθεί άμεσα κατά τον όρθρο, και μισή τουλάχιστον ώρα πριν την απόλυση θα πρέπει να διακοπεί η θέρμανση λόγω του συνωστισμού των πιστών και του ενεργειακού φορτίου που αυτοί εκπέμπουν. Η ενδοδαπέδια θέρμανση σχεδιάστηκε για ψυχρά κλίματα και αδιάκοπη λειτουργία κατά την χειμερινή περίοδο με σταθερές θερμοκρασίες δαπέδου που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβούν τους 40 - 50 βαθμούς. Όποιος επιχείρησε να υπερβεί τον κανόνα, πλήρωσε τις συνέπειες.

Προτεινόμενες λύσεις κατά την ταπεινή μου άποψη, και επειδή προχωρείτε σε μερική ανακατασκευή του ναού, το δίκτυο αεραγών κατά μήκος του Ναού, κάτω από τα στασίδια, όπου δεν θα είναι ορατοί, ακόμη και η δημιουργία τσιμεντένιου φυσικού αεραγωγού, πάλι κάτω από τα στασίδια, ο οποίος θα τροφοδοτείται με θερμό αέρα, πλήρως ρυθμιζόμενο ως προς την θερμοκρασία και ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις από: α) αερολέβητα, όπου η θέρμανση είναι ταχύτατη με μοναδικό μειονέκτημα την κατακόρυφη πτώση της σχετικής υγρασίας, το ''στέγνωμα'' της ατμόσφαιρας και την δημιουργία σκόνης με την πάροδο των ετών που επηρεάζουν τις αγιογραφίες β) λέβητα νερού με καύσιμο της επιλογής σας (ξύλο, pellet, πετρέλαιο) ο οποίος θα τροφοδοτεί εναλλάκτες αέρος - νερού σε μία ή περισσότερες κλιματιστικές μονάδες οι οποίες και θα διοχετεύουν θερμό αέρα στο δίκτυο αεραγωγών που προανέφερα. Προβλήματα όπως θόρυβος από ανεμιστήρες, μικροφωνισμοί στην μεγαφωνική των ναών, επιλύονται με την προσθήκη Inverters στους ανεμιστήρες.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.