Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Συνάδελφοι όταν σε δυο κτίρια σε επαφή θέλουμε να γίνει σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας, (σε σύστημα δόμησης όπου προβλέπεται τα κτίρια να είναι ή σε επαφή ή σε απόσταση δ και παράλληλα διάσπαση όγκου όταν ξεπεραστεί χ μέγεθος όγκου), μπορώ αντί να έχω ενιαίο κτίριο που θα είχανε κοινό τοίχο τα διαφορετικά διαμερίσματα να δημιουργήσω διπλό τοίχο και υποστυλώματα με αντισεισμικό αρμό ανάμεσα; Σε αυτή την περίπτωση και παρόλο που δεν ξεπερνάω τα μέγιστα κυβικά που προβλέπουνε διάσπαση όγκου, δεν θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η διάσπαση όγκου εφόσον σε αυτή την περίπτωση αντί ενιαίου κτιρίου θα πρόκειται για δυο διαφορετικά κτίρια που θα ελέγχονται ξεχωριστά πλέον ως προς το μέγιστο όγκο;

 

 Μου διαφεύγει κάτι η υπάρχει κάποιο "κενό" στη νομοθεσία; 

Link to comment
Share on other sites

.Σύσταση καθέτων μπορείς να κάνεις σε δυο  κτίρια ακόμη και σε επαφή, όταν αυτά είναι αυτοτελή, δηλαδή δεν έχουν κοινό φέροντα οργανισμό. Τα κτίρια μπορούν να είναι σε επαφή και προφανώς να έχουν (ως ορίζουν άλλωστε οι κανονισμοί) ξεχωριστούς εξωτερικούς τοίχους πλήρωσης. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Παύλο σε ευχαριστώ, ωστόσο παρόλο που δεν είναι η περίπτωσή μου προέκυψε ένα άλλο ερώτημα που καλό θα ήταν να το έχουμε υπόψιν...εφόσον με ανεξάρτητο Φ.Ο. και αρμό τα κτίρια θα είναι πολεοδομικά (και στο ΔΚ θα παρουσιάζονται ως) ανεξάρτητα μεταξύ τους, δεν αποτελεί και έναν έμμεσο τρόπο να αποφευχθεί η διάσπαση όγκου αν κάποιος δεν την επιθυμεί εκεί που προβλέπεται διάσπαση κτιρίου όταν προκύψει ένας όγκος μεγέθους χ καθώς έτσι ο υπολογισμός θα αφορά το κάθε κτίριο μεμονωμένα (ενώ οπτικά ωστόσο θα υπάρχει ο ίδιος σχεδόν όγκος):

Link to comment
Share on other sites

Ο αρμός φυσικά και θα τοποθετηθεί λόγω των απαιτήσεων του κτιριοδομικού και του αντισεισμικού κανονισμού. Τα κτίρια θα ήταν ανεξάρτητα ακόμη και χωρίς τον αρμό, αρκεί όπως είπαμε να μην έχουν κοινό φέροντα οργανισμό. Η αυτοτέλεια των δυο κτιρίων δεν σημαίνει αυτομάτως και διάσπαση όγκων κατά την έννοια της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, διότι νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Για παράδειγμα σε πολλές περιοχές της επαρχίας (οικισμοί) λόγω προστασίας της τοπικής κτιριολογικής κληρονομιάς δεν επιτρέπεται στο διώροφο να καταλάβει ο πρώτος όροφος όλη την κάτοψη του ισογείου και απαιτείται να γίνει τμήμα του βεράντα (δώμα οροφής ισογείου). Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό σπάσιμο όγκου. Τώρα, σε κάθε περίπτωση ισχύουν και διαφορετικά κριτήρια και το Σ.Α κρίνει σύμφωνα με αυτά. Δεν ξέρω αν βοηθάνε όλα αυτά στον προβληματισμό σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.