Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέματα για διευκρίνιση μετά τις Τεχνικές Οδηγίες εφαρμογής του ΝΟΚ


Recommended Posts

Μετά και τις Τεχνικές Οδηγίες εφαρμογής, ανοίγω το θέμα για να συγκεντρωθούν ερωτήματα και απορίες (μόνο) για τα σημεία που υποτίθεται ότι διευκρινίστηκαν ...

 

Αρχίζω με το θέμα Κοινόχρηστα Κλιμακοστάσια :

 

Στην παρ. 6δ του άρθρου 11, μεταξύ άλλων, προστέθηκαν :

  • Για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου διευκρινίζεται ότι στα 25 τμ. ανά όροφο συμπεριλαμβάνονται : η καθαρή επιφάνεια της κλίμακας, το φανάρι της κλίμακας, το φρεάτιο του ανελκυστήρα και τα περιμετρικά τοιχία που το ορίζουν, καθώς και η συνολική επιφάνεια που προκύπτει από το πλατύσκαλο έμπροσθεν της κλίμακας (πλάτους τουλάχιστον ίσου με αυτήν) και του ανελκυστήρα (πλάτους τουλάχιστον 1,50 μ.) σε οριζόντια προβολή. ...
  • Οι διάδρομοι που οδηγούν σε επιμέρους ιδιοκτησίες και βρίσκονται σε συνέχεια του πλατύσκαλου της κλίμακας ή του ανελκυστήρα δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου. ...

Με βάση τα παραπάνω, κάποιο από τα δύο συνημμένα σχήματα (μάλλον το παράδειγμα 1) είναι λάθος ή παραπλανητικό.

post-68089-0-30134800-1356731138_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 80
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Προφανώς ως πλατύσκαλο θεωρεί τη λωρίδα ενιαίου πλάτους που περνάει μπροστά από τον ανελκυστήρα και από τους δυο κλάδους της σκάλας.

Στη 2η εικόνα ΔΕΝ θεωρεί πλατύσκαλο το πλέον της λωρίδας ενιαίου πλάτους που περνάει μπροστά από σκάλα και τον ανελκυστήρα γιατί τη θεωρεί διάδρομο ΠΛΕΟΝ του πλατύσκαλου, και όπως λέει..... Οι διάδρομοι που οδηγούν σε επιμέρους ιδιοκτησίες και βρίσκονται σε συνέχεια του πλατύσκαλου της κλίμακας ή του ανελκυστήρα δεν συμπεριλαμβάνονται.

 

Σύμφωνα με τα παρασπάνω... στέκουν και τα δυο σχήματα....

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

μάλλον κάτι δεν πάει καλά με αυτό το σκαρίφημα. Για την ιστορία το αρχικό παράδειγμα ήταν διαφορετικό από το υπουργείο καθώς και το κείμενο δηλαδή

 

παρ. 6δ

Για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου διευκρινίζεται ότι στα 25 τ.μ. ανά όροφο συμπεριλαμβάνονται : η καθαρή επιφάνεια της κλίμακας, το φανάρι της κλίμακας, το φρεάτιο του ανελκυστήρα και τα περιμετρικά τοιχεία που το ορίζουν, καθώς και η επιφάνεια που προκύπτει από το πλατύσκαλο έμπροσθεν της κλίμακας (ίσου πλάτους με αυτήν, μη συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου πατήματος που βρίσκεται σε ισοσταθμία με το πλατύσκαλο) και του ανελκυστήρα σε οριζόντια προβολή. Η συνολική επιφάνεια των πλατυσκάλων κλίμακας και ανελκυστήρα μπορεί να έχει πλάτος που ταυτίζεται με το μεγαλύτερο από τα πλάτη των πλατυσκάλων κλίμακας και ανελκυστήρα όπως καθορίζονται ανωτέρω. Στα 25 τ.μ. περιλαμβάνονται επίσης και τμήματα του φέροντος οργανισμού του κτιρίου που τυχόν εισέχουν στο χώρο του κλιμακοστασίου (όπως π.χ. τμήματα υποστυλωμάτων ή τοιχείων με πλάτος μεγαλύτερο του πλάτους του τοίχου που περιβάλλει το κλιμακοστάσιο).

Οι διάδρομοι που οδηγούν σε επιμέρους ιδιοκτησίες και βρίσκονται σε συνέχεια του πλατυσκάλου της κλίμακας ή του ανελκυστήρα δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου.

Στο επίπεδο της εισόδου κτιρίων με κύρια χρήση κατοικίας, η ανωτέρω επιφάνεια προσαυξάνεται έως τα 40 τ.μ για τη δημιουργία ευρύχωρης εισόδου στο κτίριο ως και αποθήκης στην περίπτωση κτιρίου σε PILOTIS.

Η διάταξη της παρ. 6δ εφαρμόζεται μόνον για τα κλιμακοστάσια που είναι υποχρεωτικά από τον Κτιριοδομικό Κανονισμό.

Σε περίπτωση κτιρίου το οποίο έχει τόσο κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο όσο και εσωτερική κλίμακα σε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία του (π.χ πολυώροφο κτίριο με μεζονέτα), δεν προσμετρούνται στη δόμηση μόνον τα τετραγωνικά του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου.

Σχέδια με παραδείγματα κλιμακοστασίων

 

 

παραπάνω θα δείτε ότι η αρχική εξήγηση ήταν ότι έμπροσθεν της κλίμακας δεν μετράει πλατύσκαλο ίσου πλάτους με αυτήν το οποίο στην πορεία άλλαξε σε πλατύσκαλο πλάτους τουλάχιστον ίσου με αυτήν.

Εφαρμόζοντας το 1ο παράδειγμα χωρίς την κατασκευή του ανελκυστήρα προκύπτει ότι κάποιος μπορεί να κατασκευάσει πλατύσκαλο διαστάσεων 2,50χ6,70 μ μπροστά από την κλίμακα είναι δυνατόν

 

Link to comment
Share on other sites

στο δεύτερο σχήμα αν την πόρτα του ανελκυστήρα την βάλουμε στην άλλη πλευρά του φρεατίου τί γίνεται;

αφαιρούνται όλα τα τ.μ;

Υ,Γ εφόσον φυσικά είναι <25τ.μ

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Διευκρινίζω ότι, το Παράδειγμα 2 είναι σύμφωνο με τη λογική της έκφρασης που είναι :

 

... η συνολική επιφάνεια που προκύπτει από το πλατύσκαλο έμπροσθεν της κλίμακας (πλάτους τουλάχιστον ίσου με αυτήν) και του ανελκυστήρα (πλάτους τουλάχιστον 1,50 μ.) σε οριζόντια προβολή ...

 

Δεν καλύπτει όμως το τουλάχιστον, οπότε λογικά η αφαιρούμενη επιφάνεια θα έπρεπε να τερματίσει στα 25 τμ.

 

Το Παράδειγμα 1 συμφωνεί και με το τουλάχιστον, όμως για να είναι αντιπροσωπευτικό θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο των 25 τμ. ώστε να δούμε τι δεν περιλαμβάνεται ...

Γι' αυτό μάλλον αναρωτιέται ο @AlexisPap ...

Πάντως όπως και να είναι ... η μόνη λύση είναι :

εμβαδομέτρηση του συνόλου και αφαίρεση των 25 τμ. ... αν το σύνολο είναι μικρότερο τότε αφαίρεση μόνον αυτού.

Και παρεξηγήσεις δε θα υπάρχουν και ελευθερία σχεδιασμού θα έχουμε ...

 

Υ.Γ.

@MAVRO, το λίγο διαφορετικό κείμενο από που είναι ;

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

"Για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου διευκρινίζεται ότι στα 25 τμ. ανά όροφο συμπεριλαμβάνονται : η καθαρή επιφάνεια της κλίμακας, το φανάρι της κλίμακας, το φρεάτιο του ανελκυστήρα και τα περιμετρικά τοιχία που το ορίζουν"

 

Δηλαδη τα τοιχεια του ανελκυστηρα ειτε συνορευει αυτος με χωρο που μετραει στην δομηση (πχ διαμερισμα ) ειτε οχι συμπεριλαμβανονται στα 25 τμ που αφαιρουνται???Στο παραδειγμα 2 οπως φαινεται τα τοιχεια του ανελκυστηρα που συνορευουν με δομηση δεν προσμετρωνται στη Δομηση αλλα δεν αφαιρει τον τοιχο που συνορευει με δομηση και οριζει (περιβαλλει) το κλιμακοστασιο.Νομιζω οτι αυτο ειναι παραλογο.Παντως σε σεμιναριο προηγουμενο βεβαια της οδηγιας ειχε ειπωθει απο τον εισηγητη οτι οι τοιχοι του κλιμακοστασιου και τα τοιχεια ανελκυστηρα που συνορευουν με δομηση προσμετρωνται κανονικα στον ΣΔ ενω αυτοι που συνορευουν με ακαλυπτο,κοινοχρηστο χωρο η αποτελουν οριο (μεσοτοιχια) δεν προσμετρωνται.(H οδηγια και κατ επεκταση και το σχημα 2 τωρα λενε αλλα πραγματα)

 

Συναδελφε Κανα στο ερωτημα σου "στο δεύτερο σχήμα αν την πόρτα του ανελκυστήρα την βάλουμε στην άλλη πλευρά του φρεατίου τί γίνεται;

αφαιρούνται όλα τα τ.μ;"

 

"διευκρινίζεται ότι στα 25 τμ. ανά όροφο συμπεριλαμβάνονται η συνολική επιφάνεια που προκύπτει από το πλατύσκαλο έμπροσθεν της κλίμακας (πλάτους τουλάχιστον ίσου με αυτήν) και του ανελκυστήρα (πλάτους τουλάχιστον 1,50 μ.) σε οριζόντια προβολή"

Η αποψη μου λοιπον ειναι οτι η οδηγια μιλαει για το τμημα του πλατυσκαλου (πλατους 1.50 μετρο τουλαχιστον) το οποιο ειναι μπροστα στην πορτα του ανελκυστηρα και οχι για τυχον τμημα πλατυσκαλου που τον περιβαλλει.(παραδειγμα 2)

Αν η πορτα λοιπον παει στην αλλη πλευρα σαφως και το τμημα μπροστα απο τον ανελκυστηρα συμπεριλαμβανεται στα 25 τμ που ειναι εκτος ΣΔ.(βεβαια στο παραδειγμα 2 θα υπαρχει υπερβαση των 25 τμ αν συμπεριληφθει και αυτο το τμημα)

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι παράδειγμα της στρεψοδικίας που διακατέχει τους κανονισμούς μας ή μάλλον τα νέα αναμασήματα των παλιών κανονισμών.

 

1. Τα 25 τμ. δεν έπρεπε να υπάρχουν ως περιορισμός ... υπάρχουν η κάλυψη και το κόστος γι' αυτό.

2. Οι διάδρομοι προς ιδιοκτησίες λογικό είναι να αφαιρούνται ... είναι κοινόχρηστος χώρος και κανείς δεν θα τους έκανε αν μπορούσε να τους αποφύγει.

3. Οι τοίχοι προς τους ακάλυπτους έπρεπε να αφαιρούνται ... το 0,5 τμ. δεν αξίζει ούτε την ανωμαλία στον πίνακα συνιδιοκτησίας (θα ήταν ΣΔ=ιδιοκτησίες).

4. Τα τοιχία του ανελκυστήρα που συνορεύουν με ιδιοκτησίες να μην αφαιρούνται ... ισονομία.

 

Τι κερδίζουμε με όλους αυτούς τους υπολογισμούς και τις υποθέσεις ; Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να αποφύγουμε την αλτσχάϊμερ ...

Edited by kan62
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

kan62 θα συμφωνήσω σε όλα μαζί σου αλλά έτσι ειναι το παιχνίδι και αυτοί ειναι οι οροι.Να σου πω ένα παράδειγμα άσχετο σχετικό με αυτό περι αλτσχαιμερ που αναφερεις.Το μεσημέρι δεν μπορούσα να βγάλω άκρη αν σε εντος σχεδίου οικόπεδο μεσαίο μπορουμε κατα ΝΟΚ να εφαπτόμαστε στο πίσω όριο εφόσον σε αυτό το οριο υπάρχει όμορο αδόμητο οικοπεδο.Αν έχεις προσέξει στο άρθρο 14 αναφέρεται οτι επιτρέπεται η επαφή στο πλαϊνό οριο εφόσον το όμορο ειναι αδόμητο αλλά δεν αναφέρει τίποτα για το πίσω όριο σε αυτή την περιπτωση.Ε λοιπόν το έψαχνα δυο ώρες και άκρη για να είμαι κατοχυρωμένος δεν εβγαλα.Και στην πολεοδομία να πάω να ρωτήσω είμαι σίγουρος οτι άκρη δεν θα βγαλω.Αλλα όπως ειπα και στην αρχη αυτό είναι το παιχνιδι ……………………………

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.