Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο μη άρτιο αλλά οικοδομήσιμο με το άρθρο 25 Ν.1337/83


Recommended Posts

Μετά το βασικό ξεκαθάρισμα που έκανες, προκύπτει ότι ΠΕ, με την πραγματική έννοια, δεν γίνεται στα σχέδια που έχουν εγκριθεί πριν από το 1983, όπως η συγκεκριμένη περιοχή. Επομένως, στην περίπτωσή σου, το σχέδιο πόλης εφαρμόζεται με τις διατάξεις του 1923, που σημαίνει ότι η εφαρμογή στο έδαφος γίνεται, με Διάγραμμα Εφαρμογής, όποτε την επισπεύσει ένας ενδιαφερόμενος, και η πράξη αναλογισμού και τακτοποίησης συντάσσεται όποτε απαιτείται η έκδοση ΟΑ σε οικόπεδο που είτε συνορεύει με προβληματικό οικόπεδο είτε είναι το ίδιο προβληματικό. Φυσικά, δεν υπάρχουν εισφορές σε γη και σε χρήμα στην περίπτωση αυτή.

 

Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσεις είναι εάν στο διάστημα μεταξύ του 1954, οπότε το οικόπεδο είχε εμβαδόν 800 τμ, και σήμερα, οπότε μετρήθηκε 308 ή 340 τμ, το οικόπεδο ήταν ρυμοτομούμενο (θα το διαπιστώσεις εάν δεις το αρχικό σχέδιο πόλης), και εκπονήθηκε πράξη αναλογισμού, με την οποία αφαιρέθηκε το ρυμοτομούμενο τμήμα και απέμεινε το σημερινό εμβαδόν. Αλλά, και πάλι, εάν είχε συνταχθεί πράξη αναλογισμού, θα έπρεπε να τακτοποιηθεί το οικόπεδο, ως προς το πρόσωπό του. Επομένως, δεν έχει γίνει πράξη.

 

Μετά τη διευκρίνισή σου ότι τα 800 τμ αναφέρονται σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου, γεννώνται νέα ερωτήματα για το εάν πραγματικά περιλαμβανόταν στην έκταση που εντάχθηκε σε σχέδιο πόλης το 1935 ή όχι.

 

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται περισσότερη έρευνα είτε στα στοιχεία του πελάτη είτε στην Πολεοδομία, για την πραγματική πολεοδομική κατάσταση του οικοπέδου. Νομίζω ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις διατάξεις του άρθρου 25 εφόσον ικανοποιούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

Edited by MAKAP
Link to comment
Share on other sites

δηλαδη πιστευεις οτι αν ο δικηγορος μου δωσει βεβαιωση οτι υπηρχε ως 308 ή 340 τ.μ.(βλεπωντας τις μεταβιβασεις των ομορων οικοπεδων μεταξυ 1954 και 1986) πριν το 1977 θα μπορω να προχωρησω κανονικα σε εκδοση αδειας με πιθανον μειωμενο συντελεστη?

και αν οχι τι μπορω να κανω?

(οσον αναφορα το αρχικο σχεδιο πολης θα το βρω και θα δω αν μπορω να βγαλω ακρη αν ηταν ρυμοτονουμενο το οικοπεδο και θα ενημερωσω παλι.

ευχαριστω)

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που το πρόβλημα σου συνάδελφε είναι η απόδειξη του χρόνου δημιουργίας, εάν βεβαιωθεί με κάποιο τρόπο αυτό, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις διατάξεις του αρ. 25. Το θέμα είναι, πως θα το ανακαλύψει αυτό ο δικηγόρος??

Link to comment
Share on other sites

ειναι δυσκολο αυτο που λες αρκετα αλλα ευελπιστω κοιτωντας τα συμβολαια ολων του τετραγωνου ολων των χρονολογιων να φτιαξει ενα σκαριφημα που να καταληγει σε ενα συμπερασμα οτι το οικοπεδο ως 308-340 τ.μ. ειχε διαμορφωθει πριν το 77..βεβαια ωραια το λες στα λογια...στην πραξη σιγουρα δεν ειναι καθολου απλο αυτο..

δε ξερω τι αλλο να κανω....γιαυτο και ρωτησα και εσας εδω που εχετε και περισσοτερη εμπειρια...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

καλησπερα και παλι φιλοι-συναδελφοι

το μονο που καταφερα με το δικηγορο ειναι να αποδειξουμε οτι το οικοπεδο μας εχει την μορφη 308 τ.μ. πριν το 1977.καθοτι δεν εχουν γινει γειτονικα συμβολαια η αλλες πραξεις πριν το 1977.μαλιστα μου ειπε θα μου δωσει και βεβαιωση για αυτο.πιστευετε οτι αρκει?θα παω και απο πολεοδομια αυριο αλλα αυτοι αλλα λενε στην αρχη και μετα στα αναιρουν οταν πας να εκδοσεις την αδεια

Link to comment
Share on other sites

συνεχιζοντας απο χτες(ελπιζοντας οτι καποιοι παρακολουθουν το θεμα μου)

πηγα σημερα πολεοδομια τους ειπα οτι ο δικηγορος μου βεβαιωνει με εκθεση και συμβολαια οτι ειναι στην μορφη αυτη των 340τ.μ. και απαντησαν οτι θα πρεπει να ετοιμασω τον φακελο(συμβολαια,τοπογραφικο, αρχιτεκτονικα σχεδια,τεχνικη εκθεση δικηγορου) να καταθεσω και πρωτα θα περασει απο ΕΠΑΕ που θα ελεγξει τιτλους και αν μπορει να παει με αρθρο 25 του 1337/83.αν περασει απο εκει θα εκδοθει κανονικα η αδεια.εχει τυχει σε κανεναν κατι αντιστοιχο?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

συνάδελφοι καλησπέρα, για να πληρεί ένα οικόπεδο τις προϋποθέσεις του αρθ. 25, πρέπει το κτίριο 50 μ2 που θα εγγράφεται, ναι είναι ορθογώνιο?

επίσης όσων αφορά την αφαίρεση των υποχρεωτικά ακάλυπτων χώρων, πρέπει να αφαιρέσουμε και τις αποστάσεις Δ από τα πλάγια/πίσω όρια?

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη καλησπέρα! Εάν είναι στοιχεία που εκτιμάς πως θα ενδιαφέρουν γενικότερα και καθώς το θέμα του αρ. 25 είναι ιδιαίτερο και ενδιαφέρον, ξέρεις πως θα είναι ευπρόσδεκτα στα downloads :D

Και πάλι την καλησπέρα μου.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι καλησπέρα, για να πληρεί ένα οικόπεδο τις προϋποθέσεις του αρθ. 25, πρέπει το κτίριο 50 μ2 που θα εγγράφεται, ναι είναι ορθογώνιο?

 

Το κτίριο των 50μ² είναι κριτήριο, δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα φτιάξεις κάτι με κάλυψη 50μ². Ο νόμος λέει:

 

"α. Έχουν μια πλευρά τους τουλάχιστον 5 μ. σε, κοινόχρηστο χώρο.

β. Μέσα σε αυτά, βάσει του ισχύοντος Σ.Δ. της περιοχής και μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικά ακάλυπτων χώρων, εγγράφεται κτίριο εμβαδού τουλάχιστον 50 τ.μ. και ελάχιστης πλευράς 5 μ.."

 

όσων αφορά την αφαίρεση των υποχρεωτικά ακάλυπτων χώρων, πρέπει να αφαιρέσουμε και τις αποστάσεις Δ από τα πλάγια/πίσω όρια?

 

Τι λένε οι όροι δόμησης; Συνήθως, ή αφήνεις Δ ή κολλάς στα πλάγια/πίσω όρια.

 

Αν κάνεις post σκαρίφημα, ίσως να πούμε κάποια καλύτερη γνώμη

Edited by dsworks
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.