Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κυβόλιθοι και πλακοστρώσεις γενικά


kkarounos

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Μπορεί κάποιος να μοιραστεί τι γνώμη για το εξής;

 

Πρόκειται περί πλακόστρωσης πεζοδρομίων αλλά και τοποθέτησης κυβόλιθων για ένα δημοτικό έργο. Αρχικά θεωρείτε ότι είναι πιο συμφέρον να αναθέσω αυτή την εργασία σε έναν υπεργολάβο ή να ψάξω για εργάτες και να προσπαθήσω να τους συντονίσω; Στη δεύτερη περίπτωση, ποια η παραγωγικότητα ενός εργάτη όσον αφορά την τοποθέτηση; Νομίζω κάπου 25 m2 σε μια μέρα.. Έχει κάποιος να προτείνει κάτι; Δεν έχω εμπειρία πάνω σε τέτοιες κατασκευές ανάπλασης, οπότε οποιαδήποτε πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη, τόσο κατασκευαστικής όσο και οικονομικής πτυχής.

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς και εγώ να είμαι ειδικός, έχοντας όμως παρακολουθήσει τέτοιες εργασίες, μπορώ να σου πώ ότι απαιτούνται κατ' αρχάς ειδικά εργαλεία αλλά και έμπειρα συνεργεία.

Δεν πιστεύω ότι κάποιος, χωρίς ειδική εμπειρία μπορεί να καταφέρει το σωστό αποτέλεσμα με ανειδίκευτους εργάτες.

Εν ολίγοις δεν είναι απλή τοποθέτηση, αλλά απαιτείται σωστή στήριξη - σκυροδέτηση του περιγράμματος, σωστή συμπύκνωση της άμμου με σωστές ρύσεις, τοποθέτηση κυβόλιθων με ειδικό μηχάνημα που πιάνει πολλούς κυβόλιθους μαζί, αρμολόγηση κλπ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Βάλε υπεργολάβο. Έτσι, θα έχει αυτός την ευθύνη για οτιδήποτε (ποιότητα κατασκευής, χρόνο, ασφάλεια).

Μπορεί να σου στοιχίσει ακριβότερα (θεωρητικά), αλλά αν μπλέξεις με συντονισμό συνεργείου την πάτησες.

Και γενικά, ως προς την κατασκευή έργων, μάθε να "κοιτάς μακριά". Αυτό που σου φαίνεται οικονομικότερο, δεν είναι τελικά και φτηνότερο.

 

υ.γ. Για την ασφάλεια που προανέφερα, αν και εσύ είσαι ο υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας, καλό είναι να παίρνεις υ.δ. από τους υπεργολάβους ότι έχουν λάβει όλα τα παραίτητα μέτρα και ότι έχουν εφοδιάσει το προσωπικό τους με τον απαιτούμενο εξοπλισμό (γάντια, κράνη, μπότες κλπ). Επίσης, στο συμφ/κό που θα κάνεις με τον υπεργολάβο, πέραν της συμφωνημένης τιμής και της προθεσμίας, θα αναφέρεις ότι "για κάθε κακοτεχνία υπαιτιότητας και μόνο του υπεργολάβου, υποχρεούται ο υπεργ. να αποξηλώσει και να ανακατασκευάσει με δικά του έξοδα κάθε κακότεχνο τμήμα του έργου"

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Για να φτιάξεις εσύ την δουλειά. πρέπει να κατ'ελάχιστο να την έχεις ξανακάνει. Αν δεν, τότε έχεις δύο επιλογές :

1) βρες ένα καλό πλακά, θα έχει σίγουρα δικούς του εργάτες, πες του βάζω υλικά, έλα δούλεψε μεροκάματο (ούτως ή άλλως όλοι κάθονται..). Αναλαμβάνεις επίβλεψη, υλικά, εργαλεία, κυνήγι καθημερινό=επιστασία και γερό στομάχι..

2) βρες ένα καλό πλακά, πάρε προσφορές από 5-6 και κλείστον με μία καλή τιμή. ΠΡΟΣΟΧΗ την τιμή /μ2 μην την ξεφτιλίσεις διότι πολύ απλά, αν δεν βγαίνει αυτός, εσύ θα την πατήσεις..

 

Κατασκευαστικά, η πλακόστρωση με τσιμεντόπλακες δεν είναι και τπτ σπουδαίο...οι κυβόλιθοι είναι πιο μπελαλίδικη δουλειά, θέλει καλο υπόστρωμα, διάστρωση,συμπύκωση άμμου, τοτοθέτηση κυβολίθων, σκούπισμα άμμου μετά για να γεμίσεις αρμούς κλπ..Προσοχή επίσης χρειάζεται, στα κρασπεδόρειθρα όσον αφορά κλίσεις υψόμετρα έδραση κρασπέδων εγκιβωτισμός κλπ.. Γνώμη μου, δώσε κράσπεδα με το μέτρο, με την προυπόθεση να έχεις εσύ την χάραξη, και πλακοστρώσεις επίσης με το μ2..Τα μαστόρια έχουν ρίξει τις τιμές...

Edited by george.eng
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αν με τη τιμή του υπεργολαβου έχεις ένα κέρδος που σου αρκεί αν λάβεις υπ' όψη σου και τη προσωπική σου δουλειά (επιμετρησεις, ΠΠΑΕ, λογαριασμούς), τότε καλύτερα υπεργολαβο να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο. Λαμβάνοντας υπ' όψη αυτά που είπαν και οι παραπάνω. Έτσι κι αλλιώς θα χρειαστείς και μηχανήματα εκτός από εργάτες. Προφανώς θα έχεις και εκσκαφές και συμπύκνωση. Εκτός από τη τοποθέτηση αρκετό χρόνο τρώει και το σκούπισμα, όσο αστείο κι αν φαίνεται. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υπολογίζεις με προσοχή τις αβαριες τις απώλειες αποδοτικότητας λόγω έλλειψης συντονισμού. Μεγάλη σημασία έχει κι η μελέτη κι η επιβλεπουσα αρχή. Αν είναι μπουρδελο και τα δύο θα ματωνεις καθημερινά!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Εφόσον μπορείς να εξασφαλίσεις έμπειρο εργατικό δυναμικό και τον σχετικό εξοπλισμό, σίγουρα το κέρδος σου θα είναι μεγαλύτερο, όπως όμως και το άγχος σου αν δεν έχεις εκτελέσει ξανά παρόμοιο έργο.

Απο την εμπειρία μου, γιατί έχω ασχοληθεί πολύ με αναπλάσεις, να προσέξεις πέραν των υπολοίπων :

 

α/ τα υπάρχοντα δίκτυα (έτσι κι αλλίώς πρέπει να πας σε ΔΕΗ Νερό Αέριο για να σου ενημερώσουν κατόψεις)

 

β/ δες αν απαιτείται σχετική οδοσήμανση και άδεια τροχαίας (αν θα καταλάβεις χώρο του οδοστρώματος)

 

γ/ εφόσον πας με υπεργολάβο, να είναι δική του ευθύνη η φύλαξη του εξοπλισμού του (έτυχε σε τέτοιο έργο να μας "σηκώσουν" μαρμαροκόφτη)

 

δ/ ένα σύνηθες σφάλμα στις ''ανώριμες'' - ''ώριμες'' μελέτες αναπλάσεων, είναι οτι αγνοούν δυο σημαντικά στοιχεία της κατασκευής: Τη δημιουργία ραμπών ΑΜΕΑ καθώς και την σύνδεση των υδρορροών των ακινήτων επι των πεζοδρομίων, απευθείας με τα φρεάτια αποχετεύσεων, με αποτέλεσμα να τα αφήνουν να τρέχουν ελεύθερα επάνω στους καινούργιους σου κυβόλιθους... (φαινόμενο σύνηθες κυρίως σε περιοχές με παλιές οικοδομές). Σε αυτή την περίπτωση συζητήστε με τον επιβλέποντα πως πρέπει να κινηθείτε (Νέες Τιμές, ΑΠΕ κλπ) και προς Θεού μην εκτελέσεις τίποτα με υποσχετικές πληρωμής (ο Τζάμπας πέθανε)

 

ε/ Πολύ πιθανό κατά μήκος του έργου σου, στα πεζοδρόμια που θα αναπλάσεις, να υπάρχουν καταστήματα. Ιερός κανόνας: καλές σχέσεις μαζί τους και προσπάθεια εξυπηρέτησής τους αναφορικά με την εξασφάλιση πρόσβασης στα μαγαζιά τους. Οχι μόνο για να μην έχεις καθημερινή γκρίνια, παράπονα και φασαρίες αλλά και γιατί έτσι δύσκολα που είναι τα πράγματα είναι αμαρτία να χάνουν έστω και εναν υποψήφιο πελάτη 9άσε που μπορεί να είναι και ο μοναδικός της ημέρες για ορισμένα απο αυτά.

 

Αυτά τα ολίγα. Καλή επιτυχία σου εύχομαι!

Edited by ChristinaZ
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.