Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφαλιστικές Εισφορές σε βιβλίο Εσόδων-Εξόδων?


Recommended Posts

myri καλησπέρα,

Μην μπερδεύεις το ασφαλιστέο εισόδημα (αυτό δηλαδή για τον υπολογισμό της εισφοράς στον ΕΦΚΑ)

με το φορολογητέο εισόδημα (αυτό δηλαδή για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος).

 

Φορολογικά (δηλαδή για τον υπολογισμό του φόρου δεν έχει αλλάξει κάτι):

Οτι γράφεις μεταξύ των "-----" ισχύει [με τα μέχρι τώρα δεδομένα] και για το φορολογικό έτος 2017 (δηλ. για τις δηλώσεις που θα υποβάλλουμε το 2018). Ο τρόπος υπολογισμού του φόρου δεν αλλάζει. Οι ασφαλιστικές εισφορές (το όποιο ποσό και με όποιο τρόπο προκύπτει) εξακολουθούν να αποτελούν εκπιπτόμενη δαπάνη (υπο τις προυποθέσεις της φορολογικής νομοθεσίας) για τον υπολογισμό φορολογητέου εισοδήματος (του εισοδήματος δηλαδή επί του οποίου θα εφαρμοσθούν οι φορολογικοί συντελεστές) για να υπολογισθεί ο φόρος. Δηλαδή το φορολογητέο εξακολουθεί να είναι από το Ε3 ο κωδ. 346 ή ο κωδ. 348 (δηλαδή έχουν αφαιρεθεί οι όποιες δαπάνες μεταξύ των οποίων και οι ασφαλιστικές εισφορές του κωδ.517, ως εκπιπτόμενη δαπάνη).

 

Αυτό που έχει αλλάξει αφορά το ασφαλιστικό (δηλαδή τον υπολογισμό του ποσού και μόνο της εισφοράς στον ΕΦΚΑ):

Μέχρι 31-12-2017 για τον προσδιορισμό του ασφαλιστέου εισοδήματος επί του οποίου θα εφαρμόζονται τα ποσοστά των ασφαλιστικών κλάδων για να προκύψει το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το φορολογητέο εισόδημα (ή αν θες το ποσό που βλέπεις στο Ε3 στον κωδ. 346 ή στον κωδ. 348). Κωδικοί εντός των οποίων έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές του κωδ. 517.

Δηλαδή ασφαλιστέο εισόδημα για τον υπολογισμό της εισφοράς στον ΕΦΚΑ = κωδ.346 ή κωδ.348. Επί αυτού κατ' επέκταση υπολογίζονται και οι όποιες μειώσεις του αρθρ. 98 Ν.4387/16.

 

Από 1-1-2018 για τον προσδιορισμό του ασφαλιστέου εισοδήματος επί του οποίου θα εφαρμόζονται τα ποσοστά των ασφαλιστικών κλάδων για να προκύψει το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το φορολογητέο εισόδημα (ή αν θες το ποσό που βλέπεις στο Ε3 στον κωδ. 346 ή στον κωδ. 348 όπως παραπάνω) αφού όμως προσθέσεις σε αυτό και τις ασφαλιστικές εισφορές του κωδ. 517. 

Δηλαδή ασφαλιστέο εισόδημα για τον υπολογισμό της εισφοράς στον ΕΦΚΑ = (κωδ.346 ή κωδ.348)+κωδ.517. Επί αυτού κατ' επέκταση υπολογίζονται και οι όποιες μειώσεις του αρθρ. 98 Ν.4387/16 και του άρθρου 2, εδάφ. 3 της απόφ. 25599/1453 (ΦΕΚ Β’ 1942/06.06.2017).

 

Δυστυχώς πιο αναλυτικά δεν το έχω :sad: ... ελπίζω να βοήθησα.

Αν όχι διαθέσιμος να προσπαθήσω πάλι ....

Edited by georgegaleos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 126
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καταρχάς σε ευχαριστώ ΠΑΑΑΑΑΑΑΡΑ πολύ για την άμεση απάντηση.

 

Ψιλοκατάλαβα αν και θα το ξαναδιαβάσω πιο προσεχτικά με τους κωδικούς που αναφέρεις.

 

ΥΓ σήμερα ρώτησα έμπειρο λογιστή επί του θέματος ... κακώς, ΕΣΕΝΑ έπρεπε να ρωτήσω εξαρχής. 

Και πάλι ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον-υποψιάζομαι δεν του έκανες την σωστή ερώτηση, μάλλον τον ρώτησες κάτι του τύπου:

"Οι ασφαλιστικές εισφορές πλέον θα προστίθενται στο εισόδημα ?"

και σου απάντησε: "ναι", σκεπτόμενος ότι εσύ εννοείς τον υπολογισμό των εισφορών και όχι του φόρου και αυτό γιατί αυτό άλλαξε, δηλαδή άλλαξε το ασφαλιστικό αν θες μέρος και όχι το φορολογικό.

 

Αν τον ρωτούσες με την πιο ορθή διατύπωση, κάτι του τύπου:

"Οι ασφαλιστικές εισφορές πλέον θα προστίθενται στο εισόδημα για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών ?" ή "Οι ασφαλιστικές εισφορές εξακολουθούν να αφαιρούνται από το εισόδημα για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος ?"

είμαι πολύ κοντά στο "απόλυτα σίγουρος" ότι θα σου απαντούσε "ναι" και στα δύο.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο στο γεγονός ότι δεν έθεσα απολύτως σωστά το ερώτημα, για την ακρίβεια είπα "οι ασφαλιστικές εισφορές πλέον δεν θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα" αλλά δεν είμαι βέβαιη αν μόνο εγώ  είχα άγνοια ... διότι τώρα που το σκέφτομαι κάτι είπαμε και περί εισφοράς αλληλεγγύης (ότι και αυτή αυξάνεται) και εκεί θα έπρεπε να την ψιλιαστεί την δουλειά ... αλλά κρατώ και μια επιφύλαξη. 

Όμως και εγώ στη δουλειά μου ξέρω που μπορεί να "μπερδευτεί" ο μη-ειδικός ή και ο ειδικός και κάνω τις σωστές διευκρινήσεις ... αλλά τέλος πάντων άλλη ιστορία.

 

Και πάλι ευχαριστώ :)

Link to comment
Share on other sites

Κι 'γω το ιδιο σκεπτικο με 'σενα εχω στα περι "μπερδεματος" του αλλου.

Να 'σαι καλα.

 

Σταλθηκε απο το tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Μα είναι σαφές, όπως "ξεμπέρδεψες" εμένα και ήδη κάτι ψιλιάστηκα πιο πριν όταν απαντούσες στον συνάδελφο.

 

 

Ισχύει ως προς τον ασφαλιστικό νόμο, δηλ. στο τμήμα που αφορά τον προσδιορισμό του ασφαλιστέου εισοδήματος επί του οποίου θα εφαρμόζονται τα ποσοστά των ασφαλιστικών κλάδων για να προκύψει το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς.
 
Ως προς την φορολογία εισοδήματος δηλ. στο τμήμα που αφορά τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος δεν έχει αλλάξει κάτι, και εξακολουθεί υπό προϋποθέσεις, ως προς την φορολογία εισοδήματος να είναι εκπιπτόμενη δαπάνη.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.