Μετάβαση στο περιεχόμενο

"Κλείνει" το επάγγελμα το μηχανικού


MAKAP

Recommended Posts

To πρόβλημα στον κλάδο μας , είναι ότι ποτέ κανείς μας και κυρίως οι θεσμικοί , το τεε δηλαδή , δεν έκανε κατανοητό το επάγγελμα μας στον κόσμο .

 

Οταν ο πολίτης πάει στον μηχανικό γιά να του βγάλει την άδεια και όχι γιά να του μελετήσει και να του επιβλέψει την κατασκευή , ενός σπιτιού η άλλου οικήματος , το οποίο θα είναι η περιουσία του και θα πρέπει να είναι ασφαλής γιά τον ίδιο και την οικογένεια του , φτιαγμένη με τρόπο που θα του δημιουργεί ευεξία και θα είναι λειτουργικό και θα έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης , τότε είναι λογικό να τον θεωρεί παράσιτο .

 

Ταυτόχρονα το αμαρτωλό τεε , όλα αυτά τα χρόνια , δεν έλυσε τα μεταξύ μας προβλήματα , διπλωματούχοι-πτυχιούχοι , αλλά και μεταξύ των διπλωματούχων , δεν θεσμοθέτησε ξεκάθαρο νομικό καθεστώς άσκησης επαγγέλματος μηχανικού και το κυριότερο , 35 χρόνια τώρα δεν θεσμοθέτησε το ΜΗΚΙΕ .

 

Ετσι η δουλειά μας , απαξιώθηκε , δεν έγινε κατανοητή και μέρος της υποκαταστάθηκε , από τεχνίτες , μεσίτες και κατασκευαστές .

 

Ακόμη , επειδή οι συνδικαλιστές του τεε , σαν καθαρόαιμα κομματόσκυλα , εκλέγονταν κυρίως από τους ΔΥ , δεν έκαναν ποτέ τίποτα να σταματήσει η υφαρπαγή μελετών από ΔΥ , οι οποίοι με διάφορες σοφιστείες και επικουρούμενοι από το νομικό χάος που επικρατεί στο επάγγελμα μας , δυσκόλευαν το έργο των ΕΕ , κάνοντας αθέμιτο ανταγωνισμό .

 

Ολα αυτά λοιπόν έμαθαν τον κόσμο , ότι η άδεια οικοδομής , ήταν ένα χαρτί , ανάλογο με την άδεια κυνηγίου , η με την άδεια πλόων και όποτε μπορούσαν την παρέκαμπταν , η την έβγαζαν με πλάγιο τρόπο .

 

Διάβασα στα σχόλια και μάλιστα έκπληκτος είδα ότι πολλοί εδώ μέσα κυρίως νεότεροι , θεωρούν ότι μας ευνοούσε το φορολογικό σύστημα των συντελεστών παλιότερα και ότι ίσως ήταν και άδικο που υπήρχε .

Μα αφ' ενός το σύστημα αυτό ίσχυσε γιά πάρα πολλά επαγγέλματα και αν δεν κάνω λάθος , ακόμη και σήμερα είναι συγκριτικό κριτήριο γιά την εφορία , η οποία εφορία με το σύστημα αυτό γλύτωνε από τον κόπο χιλιάδων ελέγχων , αφ' ετέρου οι μηχανικοί έχουμε έξοδα που δεν μπορούμε να τα περάσουμε , αφού πρακτικά δεν αναγνωρίζονται .

 

Γιά ένα μηχανικό , η ύπαρξη μεταφορικού μέσου και το κόστος των καυσίμων είναι πάγιο έξοδο . Επαγγελματικό αμάξι όμως δικαιούνταν νομίζω μόνο οι τοπογράφοι . Γενικά μιλώντας , επειδή εμείς δεν μεταπουλάμε συγκεκριμμένο προιόν , είναι δύσκολο πράγμα ο πραγματικός προσδιορισμός των εξόδων , τα χαμένα μεροκάματα σε πολεοδομίες και λοιπές υπηρεσίες και άλλα τέτοια .

 

Φταίμε λοιπόν εμείς , με την ευρεία έννοια που δεν πείσαμε τον πολίτη γιά την αναγκαιότητα μας και κυρίως που επιτρέψαμε σε αυτούς που μας υποκατέστησαν να μας απαξιώσουν .

 

Και κάτι τελευταίο . Εγώ με 26 χρόνια στον ΟΑΕΕ πληρώνω εδώ και χρόνια 2800 € το εξάμηνο . Αρα οι εισφορές είναι γενικότερο πρόβλημα .

Edited by BAS
  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 61
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οι μηχανικοί, όλοι, ανεξαιρέτως ειδικότητας έχουμε στοχοποιηθεί απο τα ΜΜΕ και τους κυβερνώντες ακόμη και απο "συναδέλφους" μηχανικούς. Ο διορισμένος πρόεδρος του ΕΤΑΑ έιναι μηχανικός αλλα παρ' ολα αυτά λειτουργεί σαν να βρίσκεται σε άλλη χώρα. ΟΙ υπόλοιποι επιστήμονες του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, δικηγόροι,γιατροί κ.α. μούγκα στη στρούγκα, έχουν την νοοτροπία του Ελληνάρα δεν νοιάζονται αν καίγεται το σπίτι του διπλανού .... αλλα μέχρι να φτάσει και στο δικό τους.

 

Βέβαια και δυστυχώς που το λέω, είμαστε πάρα πολλοί στο εν λόγω επάγγελμα και μάλιστα το 90% απο εμάς έιμαστε όλοι ελέυθεροι επαγγελματίες, στο εξωτερικό δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο το πολύ ενα 15 με 20 % είναι Ε.Ε. οι υπόλοιποι δουλέυουν σε εταιρίες ως υπάλληλοι ή ως συναίτεροι όλοι μαζί.

 

Δυστυχώς έχει στηθεί ένα ολόκληρο κράτος υπηρεσιών και όχι παραγωγής και ειδού τα αποτελέσματα...πολλοί απο εμάς ήδη έχουν φύγει στο εξωτερικό και έπονται και άλλοι ... το σκέφτομαι κι εγώ.

 

Ζούμε σε μια χώρα που δεν επιδιώκει την πραγματική ανάπτυξη και στην συμβολή των μηχανικών για αυτή. Ολοι άξιοι και ανάξιοι πλέουν στην ίδια βάρκα, δεν υπάρχει ο μηχανισμός, λόγω διαφθοράς, που να διαχωρίζει την φύρα απο το στάχυ εξού και η καταβαράθρωση των αμοιβών και αντίστοιχα η εξαθλίωση των μηχανικών. Έτσι όπως είναι στημένο στο σύστημα καταναλώνεται περισσότερος χρόνος στις διάφορες υπηρεσίες πάρα στην ίδια την μελέτη και οπως εγραψε κάποιος η αντιμετώπιση είναι "έλα μωρε μια σφραγίδα βαζεις και μία υπογραφή και τα αρπάζεις χοντρά" γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με τους γιατρούς για παράδειγμα του στίλ "έλα μωρε ενα στηθοσκόπιο κρατάς και τα αρπάζεις χοντρά" φταιεί η παιδία μόνο άραγε?

 

Τα θέματα έιναι πολλα και θα πρέπει να είμαστε όλοι οι επιστήμονες, μηχανικοί και μή, ενωμένοι σε όλους τους τομείς και ίσως καταφέρουμε να επιβιώσουμε....

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως δεν θεωρώ παράλογο το ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν μας έχει σε εκτίμηση.

 

Συγχωρέστε με για αυτό που λέω, αλλά δεν είμαι μικρός. Έχω ο ίδιος εργασιακή εμπειρία και έχω πάρα πολλούς φίλους και συγγενείς όλων των ειδικοτήτων μηχανικών.

 

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο μηχανικός ασχολείται κατά 80% με χαρτούρα και κατά 20% με παραγωγική εργασία ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ.

 

Από την "χαρτούρα" αυτή, και την εκπλήρωση του ρόλου του "μεσάζοντα" μεταξύ κράτους και πολίτη πληρωνόμαστε, σε εποχή που τα χρήματα του κόσμου είναι δυσεύρετα. Δεν φταίμε απαραίτητα εμείς αλλά έτσι είναι.

 

Πως λοιπόν ο πολίτης να θεωρήσει χρήσιμη και παραγωγική την εργασία μας, όταν συνήθως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Εδώ πολύς κόσμος θεωρεί ότι στους μηχανικούς τρέχουν τα λεφτά από τα παντζάκια...Τι να λέμε τώρα?? Νταξ, ο κόσμος δεν ξέρει, έχει μάει μιά καραμέλα και την λέει.

Από το 90% των ε.ε βάλε ότι το 20 δουλεύει....Οι υπόλοιποι με τα φεγγάρια και άνεργοι. Απλά παντρεύεσαι τον τίτλο ελεύθερος επαγγελματίας, ελέω ΤΣΜΕΔΕ

Link to comment
Share on other sites

καλα αν εισαι ΚΑΤΩ 5ετιας μονο 3843-4014-ΠΕΑ θαχεις δει στο 90% της δουλειας σου....

 

αλλα ας ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ και ΟΛΑ....

Link to comment
Share on other sites

Διαίρει & Βασίλευε + Ανθρωποφαγία + Ασχετοσύνη + Συμπλέγματα = οδεύουμε τάχιστα για τον πάτο ( όλη η κοινωνία & φυσικά και ο κλάδος μας ).

 

Το αυτό.

 

Δεν είναι μόνο οτι τα βάζουν με τους μηχανικούς, είναι οτι η μισή Ελλάδα τα έχει βάλει με την άλλη μισή. Στο ίντερνετ πλέον ενώ παλαιότερα ήμουν γραμμένος σε 7-8 forum τώρα ασχολούμε μόνο με 2, ο λόγος; Τσακωμοί με το παραμικρό, και αυτό το φαινόμενο αποτελεί και μια εικόνα της κοινωνίας. Ελ.Επ εναντίον Δ.Υ εναντίον μισθωτών, επαγγελματίες ενάντια σε επαγγελματίες, νέοι εναντίον ηλικιωμένων, Αθηναίοι εναντίον επαρχίας και τούμπαλιν, χρυσαυγήτες ενατίον άλλων, μνημονιακοί εναντίον αντιμνημονιακών, άνεργοι ενατίον μισθωτού των 700ευρώ, ενοικιαστές εναντίον ιδιοκτητών ακινήτων.

Απλά πλέον ΔΕΝ ΘΕΛΩ να ακούσω την άποψη του άλλου, δεν επιδιόκω συζήτηση, δεν με ενδιαφέρει πλέον, ευτυχώς έχω 2-3 φιλαράκια που μπορώ και μιλάω ακομπλεξάριστα και χαλαρά. από εκεί και πέρα κλείνομαι στον εαυτό μου.

 

Σήμερα έλεγε οικονομολόγος στο ΣΚΑΪ οτι αν από του χρόνου και κάθε χρόνο έχουμε ανάπτυξη 2.5%, τα ποσοστά ανεργείας του 2010 θα φτάσουν πάλι στο 2040-2050. Οδεύουμε τάχιστα για τον πάτο όπως ο συνάδελφος.

Link to comment
Share on other sites

Το ΤΣΜΕΔΕ ξεπουλήθηκε, οι εισφορές μιας ζωής φαγώθηκαν, το αποθεματικό εξανεμίστηκε, οι παροχές εκμηδενίστηκαν, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν στα ύψη και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, η ανεργία στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών με επίσημα νούμερα είναι 80% - ωστόσο κανείς δεν θεωρείται άνεργος, το ΤΕΕ κλείνει όλα τα παραρτήματα και απολύει όλο το προσωπικό τους (αυτό είναι στα προσεχώς)...

...αλλά η συζήτηση είναι για τα σχόλια που γράφουν τα τρολλ στο "Capital"...

 

Σα δε ντρεπόμαστε λέω 'γώ.

Και την ίδια στιγμή, μηχανικοί -υποτίθεται- επιχαίρουν μέσα στο φόρουμ για την υποβάθμιση του ΤΕΕ, γιατί -λένε, δικαίως ενδεχομένως- είναι "μπουρδέλο".

Κι ας μην ψήφισαν έστω και μία φορά, κι ας μην νοιάστηκαν ποτέ για τις κοινές υποθέσεις των μηχανικών... 80% ανεργία, αλλά στον αποκλεισμό του ΤΣΜΕΔΕ ούτε 2000.

 

Γιαυτό πάμε κατά διαόλου, συνάδελφοι, και όχι επειδή η κοινωνία ή κάποια τρολλ δεν καταλαβαίνουν εμάς τους καημένους που η μοίρα μας στάθηκε σκληρή...

 

 

Για να αποκτήσει κάποια ωφελιμότητα το νήμα, η επικαιρότητα είναι για να την διαβάζουμε και να λαμβάνουμε τα μέτρα μας.

Ας λάβουμε τα μέτρα μας συνάδελφοι. Δεν εννοώ μόνο το να λάβει ο καθένας εξ' ημών μέτρα για την πάρτη του. Χρειάζονται μέτρα συλλογικά.

Ας συνασπιστούμε, ας φτιάξουμε τοπικές δομές, κι ας παρέμβουμε σε αυτό το όργανο που έχουμε -το ρημάδι το ΤΕΕ- με το οποίο οι περισσότεροι δεν είχαμε ποτέ καμία επαφή.

 

Σε λίγες βδομάδες θα φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο του φόρουμ η είδηση "το ΤΕΕ κλείνει τα παραρτήματά του", δεν θα υπάρχουν πια τοπικά τμήματα, δεν θα υπάρχουν δωρεάν σεμινάρια, νομική υποστήριξη, βιβλιοθήκη, πληροφορίες ΓΟΚ, φοροτεχνική υποστήριξη, υποστήριξη σε τεχνικά θέματα κλπ. Θα υπάρχει μόνο μια γραμμή τηλεφώνου που θα δείχνει κατειλημμένο.

 

Ας μην συζητάμε και τότε για τα τρολλ...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι το κεντρικό τεε , είχε την ίδια συμπεριφορά στα μέλη του με τα περιφερειακά που ήταν πολύ πιό συνεργάσιμα .

Link to comment
Share on other sites

το τεε το 2014 θα γινει ενα ΑΠΛΟ επιμελητηριο......χωρις πολλα πολλα και σιγουρα ΧΩΡΙΣ τον τιτλο ο'' τεχνικος συμβουλος του κρατους''

 

τοτε θα πουμε οχι ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΕΛΛΑ γιατι θα ζησουμε ιστορικες στιγμες.....

 

δε πιστευω οτι θαναι καλυτερα ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ....

 

 

και ας ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.........οτι με εκλογικο μετρο απο 185 ψηφους (αθηνα) εως 250 στα περισσοτερα περιφερειακα τμηματα του τεε

ΑΝ ΚΑΤΕΒΑΖΕΣ παραταξη παρεας εβγαζες ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ ΤΕΕ.....

 

δεν εχω χασει καμια ψηφοφορια και με θλιψη λεω οτι η αποχη ειδικα των μετα 93 που μας εκαιγε ηταν ΤΡΑΓΙΚΗ....

 

λες και ηταν κανα δημοψηφισμα τα ΜΜΜ τι χρωμα θα εχουν !!!

 

 

ας δουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ παλι τη σειρα ΧΑΙΛΑΝΤΕΡ,,,,,,,,,γιατι στο ΤΕΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ.....

 

 

ετσι θαμαστε.....ΔΥΣΤΥΧΩΣ

 

και ξαναλεω ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΕΛΛΑ

Link to comment
Share on other sites

BAS, δεν είμαι απολογητής του ΤΕΕ, ούτε του κεντρικού, ούτε των περιφερειακών. Για εμάς νοιάζομαι, και για την λύση που δεν θα έρθει όσο καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.