Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το πνεύμα της Εποχής 2


Tyler_Durden

Recommended Posts

Δεν αναφέρθηκα μόνο στα τελευταία χρόνια. Ο πεσιμισμός είναι κατά την άποψη μου έκδηλος. Πάρε ως παράδειγμα τη μουσική, ποιο συγκεκριμένα τη ρεμπέτικη και τις επιρροές της. Μελετητές την έχουν συγκρίνει με τη blues των αφρό-Αμερικανών (λαϊκή μουσική των κατατρεγμένων, φτωχών και περιθωριοποιημένων κοινωνικών στρωμάτων). Σαν μουσικά ρεύματα καταπληκτικά όμως σήμερα οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει - δεν εκφράζουν πλέον μια πραγματικότητα όπως κάποτε- απλά ένα στυλ οπισθοδρομικό, παρωχημένο, πεσιμιστικό, που μας "έμεινε" και συνεχίζει να επηρεάζει τη κοινωνία και το πολιτισμό μας. ...

 

Η σύγχρονη Ελληνική αρχιτεκτονική, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο. Από τη μια συντηρητισμός, εγκλωβισμένος στο παρελθόν και από την άλλη "μοντέρνες" κατασκευές, εισαγόμενες, κακά αντίγραφα ξένων δημιουργών. Πάρε οποιοδήποτε σχετικό περιοδικό ή βιβλίο (ξένο) και θα διαπιστώσεις πως οι παρουσιάσεις σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής είναι σπάνιες. Google: "Greek Architectur " ακόμη και "Contemporary Greek Architecture"και δες τι θα σου βγάλει.

 

Η αρχιτεκτονική καταρχάς εκφράζει το πολιτισμό ενός τόπου/ χώρας/ λαού. Φυσικά πάντα θα υπάρχουν ξένες επιρροές - το πως τις προσαρμόζουμε και τις βελτιώνουμε φανερώνει το επίπεδο ανάπτυξης (πολιτιστικό, κοινωνικό, τεχνολογικό, κλπ) Σήμερα δεν παράγουμε αξιόλογο έργο αρχιτεκτονικό αλλά αναπαράγουμε, ως επί το πλείστον, έτοιμα πρότυπα εκφράζοντας μια κοντόφθαλμη, άτολμη, ανασφαλής κοινωνία. Η δημιουργικότητα του Έλληνα αρχιτέκτονα / καλλιτέχνη/ επιστήμονα καταπνίγεται σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας, συντηρητισμού, ανοργανωσιάς, μετριότητας, διαφθοράς.. και πάει λέγοντας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

εξαιρετικό ιδιως το 2ο και το ποσταρα και εγω καπου αλλου,

για να προσθέσω κατι, ψαχνοντας στο ιντερνετ για το τι ακριβως είναι οι άνθρωποι αυτοι που προσπαθουν να μας ανοίξουν τα ματια, κατάληξα να διαβαζω κειμενα περι θεοσοφισμού το οποιο δεν είναι και ακριβως θρησκεια με την κλασσική της έννοια, αλλα θα προτιμούσα να μην εχουν καμμια σχεση με θρησκευτικες τύπου οργανώσεις όλα αυτα και ελπίζω να μην εχουν δηλαδη!

Link to comment
Share on other sites

Όλες οι θρησκείες είναι ΔΟΓΜΑΤΑ. Σου παρουσιάζουν μια αλήθεια και σου λένε "πίστευε και μη ερεύνα". Αυτό που αντιδιαμετρικά αποκομίζω από το zeitgeist είναι ακριβώς το αντίθετο "μην πιστεύεις τίποτα, ερεύνα τα όλα". Το επεκτείνω ακόμα περισσότερο σε "Μην πιστεύεις ούτε αυτά που σου λέω εγώ το 'Zeitgeist' και ερεύνα ακόμα και αυτά που σου λέω".

Link to comment
Share on other sites

Διάβασα κάπου ότι το περιβόητο ρητό "πίστευε και μη ερεύνα" έχει παρερμηνευτεί. Δεν το έχω τσεκάρει προσωπικά αλλά αν ισχύει η άποψη αυτή τότε το όλο νόημα γίνεται τελείως διαφορετικό, καθότι η φράση, λένε, έχει ως εξής : " πίστευε και μη, ερεύνα" !!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

:lol:, ένα κόμμα κάνει τεράστια διαφορά. Κάποιοι όμως θέλουν να το εμφανίζουν με το νόημα που έχει η φράση χωρίς το κόμμα Γιατί; (ρητορικό είναι το ερώτημα) ;)
Link to comment
Share on other sites

Χάρη πουθενα δεν το γραφει αυτο. Πεσμου αν το εχει δει γραμενο καπου. Πραγματικα ειναι ψευδες οτι το εχιουν πει.

Πραγματι μερικους ισως να τους συμφέρει αλλα η δικια μας θρησκεια πουθενα δεν το εχει πει, γραψει, υποστηριξει.

Link to comment
Share on other sites

gio αν ανοίξουμε την κουβέντα με το τι λέει και τι δεν λέει δεν μας φθάνει το bandwith του rapidshare.

 

Μη βγείτε οφ τόπικ εντελώς γιατί προβλέπω φλέιμινγκ. 8-)

Link to comment
Share on other sites

Συνονόματε κ.Χάρη τα λέτε πολύ καλά.Αυτό ακριβώς θέλει να περάσει το Zeitgeist.Έρευνα σε ότι ακούς.Γόνιμη αμφισβήτηση και κατόπιν έρευνα.

 

@κ.Gio κάνετε ένα μικρό λαθάκι.Το αν σου λέει επίσημα η θρησκεία σου (χριστιανισμός) να ερευνάς ή όχι δεν ενδιαφέρει.Και βασικά αν ήταν στο χέρι της θα στο έλεγε με την διαφορά ότι οι """"Άγιοι Πατέρες"""" δεν θα κυκλοφορούσαν με μερσέντα αλλά με το γαϊδούρι.Το θέμα είναι πια στάση κρατάνε οι εκπρόσωποί του και τi ιδεολογίες περνάνε.Θες να σου πω εγώ?Ευτελίζουν την γνώση και ότι μπορεί να σε εξυψώσει με το γνωστό υφάκι "εμείς έχουμε βρει την αλήθεια κοντά στον +Αόρατο Άνδρα+ -Θεό" και τα χαρακτηρίζουν εγκόσμια.....ματαιοδοξίες.Λοιπόν επειδή όλοι είστε μηχανικοί, δεν χρειάζεται να συνεχίσω γιατί ξέρετε που το πάω.

 

Ρώτα ανθρώπους που συνέβαλαν (κυριολεκτικά) στην διαμόρφωση του κόσμου μας τι έχουν να πουν για την γνώση και τι για το δόγμα....πχ τον Galileo..αα ξέχασα αυτόν τον έκαναν σουβλάκι.....

 

Φιλικά

Link to comment
Share on other sites

Το τι έκαναν οι θρησκείες και το ρόλο που έπαιξαν στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες κάθε εποχής τον έχει καταγράψει η ιστορία. θα ήταν ίσως πιο ορθό μάλιστα να μιλήσουμε για το ρόλο της "εκκλησίας" και όχι της θρησκείας αν και αυτό έχει να κάνει με την οπτική γωνία που εξετάζει κανείς το θέμα. Ως μηχανικοί όμως, προσωπικά πιστεύω πως δεν πρέπει να δογματίζουμε από την "άλλη" πλευρά. Το αν υπάρχει ή όχι Θεός, είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά και δεν είμαστε καν σε θέση να συλλάβουμε ίσως και την έννοια. Γενικά τα θέματα "μεταφυσικής" είναι αντικείμενα τα οποία κακώς ή καλύτερα ανοήτως κατά τη γνώμη μου έχουν ενταχθεί στις πολιτικές θεωρίες ή τα σχετικά ντοκυμαντέρ καθότι η όποια υπάρχουσα γνώση είναι πολύ περιορισμένη για τα όποια συμπεράσματα.

Link to comment
Share on other sites

Εγω πιστεύω ότι ο Θεός εισήχθη ως έννοια στις ανθρώπινες κοινωνίες διότι ο άνθρωπος λόγω περιορισμένων γνώσεων αδυνατούσε να κατανοήσει και να ερμηνεύσει αυτά που έβλεπε γύρω του στον φυσικό κόσμο . Ολα τα μη εξηγήσιμα εντάχθηκαν στις αρμοδιότητες του Θεού ή τελος πάντων της ανώτερης δύναμης. Σε αυτό προσθέστε και την αδυναμία του ανθρώπου να δεχτεί τον θάνατο ως πλήρη παύση κάθε βιολογικής και διανοητικής λειτουργίας. Ως εκμηδενισμό του ανθρωπίνου όντος. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι θρησκείες αφήνουν επιλογές για μεταθανάτια ύπαρξη.

 

Πέρα από αυτό , η κάθε θρησκεία , λειτούργησε και ως πλαίσιο κοινωνικών κανόνων έτσι ώστε να μπει "τάξη" σε κοινωνίες που ήταν στα πρώτα στάδια οργάνωσης. Χαρακτηριστικότερο όλων παράδειγμα είναι η περίπτωση του Μωαμεθανισμού όπου η θρησκεία ήταν αυτή που κατάφερε να ενώσει τους αραβικούς λαούς.Μέσα από αυτήν την διαδικασία , η θρησκεία - εκκλησία απέκτησε πραγματική εξουσία.

 

Ομως όση περισσότερη γνώση κατακτά ο άνθρωπος , τόσα περισσότερα εξηγεί άρα τόσο περισσότερο αποδομεί το θρησκευτικό οικοδόμημα. Ετσι όταν υπό το φως των επιστημονικών ανακαλύψεων άρχισαν να αμφισβητούνται παραδοχές που η εκκλησία είχε εμφανίσει ως "μοναδικές" αλήθειες άρα η μη αποδοχή τους θα δημουργούσε ρωγμές στο αλάθητό της , αντέδρασε. Σκότωσε , βασάνισε, έκαψε. Αυτό σε άλλες θρησκείες συμβαίνει ακόμα και σήμερα. Δείτε ανά τον κόσμο ότι όσο πιο ανεπτυγμένη (και δεν εννοώ υλικά) είναι μια κοινωνία τόσο πιο πολύ μικραίνει ο ρόλος της θρησκείας.

 

Σημειώστε δε ότι όλοι οι άνθρωποι , δέχονται συστηματική προπαγάνδα υπέρ της επικρατούσας θρησκείας του τόπου τους , από την στιγμή που γεννιούνται. Στην οικογένεια , στο σχολείο , παντού. Οταν λοιπόν επί χρόνια ενσταλάζεται μέσα σε έναν άνθρωπο η θρησκεία και ο φόβος , (αν δεν είναι αυτό μακροχρόνια πλύση εγκεφάλου τότε τι είναι ?) είναι πολύ δύσκολο να αρχίσει να τα αμφισβητεί όλα αυτά.

 

Ερώτημα 1 : Aποδείξτε ότι υπάρχει Θεός.

Ερώτημα 2: Aποδείξτε ότι δεν υπάρχει Θεός.

 

Εκ πρώτης όψεως και τα δύο δεν αποδεικνύονται.Είναι όμως έτσι ? Απλοποιώντας πολύ το θέμα θα μπορούσε κάποιος υποθετικά να θέσει τα εξής:

 

Ερώτημα 1: Αποδείξτε ότι υπάρχει δέντρο που παίζει σκάκι

Ερώτημα 2 : Aποδείξτε ότι δεν υπάρχει δέντρο που παίζει σκάκι

 

Τι θα διαλέγατε τότε ? Προσωπικά διαλέγω την ερώτηση 1 και στις δύο περιπτώσεις. Αλλά όπως είπα και πριν η έννοια του Θεού είναι αξιωματική και έτσι όλες οι συζητήσεις που έχω κάνει κατά καιρούς προσκρούουν από τους συνομιλητές μου στο αξίωμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.